ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Αυγούστου 2004
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο τουρισμός δικαίωμα για τον εργαζόμενο, για τη λαϊκή οικογένεια

Ο τουρισμός αποτελεί κοινωνικό φαινόμενο, αποτέλεσμα της ανάγκης των εργαζομένων για να αναπληρώσουν ένα μέρος από την εργατική δύναμη, που ξόδεψαν κατά τη διάρκεια της εργασίας. Είναι αποτέλεσμα των κατακτήσεων, που είχε η εργατική τάξη τις προηγούμενες δεκαετίες (οχτάωρο, πενθήμερο, άδεια, επίδομα αδείας κ.ά.). Κατακτήσεις τις οποίες σήμερα το κεφάλαιο παίρνει πίσω, μέσα από την προώθηση των αναδιαρθρώσεων και της απελευθέρωσης των αγορών.

Είναι το δικαίωμα κάθε εργαζόμενου, κάθε λαϊκής οικογένειας στην ανάπαυση και αναψυχή, χωρίς να μετατρέπεται αυτή η ανάγκη, μέσω του τουρισμού σε εμπόρευμα, για να πλουτίζει το κεφάλαιο. Το δικαίωμα να γνωρίζει τα ήθη και τα έθιμα, τα μνημεία, τον πολιτισμό και τα λαϊκά επιτεύγματα του δικού μας και των άλλων λαών, να προωθεί τη φιλία και αλληλεγγύη μαζί τους.

Με άξονα τα παραπάνω επιβάλλεται σήμερα η ανάπτυξη της πάλης των εργαζομένων στις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία, για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, για την κατοχύρωση και διεύρυνση των εργατικών και συνδικαλιστικών τους δικαιωμάτων. Η συμπαράταξη και κοινή δράση με τα μικρομεσαία στρώματα του κλάδου, στη βάση αντιμονοπωλιακών αιτημάτων. Γιατί η επιβίωση αυτών των στρωμάτων είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πάλη ενάντια στη δράση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, με την αλλαγή της χρηματοπιστωτικής και φορολογικής πολιτικής.

Ο ελληνικός λαός συνολικά, θα πρέπει να πάρει την υπόθεση του οργανωμένου συλλογικού αγώνα, σε αντιμονοπωλιακή, αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση, στα χέρια του. Να συστρατευτεί στην πάλη ενάντια στις επιλογές του μεγάλου κεφαλαίου και τη μετατροπή του εργαζόμενου σε εξάρτημα στη μηχανή του κέρδους. Να γυρίσει την πλάτη του στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, που αποτελούν τους πολιτικούς εκφραστές του κεφαλαίου στον τόπο μας, και τις παγίδες του ΣΥΝ, ότι μπορεί να συνυπάρχει κοινωνική πρόοδος και ταυτόχρονα κερδοφορία του κεφαλαίου. Να ενισχύσει το ΚΚΕ και τον αγώνα του για τη δημιουργία του Λαϊκού Μετώπου.

Για να μπορέσει ο τουρισμός να καλύψει ολόπλευρα τις ανάγκες των εργαζομένων, να μετατραπεί σε καθολικό δικαίωμα του λαού.

ΚΡΗΤΗ
Πολύπλευρες συνέπειες από την πτώση της τουριστικής κίνησης

Μείωση αφίξεων, πληρότητας στα ξενοδοχεία και αγοραστικής κίνησης δημιουργούν ασφυκτική κατάσταση για εργαζόμενους και μικρούς επιχειρηματίες του τουρισμού

Η Κρήτη με τις πλούσιες φυσικές ομορφιές της, τον ήλιο, τη θάλασσα, το περιβάλλον, την ιστορία της, τον πλούσιο λαϊκό πολιτισμό της αποτελούσε ένα από τα ελληνικά νησιά που κάθε χρόνο προσέλκυαν εκατομμύρια τουρίστες. Και χρησιμοποιούμε παρελθόντα χρόνο, γιατί τα τελευταία χρόνια και η Μεγαλόνησος δεν έχει καταφέρει να ξεφύγει από τα σοβαρά προβλήματα του τουρισμού στη χώρα μας.

Το άνοιγμα νέων αγορών από τα μεγάλα τουριστικά γραφεία, που θα αποφέρουν μεγαλύτερα κέρδη στα τουριστικά μονοπώλια, σε συνδυασμό και με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως φαίνεται όχι μόνο δεν έδωσαν ώθηση στον τουρισμό, αλλά έπαιξαν αντίθετο ρόλο, αφού απέτρεψαν πολλούς να επισκεφτούν το νησί, φοβούμενοι μην πέσουν θύματα αισχροκέρδειας. Αυτός ο λόγος, καθώς και η οικονομική κρίση που πλήττει σήμερα όχι μόνο την ελληνική λαϊκή οικογένεια, αλλά συνολικά τους λαούς της Ευρώπης, αποτελούν ορισμένους από τους βασικούς λόγους για τη μειωμένη τουριστική κίνηση.

Στο νομό Λασιθίου, η πτώση έφτασε μέχρι και τα μέσα Ιούλη στο 40% και σύμφωνα με εκτιμήσεις μαζικών φορέων, καταστηματαρχών και εργαζομένων, προβλέπεται να φτάσει μέχρι το τέλος της σεζόν το 60-65%. Από τα σχεδόν τριάντα μικρά ξενοδοχεία που υπάρχουν στο νομό, μόλις τα τέσσερα λειτουργούν στον Αγιο Νικόλαο. Στο Ρέθυμνο, η κατάσταση δε διαφέρει ιδιαίτερα. Τα ξενοδοχεία δουλεύουν με προσφορές, ενώ η πτώση στην κίνηση ξεπερνάει το 30%. Σύμφωνα με στοιχεία του προέδρου του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ρεθύμνου, Γιώργου Νικολιδάκη, πάνω από 400 μικρές μονάδες υπολειτουργούν, ενώ αρκετές δεν έχουν ανοίξει καθόλου.

Και στο Ηράκλειο όμως η κατάσταση δεν είναι διαφορετική, παρά το ότι συγκαταλέγεται στις Ολυμπιακές πόλεις και, όπως πολλοί ισχυρίζονταν λίγο καιρό πριν, θα φιλοξενούσε εκατομμύρια επισκεπτών. Κάτι βέβαια που δε συνέβη, αφού σήμερα στο Ηράκλειο η τουριστική κίνηση κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση τόσο με πέρυσι όσο και με προηγούμενες χρονιές, φτάνοντας η πτώση, μέχρι στιγμής το 20%.

Στα Χανιά η τουριστική κίνηση σημειώνει επίσης πτώση. Η πληρότητα στα ξενοδοχεία φτάνει στο 55%, ενώ η πτώση στις αφίξεις στο 30%, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου των ξενοδόχων Χανίων, Γιώργου Βουγιουκαλάκη.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Διεύθυνσης Τουρισμού Κρήτης, οι αφίξεις τουριστών στο νησί τον Ιούνη ήταν κατά 8,56% λιγότερες από πέρυσι. Στο διάστημα από την αρχή του χρόνου ως και τον Ιούνη οι αφίξεις με τσάρτερ καταγράφουν μείωση κατά 4,95% στο αεροδρόμιο Ηρακλείου και 4,83% στο αεροδρόμιο Χανίων.

Ιδιαίτερα χαμηλά για την εποχή είναι τα ποσοστά και στην πληρότητα των ξενοδοχείων, που βρίσκονται κάτω από το 50%.

ΜΙΚΡΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Μονοπωλούν τις ... αρνητικές επιπτώσεις

Οι «μεγάλοι» ευημερούν, κόντρα στην όποια κρίση και οι «μικροί» βαρυγκωμούν

Το παλιό Ενετικό λιμάνι στα Χανιά
Το παλιό Ενετικό λιμάνι στα Χανιά
Σοβαρά προβλήματα, που απορρέουν από την κρίση αυτή, αντιμετωπίζουν οι μικρές επιχειρήσεις. Στον κλάδο δραστηριοποιούνται δεκάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες εξαρτώνται άμεσα από τις επιλογές του μεγάλου κεφαλαίου, αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα και με τον τζίρο τη φετινή σεζόν, που βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Στην τραγική μείωση της τουριστικής κίνησης και τα προβλήματα που απορρέουν απ' αυτήν, αναφέρθηκε ο πρόεδρος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος Δήμου Αγίου Νικολάου, Γιώργος Μιχαηλίδης, σημειώνοντας, πως πέρα από τον οικονομικό τομέα που παίζει σημαντικό ρόλο, χρειάζεται να λυθούν ζητήματα οργάνωσης και σωστής λειτουργίας όλων των βαθμίδων του τουρισμού και φορολογίας που επιβαρύνουν τους καταστηματάρχες και κατά συνέπεια τους επισκέπτες στην περιοχή, ενώ θα πρέπει να γίνονται έλεγχοι στις τιμές.

Οι καταστηματάρχες, ιδιαίτερα σε περιοχές που κρίνονται τουριστικές όπως η Αμμουδάρα ή η Χερσόνησος στο Ηράκλειο, βρίσκονται σε απόγνωση, αφού «δεν κινείται φύλλο», όπως χαρακτηριστικά μάς είπαν, ενώ διαμαρτύρονται και για το ότι δεν υπάρχει ζήτηση για τα προϊόντα των Ολυμπιακών Αγώνων, για τα οποία ήδη έχουν καταβάλει χρήματα στους αρμόδιους του «Αθήνα 2004». Το αποτέλεσμα αυτής της κρίσης είναι πάρα πολλές μικροεπιχειρήσεις να μην έχουν ξεκινήσει καν τη σεζόν. Ενοικιαζόμενα δωμάτια και μικροξενοδοχεία δεν έχουν ανοίξει καθόλου, με αποτέλεσμα να μην έχουν προσληφθεί και οι εργαζόμενοι που απασχολούνταν εκεί.

Δεν είναι λίγα και τα ξενοδοχεία που, ενώ ξεκίνησαν, έστω τον Απρίλη, στην πορεία άρχισαν να μοιράζουν στους εργαζόμενους άδειες άνευ αποδοχών, να κλείνουν για 20 μέρες ή να μην προσλαμβάνουν όλο το προσωπικό που απαιτείται, για να λειτουργήσει.

Τα μικρομάγαζα οδηγούνται στο λουκέτο με το σύστημα all inclusive, όπου όλα είναι πληρωμένα. Το γνωστό και ως «βραχιολάκι». Ετσι, ακόμα και όποια μεγαλοξενοδοχεία δουλεύουν δεν αφήνουν τους παραθεριστές να βγουν από το ξενοδοχείο, παρέχοντάς τους τα πάντα. Μιλάμε, βέβαια, για συγκεκριμένα προϊόντα άγνωστης προελεύσεως. Ετσι, λοιπόν, πέρα από το οικονομικό χτύπημα που δέχεται η ντόπια οικονομία, οι υπηρεσίες και τα προϊόντα που διατίθενται είναι πολύ χαμηλής ποιότητας με θύματα τους παραθεριστές και κερδισμένους τους μεγαλοξενοδόχους, αφού το κόστος είναι πολύ χαμηλό.

Για μεγάλη κάμψη μιλάει στο «Ρ» και ο Νίκος Παπαντωνάκης, μέλος του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου και του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων. «Η κίνηση στα καταστήματα και ο τζίρος έχουν πέσει πολύ χαμηλά. Ο τουρισμός τόσο από Ελληνες παραθεριστές όσο και ξένους έχει μειωθεί κατά πολύ σε σχέση με πέρυσι. Ακόμα και όσοι έχουν έρθει δεν έχουν αγοραστική δύναμη».

Οι μικροκαταστηματάρχες έχουν βρεθεί σε απόγνωση - και προσθέτε: «Αν βάλεις μάλιστα και την αύξηση των πάσης φύσεως εισφορών και την άγρια φορολογική επίθεση της κυβέρνησης προς τους μικρομεσαίους η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη».

Τουρισμός και μονοπώλια

Η εμπορευματοποίηση και λειτουργία του τουρισμού με βάση το κέρδος και ο αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των μονοπωλιακών τουριστικών επιχειρήσεων έχουν, δυστυχώς, μετατρέψει το δικαίωμα στις διακοπές σε προνόμιο λίγων και όχι σε καθολικό δικαίωμα των λαών. Αυτή η νέα πραγματικότητα που τόσο έντεχνα διαμορφώνεται στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια με τις πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί μέχρι τώρα και τον προσανατολισμό της κυβέρνησης της ΝΔ για την τουριστική ανάπτυξη, έχει ως μοναδικό σκοπό τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση των επιχειρήσεων του κλάδου, τη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου, την αναπαραγωγή και κερδοφορία του.

Σήμερα στην Κρήτη, στον τουρισμό κυριαρχούν τα μονοπώλια και η μεγάλη καπιταλιστική ιδιοκτησία, τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, που ελέγχονται από ομίλους επιχειρήσεων με τράπεζες, ναυτιλιακών ή κατασκευαστικών επιχειρήσεων, του ξένου κεφαλαίου και των Tour Operators.

Αυτοί κρατάνε στα χέρια τους τα κλειδιά της ανάπτυξής του. Μέσα από το κυνήγι του μεγαλύτερου κέρδους διαμορφώνουν τους όρους του παιχνιδιού και χιλιάδες προβλήματα, όπως την άναρχη δόμηση και τις κορεσμένες τουριστικά περιοχές, τις καταπατήσεις ελεύθερων χώρων και παραλιών, το ξεζούμισμα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, την ελεγχόμενη διανομή των τουριστών, τον προσανατολισμό της παραγωγικής ανάπτυξης. Οσο παραμένει έτσι η κατάσταση, οι εργαζόμενοι στον κλάδο θα ζουν με τη διαρκή απειλή της απόλυσης, σε συνθήκες γενικευμένης ανεργίας, οι αμοιβές τους θα χειροτερεύουν, οι συντάξεις θα είναι όνειρο απατηλό.

Οι μικρομεσαίοι επίσης θα φυτωζοούν, δουλεύοντας για τις ανάγκες κερδοφορίας των πολυεθνικών τουριστικών μεγαθηρίων, που ελέγχουν τις αγορές, για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, για την εφορία. Η δυνατότητα στα λαϊκά στρώματα να κάνουν διακοπές όλο και θα απομακρύνεται.


Τα κείμενα έγραψε η:
Λαμπρινή ΠΙΤΤΑΚΑ

ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
Ο Κ. ΒΑΡΝΑΛΗΣ

(Επίδομα ζωής και κίνησης)

Η ΜΟΝΑΞΙΑ ήταν για τον Κώστα Βάρναλη στα 90 χρόνια του η πιο μεγάλη πίκρα και στενοχώρια. Υστερα από τα τόσα και τόσα κυνηγητά που είχε δοκιμάσει με τις δικτατορίες του Πάγκαλου, του Μεταξά κι έπειτα όλα τ' άλλα με την εφτάχρονη χούντα, που ουσιαστικά σταμάτησε κι η πένα του.

ΟΣΟ μπορούσε να περπατάει βρισκόταν εκεί στο μόνιμο στέκι του στο καφενείο στο Κολωνάκι για ν' ακούσει μετρημένα λόγια και κουβέντες κι έπειτα παίρνοντας ταξί θα ξαναγύριζε στη Σπ. Μερκούρη στο μικρό διαμέρισμα, που απόκτησε ύστερα από δουλιά πολλών χρόνων (σαν χρονογράφος) στη δημοσιογραφία.

ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ δυσκολίες που από καιρό αντιμετώπιζε ο Βάρναλης έγιναν τώρα περισσότερες. Η μικρή σύνταξη που έπαιρνε από το Ταμείο των δημοσιογράφων, με κανένα τρόπο δεν έφτανε για τις ανάγκες του. Κι ο λογαριασμός αυτός γινόταν περισσότερο δύσκολος όταν πια σε προχωρημένη ηλικία έμπαινε κι έβγαινε στις κλινικές.

ΕΓΙΝΕ τότε πιο επιτακτική η ανάγκη να εξασφαλίσει μια κάποια συμπληρωματική βοήθεια. Ο Βάρναλης δεν έκρυβε τη στενοχώρια του. Στις συντροφιές, στους φίλους, αυτούς που κάπου - κάπου έβγαιναν σε καμιά ταβέρνα κι ο Βάρναλης χαιρόταν για λίγο την πλατιά γαλάζια θάλασσα.

Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Γεώργιος Καράντζας, ο εαμίτης πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, ο στενός φίλος του ποιητή ήταν επίσης κι εκείνος που τον ώθησε να μπει στην επαγγελματική δημοσιογραφία σαν χρονογράφος. Και κυρίως τον έπεισε να πάρει το πόστο για το οποίο ο Κ. Βάρναλης αρχικά είχε διατυπώσει αντιρρήσεις, αλλά που τελικά ο Βάρναλης το ανέλαβε και αναδείχτηκε κορυφαίος χρονογράφος. Σ' όλη την επαγγελματική του διαδρομή από την «Πρωία», το «Ριζοσπάστη», την «Αυγή» και σε άλλες εφημερίδες και περιοδικά.

ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΗ του 1970, συνταξιούχος πια, και τέσσερα χρόνια πριν από το θάνατό του (Δεκέμβρης 1974), ο Βάρναλης μ' ένα του γράμμα προς το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ προωθεί τολμηρά με μια του πρόταση ένα γενικότερο αίτημα, που καθώς υπογραμμίζει «τίθεται στη συναδελφική κρίση».

ΜΙΑ ολοσέλιδη κόλα αναφοράς με όλα τα απαιτούμενα στοιχεία, καθαρογραμμένη, διατυπώνει την παράκληση να εξετάσουν το αίτημα, το οποίο βέβαια και τον ίδιο αφορά, αλλά και άλλους συναδέλφους.

ΓΡΑΦΕΙ: «Αγω ήδη το εννενηκοστόν έτος της ηλικίας μου και πάσχω εξ εντόνου ισχιαλγίας και σπονδολοαρθρίτιδος, αδυνατώ να βαδίζω. Αναγκάζομαι, λοιπόν, να χρησιμοποιώ διά τας μετακινήσεις μου, τας καθημερινάς εντός της πόλεως κυρίως αυτοκίνητα (διότι αυτά με εξυπηρετούν). Και η σχετική δαπάνη φθάνει το ήμισυ της μικράς μου συντάξεως...».

ΚΑΙ ΙΔΟΥ το αίτημα, όπως το διατυπώνει στη διοίκηση της ΕΣΗΕΑ, αλλά και ασφαλιστικά ταμεία των δημοσιογράφων: «Νομίζω -τονίζει ο Κ. Βάρναλης - ότι δε θα ήτο αδύνατον εις την στοργικήν μας Ενωσιν να χορηγήσει εις τους άγοντας το εννενηκοστόν συναδέλφους εν μικρόν μηνιαίον επίδομα κινήσεως - τουλάχιστον εις τους έχοντας πολύ μικράν σύνταξιν...».

Η ΣΤΕΡΝΗ φράση, το επιχείρημα καταπέλτης για όλους τυχόν εκείνους που θα είχαν τυχόν αντίρρηση για τη χορήγηση του μικρού αυτού επιδόματος κινήσεως εις τους άγοντας το εννενηκοστόν έτος συναδέλφους. «Αλλωστε, επιλέγει ο Βάρναλης, το επίδομα (αυτό) δεν πρόκειται να είναι μακράς διαρκείας».

ΜΕ κάθε τρόπο ο Κ. Βάρναλης προσπαθούσε να κρατήσει την κίνηση, την επαφή με τη ζωή. Κι αυτό ακριβώς ζητούσε με το υπόμνημά του στα 90 χρόνια, που έμεινε τελικά αναπάντητο. Και φυσικά μένει πάντα ανοιχτό για «τη συναδελφική κρίση», όπως το υπογράμμιζε ο Βάρναλης. Ο μεγάλος δάσκαλος της δημοσιογραφίας, ο ποιητής που μας διαβεβαίωνε σαν διδαχή πως σ' όλη τη ζωή του ποτές ούτε έκανε ούτε έγραψε τίποτα παρά τη συνείδησή του εναντίον του Λαού ή εναντίον της Ελευθερίας του και των Ελευθεριών του.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Πληρώνουν τα «σπασμένα»

Ανεργία, εντατικοποίηση, ένταση της εκμετάλλευσης και ανασφάλεια βιώνουν οι εργαζόμενοι του νησιού στον τουριστικό κλάδο

Αποψη του λιμανιού στο Ηράκλειο. Οι εργαζόμενοι στις τουριστικές επιχειρήσεις αναλαμβάνουν, κάτω από δύσκολες συνθήκες, την εξυπηρέτηση των τουριστών που επισκέπτονται τα αξιοθέατα του νησιού
Αποψη του λιμανιού στο Ηράκλειο. Οι εργαζόμενοι στις τουριστικές επιχειρήσεις αναλαμβάνουν, κάτω από δύσκολες συνθήκες, την εξυπηρέτηση των τουριστών που επισκέπτονται τα αξιοθέατα του νησιού
Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι απασχολούνται στον κλάδο με σχέσεις εργασίας όλων των μορφών. Κυριαρχούν η εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία, με καταπάτηση των εργατικών κατακτήσεων, των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, η πολυμορφία των ελαστικών εργασιακών σχέσεων (συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ωρομίσθιοι, έξτρα ημερήσια απασχόληση, επιμήκυνση ωραρίου) η άγρια εκμετάλλευση.

Στο Λασίθι, η ανεργία στους ξενοδοχοϋπαλλήλους έως τον Ιούλη έφτασε το 25%, σύμφωνα με στοιχεία που μας έδωσε ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Λασιθίου, Μιχάλης Γαρυφαλλάκης. Ο χρόνος απασχόλησης των εργαζομένων έχει μειωθεί κατά πολύ, δηλώνει στο «Ρ», ο Γιώργος Μιχαηλίδης, πρόεδρος καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος Αγίου Νικολάου, τονίζοντας ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνονται και τα έσοδα των ίδιων, αλλά και ο αριθμός ενσήμων τους, τόσο για τη σύνταξη, που όπως φαίνεται δε θα πάρουν ποτέ, όσο και για να συμπληρώσουν τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων που χρειάζονται, για να ενταχθούν στο ταμείο ανεργίας για το χειμώνα.

«Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα χρειάζεται οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να απαντήσουν με αγώνες κόντρα στο κατεστημένο», δηλώνει στο «Ρ» ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρεθύμνου, Γιώργος Νικολιδάκης, προσθέτοντας: «Οι πεντέμισι - έξι μήνες δουλιάς για τον ξενοδοχοϋπάλληλο το χρόνο έχουν μετατραπεί σε δυόμισι το πολύ τρεις μήνες. Αν, λοιπόν, ένας σκεφτόμενος άνθρωπος θεωρεί ότι ο εργαζόμενος μπορεί να ζήσει με δυο και τρεις μήνες δουλιάς ανταποκρινόμενος στις αυξανόμενες οικογενειακές ανάγκες που έχει, καλύπτοντας πάγια έξοδα και δόσεις προς τράπεζες κ.ά., να μας δώσει τη λύση να τη μάθουμε και εμείς».

«Τα προβλήματα είναι πολλά και τις συνέπειες αυτών τις βιώνουν αποκλειστικά οι εργαζόμενοι στον τουρισμό», αναφέρει στο «Ρ», ο Γιώργος Ζωγραφάκης, ξενοδοχοϋπάλληλος και συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ. «Διατυμπάνιζαν ότι με τους Ολυμπιακούς θα έχουμε δουλιά, αυτό όμως τελικά δε συνέβη και το αποτέλεσμα είναι να την πληρώνουν οι εργαζόμενοι, δουλεύοντας απλήρωτες υπερωρίες, 5 ώρες τη μέρα, με μειωμένα ένσημα και δύο "ημίρεπα" και μόλις τολμήσεις να μιλήσεις, έρχεται ο προϊστάμενος και σου υπενθυμίζει ότι έχει στο γραφείο τον πάκο με τις αιτήσεις γι' αυτό το νου σου».

Τις συνέπειες της κρίσης που βιώνουν στο μεγαλύτερο μέρος τους οι εργαζόμενοι το εκμεταλλεύονται κάποιοι επιτήδειοι, οι οποίοι εμφανίζονται σαν σωτήρες για τους εργαζόμενους και τους βρίσκουν δουλιά σε ξενοδοχεία με μισθούς και ασφάλιση πολύ κάτω απ' ό,τι δικαιούνται αλλά και υπογράφουν. Κοινό μυστικό, λοιπόν, αποτελεί στους ξενοδοχοϋπαλλήλους στο Ηράκλειο ότι στην περιοχή του λιμανιού λειτουργεί το λεγόμενο και «πλυντήριο εργαζομένων».

Εκεί κάποιος με την ιδιότητα του λογιστή παρέχει σε άνεργους δουλιά σε συγκεκριμένα ξενοδοχεία, βάζοντας τους να υπογράψουν διπλές καταστάσεις. Ετσι υπογράφουν ότι θα εργαστούν στο ξενοδοχείο με τις απολαβές που προβλέπονται στη μία κατάσταση και στην άλλη αναγκάζουν τους εργαζόμενους να υπογράψουν ότι θα πάρουν τελικά πολύ λιγότερα, αφού, όπως προσπαθούν να τους πείσουν, θα πρέπει να κάνουν λίγο «σκόντο» και αυτοί και να είναι και ευχαριστημένοι που θα δουλέψουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ