Σάββατο 23 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ανάκαμψη κατώτερη των προσδοκιών

Σοβαρά πλήγματα αντιμετωπίζει η πολιτική θεώρηση της κυβέρνησης ότι ο τουρισμός αποτελεί «ισχυρή βιομηχανία» και μάλιστα από τις πιο βασικές, καθώς τα στοιχεία και οι εκτιμήσεις για την τουριστική κίνηση το τρέχον έτος αναδεικνύουν τα δύο σοβαρά μειονεκτήματα που δεν του επιτρέπουν να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας: Τον καθοριστικό επηρεασμό του τουριστικού ρεύματος από μια ομάδα «τουρ οπερέιτορς», των ξένων ταξιδιωτικών γραφείων - μεγαθηρίων και τον επηρεασμό του από απρόβλεπτους παράγοντες που σχετίζονται από φυσικές καταστροφές μέχρι και πολεμικές συγκρούσεις.

Το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών επισημαίνει ότι παρά την πρωτοφανή διαφήμιση και την πραγματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων, «η διαφαινόμενη ανάκαμψη είναι σχετικώς ήπια» και «κατώτερη των προβλέψεων» και υπολογίζει ότι θα κυμανθεί για όλο το 2005 στο 5-7%. Την ίδια ώρα, ο παγκόσμιος αλλοδαπός τουρισμός «βιώνει ένα πολύ καλό έτος» και αυξάνεται με ρυθμό 8%, μετά το περσινό πολύ υψηλό 10%. Εξετάζοντας τις αφίξεις αλλοδαπών τουριστών με πτήσεις τσάρτερ (ειδικά, απευθείας δρομολόγια), το Ινστιτούτο κάνει λόγο και για «έντονα ανισομερή κατανομή των επιδόσεων των διαφόρων περιοχών της χώρας». Ενδεικτικά: 12% αύξηση στην Αθήνα, 4,5% στα Χανιά, 1,1% στη Θεσσαλονίκη, αλλά και μείωση 10,8% στη Ζάκυνθο, 3,1% στο Ηράκλειο, 8,4% στην Κεφαλονιά, 5,6% στην Κω, 13% στη Χίο, 4,1% στη Ρόδο.

Αναφέρει, επίσης, ότι η αύξηση αφίξεων στην Αθήνα σχετίζεται με τη βελτίωση της ποιότητας των καταλυμάτων και την αναβάθμιση των γενικότερων υποδομών της, παρ' όλο που «η ανά διανυκτέρευση δαπάνη είναι κατά τεκμήριο υψηλότερη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ