ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

Από τη σύσκεψη φορέων στην Αλεξανδρούπολη
Από τη σύσκεψη φορέων στην Αλεξανδρούπολη
Την ξεκάθαρη αντίθεση του ΚΚΕ στην παράδοση του ορυκτού πλούτου και ειδικότερα του χρυσού, στους ελληνικούς και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους, καθώς και τους λόγους που τεκμηριώνουν αυτή του τη θέση, παρουσίασε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε στον Εβρο και τη Ροδόπη, το περασμένο Σάββατο. Στη διάρκεια της επίσκεψής της στη Θράκη, η Αλ. Παπαρήγα μίλησε σε συσκέψεις φορέων που έγιναν στην Αλεξανδρούπολη και την Κομοτηνή, στις οποίες συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης Α. Γιαννακίδης, οι αντιπεριφερειάρχες Εβρου και Ροδόπης, οι Δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης και Κομοτηνής, εκπρόσωποι της Διανομαρχιακής Επιτροπής Αγώνα Ροδόπης - Εβρου, φορέων των δύο νομών όπως Εργατικά Κέντρα, ΕΛΜΕ, Σύλλογοι Δασκάλων, Ιατρικοί Σύλλογοι, ΝΤ ΑΔΕΔΥ, Ενωση Γονέων, Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας, ΤΕΕ Θράκης, Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβούλοι, εργαζόμενοι και αγρότες που σύσσωμοι εναντιώνονται στην εξόρυξη του χρυσού στην περιοχή τους.

Οι εκπρόσωποι των φορέων ευχαρίστησαν το ΚΚΕ για την ενεργητική στήριξη στον αγώνα τους και αναγνώρισαν τη συνέπεια λόγων και έργων που έχει επιδείξει διαχρονικά. Μίλησαν για τις δραματικές επιπτώσεις που θα φέρουν τα χρυσωρυχεία στην περιοχή τους, στο περιβάλλον, στην Υγεία των κατοίκων, στην καταστροφή άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων, αλλά και για τις προσπάθειες που κάνει η εταιρεία, ώστε μέσω «χορηγιών» και άλλων μορφών εξαγοράς να κάμψει τις αντιδράσεις του λαού της περιοχής. Η Αλ. Παπαρήγα, ανακοίνωσε την πρόθεση του ΚΚΕ να φέρει το θέμα της σύμβασης των χρυσωρυχείων στη διακομματική επιτροπή της Βουλής, προκειμένου να συζητηθεί και να κληθούν να τοποθετηθούν και οι φορείς (επιστημονικοί, εργατικοί, μαζικοί) της περιοχής. Σημείωσε ότι ο χρόνος που κερδήθηκε με τον παραπλανητικό ελιγμό της κυβέρνησης που ανακοίνωσε προσωρινό «πάγωμα της αδειοδότησης», θα πρέπει να αξιοποιηθεί από τους φορείς, με κλιμάκωση και ένταση των αγώνων για «να κερδίσει ο λαός».

Από αριστερά, ο Σ. Δευτεραίος εκλεγμένος με το ΚΚΕ στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης, ο Ευ. Λαμπάκης Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, η Α. Παπαρήγα, ο Χ. Τρέλης, εκλεγμένος με το ΚΚΕ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αν. Μακεδονίας - Θράκης και η Γ. Νικολάου, αντιπεριφερειάρχης Εβρου
Από αριστερά, ο Σ. Δευτεραίος εκλεγμένος με το ΚΚΕ στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης, ο Ευ. Λαμπάκης Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, η Α. Παπαρήγα, ο Χ. Τρέλης, εκλεγμένος με το ΚΚΕ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αν. Μακεδονίας - Θράκης και η Γ. Νικολάου, αντιπεριφερειάρχης Εβρου
Στη διάρκεια της παρουσίας της, στον Εβρο, επισκέφθηκε την περιοχή όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της «Χρυσωρυχεία Θράκης», μόλις 500 μέτρα από το χωριό Πέραμα, μέσα σε μια περιοχή πλούσιου φυσικού κάλλους. Είδε τα γεωτρύπανα να σχίζουν τη γη στο πλαίσιο των ερευνητικών μελετών που κάνει η πολυεθνική. Στη συνέχεια, μίλησε σε συγκέντρωση κατοίκων στο χωριό Κόμαρος, που βρίσκεται στην καρδιά της περιοχής που θα μετατραπεί σε μια απέραντη νεκρή γη. Η Αλ. Παπαρήγα συναντήθηκε και με τον δήμαρχο Μαρώνειας - Σαπών Η. Ιωαννάκη και φορείς του Δήμου, όπου δραστηριοποιείται η «Μεταλλευτική Θράκης». Πέρα από το ζήτημα της εξόρυξης του χρυσού, ο δήμαρχος μίλησε για το πρόβλημα που δημιουργείται για τους παλιννοστούντες, που έχουν εγκατασταθεί την τελευταία 20ετία στην περιοχή, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να κόψει τη σύνταξη του ΟΓΑ από τους ανασφάλιστους, με αποτέλεσμα να καταδικάζει στην απόλυτη φτώχεια χιλιάδες οικογένειες.

Από τη συγκέντρωση στον οικισμό Κόμαρου
Από τη συγκέντρωση στον οικισμό Κόμαρου
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Το ΚΚΕ λέει ανάπτυξη υπέρ του λαού και μηδενική ανεργία

Η εισηγητική τοποθέτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη συνέντευξη Τύπου στην Αλεξανδρούπολη

Η επίσκεψη η σημερινή, αφορά την ενεργητική στήριξη των αγώνων του λαού της περιοχής εναντίον της εγκατάστασης εδώ του εργοστασίου της «Ελντοράντο» για την εκμετάλλευση του χρυσού. Επιλέξαμε να κάνουμε αυτό το ταξίδι ύστερα από την επίσκεψη της επιτροπής που ήρθε στην Αθήνα, γιατί θεωρούμε το ζήτημα πάρα πολύ σημαντικό και αξίζει μόνο και μόνο αυτό καθεαυτό το ζήτημα για να έρθουμε. Γνωρίζοντας ότι η περιοχή έχει όλα τα προβλήματα των κατοίκων της Ελλάδας, τα κοινωνικά, τα οικονομικά, τα δημοκρατικά. Καθόλου δεν εξαιρείται η περιοχή του Εβρου και μάλιστα, ως Περιφέρεια, έχει οξυμένα προβλήματα, παίρνοντας υπόψη και τη θέση της στην περιοχή.

Γιατί είμαστε αντίθετοι; Είμαστε αντίθετοι για πολλούς συνδυασμένους λόγους. Και, μάλιστα, για να γίνουν κατανοητοί, ακόμα κι αν δεν υπήρχαν τα οξυμένα προβλήματα του περιβάλλοντος και της Υγείας στην περιοχή, θα ήμαστε αντίθετοι να εκμεταλλευτεί το χρυσό της χώρας - το οποίο όπως ξέρετε χρησιμοποιείται ως απόθεμα, είναι ένα μέταλλο που δεν χάνει την αξία του - να πάει μια εταιρία, είτε ελληνική ιδιωτική, είτε ξένη να τον εκμεταλλευτεί. Και μάλιστα, να θεωρηθεί αυτό το μεγάλο αναπτυξιακό έργο της περιοχής.

Γιατί αποδεδειγμένα, σε παγκόσμιο επίπεδο, όπου κι αν αντλείται, όπου κι αν γίνεται η εξόρυξη χρυσού, στην Αφρική, στη Λατινική Αμερική, στη γειτονική Τουρκία, η μέθοδος η οποία χρησιμοποιείται, της κυάνωσης, είναι μια μέθοδος η οποία δεν έχει φάρμακο αντιμετώπισης. Δημιουργεί άμεσα και μακρόχρονα προβλήματα στην υγεία των κατοίκων, προβλήματα στον υδροφόρο ορίζοντα, διαρρέει μέσω του νερού παντού, καταστρέφει καλλιέργειες. Και από αυτήν την άποψη, θα πλήξει ολόκληρη την περιοχή, τον αγροτικό της πλούτο, γενικότερα τον φυτικό της πλούτο, την κτηνοτροφία, την αλιεία και τον τουρισμό.

Σταγόνα στον ωκεανό οι θέσεις εργασίας

Τα κέρδη που λέει η κυβέρνηση ότι θα έχει το Δημόσιο, θα είναι μηδαμινά μπροστά στις ζημιές και οι θέσεις εργασίας που θα γίνουν, κατά το Τεχνικό Επιμελητήριο, 70 με 80, κατά την ίδια την επιχείρηση 200 μόνιμες θέσεις εργασίας, είναι σταγόνα στον ωκεανό της ανεργίας στην περιοχή του Εβρου και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Οταν έχουμε 1,5 εκατ. ανέργους, δεν μπορεί κανείς να συμβιβάζεται με 100 - 200 θέσεις εργασίας που χτυπούν τους αναπτυξιακούς τομείς της περιοχής, οι οποίοι, αν αναπτυχθούν προς όφελος του λαού, μπορούν να δημιουργήσουν πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας.

Οταν λέμε ότι θα χτυπηθεί η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία και ο τουρισμός μιλάμε για τους μικρούς παραγωγούς, τους μικρούς επιχειρηματίες και το εργατικό δυναμικό που θα πληγεί, γιατί υποστηρίζουμε την ανάπτυξη αυτών των τομέων στο νομό, αλλά προς όφελος της πλειοψηφίας του νομού και όχι λίγων μονοπωλίων και των μετόχων τους. Αυτή η εταιρεία θα έχει τη δυνατότητα - και γι' αυτό έρχεται - να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στις Σάπες, σε όλο το Παγγαίο, στο Κιλκίς, ενδεχομένως να βάλει πόδι και στη Βουλγαρία.

Επίσης, έχουμε υπόψη μας ότι ένας από τους μετόχους της εταιρείας, τουλάχιστον μέχρι το 2010, είχε το 35% των μετοχών της ΔΕΗ. Που σημαίνει ότι πατάει πόδι όχι για να δημιουργήσει θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, αλλά για να εκμεταλλευτεί τον ορυκτό πλούτο και να μπει και σε άλλους τομείς της οικονομίας. Οι επενδύσεις, δηλαδή, δε γίνονται για το καλό του λαού.

Απορρίπτουμε το διαχωρισμό που κάνει η κυβέρνηση, ο οποίος είναι σκόπιμος, που λέει ανάπτυξη ή ανεργία. Η πρόταση του ΚΚΕ είναι ανάπτυξη από το λαό για το λαό, με ιδιοκτησία του πλούτου από το λαό. Που σημαίνει ότι η ανάπτυξη προγραμματίζεται έτσι που να απαλλάξει τη χώρα από εξαρτήσεις εκτός Ελλάδας - γι' αυτές που μπορεί να απαλλαγεί, και σε πάρα πολλούς τομείς μπορεί να απαλλαγεί - και ταυτόχρονα προϋποθέτει την προγραμματισμένη κατάργηση της ανεργίας, που να φτάσει στο 0% και όχι γενικά να δημιουργεί μια σταγόνα στον ωκεανό θέσεις εργασίας και να απολύονται πολύ περισσότεροι. Και μιλάμε για μόνιμες θέσεις εργασίας, με κανονικούς μισθούς και όχι για θέσεις εργασίας που θα έχεις 380 βασικό μισθό και από εκεί και πέρα ό,τι πάρεις παραπάνω.

Η κυβέρνηση κάνει ελιγμό

Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου - τη μάθαμε χτες βράδυ - έχει να κάνει με τη θετικά λυσσαλέα αντίσταση που συνάντησε και στην περιοχή του Εβρου και στη Χαλκιδική, που εκεί πήρε τη μορφή σύγκρουσης πια με τα ΜΑΤ στην πρώτη γραμμή, τη βία και τα δακρυγόνα. Αναγκάστηκε να κάνει μια δήλωση που λέει θα μελετήσω καλύτερα το θέμα, θα μελετήσω και άλλες περιβαλλοντικές μελέτες και έτσι θα πάρει περισσότερο χρόνο αυτή η διαδικασία.

Θέλω να πω το εξής για τη χτεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου: Η κυβέρνηση πάει να κερδίσει χρόνο, να τσακίσει το κίνημα στη Χαλκιδική, να καλλιεργήσει αυταπάτες στον Εβρο - αυτός είναι ο σκοπός της, δε λέω ότι θα περάσει αυτή η γραμμή της αυταπάτης. Επομένως, εμείς καλούμε το λαό του Εβρου, και αυτούς που δεν μπήκαν ακόμα στη δράση, εννοώ με τη μορφή του συλλογικού αγώνα, του συλλαλητηρίου κ.λπ., να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους σε συντονισμό με το λαό της περιοχής της Χαλκιδικής.

Και, μάλιστα, αυτός ο αγώνας να πάρει παλλαϊκά, πανελλαδικά χαρακτηριστικά με ειδικές μορφές αλληλεγγύης από το κέντρο προς την περιφέρεια, με κινητοποιήσεις από την περιφέρεια προς το κέντρο, με όποια μορφή εν πάση περιπτώσει εσείς επιλέξετε. Αλλά πρέπει να είναι και δυνατός τοπικός αγώνας και πανελλαδικός. Και αν έχει μια αξία να αξιοποιηθεί η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, είναι να αξιοποιηθεί στην κούρσα αυτή. Η κυβέρνηση αποπροσανατολίζει, ο λαός επιμένει. Να κερδίσει ο λαός που επιμένει και όχι η κυβέρνηση που αποπροσανατολίζει.

Η συζήτηση με τους δημοσιογράφους

-- Υπάρχουν διάφοροι φορείς οι οποίοι κινούνται στην κατεύθυνση να υπάρχει μια ανεξάρτητη αρχή, η οποία να κάνει μια καινούργια περιβαλλοντική μελέτη για να δούμε πού υπονοούν ότι δε θα έχει επιπτώσεις το κυάνιο στο περιβάλλον...

-- Κοιτάξτε να δείτε τώρα, επειδή ζούμε στην Ελλάδα και όλοι έχουμε εμπειρίες, δυστυχώς υπάρχουν και οι επίορκοι μελετητές, απέναντι στο λαό, ή επίορκοι επιστήμονες, οι οποίοι, να σας το πω καθαρά, θα εξαγοραστούν και θα κάνουν μελέτες προς όφελος της εταιρείας και της κυβέρνησης. Δεν υπάρχουν ανεξάρτητες αρχές, μην πιστεύετε σε τέτοια. Επιπλέον, 14 χρόνια που παλεύετε εσείς, δε στηριχτήκατε σε επιστημονικά δεδομένα; Από το κεφάλι σας τα βγάλατε; Αλλαξε η μέθοδος; Οχι. Δεν έχουμε μία καινούργια μέθοδο. Δηλαδή, 14 χρόνια κάνατε έναν αγώνα τυφλό, δεν είχατε στηριχτεί σε μελέτες;

Και εν πάση περιπτώσει, να σας πω, στην ΕΕ αλλάζουν τα ποσοστά του τι θεωρείται επιβλαβές για την υγεία και τι όχι. Κι αυτό το είδαμε και με το νερό που πίνουν στα Οινόφυτα από τις βιομηχανίες και με το απεμπλουτισμένο ουράνιο το έχουμε δει και με τα μεταλλαγμένα προϊόντα. Ενώ η ΕΕ ήταν κάποτε αντίθετη με τα μεταλλαγμένα προϊόντα, άλλαξε τις αποφάσεις και τις προδιαγραφές. Και τις άλλαξε για λόγους πολιτικούς, κερδοφορίας, και όχι γιατί είδε κάποια καινούργια επιστημονική μελέτη αντικειμενική, και τώρα συμφωνεί για την αγορά μεταλλαγμένων προϊόντων από τη Βραζιλία και την Αργεντινή. Δεν νομίζω ότι πρέπει να πιστεύετε σε ανεξάρτητες αρχές και σε νέες μελέτες. Οι παλιές, αυτές που υπάρχουν μέχρι σήμερα, δεν έχουν χάσει την αξία τους.

-- Τα «όχι» του Περιφερειακού και του Δημοτικού Συμβουλίου, η Αθήνα δεν τα λαμβάνει υπόψη; Τα ομόφωνα;

-- Εγώ δεν μπορώ να σας απαντήσω σαν κυβέρνηση. Πολιτικά όμως, μπορώ να σας πω ότι δεν λαμβάνει υπόψη ούτε την αγανάκτηση και την οργή του ελληνικού λαού σε μια σειρά ζητήματα, από το μνημόνιο και τους μισθούς, τις συντάξεις κλπ. Δεν είναι μια κυβέρνηση «βαρήκοη». Ούτε στη Βουλή μέσα τα κόμματα παίρνουμε αποφάσεις εν αγνοία. Οι αποφάσεις είναι συνειδητές, με πλήρη επίγνωση. Είναι όμως ταξικού χαρακτήρα. Από τη στιγμή που εγώ θέλω να δώσω τη δυνατότητα στην Ελλάδα να επενδύσουν τα μεγαθήρια, τα μονοπώλια, αυτές τις αποφάσεις θα πάρω...

-- Θέλω να μου σχολιάσετε από τη μια την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη την καταχώριση της εταιρείας χρυσωρυχείων στην εφημερίδα «Αυγή» στο παρελθόν.

-- Κοιτάξτε να δείτε, ο ΣΥΡΙΖΑ κυρίως μιλά για το περιβαλλοντικό πρόβλημα, το υπαρκτό, ούτε συζήτηση, το πρόβλημα υγείας. Εμείς απαιτούμε απ' όλα τα κόμματα να έχουν πιο ολοκληρωμένη άποψη και αν δεν υπήρχε το περιβαλλοντικό, αν θα συμφωνούσαν το χρυσό να τον αντλεί ιδιώτης. Εμείς είπαμε δεν συμφωνούμε ο ορυκτός πλούτος της χώρας να γίνεται ιδιοκτησία καμίας ιδιωτικής επιχείρησης.

Και θα σας θυμίσω και κάτι άλλο. Οταν έγινε αυτός ο αγωγός, που τελικά ανατράπηκε, που θα πέρναγε από την Αλεξανδρούπολη, από πλευράς τεχνικής έργου δεν είμαστε αντίθετοι, το φυσικό αέριο να έρχεται από εκεί που είχαν συμφωνήσει και να περνάει από την Αλεξανδρούπολη. Είμαστε αντίθετοι όμως να γίνονται συμφωνίες κρατών για λογαριασμό ιδιωτών. Το ίδιο γίνεται για τους υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο. Καταλάβατε;

Για μας ο πλούτος αυτός πρέπει να ανήκει στο λαό. Πρέπει να είναι δημόσια επένδυση που να ανήκει στο λαό και να μην υποτάσσεται στην κερδοφορία και στις στρατηγικές επιδιώξεις των μονοπωλίων. Και που τα μονοπώλια, αν θέλετε, εκφράζουν και συμφέροντα δυνάμεων κρατών που ανταγωνίζονται ακόμα και με τα όπλα για το ποιος θα μοιράσει τον πλούτο και θα αναδιανείμει τις αγορές.

Τώρα για την καταχώριση. Κοιτάξτε να δείτε, παρότι ξέρετε ότι εμείς με το ΣΥΡΙΖΑ έχουμε κάθετη αντιπαράθεση, δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το επιχείρημα για τον εξής λόγο: Πληρωμένες διαφημίσεις, ας πούμε, καταχωρίσεις μάλλον, κάνουν μια σειρά εφημερίδες. Εμείς, όταν συμβεί να το κάνουμε αυτό, δίπλα στη διαφήμιση αυτή βάζουμε άρθρο, όπου λέμε την επίσημη θέση του Κόμματος. Καταλάβατε;

Γιατί ο κόσμος τώρα νομίζει, μπαίνει ξένη δημοσίευση και ο κόσμος νομίζει ότι αυτό είναι και δική μας θέση. Γι' αυτό φροντίζουμε, είτε την ίδια μέρα να κάνουμε ένα σχολιάκι μικρό και την άλλη μέρα έρχεται άρθρο, είτε την ίδια μέρα, αν είσαι έτοιμος. Δηλαδή αν σου έρθει το βράδυ και δεν έχεις ευχέρεια να γράψεις ένα άρθρο, κάνεις ένα σχόλιο που λες δεν είναι έτσι τα πράγματα.

Γιατί υπάρχει κι ένα θέμα, της καταχώρισης της πληρωμένης, αν μια εφημερίδα μπορεί να αρνηθεί. Εμείς έχουμε αρνηθεί και σε περιπτώσεις να καταχωρήσουμε. Αλλά και όταν εκτιμά η διεύθυνση του «Ριζοσπάστη» ότι μπορεί να το καταχωρήσει, φροντίζουμε να ανατρέπουμε αυτά που λέει με άρθρο. Δεν ξέρω στην προκειμένη περίπτωση αν η «Αυγή» δίπλα είχε άρθρο, ούτε θυμάμαι, είναι χρόνια τώρα.

-- Εκπροσωπώ τον «Πολίτη της Θράκης», μια εφημερίδα φτωχή, εβδομαδιαία στο νομό. Εμείς αρνηθήκαμε να βάλουμε διαφήμιση. Πολύ περισσότερο για μια εφημερίδα ενός κόμματος...

-- Πολύ καλά κάνατε. Απλώς σας απάντησα επειδή δεν ξέρω αν δίπλα είχε άρθρο, δεν ξέρω πότε έγινε αυτό, δεν θέλω να πω κάτι που μπορεί αύριο να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ και να πει εγώ δίπλα είχα άρθρο... Δεν το θυμάμαι. Παρότι έχουμε κάθετη αντιπαράθεση, θέλουμε να την κάνουμε σοβαρή την αντιπαράθεση.

Ποια είναι και τι κάνει η ELDORADO

Η καναδικών (κυρίως) συμφερόντων «ELDORADO», έχει βάλει στο χέρι τον ορυκτό πλούτο και ειδικότερα το χρυσό της Βόρειας Ελλάδας, από τη Χαλκιδική μέχρι τη Θράκη. Στη Βόρεια Χαλκιδική έχει αποκτήσει μεταλλευτικά δικαιώματα σε μια έκταση 317.000 στρεμμάτων. Με την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» (το 5% ανήκει στην ελληνική κατασκευαστική εταιρεία «ΑΚΤΩΡ», του ομίλου Μπόμπολα), θα εκμεταλλευτεί το κοίτασμα χαλκού/χρυσού των Σκουριών και το κοίτασμα μεικτών θειούχων της Ολυμπιάδας, από τα οποία εκτιμάται ότι θα βγάλει κέρδη περίπου 12 δισ. δολαρίων.

Στο Πέραμα του Εβρου, με την «Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΜΒΕ», μέσα σε περίπου 8 χρόνια προσδοκά να βγάλει 660 εκατ. ευρώ (οι υπολογισμοί έγιναν με τιμή χρυσού 1.400 δολάρια ανά ουγκιά, ενώ σήμερα βρίσκεται περίπου στα 1.600 δολάρια ανά ουγκιά). Επίσης, στις Σάπες της Ροδόπης, με τη «Μεταλλευτική Θράκης», όπου το ποσοστό της «ELDORADO» ανέρχεται σε 20%, κατέχει τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης χρυσού και λοιπών μεταλλικών ορυκτών σε συνολική έκταση 20.000 στρεμμάτων. Με βάση τα γνωστά βεβαιωμένα μεταλλευτικά αποθέματα, θα παράξει συνολικά 510 τόνους χρυσού, 250 τόνους αργύρου και 3 τόνους χαλκού.

Στο Κιλκίς, μέσω της «ΑΚΤΩΡ», έχει βάλει στο χέρι μεταλλευτικά δικαιώματα σε έκταση 91.000 στρεμμάτων στα Κρούσια και 84.000 στρεμμάτων στο Πάικο. Η αξία των αναμενόμενων αποθεμάτων ξεπερνά τα 7 δισ. ευρώ. Στην περιοχή εκτός από το χρυσό υπάρχει Ουράνιο και μεταλλεύματα που χρησιμοποιούνται στη διαστημική τεχνολογία. Σύμφωνα με το ΙΓΜΕ, μόνο σε Σκουριές Χαλκιδικής και Πέραμα Εβρου, η συνολική αξία των γνωστών μεταλλευμάτων ξεπερνά τα 25 δισ. ευρώ.

Θυμίζουμε ότι η επένδυση του Περάματος στον Εβρο, το Μάρτη του 2012 εντάχθηκε στη Διαδικασία «fast track» του υπουργείου Ανάπτυξης. Την τελευταία εβδομάδα του Φλεβάρη, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς ανακοίνωσε ότι σε δέκα ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης για την εξόρυξη χρυσού στη Θράκη. Και μόλις την Παρασκευή 8 Μάρτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου, ανακοίνωσε ότι «παγώνει» η διαδικασία αδειοδότησης του έργου στο Πέραμα, προκειμένου να εξετασθούν κάποια «νέα δεδομένα».

Ο χρυσός ανήκει στο λαό όχι στα μονοπώλια

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατά την περιοδεία της στη Θράκη

Κατά την επίσκεψή της στη Θράκη, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«

Είναι εξαιρετικά θετικό το ότι υπάρχει γενική κατακραυγή, συνειδητό ΟΧΙ. Ξέρουν πολύ καλά οι άνθρωποι ότι το περιβάλλον θα υποστεί μεγάλη ζημιά, άρα και η υγεία τους. Ξέρουν επίσης πολύ καλά ότι δεν καταστρέφεται μόνο ο άνθρωπος, αλλά καταστρέφεται και η τροφή του ανθρώπου, δηλαδή η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία, ο τουρισμός. Kαι όταν μιλάμε για τροφή, δεν εννοούμε μόνο και το πιάτο το φαΐ, αλλά και το εισόδημα. Αυτές τις πηγές εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να αναπτυχθούν και όχι να γίνει εξόρυξη χρυσού, που στο κάτω κάτω ο χρυσός αυτός δεν μπορεί να ανήκει ούτε στους Καναδούς, ούτε στους Γερμανούς, ούτε σε κανέναν. Ανήκει στον ελληνικό λαό και ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει πότε και αν θα τον αξιοποιήσει».

-- Η περιοχή έχει υψηλούς δείκτες ανεργίας, ένα από τα επιχειρήματα των επενδυτών είναι ότι θα καταπολεμηθεί η ανεργία. Τι απαντάτε;

-- «Πρόκειται για προκλητική κοροϊδία. Οταν η περιοχή εδώ και ιδιαίτερα οι Σάπες έχουν μια τεράστια ανεργία, πώς θα αντιμετωπιστεί, επειδή θα δημιουργηθούν από 80 έως το πολύ 200 θέσεις εργασίας σε ένα νομό με χιλιάδες ανέργους; Είναι κοροϊδία, σε ένα νομό που εξακολουθεί να έχει ρεύμα μετανάστευσης έξω από την Ελλάδα. Μιλάνε τώρα για τις 80 και 100 θέσεις εργασίας, που στο κάτω κάτω και η πρόσληψη των εργαζομένων μπορεί να γίνει πανελλαδικά; Δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί...

Μάλιστα, θεωρούμε εξοργιστικό και προκλητικό να κοπούν οι συντάξεις των παλιννοστούντων, συντάξεις πείνας 330 και 350 ευρώ, όταν, όπως πολύ σωστά λένε εδώ, ένας συνταξιούχος με αυτά τα λεφτά προσπαθούσε να ζήσει μια οικογένεια, δηλαδή να πεινάει λιγότερο ενώ τώρα θα πεινάει 100% η οικογένεια».

-- Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση θα επανεξετάσει νέα δεδομένα σχετικά με τις εξορύξεις χρυσού στη Θράκη. Πώς το ερμηνεύετε αυτό;

-- «Είναι ένας παραπλανητικός ελιγμός, που θα λέγαμε πρέπει να τον αξιοποιήσει εδώ η περιοχή ώστε αντί να κερδίσει χρόνο η κυβέρνηση για να διασπάσει και να τσακίσει το κίνημα, αυτός ο χρόνος που θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί για να πετύχουν το σταμάτημα αυτής της επένδυσης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ