Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Η μείωση μισθών και η ακρίβεια φέρνουν μειωμένες κρατήσεις

Τα αλλεπάλληλα πλήγματα και η ολομέτωπη επίθεση που δέχονται τα λαϊκά εισοδήματα από την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ αποτυπώνονται και στην τουριστική κίνηση. Η όξυνση των αδιεξόδων για τη λαϊκή οικογένεια, η μείωση των μισθών και των συντάξεων έχει μετατρέψει για ένα μεγάλο μέρος των λαϊκών στρωμάτων τις διακοπές από δικαίωμα σε πανάκριβη πολυτέλεια για λίγους. Αυτό επιβεβαιώνουν τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που επικαλούνται στοιχεία εκπροσώπων από το χώρο του τουρισμού, σύμφωνα με τα οποία η πτώση του εσωτερικού τουρισμού που κορυφώνεται μεταξύ 20 Ιούλη και 20 Αυγούστου υπολογίζεται σε διψήφιο ποσοστό, ενώ λόγος γίνεται όχι μόνο για μείωση κρατήσεων σε σχέση με πέρσι αλλά και για ακυρώσεις. Και, αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ ειπώθηκαν διάφορα για τις αιτίες της μειωμένης ζήτησης, περί «δυσφήμισης της χώρας» ή για την πρόσφατη απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης, οι μεγαλόσχημοι εκπρόσωποι των τουριστικών επιχειρηματιών δεν «είδαν» τις πραγματικές αιτίες που μετατρέπουν σε άπιαστο όνειρο τις διακοπές για ένα μεγάλο αριθμό μισθοσυντήρητων οικογενειών: Η μείωση των μισθών και των συντάξεων, το πετσόκομμα των εισιτηρίων κοινωνικού τουρισμού, η αύξηση του μεταφορικού κόστους με τις ανατιμήσεις που έχουν επιβληθεί τον τελευταίο χρόνο στη βενζίνη, στα διόδια, στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια κ.ο.κ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), παρατηρείται πτώση της τουριστικής κίνησης, με βάση τις κρατήσεις δωματίων από τους Ελληνες και συγκράτηση από τους ξένους τουρίστες, ενώ η μείωση των εσόδων από τον τουρισμό εκτιμάται ότι θα φτάσει το ένα δισ. ευρώ.

Την «πρωτιά» στην πτώση σε πληρότητα εμφανίζεται να έχει ο Νομός Ηρακλείου στην Κρήτη με ποσοστό 30% σε σύγκριση με πέρσι, παρά το γεγονός ότι οι αφίξεις εξωτερικού τον Ιούλη εμφανίζονται αυξημένες κατά 2,03%. Ωστόσο, οι αφίξεις εσωτερικού είναι μειωμένες κατά 9,9%. Οπως υπολογίζει η Ενωση Ξενοδόχων Ηρακλείου περιορίζεται και ο χρόνος παραμονής των τουριστών από 11 μέρες κατά μέσο όρο που ήταν πριν από τρία χρόνια σε 8,5 μέρες φέτος, ενώ παρατηρείται και μείωση της κατανάλωσης στην τοπική αγορά.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στα παράλια της Ηπείρου, στη Θεσπρωτία και την Πρέβεζα, που αποτελούν παραδοσιακούς τουριστικούς προορισμούς.

Πτώση στις αφίξεις και στις διανυκτερεύσεις κατά 20% καταγράφεται στη Χαλκιδική. Η μέση πληρότητα αυτές τις μέρες κινείται στο 80%-85% έναντι 95% πέρσι, επισημαίνει η Ενωση Ξενοδόχων της περιοχής, παρόλο που, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της, πραγματοποιούνται εκπτώσεις στις τιμές των δωματίων μέχρι και 15%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ