ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Ιούλη 2006
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ανεπιθύμητος ο Μπους

«Εγκληματίας πολέμου» είναι ο Μπους για χιλιάδες Γερμανούς που διαδήλωσαν χτες σε πολλές πόλεις ενάντια στην εγκληματική ιμπεριαλιστική πολιτική

Associated Press

«Εγκληματίας πολέμου» είναι ο Μπους για χιλιάδες Γερμανούς που διαδήλωσαν χτες σε πολλές πόλεις ενάντια στην εγκληματική ιμπεριαλιστική πολιτική
ΣΤΡΑΛΣΟΥΝΤ.--

Χιλιάδες άνθρωποι σε δεκάδες πόλεις της Γερμανίας διαδήλωσαν χτες ενάντια στην επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους στη χώρα, διατρανώνοντας ότι είναι ανεπιθύμητος, ενώ καταδίκασαν τον πόλεμο των ΗΠΑ ενάντια στο Ιράκ, αλλά και τον προσχεδιαζόμενο πόλεμο στο Ιράν. Οι διαδηλωτές έριξαν την ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή στην πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ και κάλεσαν τη γερμανική κυβέρνηση να αποστασιοποιηθεί απ' αυτή, όμως, αντί γι' αυτό η γερμανική κυβέρνηση έδειξε την πλήρη συμφωνία της με αυτές τις πολιτικές.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος βρίσκεται από την Τετάρτη το βράδυ στο Στράλσουντ, πριν μεταβεί στη Ρωσία για να λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας των Οκτώ (G8) υποτίθεται για ιδιωτική συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, ωστόσο μόνο ανεπίσημη συνάντηση δεν ήταν αφού προχώρησαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου, παίρνοντας θέση κάλυψης στο Ισραήλ μετά τις νέες επιθέσεις του ενάντια στο Λίβανο, υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα αυτοπροστασίας απέναντι στην τρομοκρατία. Ο Τζορτζ Μπους μίλησε μάλιστα για τη «Χεζμπολάχ» και τη στρατιωτική πτέρυγα της «Χαμάς», λέγοντας ότι «δεν επιθυμούν την ειρήνη». Συνεχίζοντας στο ίδιο κλίμα, η Μέρκελ έκανε έκκληση για τερματισμό της κλιμάκωσης, όμως υποστήριξε ότι η σημερινή κατάσταση προκλήθηκε από την απαγωγή ισραηλινών στρατιωτών από τη «Χεζμπολάχ».

Μάλιστα, ο Αμερικανός Πρόεδρος κάλεσε τη Συρία «να λογοδοτήσει» και το Σύρο Πρόεδρο Ασάντ «να δείξει ότι ηγείται για την ειρήνη». Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μετά από εκείνες του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, ο οποίος υποστήριξε ότι «οι Σύροι και οι Ιρανοί έχουν ένα μερίδιο ευθύνης, διότι παρέχουν καταφύγιο στη "Χεζμπολάχ"».

Ο Τζ. Μπους μάλιστα, προειδοποίησε πως το Ιράν δεν έχει απεριόριστο χρόνο για να απαντήσει στις προτάσεις που του έχουν κάνει οι κυρίαρχες δυνάμεις και πως «τώρα εμείς πηγαίνουμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ». Από τη μεριά της η Αγκ. Μέρκελ υποστήριξε πως θα πρέπει να γίνουν «άλλα βήματα» και πως αν τελικά το Ιράν δε συμφωνήσει, τότε «δυστυχώς θα πρέπει να ακολουθήσουμε άλλους δρόμους».

Στο περιθώριο της επικείμενης αυτής συνόδου των «G8» στο Λένινγκραντ (σ.σ. σημερινή Αγία Πετρούπολη), ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε ότι θα ζητήσει από το Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν να προχωρήσει σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και πως θα πρέπει να επιτραπεί στις μη κυβερνητικές οργανώσεις να λειτουργούν στη Ρωσία «χωρίς να απειλούνται». Από τη μεριά της η Μέρκελ κάλεσε τη Ρωσία να επικυρώσει τον ενεργειακό χάρτη, ο οποίος εξασφαλίζει μια «κοινή αντίληψη υποχρεώσεων» στο θέμα της παροχής ενέργειας.

ΙΡΑΝ - ΕΕ - ΗΠΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Διαφοροποίηση «εκτιμήσεων» μετά τη «συμφωνία» στο Παρίσι

ΒΟΝΝΗ - ΜΟΣΧΑ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΠΑΡΙΣΙ.-

«Μια διπλωματική λύση στην κρίση με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα χρειάζεται εξαιρετικά σκληρή δουλιά, αλλά είναι ακόμη εφικτός στόχος» υποστήριξε, χθες, από τη Γερμανία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Αμερικανός Πρόεδρος. Ο Τζορτζ Μπους επανέλαβε ότι το σημαντικότερο «είναι να τηρηθεί μια κοινή στάση όλων απέναντι στο Ιράν», μη διστάζοντας να αναφερθεί συγκεκριμένα «στις συνεννοήσεις που πρέπει να γίνουν τις αμέσως επόμενες ημέρες με τη Ρωσία και την Κίνα». Τέλος, έχοντας στο πλευρό του τη Γερμανίδα Καγκελάριο που δε διαφοροποίησε ιδιαιτέρως τις θέσεις της, ο Μπους εκτίμησε ότι η «Τεχεράνη ακολουθεί παρελκυστική τακτική επιδιώκοντας να καθυστερήσει» και την προειδοποίησε ότι «θα είναι πολύ πικρό λάθος αν νομίζει ότι θα το πετύχει».

Στο μεταξύ, επιστρέφοντας στη Μόσχα από τη συνάντηση του Παρισιού όπου μαζί με τους ομολόγους του των ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, και τον υφυπουργό της Κίνας, αποφάσισαν την επιστροφή του ιρανικού φακέλου στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών αποπειράθηκε να διευκρινίσει τις ρωσικές προθέσεις. Ο Σεργκέι Λαβρόφ ξεκαθάρισε ότι «κατά τη Μόσχα είναι ακόμη πολύ νωρίς να γίνει συζήτηση για κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης».

Επανέλαβε ότι για τη Ρωσία «οι κυρώσεις θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο ως εργαλείο πίεσης για την επάνοδο στο τραπέζι του διαλόγου και όχι ως μέσο τιμωρίας», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Μόσχα δεν προτίθεται να εγκρίνει τέτοιου είδους κυρώσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Πάντως, άφησε ανοιχτό ένα «παραθυράκι», υποστηρίζοντας ότι «αν το Ιράν, και στο μέλλον, δεν κάνει τα βήματα εκείνα που θα απαντήσουν στις διεθνείς ανησυχίες, τότε θα συζητήσουμε και για κυρώσεις».

Στο θέμα επανήλθε, χθες, και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Φιλίπ Ντουστ Μπλαζί, διευκρινίζοντας ότι στόχος της επαναφοράς του ιρανικού φακέλου στο Συμβούλιο Ασφαλείας δεν είναι η επιβολή κυρώσεων. «Υπάρχουν δύο φάσεις», υποστήριξε. Κατά την πρώτη, στόχος απλώς είναι η υιοθέτηση μιας απόφασης που θα ζητά τον άμεσο τερματισμό της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου επί ιρανικού εδάφους. Σε περίπτωση που μέχρι τα τέλη Αυγούστου το Ιράν δεν έχει δώσει μια θετική απάντηση στο «πακέτο κινήτρων - αντικινήτρων», τότε «θα αρχίσει, είπε ο Ντουστ - Μπλαζί, η δεύτερη φάση, οπότε θα συζητηθεί το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Ενδεχόμενο επανεκκίνησης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία, βλέπουν οι Βρυξέλλες, ακόμα και χωρίς τη σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς, σε περίπτωση που το κυβερνητικό σχέδιο σύλληψής του είναι «ικανοποιητικό». Για το εν λόγω σχέδιο ενημερώθηκε και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) και πρόκειται να παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, από τον Σέρβο πρωθυπουργό Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ.- Ακόμα μία βόμβα τοποθέτησαν άγνωστοι στα γραφεία του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), στη Σμύρνη, χτες.

Ο μηχανισμός, που ήταν τοποθετημένος σε πλαστική τσάντα, στην είσοδο των γραφείων, εξουδετερώθηκε από ειδικούς με ελεγχόμενη έκρηξη.

ΣΟΦΙΑ.- Τα δύο τρίτα των Βουλγάρων δε θα κάνουν διακοπές φέτος επειδή δε διαθέτουν τα απαιτούμενα χρήματα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενήργησε το Εθνικό Κέντρο Κοινής Γνώμης στο διάστημα από 30 Ιουνίου μέχρι 3 Ιουλίου σε δείγμα 1.000 ανθρώπων από 86 περιοχές της χώρας.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.- Περίπου 30 σπίτια και 150.000 στρέμματα δασικών και άλλων εκτάσεων καταστράφηκαν από μια μεγάλη πυρκαγιά, ανατολικά του Λος Αντζελες που ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή από κεραυνό και πήρε έκταση την Τρίτη.

ΒΟΜΒΑΗ.- Περίπου 350 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση και έχουν ανακριθεί από την αστυνομία της Ινδίας σε αναζήτηση πληροφοριών σχετικά με τις πολύνεκρες εκρήξεις που σημειώθηκαν την Τρίτη σε αστικούς σιδηροδρόμους της οικονομικής πρωτεύουσας της Ινδίας, Βομβάη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 200 άνθρωποι και άλλοι 700 να τραυματιστούν.

ΙΡΑΚ
«Μάχη εντυπώσεων» ενώ συνεχίζονται οι επιθέσεις

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Σε εορταστικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η απόσυρση των βρετανικών δυνάμεων από την επαρχία της Μουτχάνα, χτες στο Ιράκ, με τον πρωθυπουργό της χώρας Νούρι αλ Μάλικι, να δηλώνει ότι είναι το «πρώτο βήμα για την πλήρη παράδοση της εξουσίας της χώρας στις τοπικές αρχές»...

Βέβαια, εκτός από τα «λόγια» υπάρχει και η πραγματικότητα. Ετσι, επίθεση αυτοκτονίας πραγματοποιήθηκε στη Μοσούλη εναντίον αστυνομικής περιπολίας, με αποτέλεσμα πέντε νεκρούς - εκ των οποίων δύο αστυνομικοί και τρεις πολίτες - και τρεις τραυματίες.

Βόμβα εξερράγη και στο χωριό Αμπού Σαΐντα, το οποίο βρίσκεται βορειοανατολικά της Βαγδάτης, έξω από τα γραφεία του Τοπικού Συμβουλίου. Τέσσερα μέλη του Συμβουλίου σκοτώθηκαν, ενώ ακόμα πέντε τραυματίστηκαν.

Τέλος, αναφέρθηκε η συντριβή ενός αμερικανικού ελικοπτέρου «Απάτσι», χωρίς να υπάρξουν θύματα, και χωρίς να δοθούν από τις αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή περαιτέρω πληροφορίες για την ακριβή τοποθεσία ή τα αίτια της συντριβής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ