Κυριακή 1 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΗΤΗ
Πολύπλευρες συνέπειες από την πτώση της τουριστικής κίνησης

Μείωση αφίξεων, πληρότητας στα ξενοδοχεία και αγοραστικής κίνησης δημιουργούν ασφυκτική κατάσταση για εργαζόμενους και μικρούς επιχειρηματίες του τουρισμού

Η Κρήτη με τις πλούσιες φυσικές ομορφιές της, τον ήλιο, τη θάλασσα, το περιβάλλον, την ιστορία της, τον πλούσιο λαϊκό πολιτισμό της αποτελούσε ένα από τα ελληνικά νησιά που κάθε χρόνο προσέλκυαν εκατομμύρια τουρίστες. Και χρησιμοποιούμε παρελθόντα χρόνο, γιατί τα τελευταία χρόνια και η Μεγαλόνησος δεν έχει καταφέρει να ξεφύγει από τα σοβαρά προβλήματα του τουρισμού στη χώρα μας.

Το άνοιγμα νέων αγορών από τα μεγάλα τουριστικά γραφεία, που θα αποφέρουν μεγαλύτερα κέρδη στα τουριστικά μονοπώλια, σε συνδυασμό και με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως φαίνεται όχι μόνο δεν έδωσαν ώθηση στον τουρισμό, αλλά έπαιξαν αντίθετο ρόλο, αφού απέτρεψαν πολλούς να επισκεφτούν το νησί, φοβούμενοι μην πέσουν θύματα αισχροκέρδειας. Αυτός ο λόγος, καθώς και η οικονομική κρίση που πλήττει σήμερα όχι μόνο την ελληνική λαϊκή οικογένεια, αλλά συνολικά τους λαούς της Ευρώπης, αποτελούν ορισμένους από τους βασικούς λόγους για τη μειωμένη τουριστική κίνηση.

Στο νομό Λασιθίου, η πτώση έφτασε μέχρι και τα μέσα Ιούλη στο 40% και σύμφωνα με εκτιμήσεις μαζικών φορέων, καταστηματαρχών και εργαζομένων, προβλέπεται να φτάσει μέχρι το τέλος της σεζόν το 60-65%. Από τα σχεδόν τριάντα μικρά ξενοδοχεία που υπάρχουν στο νομό, μόλις τα τέσσερα λειτουργούν στον Αγιο Νικόλαο. Στο Ρέθυμνο, η κατάσταση δε διαφέρει ιδιαίτερα. Τα ξενοδοχεία δουλεύουν με προσφορές, ενώ η πτώση στην κίνηση ξεπερνάει το 30%. Σύμφωνα με στοιχεία του προέδρου του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ρεθύμνου, Γιώργου Νικολιδάκη, πάνω από 400 μικρές μονάδες υπολειτουργούν, ενώ αρκετές δεν έχουν ανοίξει καθόλου.

Και στο Ηράκλειο όμως η κατάσταση δεν είναι διαφορετική, παρά το ότι συγκαταλέγεται στις Ολυμπιακές πόλεις και, όπως πολλοί ισχυρίζονταν λίγο καιρό πριν, θα φιλοξενούσε εκατομμύρια επισκεπτών. Κάτι βέβαια που δε συνέβη, αφού σήμερα στο Ηράκλειο η τουριστική κίνηση κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση τόσο με πέρυσι όσο και με προηγούμενες χρονιές, φτάνοντας η πτώση, μέχρι στιγμής το 20%.

Στα Χανιά η τουριστική κίνηση σημειώνει επίσης πτώση. Η πληρότητα στα ξενοδοχεία φτάνει στο 55%, ενώ η πτώση στις αφίξεις στο 30%, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου των ξενοδόχων Χανίων, Γιώργου Βουγιουκαλάκη.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Διεύθυνσης Τουρισμού Κρήτης, οι αφίξεις τουριστών στο νησί τον Ιούνη ήταν κατά 8,56% λιγότερες από πέρυσι. Στο διάστημα από την αρχή του χρόνου ως και τον Ιούνη οι αφίξεις με τσάρτερ καταγράφουν μείωση κατά 4,95% στο αεροδρόμιο Ηρακλείου και 4,83% στο αεροδρόμιο Χανίων.

Ιδιαίτερα χαμηλά για την εποχή είναι τα ποσοστά και στην πληρότητα των ξενοδοχείων, που βρίσκονται κάτω από το 50%.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντοχές υψηλού επιπέδου(2012-07-01 00:00:00.0)
Αυξομειώσεις τιμών και «γκρίνια» για τα έσοδα(2011-11-22 00:00:00.0)
Πανευρωπαϊκή «κόντρα» με τους τουρ οπερέιτορ(2010-11-02 00:00:00.0)
Η μείωση μισθών και η ακρίβεια φέρνουν μειωμένες κρατήσεις(2010-08-12 00:00:00.0)
Κάτι θα γίνει και φέτος...(2008-07-15 00:00:00.0)
Ανάκαμψη κατώτερη των προσδοκιών(2005-07-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ