Πέμπτη 9 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΟΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ
Γονείς και εργαζόμενοι προειδοποιούν για τις συνέπειες και απαιτούν απόσυρση

Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Σύσταση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία Ογκολογικό Κέντρο Παίδων "Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ"», που ιδιωτικοποιεί το Παιδοογκολογικό Κέντρο, ως επικίνδυνο για την υγεία των παιδιών, απαίτησαν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, χτες, κατά τη διαδικασία της ακρόασης εξωκοινοβουλευτικών φορέων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ενώ τη μεγάλη τους ανησυχία γι' αυτήν την αρνητική εξέλιξη δήλωσαν και οι γονείς.

Υπενθυμίζεται ότι με το νομοσχέδιο αυτό, το ίδρυμα που αναφέρεται στον τίτλο του, ουσιαστικά όχι μόνο παίρνει πίσω τη δωρεά που είχε κάνει πριν από χρόνια στο Δημόσιο, αλλά τώρα παίρνει και τμήματα από τα δημόσια παιδιατρικά νοσοκομεία για να φτιαχτεί το νέο «ιδιωτικού δικαίου» παιδοογκολογικό νοσοκομείο!

«Οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία Παίδων μαζί με συλλόγους γονέων, φορείς και σωματεία άλλων χώρων, έχουμε ξεκάθαρη τοποθέτηση και ζητούμε την απόσυρση του νομοσχεδίου», τόνισε η Σοφία Ζώρη, εκπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αγία Σοφία». Πρόσθεσε πως αν ήθελε η κυβέρνηση πραγματικά την αναβάθμιση του παιδοογκολογικού νοσοκομείου θα προχωρούσε «σε πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, στελέχωση των τμημάτων με μηχανήματα, μονιμοποίηση των συναδέλφων που δουλεύουν με "ελαστικές" σχέσεις εργασίας, αποτελώντας εξειδικευμένο και απαραίτητο προσωπικό σε ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας». Οπως σημείωσε, στο νοσοκομείο υπάρχουν 631 κενές οργανικές θέσεις σε όλα τα πόστα, «συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα τίθενται υπό αμφισβήτηση με τις νέες συμβάσεις και ούτε λέξη για την τύχη του επικουρικού προσωπικού».

Επισήμανε ότι τα Νοσοκομεία Παίδων «με το τεράστιο έργο προς τον παιδιατρικό ασθενή συνειδητά υποβαθμίζονται χρόνο με τον χρόνο από όλες τις κυβερνήσεις. Στο Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής δεν υπάρχει μόνιμος γιατρός, δεν λειτουργεί πια το pet scan και δεν γίνονται θεραπείες. Στον αξονικό έχουν μείνει μόνο τρεις γιατροί, ενώ υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις στον προεγχειρητικό έλεγχο, στον χειρουργικό τομέα, στις μονάδες σε όλα τα τμήματα».

Ρώτησε τον υπουργό: «Γιατί λοιπόν για όλα αυτά δεν προσλαμβάνετε μόνιμο προσωπικό; Μήπως επειδή όλο αυτό κοστίζει;». Συμπλήρωσε ότι είναι φανερό πως «οι συνολικές υπηρεσίες που θα έχει ανάγκη ο ογκολογικός ασθενής, δεν θα παραμείνουν δωρεάν, όπως έγινε και με το Ωνάσειο, καθότι, με τις ελλείψεις αυτές, πάλι οι γονείς θα οδηγηθούν τελικά στον ιδιωτικό τομέα που θα κερδίζει ακόμα περισσότερο».

«Αυτή είναι η ευελιξία τελικά που θέλει να μας προσφέρει το καινούργιο νομοσχέδιο. Ο ΕΟΠΥΥ, τελικά, θα χρυσοπληρώνει τον ιδιώτη, ο οποίος θα έχει τεράστια έσοδα και με τα λεφτά των ασφαλισμένων θα κάνει και τον επιχειρηματία, αλλά και τον φιλάνθρωπο».

Αντίστοιχα, η Μαρία Τρυφωνίδη, πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «ΦΛΟΓΑ», τόνισε ότι «είμαστε αντίθετοι με την απόσχιση των ογκολογικών τμημάτων από τα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία, καθώς δεν μπορούν να αποτελέσουν αυτοτελή νοσοκομειακή μονάδα». Επισήμανε ότι «η περίθαλψη και θεραπεία των παιδιών με καρκίνο απαιτεί συνεχή και καθημερινή συνεργασία των ογκολόγων με τις υπόλοιπες ειδικότητες και τμήματα της παιδιατρικής, όπως χειρουργοί, εντατικολόγοι, μικροβιολόγοι και λοιπά. Δεν καταλαβαίνουμε τι είναι τόσο επείγον και γιατί πρέπει να περάσει τόσο βιαστικά ένα νομοσχέδιο που αφορά την υγεία των παιδιών που νοσούν από ένα τόσο απειλητικό για τη ζωή τους νόσημα». Πρόσθεσε δε ότι «σε αυτόν τον νέο σχεδιασμό δεν δόθηκε η δυνατότητα ούτε στο Νοσοκομείο "Αγλαΐα Κυριακού" να πάρει θέση και δεν ρωτήθηκαν ούτε οι γιατροί μας ούτε και εμείς σαν γονείς παιδιών».

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ ανέφερε πως «μπορώ να πω ότι ιδιωτικοποιείται η αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου στη χώρα μας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Στο πόδι» οι υγειονομικοί για την ενίσχυση με προσωπικό(2024-05-29 00:00:00.0)
Στον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της μοναδικής παιδοογκολογικής μονάδας(2023-03-14 00:00:00.0)
Να αποσυρθεί τώρα, απαίτησε το ΚΚΕ, όχι στα νοσοκομεία - επιχειρήσεις(2023-03-08 00:00:00.0)
Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης του Παιδοογκολογικού!(2023-03-02 00:00:00.0)
Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία, όλο και πιο ασφυκτική γίνεται η κατάσταση στα παιδιατρικά(2023-01-10 00:00:00.0)
Το Ογκολογικό Κηφισιάς και οι «λίστες σκοπιμότητας»(2001-03-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ