ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Αυγούστου 2002
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
50 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΑΡΜΑ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ
Η εθνική περιπέτεια που λέγεται ΝΑΤΟ

Από την επανένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ στη Νέα Δομή

Σε νέες περιπέτειες μπαίνουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα σε θάλασσα και αέρα στο Αιγαίο, η ίδια η εθνική ανεξαρτησία, εξαιτίας του ΝΑΤΟ. Την αποχώρηση της Ελλάδας από το στρατιωτικό σκέλος το 1974, διαδέχθηκε μια περίοδος διαρκούς εκκρεμότητας που άρχισε με τη Συμφωνία Ρότζερς του 1980 και πριν συμπληρωθούν δύο δεκαετίες συνεχίστηκε με την εφαρμογή, από το 1999, της Ελλάδας στα πλαίσια της νέας δομής του ΝΑΤΟ.

Η συμφωνία επανένταξης του 1980 άφηνε σε εκκρεμότητα το θέμα της επαναλειτουργίας του στρατηγείου της Λάρισας, λόγω των τουρκικών αντιρρήσεων σε σχέση με τα όρια ευθύνης του. Μέχρι το 1974 το στρατηγείο της Λάρισας κάλυπτε επιχειρησιακά όλον τον ελληνικό εθνικό χώρο στο Αιγαίο και τις προσβάσεις σε αυτό. Αντίστοιχα το στρατηγείο της Σμύρνης κάλυπτε την τουρκική επικράτεια. Δηλαδή, τα εθνικά όρια ταυτίζονταν με τα όρια επιχειρησιακής ευθύνης των στρατηγείων. Ομως μετά το 1980 η Τουρκία δε δέχτηκε την επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς, αυτό εξάλλου θα ήταν σαν να παραιτείται από τις επεκτατικές της βλέψεις.

Η κυβέρνηση Καραμανλή, μετά το δεύτερο τουρκικό «Αττίλα» εναντίον της Κύπρου, τον Αύγουστο του 1974, αναγκάζεται να προχωρήσει σε αποχώρηση της Ελλάδας, «οριστικά και αμετάκλητα» είχε δηλώσει τότε ο Κ. Καραμανλής, από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Επρόκειτο για κίνηση - ελιγμό, με στόχο την εκτόνωση του λαϊκού ξεσηκωμού κατά των Αμερικανών. Το ομολογεί και επίσημα, 6 χρόνια αργότερα, ο πρωθυπουργός της συμφωνίας Ρότζερς, Γ. Ράλλης, που εγκαλούσε όσους κατηγορούσαν τη ΝΔ για την απόφαση αποχώρησης, λέγοντάς τους ότι «δεν αναπολούν την κατάσταση, την ψυχολογία και του ελληνικού στρατού και του ελληνικού λαού και δεν αναπολούν την ψυχολογία της Κύπρου».

Η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά τον Οκτώβρη του 1980 στην απόφαση επανένταξης της Ελλάδας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ με την αποδοχή της Συμφωνίας Ρότζερς. Τότε ακριβώς έχουμε ένα από τα καταπληκτικότερα κοινοβουλευτικά τερατουργήματα. Η Συμφωνία Ρότζερς εγκρίνεται από τη Βουλή, χωρίς ο ελληνικός λαός, αλλά ούτε καν οι βουλευτές να τη γνωρίζουν!!! Το ΝΑΤΟ έχει απαγορεύσει στην κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει το κείμενο της συμφωνίας και εκείνη το αποδέχεται. Να τι λέει από το βήμα της Βουλής ο τότε υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ε. Αβέρωφ: «Η οποία (συμφωνία) έχει ένα μόνο μειονέκτημα: ότι δεν μπόρεσε να έρθει εις την δημοσιότητα. Δεν έρχεται εις την δημοσιότητα διότι, δυστυχώς, έτυχε υψηλού βαθμού διαβαθμίσεως εις το ΝΑΤΟ και με το βαθμό αυτό της διαβαθμίσεως δεν είναι δυνατόν εμείς να τη φέρουμε στη δημοσιότητα»!!

Τώρα, 22 χρόνια μετά την επανένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, έχει αξία να δούμε πώς την εξηγούσαν οι θιασώτες του ΝΑΤΟ.

«Επανερχόμεθα στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, γιατί δε θέλομεν η Τουρκία να είναι ο μόνος αποδέκτης των πιστώσεων για την υποδομή, για την εκπαίδευση και για τον εξοπλισμό". Αυτά υποστήριζε ο πρωθυπουργός Γ. Ράλλης. Από τότε η Ελλάδα έπαιξε ρόλο προκεχωρημένου φυλακίου για τις "αμυντικές" επιδρομές του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στο Λίβανο, τη Λιβύη, το Ιράκ και τη Βοσνία. Από τότε η Ελλάδα βρέθηκε δυο φορές στο χείλος "θερμού" επεισοδίου με την Αγκυρα, το 1987 και το 1996. Από τότε η Ελλάδα έχει εισέλθει σε εξοπλιστικό αγώνα δρόμου με την Τουρκία, που την προσδένει ακόμα πιο βαθιά στο άρμα της οικονομικής και στρατιωτικής εξάρτησης από τους «συμμάχους».

Οσο για το Κυπριακό τα τετελεσμένα και η ντεφάκτο διχοτόμηση αποτελούν πλέον βάση για συζήτηση και στο μεταξύ η πλήρης ΝΑΤΟποίηση και της Κύπρου έχει δρομολογηθεί. «Είναι γεγονός ότι με την επάνοδό μας... η θέση της Ελλάδος διεθνώς ενισχύεται και η αμυντική της δυνατότητα αυξάνεται. Εφόσον, λοιπόν, η διεθνής θέση της Ελλάδος γίνεται καλύτερη, σε ευθεία αντανάκλαση βοηθάει και την Κύπρο», έλεγε ο Κ. Μητσοτάκης. Από κοντά και ο Κ. Στεφανόπουλος, που διατυμπάνιζε: «Πιστεύουμε ότι ευρισκόμενοι εντός της συμμαχίας μπορούμε περισσότερο να επηρεάσουμε ευνοϊκά εκείνους, οι οποίοι μπορούν με τη σειρά τους να επηρεάσουν υπέρ μιας ευνοϊκής λύσεως του (κυπριακού) προβλήματος».

Η επανένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ σήμαινε, ουσιαστικά, αποδοχή του ΝΑΤΟικού ελέγχου επί των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Σήμαινε τη χρήση τους, πρώτα και κύρια, ως εξαρτήματος για τις ανάγκες των ιμπεριαλιστών και όχι ως εργαλείου υπεράσπισης της ακεραιότητας της χώρας.

Ταυτόχρονα, μια σειρά θέματα, όπως η κυριαρχία στο Αιγαίο, έπαιρνε με ΝΑΤΟική έγκριση, και διά της επικύρωσης της Συμφωνίας Ρότζερς, χαρακτήρα μακραίωνης διένεξης μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας. Δηλαδή, επισφραγιζόταν ο επιδιαιτητικός ρόλος των ΗΠΑ στην περιοχή, μέσω της παροχής «συμμαχικού» δικαιώματος στην Τουρκία να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, ώστε να μπορούν οι μεγάλες δυνάμεις να θέτουν σε εφαρμογή την τακτική του «διαίρει και βασίλευε».


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ
Αύριο η συνέχεια


ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ανακοινώσεις κομμάτων για την επέτειο κατάληψης της Αμμοχώστου

Τα κόμματα της Κύπρου εξέδωσαν χτες ανακοινώσεις για την επέτειο της κατάληψης της Αμμοχώστου πριν από 28 χρόνια, με τις οποίες αξιούν επιστροφή της πόλης στους κατοίκους της και παράλληλα προβάλλουν τις πολιτικές τους θέσεις για το Κυπριακό.

Το ΑΚΕΛ τονίζει ότι η σημερινή αδιέξοδη κατάσταση στο Κυπριακό δεν είναι άσχετη με την εκτροπή από το πλαίσιο λύσης. Για το αδιέξοδο αυτό, προσθέτει, ευθύνη φέρουν και πάλι η Αγκυρα και ο Ντενκτάς, αλλά και ο διεθνής παράγοντας, που ανέχεται την τουρκική αδιαλλαξία και προκλητικότητα.

Το ΑΚΕΛ επισημαίνει ότι η τήρηση ίσων αποστάσεων και ο εξευμενισμός του Ντενκτάς και της Αγκυρας ενθαρρύνουν την τουρκική πλευρά να ροκανίζει το χρόνο, να απειλεί, να εκβιάζει και να παγιώνει τα αδιέξοδα. Τονίζει, επίσης ότι όλες οι πρωτοβουλίες θα πρέπει να εντάσσονται στα πλαίσια των αρχών και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, στη διακήρυξή του καλεί το λαό και την πολιτική ηγεσία σε καθολική ενότητα. Παράλληλα, τονίζει ότι η πρόταση του προέδρου του, Νίκου Αναστασιάδη, για σύσταση κυβέρνησης καθολικής αποδοχής εντάσσεται στο πλαίσιο της ενότητας, που επιβάλλεται για να εκπληρωθεί το ιστορικό χρέος στους ηρωικούς νεκρούς, τα αθώα θύματα της εισβολής και στις επερχόμενες γενεές των Ελλήνων. Αναφέρει επίσης ότι πρέπει να παραδώσουμε πατρίδα απαλλαγμένη από τα δεσμά της κατοχής, μέσα στην ισχυρή οικογένεια της Ευρώπης.

Το Δημοκρατικό Κόμμα αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί από τον διεθνή παράγοντα, η τακτική των ίσων αποστάσεων στο Κυπριακό. Αναφέρει, επίσης, ότι σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, τα Ηνωμένα Εθνη επεξεργάζονται ιδέες, προτάσεις και σχέδια, με σκοπό σε κάποια στιγμή να τα παρουσιάσουν στις δύο πλευρές. Το ΔΗΚΟ επισημαίνει ότι η λύση πρέπει να βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και να εντάσσεται στη διεθνή νομιμότητα.

Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών αναφέρει, στην ανακοίνωσή του, ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε κρίσιμη στασιμότητα και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν οι συνομιλίες ως εμπόδιο για την επιτυχή ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου. Το ΚΙΣΟΣ προσθέτει ότι η πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για συνάντηση στο Παρίσι πρέπει να αξιοποιηθεί, για να υποδειχτεί στην τουρκική πλευρά από τη διεθνή κοινότητα ότι ήρθε η ώρα να συνεργαστεί για λύση του προβλήματος.

Ο Δήμος Μόρφου, με ανακοίνωσή του για την επέτειο κατάληψης της κωμόπολης, τονίζει ότι οι πολίτες θα παραμείνουν πεισματικά αδιάλλακτοι σε κάθε λύση που άμεσα ή έμμεσα θα τους στερεί το δικαίωμα για επιστροφή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ