Πέμπτη 9 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αποχαιρετά με θλίψη τον σ. Γιώργο Πολυμερίδη

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τον θάνατο του σ. Γιώργου Πολυμερίδη:

«Το ΚΚΕ με θλίψη αποχαιρετά τον αντιστασιακό, διδάκτορα των οικονομικών επιστημών και στέλεχος του Κόμματος, σ. Γιώργο Πολυμερίδη, που έφυγε χτες από τη ζωή, στη Βουλγαρία, όπου διέμενε τα τελευταία χρόνια.

Ο σ. Γιώργος Πολυμερίδης γεννήθηκε στις 20 Απρίλη 1933, στην Καρωτή Διδυμοτείχου Εβρου. Παιδί οικογένειας αγωνιστών που πήραν ενεργό μέρος στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση και στον ΔΣΕ. Ο πατέρας του ως μαχητής του ΔΣΕ σκοτώθηκε το 1948. Ο ίδιος οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και τον Ιούνη του 1948, με τη μητέρα του και τον αδερφό του, "βγήκαν στο βουνό" και από εκεί πέρασαν στη ΛΔ Βουλγαρίας.

Εκεί ο σ. Γ. Πολυμερίδης εργάστηκε αρχικά ως δάσκαλος της ελληνικής γλώσσας και στη συνέχεια στα ανθρακωρυχεία του Ντιμίτροφγκραντ. Το 1951 έγινε μέλος της Ντιμιτροφικής Κομσομόλ και του ΚΚΕ. Το 1954 εισήχθη στην Ανώτατη Οικονομική Σχολή "Καρλ Μαρξ" Σόφιας και από το 1959, που ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην ειδικότητα "Σχεδιασμένη Οικονομία", εργάστηκε ως οικονομολόγος σε βιομηχανικό εργοστάσιο. Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Οικονομία στην Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών και Κοινωνικής Διεύθυνσης της ΚΕ του Βουλγαρικού ΚΚ, αποκτώντας τον τίτλο του Διδάκτορα των οικονομικών επιστημών.

Από το 1971 έως το 1973 εργάστηκε στην Κρατική Επιτροπή Σχεδιασμού της λαϊκής οικονομίας της ΛΔ Βουλγαρίας και από το 1973 διετέλεσε αρχισυντάκτης της εφημερίδας "Λευτεριά", όργανο των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων στη ΛΔ Βουλγαρίας. Από τον Νοέμβρη του 1973 μέχρι τον Ιούνη του 1980 εργάστηκε στο Ινστιτούτο Σύγχρονων Κοινωνικών Θεωριών, όπου έγινε υφηγητής της Πολιτικής Οικονομίας, ενώ ως επισκέπτης καθηγητής στην Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών δίδαξε το μάθημα της Πολιτικής Οικονομίας. Απέσπασε τρεις τιμητικές διακρίσεις με διάταγμα του Κρατικού Συμβουλίου της ΛΔ Βουλγαρίας.

Ο σ. Γιώργος Πολυμερίδης επαναπατρίστηκε, το 1980, μαζί με την οικογένειά του και ανέλαβε καθήκοντα στο Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ) ως ερευνητής και δάσκαλος Πολιτικής Οικονομίας, ενώ από το 1980 έως το 2005 ήταν μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου. Υπήρξε ακόμα μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και υπεύθυνος του Τμήματος, ενώ ταυτόχρονα ήταν μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο σ. Γιώργος Πολυμερίδης, σε αυτά τα πάνω από 70 χρόνια οργανωμένης ζωής στο ΚΚΕ, τίμησε τον τίτλο του μέλους και του στελέχους του Κόμματος. Αγωνίστηκε για τα ιδανικά του, ως νεαρός ΕΠΟΝίτης, στην πολιτική προσφυγιά και στη συνέχεια, με το ιδιαίτερο πάθος του για τη μελέτη της επιστήμης και της επαναστατικής κοσμοθεωρίας του μαρξισμού - λενινισμού, συμβάλλοντας στις επεξεργασίες του ΚΚΕ».

  • Η κηδεία του συντρόφου θα γίνει αύριο Παρασκευή, στο κεντρικό νεκροταφείο Σόφιας, στη 1 το μεσημέρι και θα είναι πολιτική.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ