ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Μάρτη 2023
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΟΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ
Γονείς και εργαζόμενοι προειδοποιούν για τις συνέπειες και απαιτούν απόσυρση

Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Σύσταση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία Ογκολογικό Κέντρο Παίδων "Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ"», που ιδιωτικοποιεί το Παιδοογκολογικό Κέντρο, ως επικίνδυνο για την υγεία των παιδιών, απαίτησαν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, χτες, κατά τη διαδικασία της ακρόασης εξωκοινοβουλευτικών φορέων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ενώ τη μεγάλη τους ανησυχία γι' αυτήν την αρνητική εξέλιξη δήλωσαν και οι γονείς.

Υπενθυμίζεται ότι με το νομοσχέδιο αυτό, το ίδρυμα που αναφέρεται στον τίτλο του, ουσιαστικά όχι μόνο παίρνει πίσω τη δωρεά που είχε κάνει πριν από χρόνια στο Δημόσιο, αλλά τώρα παίρνει και τμήματα από τα δημόσια παιδιατρικά νοσοκομεία για να φτιαχτεί το νέο «ιδιωτικού δικαίου» παιδοογκολογικό νοσοκομείο!

«Οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία Παίδων μαζί με συλλόγους γονέων, φορείς και σωματεία άλλων χώρων, έχουμε ξεκάθαρη τοποθέτηση και ζητούμε την απόσυρση του νομοσχεδίου», τόνισε η Σοφία Ζώρη, εκπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αγία Σοφία». Πρόσθεσε πως αν ήθελε η κυβέρνηση πραγματικά την αναβάθμιση του παιδοογκολογικού νοσοκομείου θα προχωρούσε «σε πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, στελέχωση των τμημάτων με μηχανήματα, μονιμοποίηση των συναδέλφων που δουλεύουν με "ελαστικές" σχέσεις εργασίας, αποτελώντας εξειδικευμένο και απαραίτητο προσωπικό σε ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας». Οπως σημείωσε, στο νοσοκομείο υπάρχουν 631 κενές οργανικές θέσεις σε όλα τα πόστα, «συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα τίθενται υπό αμφισβήτηση με τις νέες συμβάσεις και ούτε λέξη για την τύχη του επικουρικού προσωπικού».

Επισήμανε ότι τα Νοσοκομεία Παίδων «με το τεράστιο έργο προς τον παιδιατρικό ασθενή συνειδητά υποβαθμίζονται χρόνο με τον χρόνο από όλες τις κυβερνήσεις. Στο Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής δεν υπάρχει μόνιμος γιατρός, δεν λειτουργεί πια το pet scan και δεν γίνονται θεραπείες. Στον αξονικό έχουν μείνει μόνο τρεις γιατροί, ενώ υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις στον προεγχειρητικό έλεγχο, στον χειρουργικό τομέα, στις μονάδες σε όλα τα τμήματα».

Ρώτησε τον υπουργό: «Γιατί λοιπόν για όλα αυτά δεν προσλαμβάνετε μόνιμο προσωπικό; Μήπως επειδή όλο αυτό κοστίζει;». Συμπλήρωσε ότι είναι φανερό πως «οι συνολικές υπηρεσίες που θα έχει ανάγκη ο ογκολογικός ασθενής, δεν θα παραμείνουν δωρεάν, όπως έγινε και με το Ωνάσειο, καθότι, με τις ελλείψεις αυτές, πάλι οι γονείς θα οδηγηθούν τελικά στον ιδιωτικό τομέα που θα κερδίζει ακόμα περισσότερο».

«Αυτή είναι η ευελιξία τελικά που θέλει να μας προσφέρει το καινούργιο νομοσχέδιο. Ο ΕΟΠΥΥ, τελικά, θα χρυσοπληρώνει τον ιδιώτη, ο οποίος θα έχει τεράστια έσοδα και με τα λεφτά των ασφαλισμένων θα κάνει και τον επιχειρηματία, αλλά και τον φιλάνθρωπο».

Αντίστοιχα, η Μαρία Τρυφωνίδη, πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «ΦΛΟΓΑ», τόνισε ότι «είμαστε αντίθετοι με την απόσχιση των ογκολογικών τμημάτων από τα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία, καθώς δεν μπορούν να αποτελέσουν αυτοτελή νοσοκομειακή μονάδα». Επισήμανε ότι «η περίθαλψη και θεραπεία των παιδιών με καρκίνο απαιτεί συνεχή και καθημερινή συνεργασία των ογκολόγων με τις υπόλοιπες ειδικότητες και τμήματα της παιδιατρικής, όπως χειρουργοί, εντατικολόγοι, μικροβιολόγοι και λοιπά. Δεν καταλαβαίνουμε τι είναι τόσο επείγον και γιατί πρέπει να περάσει τόσο βιαστικά ένα νομοσχέδιο που αφορά την υγεία των παιδιών που νοσούν από ένα τόσο απειλητικό για τη ζωή τους νόσημα». Πρόσθεσε δε ότι «σε αυτόν τον νέο σχεδιασμό δεν δόθηκε η δυνατότητα ούτε στο Νοσοκομείο "Αγλαΐα Κυριακού" να πάρει θέση και δεν ρωτήθηκαν ούτε οι γιατροί μας ούτε και εμείς σαν γονείς παιδιών».

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ ανέφερε πως «μπορώ να πω ότι ιδιωτικοποιείται η αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου στη χώρα μας».

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Τηλεδίκες και «μάνατζμεντ» για ακόμα πιο ταξική Δικαιοσύνη

Τηλεδίκες, κατάργηση ή συγχώνευση δικαστηρίων, μεθόδους μάνατζμεντ στη διοίκηση των δικαστηρίων και άλλα παρόμοια προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Αναδιάταξη περιφερειών και αποκέντρωση αρμοδιοτήτων των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, οργάνωση της τηλεματικής συνεδρίασης, μετατροπή μεταβατικών εδρών και ίδρυση δικαστικών γραφείων τηλεματικής», με το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να δώσει συνέχεια στις βαθιά αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που φέρουν τη σφραγίδα της ΕΕ και οι οποίες αποτυπώνονται στην Εκθεση Πισσαρίδη για τη Δικαιοσύνη, καθώς και στο «Σχέδιο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας».

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής, με το ΠΑΣΟΚ να ψηφίζει «παρών». Ο ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τη βολική του απόφαση, απείχε από την ψηφοφορία, ωστόσο επιδόθηκε σε «εποικοδομητικές παρατηρήσεις», με τον εισηγητή του, Αγ. Τόλκα, να διευκρινίζει ότι η διαφωνία του είναι στο πώς φέρνει η κυβέρνηση την τηλεδίκη. Ο εισηγητής της ΝΔ, Στ. Κελέτσης, ανέφερε ότι πρόκειται για ρυθμίσεις που εξασφαλίζουν τη δίκαιη δίκη κ.λπ.

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο. Οπως ανέδειξε η ειδική αγορήτρια του Κόμματος Μαρία Κομνηνάκα, στόχος του νομοσχεδίου είναι «να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο λειτουργίας και απονομής της δικαιοσύνης με όρους που θα εξυπηρετούν την πιο γρήγορη, φιλική και αποτελεσματική για τους επιχειρηματικούς ομίλους διεκπεραίωση των υποθέσεών της».

Ετσι, εισάγονται μέθοδοι μάνατζμεντ στη διοίκηση των δικαστηρίων, τα οποία τώρα καλούνται να καταρτίζουν πλάνα, «σαν να επρόκειτο για επιχειρήσεις, ενώ κυρίαρχη σε όλα τα επίπεδα, ακόμα και στο αν υπάρχει ανάγκη διατήρησης ενός δικαστηρίου, είναι αυτή η γνωστή αντιδραστική λογική του "κόστους - οφέλους"», τόνισε η Μ. Κομνηνάκα.

Από τα πιο σημαντικά του νομοσχεδίου είναι ότι εισάγεται για πρώτη φορά το αντιδραστικό μόρφωμα της λεγόμενης «τηλεματικής δίκης», με τη μετατροπή κάποιων δικαστηρίων σε δικαστικά γραφεία τηλεματικής. Η αρχή γίνεται με τα διοικητικά δικαστήρια, τα οποία από το 2026 και μετά, μέσα από συγχωνεύσεις, καταργήσεις και μετακίνηση δικαστών μετατρέπονται σε δικαστικά γραφεία τηλεματικής. «Ερχεστε και με αυτό το νομοσχέδιο να υλοποιήσετε τη γνωστή Εκθεση Πικραμμένου για τον δικαστικό "Καλλικράτη"».

«Η χρήση» - τόνισε η Μ. Κομνηνάκα - «και μάλιστα κατά τρόπο υποχρεωτικό, τεχνολογιών μη εύκολα προσβάσιμων στους περισσότερους, θα καταστήσει ακόμα πιο δύσκολη τη δικαστική αμφισβήτηση της κρατικής δράσης στα τμήματα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων».

Πρόκειται για πολύ σοβαρή εξέλιξη, αφού με τις τηλεματικές δίκες ουσιαστικά καταργείται «η αρχή της δημοσιότητας της δίκης, καθιστώντας τη Δικαιοσύνη ακόμα πιο στεγανή και ελέγξιμη. Παράλληλα ενισχύεται η συγκέντρωση της δικαστικής ύλης στις ισχυρές δικηγορικές εταιρείες και στα μεγαλογραφεία, που διαθέτουν την ανάλογη υποδομή για τη χρήση των νέων τεχνολογιών και το αντίστοιχο προσωπικό, σε βάρος φυσικά των μικρών αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων».

Επιβεβαιώνεται και εδώ, επισήμανε η Μ. Κομνηνάκα, ότι «εκεί που χρειάζεται πραγματικά να αξιοποιηθεί η πρόοδος της τεχνολογίας για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής, της ασφάλειας, την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, εκεί δεν υπάρχει ούτε το ενδιαφέρον ούτε η ταχύτητα της εφαρμογής της. Δεν είναι τυχαίο ότι οι εργαζόμενοι στον χώρο της Δικαιοσύνης - δικαστές, δικηγόροι, δικαστικοί υπάλληλοι - έχουν εκφράσει με έντονο τρόπο την αντίθεσή τους τόσο στην καθιέρωση των τηλεδικών όσο, βέβαια, και στην ίδια την κατάργηση ή συγχώνευση δικαστηρίων».

ΑΡΚΑΔΙΑ
Νεκρός εργάτης σε εργοτάξιο της «Demo»

Τον θάνατο ενός 22χρονου εργαζόμενου, στο εργοτάξιο κατασκευής του εργοστασίου της φαρμακοβιομηχανίας «Demo» στην Τρίπολη, είχε ως αποτέλεσμα άλλο ένα εργατικό «ατύχημα» - εργοδοτικό έγκλημα που σημειώθηκε, χθες το πρωί, μεγαλώνοντας την τραγική λίστα των εργαζομένων που δεν επιστρέφουν στο σπίτι τους από την καθημερινή μάχη για το μεροκάματο.

Ο άτυχος εργαζόμενος καταπλακώθηκε από βαριά οικοδομικά υλικά ξύλινης πλατφόρμας - εξέδρας που υποχώρησε και έπεσε πάνω του ενώ αυτός εκτελούσε εργασίες τοποθέτησης μονώσεων, σύμφωνα με όσα στοιχεία έγιναν γνωστά.

Παρέμβαση στον χώρο πραγματοποίησε το Συνδικάτο Οικοδόμων Αρκαδίας, απαιτώντας να σταματήσουν άμεσα οι εργασίες, να γίνει έλεγχος για τα αίτια του τραγικού συμβάντος και να παρέμβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες.

«Στην οργή και αγανάκτησή μας για την ανείπωτη τραγωδία, το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, έρχεται να προστεθεί και η οργή για τον τραγικό θάνατο αυτού του νέου εργάτη. Συνεχώς μεγαλώνει η μαύρη λίστα των εκατοντάδων ατυχημάτων που συμβαίνουν στους χώρους δουλειάς σε όλη τη χώρα ως αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας, της έλλειψης μέτρων προστασίας που πλέον είναι κανόνας μέσα στους χώρους δουλειάς και όχι εξαίρεση», αναφέρει σε καταγγελία της για το συμβάν η Τομεακή Επιτροπή Αρκαδίας του ΚΚΕ και προσθέτει:

«Επιβεβαιώνεται ότι πίσω από τις μεγάλες ελλείψεις μέτρων προστασίας βρίσκονται τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, αφού τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας, της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των εργαζομένων στον χώρο εργασίας για την εργοδοσία είναι κόστος. Στην ίδια κατεύθυνση, σαν να έχουν γραφτεί από το ίδιο χέρι, όλες οι κυβερνήσεις έχουν συρρικνώσει τους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, ενώ με τον νόμο Χατζηδάκη η ήδη αποδυναμωμένη Επιθεώρηση Εργασίας μετατράπηκε σε "ανεξάρτητη αρχή", ώστε το αστικό κράτος να αποποιείται ακόμα και την ευθύνη του».

Η ΤΕ Αρκαδίας εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του άτυχου εργαζόμενου και απαιτεί να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας σε κάθε τόπο δουλειάς, καθώς και να στελεχωθούν οι αναγκαίοι κρατικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Καλεί παράλληλα τους εργαζόμενους της περιοχής να μη δείξουν καμία ανοχή, να οργανωθούν στα σωματεία τους και να διεκδικήσουν ζωή και δουλειά με δικαιώματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ