ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Μάη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πιέζει για συμφωνία... ψάχνεται για το πώς θα επανακάμψει

«Οποιαδήποτε συμφωνία καλύτερη από τη μη συμφωνία» λένε τα στελέχη της ΝΔ, ενώ φουντώνει η συζήτηση για την «επανασύνδεση με τα δυναμικά στρώματα της κοινωνίας»

Την επίτευξη συμφωνίας της συγκυβέρνησης με τους δανειστές, ώστε να διοχετευτεί ρευστότητα στα εγχώρια μονοπώλια, ιεραρχεί ως βασικό ζητούμενο η ΝΔ, την ίδια ώρα που συνεχίζεται η... ενδοσκόπηση για το πώς θα επανακάμψει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως ο ένας από τους δύο βασικούς πυλώνες του αστικού πολιτικού συστήματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Κ. Καραγκούνης, προειδοποίησε χτες την κυβέρνηση ότι το δημοψήφισμα που επαγγέλλεται «θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερα αδιέξοδα».

Ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων του κόμματος, Χρ. Σταϊκούρας, επέμεινε ότι «απαιτείται, συνεπώς, η κυβέρνηση, έστω και αργά, με σύνεση, ρεαλισμό και αποφασιστικότητα, να προχωρήσει σε μία όσο το δυνατόν πιο επωφελή για τη χώρα συμφωνία, εντός του αναμφίβολα ασφυκτικού πλαισίου στο οποίο αυτή κινείται».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κυρ. Μητσοτάκης ερωτηθείς στο ραδιοσταθμό «ΑΘΗΝΑ 9.84» για το αν θα υπερψηφίσει η ΝΔ στη Βουλή μια συμφωνία, απάντησε:«Εχω πει επί της αρχής, ότι οποιαδήποτε συμφωνία αυτή τη στιγμή είναι καλύτερη από τη μη συμφωνία. Η μη συμφωνία ισοδυναμεί με χρεοκοπία, εδώ που έχουμε φτάσει. Από εκεί και πέρα, θα δούμε τα μέτρα και θα τα αξιολογήσουμε. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η κυβέρνηση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει πάλι τη μέθοδο των φοροεπιδρομών, για να δικαιολογήσει τις επιλογές της στον τομέα των δημοσίων δαπανών και του κράτους (...) Αυτό, επί της αρχής, φιλοσοφικά, μας βρίσκει τελείως αντίθετους».

«Παίξαμε μπάλα σε γήπεδο που δεν μας ταιριάζει»

Ο ίδιος επεφύλαξε αιχμές και για την ηγεσία του κόμματός του: «Η ΝΔ δεν έχει κάνει ακόμα την αυτοκριτική της στο βαθμό που θα ήθελα, και ούτε έχουν γίνει ακόμα οι αλλαγές σε επίπεδο οργάνωσης, εφαρμοσμένης πολιτικής (...) Η ΝΔ πρέπει να αλλάξει συθέμελα, για να μπορέσει να επανασυνδεθεί με τα δυναμικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, που της γύρισαν την πλάτη. Αυτή τη στιγμή, αυτή τη δυναμική δεν την βλέπω στο βαθμό που θα ήθελα».

Και επέμεινε: «Δεν έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας για το τι έγινε μετά τον Ιούνιο του 2014, όπου ερμηνεύσαμε τελείως λάθος το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Γιατί φτάσαμε στο σημείο να προσπαθούμε να αντιγράψουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και να παίξουμε μπάλα σε ένα γήπεδο που δεν μας ταιριάζει;».

Στο ίδιο πλαίσιο ο βουλευτής της ΝΔ (και εμφανιζόμενος ως «δελφίνος») Ν. Δένδιας, ερωτηθείς στο ραδιόφωνο της ΝΕΡΙΤ για το αν η ΝΔ θα ψηφίσει όποια συμφωνία τελικά επιτύχει η κυβέρνηση, απάντησε: «Κανείς δεν μπορεί να πει εκ των προτέρων πως οτιδήποτε κι αν έρθει θα το ψηφίσουμε (...) Πέραν αυτού, ωστόσο, η χώρα χρειάζεται μια συμφωνία, όχι οποιαδήποτε, αλλά μια σοβαρή συμφωνία. Από την αρχή έχουμε δηλώσει ότι είμαστε δίπλα στην κυβέρνηση, για να την βοηθήσουμε σε ό,τι αυτή κρίνει».

Ο ίδιος μιλώντας στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη» για το τι δεν πήγε καλά στην προηγούμενη κυβέρνηση και οδηγήθηκε σε ήττα είπε: «Από τον Απρίλιο του 2014 και μετά, πολύ λίγα πράγματα πήγαν καλά κι έγιναν σωστά από την τότε κυβέρνηση. Κορυφαίο σφάλμα, κατά την κρίση μου, ήταν ο τρόπος και το πνεύμα του ανασχηματισμού που έγινε τον Ιούνιο του 2014, όχι μόνο σε επίπεδο προσώπων, αυτό είναι το πιο αδιάφορο, αλλά σε επίπεδο μηνύματος προς την κοινωνία. Επακολούθησε η πλήρης αναστροφή του μεταρρυθμιστικού ρεύματος (...) Αυτό σηματοδότησε στην κοινωνία μια ταχύτατη αναστροφή πορείας, ενώ επίσης ο τρόπος και το λεξιλόγιο πολλών κυβερνητικών παραγόντων από κει και πέρα νομιμοποίησε πλήρως τον ΣΥΡΙΖΑ. Οταν αρχίσαμε να σκίζουμε Μνημόνια (σ.σ.: σαφής αιχμή για τις τότε σχετικές αναφορές του Αντ. Σαμαρά), ο κ. Τσίπρας είχε το τεκμήριο ότι μπορούσε να τα σκίσει καλύτερα απ' ότι θα μπορούσαμε εμείς. Αν η κοινωνία θα έπρεπε να επιλέξει κυβέρνηση για να "σκίζει Μνημόνια" ορθώς επέλεξε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ήμασταν οι κατάλληλοι».

Και συνέχισε τις αιχμές του: «Με μεγάλη λύπη βλέπω τις εκλογικές επιδόσεις του (σ.σ: κόμματος) και τη δημοσκοπική παρουσία του σήμερα που αντιστοιχεί στο 50% με 60% του αποτελέσματος των εκλογών που έγιναν τον Ιανουάριο. Η ΝΔ και η Κεντροδεξιά έχει μια μεγάλη πρόκληση: Να αποδείξει στην ελληνική κοινωνία ότι μπορεί να εκσυγχρονιστεί και να επαναδιατυπώσει την πρότασή της (...) Αυτό πρέπει να γίνει με συζήτηση μεταξύ των ενδιαφερομένων και με κατάληξη σε ένα εύλογο συμπέρασμα. Αυτά στα κόμματα ονομάζονται συνεδριακές διαδικασίες κι αυτό πρέπει να κάνει το κόμμα μου», συνέδριο το οποίο αρνείται η ηγεσία Σαμαρά.

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Σήμερα αναμένονται οι δηλώσεις παράστασης Πολιτικής Αγωγής

Με τα αιτήματα της Πολιτικής Αγωγής και των φορέων για τη μεταφορά της δίκης της φασιστικής - ναζιστικής Χρυσής Αυγής να βρίσκονται στο προσκήνιο, συνεχίζεται σήμερα, μετά από δεύτερη διακοπή, η διαδικασία της δίκης. Να υπενθυμίσουμε ότι και αυτή η προηγούμενη δικάσιμος διακόπηκε για να οριστεί νέος συνήγορος για κατηγορούμενο, και να ενημερωθεί για τη δικογραφία. Για το επίμαχο θέμα της αίθουσας η πρόεδρος του δικαστηρίου Μ. Λεπενιώτη είχε πει ότι: «Είμαστε δικαστές και ήρθαμε εδώ για να δικάσουμε, δεν έχουμε χώρους εμείς για να πούμε να πάει η δίκη. Είναι θέμα της πολιτικής ηγεσίας, αν βρεθεί αίθουσα θα μεταφερθούμε αμέσως». Σήμερα, επιπρόσθετα, αναμένονται οι δηλώσεις παράστασης Πολιτικής Αγωγής όλων των υποθέσεων.

Χτες έγινε νέα συνάντηση φορέων του Κορυδαλλού (ανάμεσά τους γονιών και εκπαιδευτικών) και βουλευτών με τον υπουργό Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλο, με αίτημα τη μεταφορά της δίκης. Με παρέμβασή της το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, Διαμάντω Μανωλάκου, υπογράμμισε ότι δεν πρέπει το αίτημα για μεταφορά της δίκης εκτός Κορυδαλλού ν' αποτελέσει άλλοθι για αναβολή της δίκης. Μάλιστα επεσήμανε ότι η επίθεση που δέχτηκε βασικός μάρτυρας του κατηγορητηρίου (φίλος του Παύλου Φύσσα) από χρυσαυγίτες, και η τραμπούκικη συμπεριφορά του υπόδικου χρυσαυγίτη βουλευτή Γ. Λαγού με τις απειλές στη βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, επιβεβαιώνουν το αίτημα των κατοίκων του Κορυδαλλού για μεταφορά της δίκης σε άλλο χώρο και ειδικά στο Εφετείο.

Το ίδιο εκφράστηκε και από τους φορείς. Επιπρόσθετα, στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η χτεσινή συνάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης με όλους τους συνηγόρους της Πολιτικής Αγωγής. Ο υπουργός δήλωσε ότι αναγνωρίζει τα προβλήματα τόσο εντός της αίθουσας του Κορυδαλλού, όσο και στον περιβάλλοντα χώρο της. Για το λόγο αυτό, ανέφερε, «έχει ήδη δρομολογηθεί η κατασκευή νέας αίθουσας η οποία θα είναι έτοιμη στις αρχές του Σεπτέμβρη 2015. Εφόσον η διευθύνουσα τη δίκη ζητά άλλη αίθουσα, είμαι έτοιμος να φροντίσω για τη σχετική μετάθεση, καθώς και για οποιαδήποτε άλλη εφικτή λύση στο μεσοδιάστημα».

Ν' αναφέρουμε τέλος, ότι την Παρασκευή 8/5 οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής όλων των συνεκδικαζόμενων υποθέσεων στη δίκη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Εφετείου Αθηνών, Δ. Μόκκα, όπου και έθεσαν το σχετικό αίτημα.

ΠΟΤΑΜΙ
Προπαγανδίζει τα ζητούμενα του κεφαλαίου

Την αποπληρωμή του κρατικού χρέους από το λαό, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και την περικοπή συντάξεων βάζει ως πρόταγμα ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, αναπαράγοντας για άλλη μια φορά ζητούμενα του κεφαλαίου.

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό της Θεσσαλονίκης «Focus Radio» είπε μεταξύ άλλων: «Αν δεν πληρώσουμε το ΔΝΤ η χώρα είναι σαν να λέει στις αγορές ότι δεν μπορεί πια να εξυπηρετήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της. Ελπίζω ότι δεν θα κάνουν αυτή τη μεγάλη απερισκεψία».

Πρόσθεσε ότι «πρέπει να γίνουν γενναίες αποκρατικοποιήσεις στη χώρα, με δύο όρους: Πρώτον, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και, δεύτερον, τα χρήματα να μένουν στη χώρα».

Πιστός προπαγανδιστής και της στρατηγικής επιλογής του κεφαλαίου για παραμονή της χώρας στην ΕΕ και στο ευρώ είπε: «Εμείς από την αρχή λέμε ναι, νυν υπέρ πάντων Ευρώπη γιατί θεωρούμε ότι το επόμενο κόλπο που ετοιμάζει το παλιό σύστημα στη χώρα είναι μια δραχμοποίηση, η οποία θα είναι εις βάρος του ελληνικού λαού».

Κατήγγειλε δε τα «παλιά κόμματα» των αστών ότι δεν κάνουν τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που χρειάζεται το κεφάλαιο στις νέες συνθήκες: «Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα: Γιατί καθυστέρησαν τις μεταρρυθμίσεις; Γιατί αυτό είναι το πρόβλημα της χώρας. Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι ότι ο Τσίπρας σταμάτησε τις μεταρρυθμίσεις. Ο Τσίπρας δεν κάνει μεταρρυθμίσεις όπως δεν έκαναν και οι προηγούμενοι».

Παραπέρα, έβαλε κι αυτός πλάτη για νέες μειώσεις στις συντάξεις: «Να βάλουμε από μόνοι μας κάποια τάξη στο Ασφαλιστικό. Δεν μπορεί να υπάρχουν επικουρικές συντάξεις που πληρώνει το κράτος. Στα επικουρικά ταμεία πρέπει να υπάρχει μηδενικό έλλειμμα (...) Πρέπει δυστυχώς να κόψουμε τις πρόωρες συντάξεις. Αν εξαιρέσουμε δύο - τρία αληθινά βαριά επαγγέλματα, δεν μπορεί να παίρνει κάποιος σύνταξη στα 50».

ΠΑΣΟΚ
Ζητά «ενημέρωση» και «συναίνεση»

Να πει καθαρά στη Βουλή και στο λαό «πού πορεύεται η χώρα; Τι πρόκειται να συμβεί στη χώρα τις επόμενες εβδομάδες;», καλεί τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, εκφράζοντας αγωνίες του κεφαλαίου για το κλείσιμο της συμφωνίας με τους δανειστές και τους όρους διοχέτευσης ρευστότητας που αυτή θα διασφαλίσει.

Ο Ευ. Βενιζέλος επιμένει στην κριτική του προς το ΣΥΡΙΖΑ ότι «παλινωδίες και αβεβαιότητες τριών και πλέον μηνών (...) δυστυχώς, έχουν προκαλέσει ήδη πολύ μεγάλη βλάβη στην εθνική οικονομία και έχουν οδηγήσει την Ελλάδα πολλά βήματα πίσω από το σημείο στο οποίο βρισκόταν πριν τις εκλογές».

Στην ίδια βάση, κατηγορεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ότι «δεν διαπραγματεύεται, όλον αυτό τον καιρό, με τους έξω, αλλά με τους μέσα, με τα στελέχη της και τους βουλευτές της. Δεν ενδιαφέρεται για την ασφαλή πορεία της χώρας, αλλά για την αποφυγή του πολιτικού κόστους και την παραμονή της στην εξουσία, ακόμη και με τραγικές συνέπειες για την οικονομία και τους πολίτες».

Την κατηγορεί, επίσης, ότι «δεν υπάρχει ίχνος κυβερνητικής διάθεσης για συναίνεση, έστω για αλληλοενημέρωση με την αντιπολίτευση». Συμπληρώνει ότι ο πρωθυπουργός «έχει την θεσμική υποχρέωση να ενημερώσει αμέσως τη Βουλή και - αν αυτός το κρίνει αναγκαίο - τους αρχηγούς των κομμάτων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ