ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Φιλολαϊκά παραμύθια

Ανοχύρωτη απέναντι στη νεοφιλελεύθερη «διεύρυνση» του ΠΑΣΟΚ είναι η ηγεσία της ΝΔ, η οποία επιχειρεί, ωστόσο, να επωφεληθεί με την ένταση της δημαγωγίας και της ενίσχυσης της εικόνας του κόμματος που διαθέτει «φιλολαϊκές λύσεις» και εκφράζει το αίτημα της «αλλαγής».

Ο Κ. Καραμανλής απέφυγε, σε δύο ομιλίες που εκφώνησε χτες, να κάνει την παραμικρή αναφορά στη συνεργασία των Μάνου και Ανδριανόπουλου, επιλέγοντας την καπηλεία των λαϊκών προβλημάτων και στέλνοντας το μήνυμα «προχωράμε μπροστά». «Τα αιτήματα των πολιτών είναι σήμερα ταυτόσημα με τις προτεραιότητες, με τις θέσεις, με τις προγραμματικές διακηρύξεις της ΝΔ», ισχυρίστηκε μιλώντας σε συγκέντρωση οπαδών του στο Μενίδι. Χρησιμοποιώντας τις ίδιες φράσεις με τον Γ. Παπανδρέου, τόνισε: «Ολες και όλοι μαζί συγκροτούμε μια πλατιά κοινωνική συμμαχία, για ένα νέο ελληνικό όραμα στη νέα εποχή. Είναι η ώρα για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή, που χρειάζεται ο τόπος. Είναι η ώρα για ένα νέο ξεκίνημα. Πάμε μαζί, να αλλάξουμε την Ελλάδα. Να αλλάξουμε τη ζωή μας». Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι «το όραμά μας είναι μια ενιαία(;) κοινωνία, μια κοινωνία συμμετοχής, συνοχής και αλληλεγγύης, μια κοινωνία δικαιοσύνης και ανθρωπιάς».

Νωρίτερα χτες το μεσημέρι είχε παρουσιάσει, άλλη μια φορά, τη «χάρτα καθημερινότητας για το Λεκανοπέδιο», στην οποία περιλαμβάνονται οι γνωστές ιδέες και προτάσεις του για τα μεγάλα προβλήματα των κατοίκων της πρωτεύουσας (κυκλοφοριακό, στάθμευση, μέσα μαζικής μεταφοράς, ασφάλεια κ.ά.). Τα ευχολόγια και τις κοινότοπες διαπιστώσεις που αναμάσησε, τα παρουσίασε ως απάντηση στο ερώτημα «πώς θα κάνουμε καλύτερη τη ζωή μας κάθε μέρα».

Η εκτίμηση που γίνεται στη Ρηγίλλης, όπως εκφράστηκε διά στόματος του Γ. Σουφλιά, είναι ότι η συνεργασία των Μάνου και Ανδριανόπουλου δε θα έχει καμία εκλογική επίπτωση στη ΝΔ, αντίθετα θα υπάρχει «αρνητική επίπτωση» στο ΠΑΣΟΚ, λόγω της «σύγχυσης» που δημιουργεί στην «ταυτότητα» του ΠΑΣΟΚ. Προκειμένου να υπογραμμίσει αυτές τις επιπτώσεις, έκανε λόγο για «ακραία ιδεολογικά ετερόκλητη συνεργασία του νεοφιλελευθερισμού με το σοσιαλιστικό κίνημα»(!), ενώ αναρωτήθηκε με νόημα: «Ενα κομμάτι της αριστερής του πτέρυγας που τόσα χρόνια ήταν συνηθισμένο να επιτίθεται εναντίον του νεοφιλελευθερισμού, πώς θα αποδεχτεί αυτή τη σύμπραξη;». Συνεργάτες του Κ. Καραμανλή περιμένουν τις δημοσκοπήσεις στο τέλος της εβδομάδας για να εξάγουν ασφαλέστερα συμπεράσματα, αν και από τις «κυλιόμενες» δημοσκοπήσεις διακρίνουν μια «εκροή» ψήφων από το ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, μια σειρά στελέχη της ΝΔ φέρονται δυσαρεστημένα από τον τρόπο που η ηγεσία χειρίστηκε την υπόθεση της επιστροφής των Μάνου και Ανδριανόπουλου, αφήνοντας σαφείς αιχμές για ευθύνες. Χαρακτηριστική ήταν η χτεσινή λακωνική δήλωση του Κ. Μητσοτάκη: «Το μόνο που μπορώ να πω σήμερα είναι ότι λυπάμαι διπλά για την εξέλιξη αυτή», είπε. Στο ίδιο μήκος κύματος η Ντ. Μπακογιάννη, δήλωσε: «Με λυπεί πάρα πολύ το γεγονός. Με λυπεί πολιτικά γιατί πιστεύω ότι ο χώρος των φιλελευθέρων είναι η ΝΔ».

Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα τις αποφάσεις του για τη στάση του στις εκλογές ο Αντ. Σαμαράς, ο οποίος μέχρι χτες άφηνε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Η Ρηγίλλης εκτιμά ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν πρόκειται να είναι ούτε στα δικά της ψηφοδέλτια. Πιθανότερο «σενάριο» είναι ο πρόεδρος της ΠΟΛΑΝ να στηρίξει τη ΝΔ, όπως έκανε και στις εκλογές του 2000, λαμβάνοντας τη δέσμευση του κόμματος ότι θα αξιοποιηθεί μετεκλογικά.

ΕΡΓΑ & ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ
Μαζί και στο Ιράκ

Η παγκόσμια «αντιτρομοκρατική σταυροφορία», μετά την 11η του Σεπτέμβρη 2001, ξεκίνησε με την αλησμόνητη δήλωση του Αμερικανού Προέδρου, Τζ. Μπους: «Οποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εναντίον μας»!

Στο δίλημμα του Μπους, οι δύο συνεταίροι του δικομματισμού δε δίστασαν ούτε στιγμή να απαντήσουν με μια φωνή: «Είμαστε μαζί σας»!

Η απόδειξη ήρθε με την πλήρη και απόλυτη συμφωνία και συστράτευση στην ιμπεριαλιστική επιδρομή κατά του Αφγανιστάν. Τα δύο κόμματα επιδόθηκαν σε πλειοδοτικό διαγωνισμό για την καταδίκη της «τρομοκρατίας» και τη συμμετοχή της χώρας, με όλα τα μέσα, στις πολεμικές επιχειρήσεις.

Στη δεύτερη πράξη της «αντιτρομοκρατικής σταυροφορίας», στην επιδρομή κατά του Ιράκ, τόσο η κυβέρνηση, όσο και η Νέα Δημοκρατία στάθηκαν και πάλι στο πλευρό των εισβολέων. Βεβαίως, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ειδικά με την επιδρομή ενάντια στο Ιράκ, και τα δύο κόμματα, αντιμετωπίζοντας τις παλλαϊκές αντιπολεμικές διαδηλώσεις, επιχείρησαν να συγκαλύψουν τις υπέρ των επιδρομέων θέσεις τους. Μάταια.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έσυρε τη χώρα και σ' αυτή την ιμπεριαλιστική πολεμική επιχείρηση. Η παραχώρηση της βάσης της Σούδας για τις αμερικανικές επιχειρήσεις, η διατήρηση των ναυτικών δυνάμεων στον Περσικό και στην Ανατ. Μεσόγειο, η διάθεση πληρωμάτων AΒΑΚΣ για τις ανάγκες των επιδρομέων, ήταν μέρος αυτής της συμμετοχής.

Αν και ο Κ. Σημίτης ισχυριζόταν μέχρι το τέλος ότι η κυβέρνησή του δε συμμετείχε στην επίθεση κατά του Ιράκ, ήρθε ο Πρόεδρος Μπους και το αμερικανικό Πεντάγωνο να αποδώσουν τα εύσημα. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με ανακοίνωσή του, το Μάρτη του 2003, σημείωνε ότι «αμέσως μετά τις Βρετανία, Ισπανία και Δανία που τάχθηκαν ευθέως με τις ΗΠΑ, η χώρα που παράσχει τις περισσότερες διευκολύνσεις στις ΗΠΑ είναι η Ελλάδα»!

Αν, λοιπόν, για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μιλούσαν τα έργα, η Νέα Δημοκρατία φρόντισε να επιδείξει τον ατλαντισμό της υποστηρίζοντας τη συμμετοχή της χώρας στην επιδρομή κατά του Ιράκ για λόγους ...«εθνικού συμφέροντος».

Στις 27 του Μάρτη 2003 ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Καραμανλής, δήλωνε την υποστήριξή του στις επιλογές της κυβέρνησης στο πλευρό των επιδρομέων και τόνιζε στη Βουλή ότι «ακολουθούν εξελίξεις μείζονος σημασίας και είναι ανάγκη να ενισχύσουμε την εθνική ομοψυχία, ώστε να εξυπηρετεί τα άμεσα και μακρόπνοα εθνικά συμφέροντα», προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «βάλαμε πολλές φορές πλάτη και θα το κάνουμε σε κάθε περίπτωση»!

Η συνενοχή των δύο συνεταίρων του δικομματισμού για την εμπλοκή της χώρας και σ' αυτή την επιχείρηση της «νέας τάξης» δε σταματάει μόνο στην υποστήριξη και στη συμμετοχή, συνεχίζεται και στις δεσμεύσεις τους ότι την «επόμενη μέρα» θα είναι έτοιμοι, όποιος κι αν είναι στην κυβέρνηση, να στείλουν Ελληνες φαντάρους και στο Ιράκ.

ΓΚΑΛΟΠ
Τα ίδια «μηνύματα»

Σταθερό μήνυμα ότι η εκλογική αναμέτρηση είναι «ντέρμπι» μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εξακολουθούν να εκπέμπουν τα γκάλοπ, λειτουργώντας ως κράχτες των δικομματικών διλημμάτων.

Σ' αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε και η χτεσινή πανελλαδική δημοσκόπηση της «Οπίνιον» για λογαριασμό του «Μέγκα», που διενεργήθηκε στο διάστημα 2 έως 10 Φλεβάρη. Συγκεκριμένα, δείχνει ότι η ΝΔ διατηρεί προβάδισμα 3,2 μονάδων έναντι του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου. Η ΝΔ συγκεντρώνει το 39,1% των ερωτηθέντων, το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει 35,9%, το ΚΚΕ 5,8%, ο ΣΥΝ 2,9%, το ΔΗΚΚΙ στο 1,2%, ο ΛΑ.Ο.Σ. στο 2%, ενώ η λεγόμενη αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται στο 13,1%.

Η δημοσκόπηση έγινε σε δύο φάσεις: Μία πριν από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, και μία μετά από αυτό. Αν και το μέγεθος του δείγματος δεν είναι ισοδύναμο (1.100 ερωτηματολόγια στην α' φάση και 500 στη β' φάση), καθώς οι χρονικές περίοδοι δεν ήταν ίσες, η «ψαλίδα» είναι 3,8% στην πρώτη περίπτωση και περιορίζεται στο 2,8% στη δεύτερη.

Μικρή είναι η αλλαγή στην «παράσταση νίκης», σε σχέση με προηγούμενες έρευνες της ίδιας εταιρίας. Στο ερώτημα ποιο κόμμα πιστεύουν οι ερωτώμενοι ότι θα νικήσει στις εκλογές της 7ης Μαρτίου, το 33,2% πιστεύει ότι θα κερδίσει το ΠΑΣΟΚ, ενώ το 54,3% θεωρεί το αντίστοιχο για τη ΝΔ. Ανάλογη είναι η εικόνα και στο ερώτημα για το καταλληλότερο κόμμα για τη διακυβέρνηση της χώρας: ΝΔ 39,8%, ΠΑΣΟΚ 36%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ