ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Ζυμώνεται» η άποψη περί δύο χωριστών κρατών

Χαρακτήρα «ζύμωσης» παίρνει στην Κύπρο η φιλολογία για την πιθανή ύπαρξη δύο ξεχωριστών κρατών στο νησί. Τροφοδότης σ' αυτή τη ζύμωση φαίνεται πως δεν είναι άλλος από την επίσημη αμερικανική διπλωματική αποστολή. Ετσι, ο γγ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας αποκάλυψε ότι οι Αμερικανός πρεσβευτής Ντόναλντ Μπάντλερ του ανέφερε ότι Κύπριοι που τον επισκέπτονται κάνουν λόγο για ύπαρξη δύο κρατών στην Κύπρο.

Πρόκειται τόνισε για μια φοβερά επιζήμια και καταστροφική θέση για τον τόπο και καλά θα κάνουν - πρόσθεσε - αυτοί που υποστηρίζουν τη διχοτομική λύση να παύσουν να μεταφέρουν τέτοιες θέσεις προς τους ξένους και κυρίως προς τους εκπροσώπους μιας μεγάλης δύναμης η οποία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στα διεθνή δρώμενα, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Είπε ακόμη ότι υπάρχουν Κύπριοι οι οποίοι θεωρούν ότι τα δύο κράτη, έστω και με το ένα ακραιφνές ελληνικό, είναι προς το συμφέρον της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Δε δημοσιοποιεί το περιεχόμενο των διαβουλεύσεών του ο Γλ. Κληρίδης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δηλώνει ότι το περιεχόμενο των διαβουλεύσεών του με τους διάφορους πρέσβεις γύρω από το Κυπριακό δεν είναι προς δημοσιοποίηση.

Σχολιάζοντας τις αναφορές του προέδρου του ΔΗΚΟ Τάσσου Παπαδόπουλου σε σχέση με κατ' ιδίαν συνομιλία που είχε με τον Αμερικανό πρέσβη Ντόναλντ Μπάντλερ, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι ουδέποτε έγινε βολιδοσκόπηση από τον κ. Μπάντλερ για λύση δυο κρατών.

Τις θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

Τις αποκαλύψεις Μπάντλερ σχολίασε και ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης. Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι δεν είναι έκπληξη για τον ίδιο, διότι ακούει συχνά στους διπλωματικούς κύκλους να κυκλοφορεί μια τάση κάποιων Κυπρίων που μεταφέρουν τέτοιες ιδέες. Και αυτό, τόνισε, βλάπτει τις προσπάθειες της Κύπρου και δε λύνει το πρόβλημα. Ο κ. Κασουλίδης επισήμανε ότι τα άτομα που μεταφέρουν αυτές τις απόψεις είναι ιδιώτες που δεν ανήκουν σε καμία πολιτική παράταξη. «Δεν είναι πολιτικές θέσεις κανενός κόμματος», τόνισε.

Σπ. Κυπριανού: Ισοδυναμεί με προδοσία

Ο πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού τόνισε ότι ισοδυναμεί με προδοσία η τοποθέτηση του οποιουδήποτε Ελληνοκύπριου για λύση του Κυπριακού που να προνοεί δυο χωριστά κράτη.

Κληθείς να σχολιάσει τις αποκαλύψεις του Αμερικανού πρέσβη Ντόναλντ Μπάτλερ για βολιδοσκοπήσεις που του έγιναν αναφορικά με μια τέτοια λύση, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι η λύση αυτή πρέπει να απορριφθεί, γιατί θα μας οδηγήσει σε πλήρη και εσαεί έλεγχο από την Τουρκία.

Ο πρόεδρος της Βουλής πρόσθεσε ότι είναι αδιανόητη οποιαδήποτε λύση που δε θα προνοεί επανένωση του κράτους και του λαού, χαρακτηρίζοντας «γλοιώδη» την προσπάθεια ορισμένων να είναι ευχάριστοι σε ξένες πρεσβείες.

Τόνισε επίσης ότι ακόμα και τώρα μπορούμε να προγραμματίσουμε μια νέα στρατηγική για επαναφορά της ουσίας του Κυπριακού στο προσκήνιο, ανεξάρτητα από την αδιάλλακτη στάση που τηρεί η Τουρκία.

Ο πρόεδρος της Βουλής μιλούσε κατά την αναχώρησή του για την Αθήνα, όπου θα μιλήσει για το Κυπριακό σε συγκέντρωση του πολιτικού ομίλου για τη Δημοκρατία και την Πατρίδα.

Β. Λυσσαρίδης: Τρομακτική εκτροπή

Για τρομακτική εκτροπή του Κυπριακού εξαιτίας λαθών και παραλείψεων, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών κ. Βάσος Λυσσαρίδης.

Ανέφερε ότι βρισκόμαστε σήμερα στο τραγελαφικό σημείο, με την ανοχή των εκπροσώπων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, να τίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προτάσεις για χωριστά κράτη και για συνομοσπονδία.

Τολμούν - είπε ο κ. Λυσσαρίδης - να μας βολιδοσκοπούν για θέματα που όχι μόνο είναι εκτός διεθνούς δικαίου, αλλά και προσβλητικά για την αξιοπρέπειά μας. Μας μιλούν - είπε - για εκ περιτροπής προεδρεία και για σιαμαίο - κατά την έκφρασή του- πρόεδρο, ο οποίος δε θα έχει δικαίωμα να παραστεί σε καμιά εκδήλωση, να λάβει μέρος σε συνομιλίες και να εκφράσει γνώμη χωρίς τη συγκατάθεση του αντιπροέδρου.

Ο Β. Λυσσαρίδης διερωτήθηκε αν αυτό είναι ποτέ δυνατό, αυτής της μορφής οι λύσεις να οδηγήσουν σε οποιαδήποτε ανεκτή, βιώσιμη και λειτουργική διευθέτηση και επανέλαβε ότι χρειάζεται πιο διεκδικητική πολιτική.

Αναφερόμενος στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι το ζητούμενο δεν πρέπει να είναι να προσέλθει ο Ντενκτάς στο τραπέζι του διαλόγου για να επαναλάβει τις ίδιες απαράδεκτες προτάσεις.

Το ζητούμενο είναι είπε να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία, που αποτελεί την πραγματική αντίπαλη πλευρά, να διαφοροποιήσει τη στάση της ώστε να επιτευχθεί μια λύση που θα κατοχυρώνει μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου την ενότητα του χώρου και του κράτους και τα δικαιώματα όλων των πολιτών.

Ο πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ δήλωσε ότι δεν έχει υπόψη του τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ετέθη στον Πρόεδρο Κληρίδη από τους Αμερικανούς ερώτημα για το το πώς θα έβλεπε το θέμα των δύο χωριστών κρατών. Διερωτήθηκε, ωστόσο, αν ανάλογες βολιδοσκοπήσεις και προτάσεις για σιαμαίο Πρόεδρο, εκ περιτροπής Προεδρία, νέο κράτος και κατάρτιση του δικαιώματος της περιουσίας δεν είναι αρκετές.

Δε θέλουν μνήμη

Η Αγκυρα διαμαρτύρεται για την απόφαση την ελληνικής Βουλής να ορίσει ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου

Να καθησυχάσει την Αγκυρα, η οποία διαμαρτυρήθηκε γιατί η Ελλάδα σκοπεύει να ορίσει τη 14η Σεπτέμβρη ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου, προσπάθησε χτες ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας.

Η τουρκική κυβέρνηση, δεν ανέχτηκε αυτή την κίνηση και κάλεσε τον Ελληνα πρεσβευτή στην Αγκυρα, την περασμένη Παρασκευή, για να διαμαρτυρηθεί.

«Πρώτα από όλα -σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος- πρέπει να πούμε ότι αυτό το Προεδρικό Διάταγμα προωθείται προς έκδοση κατ' εφαρμογή του Ν. 2645/98 - νόμου που ψήφισε ομοφώνως η Βουλή των Ελλήνων. Σε αυτό το ΠΔ δε γίνεται τίποτα άλλο παρά αναφορά στον τρόπο με τον οποίο θα εορτάζεται αυτή η ημέρα, η 14η Σεπτεμβρίου, ως ημέρα μνήμης για τους Ελληνες της Μικράς Ασίας».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ομόφωνη απόφαση της Βουλής, «κλειδώθηκε» σε κάποιο συρτάρι, για να μην ενοχλήσει την Αγκυρα κατά τη διαδικασία της προσέγγισης, την οποία ακολουθεί με συνέπεια η Αθήνα επί υπουργίας Γ. Παπανδρέου. Μάλιστα, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο Γ. Παπανδρέου και στενοί συνεργάτες του στο ΥΠΕΞ, εκφράζουν τη δυσφορία τους για τη στιγμή που ο υπουργός Πολιτισμού επέλεξε να προωθήσει αυτό το θέμα.

Πάντως, ο υπουργός Τύπου, προσπάθησε να διατηρήσει χαμηλούς τόνους, λέγοντας «ότι αυτά είναι ιστορικά γεγονότα, αναφέρονται σε ένα παρελθόν και δεν επηρεάζουν, δεν πρέπει και δεν μπορεί να επηρεάσουν τις πολιτικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Στο σύγχρονο κόσμο επιδιώκουμε την αντιμετώπιση όλων των θεμάτων με βάση συγκεκριμένους κανόνες και αρχές. Πιστεύουμε ότι όλα αυτά που αποτελούν ιστορικά δεδομένα, πρέπει να τα σεβόμαστε και να διδασκόμαστε από αυτά. Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα και στο μέλλον, είναι να εργαζόμαστε, ώστε να μη γυρίσουμε ποτέ σε ένα τέτοιο παρελθόν. Να ζήσουμε με ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή, με αμοιβαίο σεβασμό και με αμοιβαίο όφελος».

ΠΓΔΜ
Ανοιχτό το ενδεχόμενο σύνθετης ονομασίας

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο αποδοχής μιας σύνθετης ονομασίας για τη χώρα του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι.

Σε εκδήλωση που έγινε στην πόλη Τέτοβο, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με την πορεία των συνομιλιών για το θέμα του ονόματος, δήλωσε: «Ας μην ξεχνάμε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση άλλαξε το όνομα της χώρας μας σε ΠΓΔΜ. Ας μην ξεγελιόμαστε διότι κάποιοι ξένοι υπουργοί ή αθλητικοί παράγοντες μάς ονομάζουν "Μακεδονία". Παντού σε όλες τις διεθνείς οργανώσεις έχει επικρατήσει η ονομασία ΠΓΔΜ. Εμείς επιδιώκουμε μια ονομασία που θα είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πραγματική ονομασία της χώρας μας».

Επίσης, αναφορικά με το εκκλησιαστικό ζήτημα, δηλαδή το θέμα της αναγνώρισης της σχισματικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της ΠΓΔΜ, δήλωσε: «Το εκκλησιαστικό ζήτημα είναι θέμα της Ιεράς Συνόδου. Εγώ, ως πολίτης αυτής της χώρας, θα σεβαστώ την όποια απόφασή της».

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902» σήμερα Τρίτη:

  • Στις 17.00 «Με τη ματιά του ρεπόρτερ», ένα οδοιπορικό στα χωριά της Θεσσαλίας.
  • Στις 18.10 «Ματιές στον κόσμο» με θέμα: «Παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία». Προσκεκλημένος της Αννας Μπαλλή, ο Ε. Κανάρ, εκπρόσωπος της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας.
  • Στις 22.00 «Προεκτάσεις» με το δημοσιογράφο Κώστα Καραχάλιο και θέμα «την αναθεώρηση του άρθρου 28 του Συντάγματος, για τα σοβαρότατα ζητήματα της λαϊκής κυριαρχίας και της εθνικής ανεξαρτησίας». Συμμετέχουν οι Δημήτρης Καλτσώνης στέλεχος του ΚΚΕ, Τάκης Παππάς δικηγόρος και Ηλίας Νικολόπουλος στέλεχος του ΔΗΚΚΙ.
  • Στις 23.00 «Αθλητικές συναντήσεις» και τον αγώνα μεταξύ Σκόντα Ξάνθης - ΠΑΣ Γιάννενα για το πρωτάθλημα της Α' Εθνικής κατηγορίας.
Συνεχίστηκε η δίκη - παρωδία του Π. Τσιακούρμα

Σε αντιφάσεις περιέπεσαν και χτες οι δήθεν μάρτυρες κατηγορίας που παρουσίασε το ψευδοκράτος στη δίκη - παρωδία του Πανίκου Τσιακούρμα, που συνεχίστηκε στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Ο δεύτερος ψευτοαστυνομικός που συμμετείχε στην επιχείρηση απαγωγής του Πανίκου, αντεξεταζόμενος περιέπεσε σε τρεις βασικές αντιφάσεις, τις οποίες επισήμανε ο Τουρκοκύπριος δικηγόρος του Τσιακούρμα Αζίζ Μεντές.

Σύμφωνα με τον Μεντές, οι δράστες που ενέχονται στην απαγωγή, άρχισαν να γράφουν τη σχετική αναφορά στις 3 η ώρα το πρωί της 13ης Δεκέμβρη, ενώ η σύλληψη έγινε στις 6, τρεις δηλαδή ώρες αργότερα. Η αναφορά έγινε στο προσωπικό σημειωματάριο του ψευτοαστυνομικού και όχι στο ημερολόγιο του λεγόμενου αστυνομικού σταθμού, ενώ την ώρα που κανονικά οι ψευτοαστυνομικοί θα έπρεπε να προσαγάγουν τον Πανίκο Τσιακούρμα ενώπιον του ψευτοδικαστηρίου, αυτοί έγραφαν την αναφορά τους.

Η δίκη - παρωδία θα συνεχιζόταν χτες ο απόγευμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ