Πέμπτη 9 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Στο «κάδρο» της συνολικής αντιπαράθεσης και η Γεωργία

Συνεχίστηκαν χτες για δεύτερη μέρα οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με αφορμή το νομοσχέδιο «περί ξένων πρακτόρων»

Μετά τη Μολδαβία και τη Λευκορωσία, τις τελευταίες μέρες μπαίνει πιο έντονα και η Γεωργία στο «κάδρο» της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη.

Χτες, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, πραγματοποιήθηκαν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Τιφλίδα κατά του νόμου περί «ξένων πρακτόρων».

Το Κοινοβούλιο της Γεωργίας ενέκρινε προχτές σε πρώτη ανάγνωση τον νόμο ο οποίος απαιτεί από κάθε οργάνωση που λαμβάνει πάνω από το 20% της χρηματοδότησής της από το εξωτερικό να εγγράφεται ως «ξένος πράκτορας» και να τίθεται υπό επιτήρηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης, διαφορετικά θα της επιβάλλονται σημαντικά πρόστιμα.

Το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Ονειρο» λέει ότι έχει ως πρότυπο την αμερικανική νομοθεσία που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1930. Οι επικριτές του, συμπεριλαμβανομένης της Προέδρου της χώρας Σ. Ζουραμπισβίλι, λένε ότι θυμίζει αντίστοιχο ρωσικό νόμο στην αντιπαράθεση της Μόσχας με τη Δύση και ότι απομακρύνει τη Γεωργία από την ΕΕ.

Προχτές βράδυ ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν 66 άτομα και περίπου 50 αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Επεισόδια σημειώθηκαν και χτες το πρωί, ενώ ορισμένοι «διαδηλωτές» είχαν ξηλώσει τους μεταλλικούς φράχτες που υπάρχουν έξω από τη Βουλή.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες της Γεωργίας και της ΕΕ φωνάζοντας το σύνθημα «Οχι στον ρωσικό νόμο». Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάλεσαν να συνεχιστούν για δεύτερη νύχτα οι διαδηλώσεις έξω από το Κοινοβούλιο.

Ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, καταδίκασε το νομοσχέδιο χαρακτηρίζοντάς το «μη συμβατό» με τις αξίες της ΕΕ και τον στόχο ένταξης της χώρας. «Η οριστική του υιοθέτηση θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις μας», απείλησε.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνη η ΕΕ αρνήθηκε να χορηγήσει στη Γεωργία το καθεστώς υποψήφιας χώρας - που δόθηκε σε Μολδαβία και Ουκρανία - επικαλούμενη στάσιμες πολιτικές και δικαστικές μεταρρυθμίσεις.

Μιλώντας από το Βερολίνο, προχτές, ο πρωθυπουργός της Γεωργίας, Ιρακλί Γκαριμπασβίλι, επιβεβαίωσε την υποστήριξή του στο νομοσχέδιο, λέγοντας ότι οι προτεινόμενες διατάξεις για ξένους πράκτορες πληρούν τα «ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρότυπα».

«Το μέλλον της χώρας μας δεν ανήκει και δεν θα ανήκει σε ξένους πράκτορες και υπηρέτες ξένων χωρών», ανέφερε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ