ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Καθημερινή επαφή με τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες

Πλήθος πρωτοβουλιών για τη στήριξή τους και την καταδίκη του ιμπεριαλιστικού πολέμου

Από τη χτεσινή παρέμβαση των σωματείων στο λιμάνι του Πειραιά
Από τη χτεσινή παρέμβαση των σωματείων στο λιμάνι του Πειραιά
Είδη πρώτης ανάγκης παρέδωσαν στους πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά χτες το πρωί το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και η Πανελλήνια Ενωση Λιθογράφων, στην πύλη Ε1, όπου το ΠΑΜΕ έχει καθημερινή παρουσία με κιόσκι. Παράλληλα, οι Σύλλογοι της ΟΓΕ από τον Πειραιά οργάνωσαν εργαστήρι για τα παιδιά των προσφύγων, που για λίγες ώρες απασχολήθηκαν ζωγραφίζοντας, παίζοντας και δημιουργώντας.

Οι πρόσφυγες ευχαρίστησαν τα σωματεία και το ΠΑΜΕ για την προσφορά τους. Ο Μοχαγεντίν και ο Χαλίντ, ράφτες στο επάγγελμα, και ο Αντέλ, μηχανικός, μετέφεραν τις ευχαριστίες των συμπατριωτών τους, σημειώνοντας ότι εκτός από τα είδη πρώτης ανάγκης, είναι σημαντικές και οι συμβουλές που πρόθυμα δίνουν τα μέλη των σωματείων. Ενημέρωσαν επίσης για τις προσπάθειές τους να οργανωθούν με τους συμπατριώτες τους, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η διεκδίκηση μέτρων για την καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης των εγκλωβισμένων.

Παράλληλα, εξέφρασαν την ελπίδα να συνεχίσει η εργατική τάξη της Ελλάδας να τους στηρίζει με κάθε τρόπο, καθώς αυτό τους δίνει κουράγιο. Τα σωματεία, από την πλευρά τους, δεσμεύτηκαν ότι οι προσπάθειές τους θα συνεχιστούν και θα δυναμώσουν, όπως και η πάλη μαζί με τους πρόσφυγες, ενάντια στις κοινές αιτίες των ιμπεριαλιστικών πολέμων, του ξεριζωμού και της αντιλαϊκής επίθεσης από το κεφάλαιο, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τις κυβερνήσεις τους.

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων και των πρωτοβουλιών αλληλεγγύης, σωματεία, Εργατικά Κέντρα και φορείς οργανώνουν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:

  • Συναυλία αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες διοργανώνει η Λαϊκή Επιτροπή Καλαμαριάς, σήμερα, Πέμπτη, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Δημαρχείου. Στη διάρκεια της συναυλίας θα συγκεντρωθούν είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες. Στη συναυλία θα τραγουδήσουν αλφαβητικά οι: Γιώργος Αετόπουλος, Κώστας Καρμπάς, Λάμπρος Καύκουλας, Αλέκος Κυζιρίδης, Λεωνίδας Μουλαγιαννός, Βασίλης Πρατσινάκης, Νίκος Ταλέας, Μαρία Φραγκούλη. Θα παίξουν οι μουσικοί: Μιχάλης Καλαϊτζής - μπουζούκι, Αντώνης Κουμανδράκης - κιθάρα, Αρης Αλβανός - κιθάρα, Γιάννης Φιλιππουπολίτης - πιάνο, Μίλτος Τσαλιγόπουλος - κοντραμπάσο, Νίκος Ταλέας - ακορντεόν.
  • Κινητοποίηση ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που είναι υπεύθυνοι για τον ξεριζωμό χιλιάδων προσφύγων, με πορεία μέχρι το κέντρο κράτησης στη Μόρια, οργανώνει το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο την Παρασκευή, στις 5 μ.μ., στην Παναγιούδα (πάρκινγκ). Η προσυγκέντρωση έχει οριστεί στις 4.15 μ.μ., στην πλατεία Σαπφούς, απ' όπου οι διαδηλωτές θα αναχωρήσουν με το λεωφορείο της γραμμής για το σημείο της κινητοποίησης. Τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση έχουν αποφασίσει η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου και η Παλλεσβιακή Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ.
  • Συναυλία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες οργανώνει η Λαϊκή Επιτροπή Φυλής, την Κυριακή, στις 7 μ.μ., στο κλειστό γυμναστήριο Δροσούπολης. Στη διάρκεια της συναυλίας θα συγκεντρώνονται τρόφιμα μακράς διάρκειας, είδη υγιεινής και φάρμακα.
Συνάντηση Νταβούτογλου - Γιούνκερ την Τρίτη 19/4

Αντιπαράθεση χτες στην Ευρωβουλή με αφορμή το περιεχόμενο της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας

Σταθερά ανοιχτοί μένουν οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, στο πλαίσιο της «αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης», σηματοδοτώντας ευρύτερες διεργασίες μεταξύ των δύο πλευρών σε μια σειρά πεδία.

Χτες, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωνε ανώνυμα από τις Βρυξέλλες ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, θα συναντηθεί την επόμενη Τρίτη με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, στο περιθώριο της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην οποία θα μιλήσουν και οι δύο. Στο επίκεντρο της άτυπης συνάντησης θα βρεθεί η πορεία εφαρμογής της συμφωνίας για το Προσφυγικό, η οποία - θυμίζουμε - άνοιξε για τους λαούς της περιοχής νέο «ασκό του Αιόλου», συνοδεύοντας μεταξύ άλλων και τον ερχομό του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο δήθεν για την αντιμετώπιση των «παράνομων δικτύων διακινητών», δίνοντας νέα ώθηση στα παζάρια για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά και σε «καυτά» θέματα με πολλές προεκτάσεις, όπως το Κυπριακό.

Επίσης, καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι, προχτές, στο πλαίσιο άτυπης συνάντησης των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων που έγινε με κύριο θέμα το Προσφυγικό, με τη συμμετοχή και του αρμόδιου Τούρκου υπουργού, ο Βολκάν Μποζκίρ επέκτεινε τις συζητήσεις με τους Ευρωπαίους ομολόγους του και σε θέματα όπως η «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» αλλά και «περιφερειακά ζητήματα».

Στο μεταξύ, ενισχύονται φωνές στην ΕΕ που εκφράζουν την «ενόχλησή» τους για τη μήνυση που κατέθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος σε βάρος Γερμανού κωμικού (για σατιρικό βίντεο που «έθιξε» τον Ρ. Τ. Ερντογάν). Αρκετές από αυτές τις φωνές επεκτείνουν τη «δυσαρέσκειά» τους και στην, όπως λένε, «προσέγγιση» ΕΕ - Τουρκίας με αφορμή το Προσφυγικό, αποτυπώνοντας μεταξύ άλλων και τις διαφορετικές προσεγγίσεις μερίδων των αστών για τις προτεραιότητες που οι Βρυξέλλες πρέπει να θέσουν στις συμμαχίες τους.

Εξάλλου, πολλοί ευρωβουλευτές εξέφρασαν χτες ενστάσεις και αντιρρήσεις για το περιεχόμενο και την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, ενώ ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, παραδέχτηκε ότι «η συμφωνία δεν είναι τέλεια». Πρόσθεσε, βέβαια, ότι η «επανεισδοχή» είναι από τα στοιχεία - «κλειδιά» της ευρωπαϊκής ...λύσης στο Προσφυγικό. Είπε ότι από τους 70.000 πρόσφυγες που ήρθαν στην ΕΕ μέσω της «βαλκανικής οδού», ο αριθμός αυτός τον Απρίλη είναι 1.000 άτομα. Η συμφωνία βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ντ. Τουσκ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Μεγάλος αριθμός ευρωβουλευτών κάλεσε την Κομισιόν και το Συμβούλιο να παρακολουθούν στενά την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του λόγου στην Τουρκία, καθώς και τους ισχυρισμούς ότι Σύροι πρόσφυγες ωθούνται πίσω στη Συρία από τις τουρκικές αρχές. Παράλληλα, αμφισβήτησαν τη λειτουργικότητα της συμφωνίας, υποστηρίζοντας ότι οι διακινητές θα βρουν νέες διαδρομές για τη μεταφορά προσφύγων. Κάποιοι εξέφρασαν ανησυχία για την έλλειψη προσωπικού για την αντιμετώπιση της εισροής μεταναστών στην Ελλάδα, καθώς και τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα για τους αιτούντες άσυλο. Οι ευρωβουλευτές παρουσίασαν ακόμη τις προτεραιότητές τους για την επερχόμενη αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου III.

Δεν υπάρχει αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης προς τους Ευρωπαίους εταίρους της να πάρουν πρόσφυγες από την Ειδομένη, δήλωσε χτες ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Αντιθέτως, η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί τον εαυτό της ικανό να φροντίσει επαρκώς τους πρόσφυγες. Λαμβάνει γι' αυτό βοήθεια από την ΕΕ, με προσωπικό και υλικό» σημείωσε ο εκπρόσωπος, απαντώντας σε δηλώσεις του πρωθυπουργού της Θουριγγίας, Μπόντο Ράμελο, περί μετακίνησης προσφύγων κατευθείαν από την Ειδομένη προς το συγκεκριμένο κρατίδιο.

«Ανησυχίες» και προτάσεις για το Προσφυγικό

Παρέμβαση σε πτυχές του Προσφυγικού που όλες τους αποτελούν πεδία προώθησης ιμπεριαλιστικών μεθοδεύσεων, πολλαπλά επικίνδυνων για τους λαούς, αποτελεί άρθρο του τραγουδιστή των «U2» Μπόνο στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», που χτες αναδημοσίευσαν πολλές ελληνικές αστικές εφημερίδες.

Με τίτλο «Ενα νέο σχέδιο Μάρσαλ για τους Πρόσφυγες», ο γνωστός Ιρλανδός καλλιτέχνης ξεδιπλώνει συλλογισμούς για την «ευκαιρία» που υπάρχει «να επανεφεύρουμε τη σχέση μας με τους ανθρώπους και τις χώρες όπου μαίνονται συγκρούσεις ή που φιλοξενούν πρόσφυγες». Χωρίς περιστροφές, ορίζει τρία πεδία στα οποία πρέπει να αναληφθεί δράση και συγκεκριμένα:

  • «Μεγαλύτερη υποστήριξη (στους πρόσφυγες) σε ανθρωπιστικό επίπεδο».
  • «Να βοηθήσουμε τις φιλοξενούσες χώρες να μη βλέπουν τους πρόσφυγες σαν βάρος, αλλά κάτω από το πρίσμα του οφέλους. Η διεθνής κοινότητα μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα για να ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις στις χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες να δουν τους πρόσφυγες ως εργατικά χέρια».
  • «Ο κόσμος πρέπει να προσφέρει αναπτυξιακή βοήθεια στις χώρες που δεν έχουν καταρρεύσει αλλά βασανίζονται από τις συγκρούσεις, τη διαφθορά και την αδύναμη διακυβέρνηση... Είναι όμως πιο οικονομικό να επενδύεις στη σταθερότητα παρά να αντιμετωπίζεις την αστάθεια..»

Ανεξάρτητα από τις προθέσεις με τις οποίες μπορεί να θίγονται τέτοιες πλευρές, κανείς δεν μπορεί να προσπεράσει το γεγονός ότι η «αναπτυξιακή βοήθεια» σε χώρες που «βασανίζονται από τις συγκρούσεις» ή «την αδύναμη διακυβέρνηση», όπως και η «επένδυση στη σταθερότητα» έχουν γίνει επανειλημμένα μοχλός πολύμορφων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και με στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά και σε «καιρό ειρήνης» μέσα από προώθηση επενδυτικών σχεδιασμών που φυσικά πάντα καταρτίζονται στο φόντο σφοδρών ανταγωνισμών μεταξύ μονοπωλίων. Στο όνομα της αντιμετώπισης των «συγκρούσεων» και της ανάγκης της «αναπτυξιακής βοήθειας» π.χ. της Συρίας είναι που εντείνονται οι «κόντρες» διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων για το ποιος θα πρωτοδιασφαλίσει «πρώτο λόγο» και «θέση - γωνία» στις ευρύτερες ανακατατάξεις στη Μέση Ανατολή, στο ίδιο πλαίσιο είναι που εντείνονται και διεργασίες για το πώς θα «στηριχτεί» η Συρία όταν «αντιμετωπιστούν» οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» και όταν λυθεί το «πολιτικό ζήτημα» της χώρας. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, τις προεκτάσεις που είχαν και τα αναπτυξιακά σχέδια τύπου «Σχέδιο Μάρσαλ» (που μνημονεύει και ο Μπόνο), ανοίγοντας δρόμους στα αμερικανικά μονοπώλια για πολλά χρόνια.

Συνεπώς, δεν μπορούμε να μη σκεφτούμε πόσο «χρήσιμες» μπορούν να γίνουν τέτοιες παρεμβάσεις, ειδικά όταν τις υπογράφουν «τρανταχτά» ονόματα καλλιτεχνών που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ασκούν μεγάλη επιρροή στις λαϊκές μάζες, ειδικά στις νέες γενιές. Παρεμπιμπτόντως, να σημειώσουμε ότι πριν καμιά 10αριά μέρες ο Μπόνο έκανε μια σειρά επισκέψεις σε προσφυγικούς καταυλισμούς μεταξύ άλλων και της Τουρκίας. Μάλιστα, ειδικά στην Τουρκία, τον συνόδευσαν και μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου. Επίσης, είχε ειδική συνάντηση και με τον πρωθυπουργό της χώρας, Αχμέντ Νταβούτογλου, στον οποίο δεν παρέλειψε να αποκαλέσει «μάθημα ευγένειας» τον τρόπο που η Τουρκία «αντιμετωπίζει το Προσφυγικό», συμπληρώνοντας ότι αξίζει μεγάλη προσοχή το μοντέλο αντιμετώπισης του Προσφυγικού που η Τουρκία προωθεί. Αντίστοιχες ευχαριστίες εξέφρασαν στην Αγκυρα και οι Αμερικανοί γερουσιαστές, σε μια περίοδο που η Τουρκία βρίσκεται στο επίκεντρο εντατικών και πολύπλευρων «παζαριών», με αιχμή το Προσφυγικό.

Τέλος, όσον αφορά την «ανθρωπιστική» στήριξη των προσφύγων όπως και την «αξιοποίησή» τους ως εργατικών χεριών, το ελάχιστο που μπορεί να σχολιάσει κανείς είναι ότι, εκείνοι που πρώτα ξεσπιτώνουν εκατομμύρια από τις πατρίδες τους, ούτε ποτέ νοιάστηκαν ούτε και ποτέ πρόκειται να νοιαστούν αληθινά για τα προβλήματα των κατατρεγμένων. Τα «παιχνίδια» που σήμερα «παίζονται» στις πλάτες των προσφύγων, με πρόσχημα τη «στήριξή» τους είναι πολλά και όλα δείχνουν ότι διευρύνονται επικίνδυνα για τους λαούς. Ξεδιπλώνονται πολλές επιδιώξεις και οι λαοί πρέπει να είναι σε ετοιμότητα. Είναι πολλοί οι πρόθυμοι που προσφέρουν απλόχερες υπηρεσίες όχι μόνο για να μην αντισταθούν, αλλά και για να συναινέσουν οι λαοί σε σχέδια εχθρικά για τους ίδιους, με νέα «Σχέδια Μάρσαλ» που θα ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες των μονοπωλίων, των οποίων η ικανοποίηση απαιτεί κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης εντός και εκτός συνόρων.


Α. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ