Κυριακή 1 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
Εισβάλλουν από παντού στην Ελλάδα

Ανήμπορη να αντιδράσει η κυβέρνηση στις συνέπειες των επιλογών της. Αποδέχεται σιωπηλά την έφοδο των μεταλλαγμένων στην ελληνική γη

Μεταλλαγμένα καλαμπόκια

ICON

Μεταλλαγμένα καλαμπόκια
Δεκάδες είναι πλέον τα κρούσματα παράνομης εισαγωγής και καλλιέργειας στη χώρα μας γενετικά τροποποιημένων σπόρων (γ.τ.ο.) ή σπόρων επιμολυσμένων από γ.τ.ο. τα οποία ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τους τελευταίες μήνες. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στους δειγματοληπτικούς ελέγχους που διεξάγουν, έχουν εντοπίσει μεταλλαγμένους σπόρους ή μεταλλαγμένα υβρίδια, καλαμποκιού και βαμβακιού, κυρίως προερχόμενα από τις ΗΠΑ, αλλά και από άλλες χώρες, σε Λάρισα, Δράμα, Φλώρινα, Ορεστιάδα, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη, Ηλεία και Φθιώτιδα.

Βέβαια, επειδή οι έλεγχοι είναι δειγματοληπτικοί, δεν ελέγχεται, δηλαδή, το μεγαλύτερο τμήμα του πολλαπλασιαστικού υλικού που εισάγεται στη χώρα μας, πολλές φορές οι επιμολυσμένοι σπόροι φτάνουν τελικά στα χέρια των ανυποψίαστων γεωργών, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να καλλιεργούνται ή να έχουν καλλιεργηθεί με μεταλλαγμένους σπόρους, εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες, στρέμματα. Από τα πιο πρόσφατα κρούσματα, τα οποία ανακοινώθηκαν και από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ήταν αυτά της Φλώρινας όπου σπάρθηκαν 300 στρέμματα καλαμποκιού και της Λάρισας όπου στην περιοχή του Τυρνάβου εντοπίστηκε σε έκταση 100 στρεμμάτων καλλιέργεια μεταλλαγμένου καλαμποκιού. Πέρα από τις δύο παραπάνω περιπτώσεις, ο «Ρ» αποκάλυψε δύο νέες περιπτώσεις μεταλλαγμένων καλλιεργειών καλαμποκιού οι οποίες εντοπίστηκαν στην επαρχία Ελασσόνας. Γι' αυτές το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και οι υπηρεσίες του, επίσημα, τήρησαν «σιγήν ιχθύος». Σύμφωνα με τις διασταυρωμένες πληροφορίες της εφημερίδας μας, η πρώτη καλλιέργεια βρέθηκε από τους αρμόδιους υπαλλήλους στο χωριό Σαραντάπορο σε έκταση 28 στρεμμάτων, ενώ η δεύτερη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εντοπίστηκε στο χωριό Πύθιο σε έκταση 30 στρεμμάτων.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το μεταλλαγμένο καλαμπόκι που βρέθηκε στη Λάρισα είναι η ποικιλία «ΝΚ - 603», που αναπτύχθηκε από την αμερικανική «Mossanto», η οποία έχει καταθέσει αίτηση στην ΕΕ για την ελεύθερη εμπορία του προϊόντος της εντός της Κοινοτικής Αγοράς. Η εταιρία, γνωρίζοντας προφανώς πως στο τέλος η απάντηση θα είναι θετική, αποφάσισε να επισπεύσει τις εισαγωγές, παρακάμπτοντας τη... γραφειοκρατία. Δεν τηρεί δηλαδή ούτε τα προσχήματα.

Οπως είναι εύκολο να διαπιστώσει κανείς, η Ελλάδα είναι ξέφραγο αμπέλι και εντελώς ανοχύρωτη απέναντι στον κίνδυνο των μεταλλαγμένων, αφού ήδη έχουν σπαρθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας γενετικά τροποποιημένοι σπόροι, καθώς οι εταιρίες εισαγωγής, εκμεταλλευόμενες την έλλειψη μέτρων ουσιαστικού ελέγχου, προωθούν σχεδόν ανενόχλητες τη μεταλλαγμένη πραμάτεια τους στους αγρότες μας.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και κατά προέκταση η κυβέρνηση, πέραν από κάποιες «οικολογικές κορόνες» που εξέφρασε με αφορμή τις πρόσφατες αποφάσεις της ΕΕ για την απελευθέρωση των γ.τ.ο. στην κοινοτική αγορά, φαίνεται διατεθειμένη να ανοίξει και επίσημα διάπλατα τις πύλες της ελληνικής αγοράς στα μεταλλαγμένα, αργά ή γρήγορα. Αλλωστε, οι πιέσεις που δέχεται από άλλες χώρες, οι οποίες ηγούνται στην «κούρσα» παραγωγής γ.τ.ο σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι μεγάλες και επίμονες και φυσικά η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Τσιτουρίδη, ότι θα αιτηθεί στην ΕΕ την εξαίρεση της χώρας μας από τις πρόσφατες σχετικές αποφάσεις της, μόνο για λαϊκή κατανάλωση προοριζόταν. Οπως δηλαδή και τα μεταλλαγμένα.

Και μιας και αναφερθήκαμε στις διεθνείς πιέσεις που ασκούνται στην Ελλάδα για την απελευθέρωση των γ.τ.ο., αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στην ετήσια έκθεση για το 2002 του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ αναφερόταν ότι το θέμα των μεταλλαγμένων έχει επηρεάσει αρνητικά τις εισαγωγές σπόρων από την Ελλάδα, μια αγορά στην οποία κυριαρχούσαν οι ΗΠΑ για χρόνια. Η αντίστοιχη έκθεση για το 2003 μαρτυρά ότι μόλις αρθεί το μορατόριουμ (κάτι που έγινε) θα ξεκινήσουν διαδικασίες διαπραγματεύσεων για πειραματικές καλλιέργειες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και εταιριών σπόρων των ΗΠΑ για τις εν λόγω ποικιλίες (Greece, Planting Seeds Annual 2003, USDA). Να υπενθυμίσουμε, ακόμη, την προ δύο μηνών ημερίδα με θέμα τα μεταλλαγμένα, που διοργάνωσε στην Αθήνα η πρεσβεία του Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της οποίας οι υψηλοί καλεσμένοι των διοργανωτών προσπάθησαν να αποδείξουν το πόσο «φιλικοί» για τον άνθρωπο και το περιβάλλον είναι οι γ.τ.ο. Την περασμένη Τετάρτη επίσης ο πρέσβης του Ισραήλ επισκέφτηκε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και συνομίλησε με τον Σ. Τσιτουρίδη για «θέματα συνεργασίας των δύο χωρών και ειδικότερα για τον αγροτικό τομέα στον οποίο το Ισραήλ, τα τελευταία χρόνια έχει κάνει καταπληκτική πρόοδο», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Στόχος ο έλεγχος της παγκόσμιας αγοράς

Πέρα από τις ανεξακρίβωτες ακόμη συνέπειες που μπορεί έχει για την παγκόσμια υγεία η κάθε είδους χρήση των μεταλλαγμένων και πέρα από τα όποια σχετικά ηθικά ζητήματα εγείρονται κατά καιρούς, οι κομμουνιστές προσπαθούν να αποκαλύψουν έναν ακόμη, ιδιαίτερα σοβαρό - αν όχι τον σοβαρότερο - κίνδυνο που κρύβει η ανάπτυξη και προώθηση των μεταλλαγμένων προϊόντων. Κάθε ένας γ.τ.ο. που δημιουργείται αποτελεί «πατέντα» της εταιρίας που τον δημιούργησε. Η κατοχύρωση, λοιπόν, της πατρότητας των γ.τ.ο. δίνει τη δυνατότητα στις πολυεθνικές εταιρίες να χρησιμοποιούν μονοπωλιακά τη νέα τεχνολογία, σχεδιάζοντας και παράγοντας προϊόντα που εξυπηρετούν τους δικούς τους στόχους, συγκεντρώνοντας στα χέρια τους ολοένα και περισσότερο πλούτο και εξουσία. Μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες ανάπτυξης γ.τ.ο., η προαναφερθείσα αμερικανική «Mosanto», αναπτύσσει την τεχνολογία γονιδίου στείρωσης, με σκοπό να περιορίσει αρχικά και να εξαφανίσει στο μέλλον την πανάρχαια πρακτική των γεωργών να διατηρούν μέρος της παραγωγής τους για τη σπορά της επόμενης χρονιάς. Για χώρες όπως η Ελλάδα, όπου οι ανάγκες των γεωργών της καλύπτονται σε ποσοστό άνω του 80% από εισαγωγές, μιας και χρόνια τώρα έχει ξεκινήσει στη χώρα μας η διάλυση των φορέων που παρήγαν πολλαπλασιαστικό υλικό, η εξάρτηση σε αυτόν τον τομέα από τις ευρωαμερικανικές πολυεθνικές εταιρίες είναι δεδομένη. Αυτός είναι και ο στόχος των πολυεθνικών εταιριών, δηλαδή ο απόλυτος έλεγχος της αγοράς πολλαπλασιαστικού υλικού, κάτι που θα είχε ως φυσική συνέπεια την εξάρτηση των παραγωγών όλων των χωρών από αυτές και κατά συνέπεια τον πλήρη έλεγχο της παγκόσμιας αγοράς τροφίμων.

Αυτή ακριβώς η πτυχή του ζητήματος είναι που αποφεύγεται να καταδειχτεί στη χώρα μας από μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η «Greenpeace», που από τη μια ξεκινά καμπάνια με τίτλο «σαφάρι κατά των μεταλλαγμένων» και από την άλλη συμμετέχει σε ημερίδες και εκδηλώσεις προώθησης των μεταλλαγμένων, καταθέτοντας προτάσεις για τη «συνύπαρξη» συμβατικών και μεταλλαγμένων καλλιεργειών και διάφορα μέτρα για την «ελαχιστοποίηση» του κινδύνου. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ηγεσία του ΣΥΝ, η οποία επίσης προσφεύγει στην τακτική της «δαιμονοποίησης» των γ.τ.ο., τη στιγμή που οι ευρωβουλευτές του βάζουν την υπογραφή τους σε όλα τα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου ή κοινοτικές οδηγίες που αφορούν είτε τη σήμανση των τροφίμων που εμπεριέχουν γ.τ.ο. είτε τη συνύπαρξη συμβατικών και μεταλλαγμένων καλλιεργειών. Λέξεις όπως «υποκρισία» ή «διγλωσσία» είναι μάλλον λίγες για να χαρακτηρίσουν την παραπάνω στάση.

Σε αντίθεση με όλους τους παραπάνω, το ΚΚΕ έχει ξεκάθαρη και συγκεκριμένη θέση απέναντι στη χρήση ή όχι των μεταλλαγμένων και την κατέθεσε, από την πρώτη στιγμή που το ζήτημα άρχισε να λαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις, στον ελληνικό λαό. Τον περασμένο Μάη, στη Θεσσαλονίκη, το ΚΚΕ διοργάνωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα τους γ.τ.ο. και τους κινδύνους που κρύβουν για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, ενώ έγινε και εκτενής αναφορά στους λόγους που οι πολυεθνικές εταιρίες καταβάλλουν κάθε προσπάθεια ώστε να επιβάλουν τα εργαστηριακά κατασκευάσματά τους, στην παγκόσμια αγορά. Ακόμη τονίστηκε από τους επιστήμονες που συμμετείχαν σε αυτήν ότι δεν υφίσταται θέμα «καλής» ή «κακής» επιστήμης και τεχνολογίας, παρά μόνο ζήτημα στόχων και επιδιώξεων αυτού που την ελέγχει σε κάθε ιστορική περίοδο.

Οι κομμουνιστές απαιτούν και παλεύουν ώστε η χώρα μας να μείνει ελεύθερη από τα μεταλλαγμένα και καλεί την κυβέρνηση να απαγορεύσει με ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο, που να επιβάλλει σαφείς κυρώσεις κατά της εισαγωγής, της εμπορίας και της διάθεσης των μεταλλαγμένων. Επίσης καλούν κάθε επιστήμονα, κάθε προοδευτικό άνθρωπο, να συμπαραταχτεί σε αυτόν τον αγώνα, για την άμεση ενημέρωση του λαού σε αυτό το κρίσιμο πρόβλημα και μέσα από τις γραμμές του αγωνιστικού μαζικού κινήματος να εμποδίσει και να αποτρέψει τα επικίνδυνα για το μέλλον το δικό του και των επόμενων γενεών σχέδια των πολυεθνικών και των υπαλλήλων τους.


Φώτης ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ