ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η εγκατάλειψη και η έλλειψη αντιπυρικών μέτρων «έβαλαν» τη φωτιά

Ανακοίνωση της ΤΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ

Ανακοίνωση για την πυρκαγιά που ξέσπασε αργά το βράδυ της Δευτέρας σε εγκαταλελειμμένο κτίριο εντός του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου, στην Πολίχνη του δήμου Παύλου Μελά, εξέδωσε η ΤΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, κλιμάκιο της οποίας είχε βρεθεί από την πρώτη στιγμή στο σημείο με επικεφαλής τον Γραμματέα της, Γρηγόρη Κλιγκόπουλο.

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «η πυρκαγιά στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής εγκατάλειψης του χώρου στη μοίρα του και της παντελούς έλλειψης μέτρων αντιπυρικής προστασίας σε έναν από τους λίγους χώρους πρασίνου στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Είναι η 2η πυρκαγιά που ξεσπάει στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, αφού αντίστοιχη πυρκαγιά είχαμε και το 2021, πάλι από φωτιά που ξέσπασε σε εγκαταλελειμμένο κτίριο.

Οι ευθύνες και για τη χτεσινή πυρκαγιά είναι γνωστές και τις έχουν αναδείξει με τις παρεμβάσεις τους όλα τα προηγούμενα χρόνια οι εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ στη Βουλή, στην Περιφέρεια και στον δήμο Παύλου Μελά. Για τη χτεσινή πυρκαγιά δεν ευθύνονται ούτε τα "ακραία καιρικά φαινόμενα", ούτε "η κλιματική αλλαγή", ούτε η "παρατεταμένη ξηρασία". Και είναι πρόκληση να τα επικαλούνται, όταν όλα αυτά ήταν γνωστά στον κρατικό μηχανισμό, ο οποίος και δεν πήρε κανένα μέτρο πέρα από ευχολόγια "μην τύχει και ξεσπάσει πυρκαγιά".

Για την πλήρη εγκατάλειψη του πρώην στρατοπέδου, με ακαθάριστα χόρτα, με στοίβες από "εύφλεκτη ύλη" με ξερά κλαδιά και πευκοβελόνες, δεν ευθύνεται η κλιματική αλλαγή. Για το γεγονός ότι για πολλή ώρα τα πυροσβεστικά οχήματα δεν είχαν νερό δεν ευθύνονται τα "ακραία καιρικά φαινόμενα".

Για την πλήρη απουσία μέτρων αντιπυρικής προστασίας, σε έναν πνεύμονα πρασίνου μέσα στον αστικό ιστό, με κίνδυνο να χαθούν ζωές και λαϊκές περιουσίες αν επεκτεινόταν η φωτιά, δεν φταίει η "παρατεταμένη ξηρασία". Ολα αυτά ήταν γνωστά, και σε μια μέρα που καιγόταν όλη η Ελλάδα, δεν πάρθηκε κανένα μέτρο πρόληψης με καθαρισμούς, με την παρουσία προληπτικά έστω κάποιου υδροφόρου οχήματος».

«Ο μεγαλύτερος εμπρηστής είναι η επιλεκτική ανικανότητα του κράτους και όλων των κυβερνήσεων, αλλά και των διοικήσεων σε δήμο και Περιφέρεια να προστατεύσουν αποτελεσματικά το πρώην Στρατόπεδο Καρατάσιου, με όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης και με ένα οργανωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της πυρκαγιάς, όταν αυτή ξεσπάσει, που θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέσα και το δυναμικό», υπογραμμίζει η ΤΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Καλεί ταυτόχρονα τον λαό «να κινητοποιηθεί με κριτήριο τις ανάγκες του και να βγάλει συμπεράσματα. Να δυναμώσει τώρα ο αγώνας για ουσιαστική πρόληψη και προστασία, σε σύγκρουση με την πολιτική ΕΕ και κυβερνήσεων, που αποτελεί μόνιμο κίνδυνο για τον φυσικό πλούτο, την περιουσία, ακόμα και τη ζωή του λαού. Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ είμαστε σε ετοιμότητα να συμβάλλουμε όπου χρειαστεί για να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές, λαϊκές περιουσίες, για να μη χαθούν οι λιγοστοί πνεύμονες πρασίνου που έχουμε στην περιοχή μας».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΡΗΤΗΣ
Αποζημίωση 100% των πυρόπληκτων στο Αμάρι, άμεση αποκατάσταση της περιοχής

Δήλωση των εκλεγμένων στην Περιφέρεια για την επόμενη μέρα της καταστροφικής πυρκαγιάς

Eurokinissi

Αμεσα μέτρα στήριξης των πληγέντων από την πυρκαγιά στο Αμάρι Ρεθύμνου και μέτρα για την ενίσχυση της πυροπροστασίας ζητάει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης και στέκεται στο πλευρό των κατοίκων του Αμαρίου Ρεθύμνου, που έζησαν τον εφιάλτη της σφοδρής πυρκαγιάς να καίει την περιουσία τους και να πλησιάζει επικίνδυνα τα σπίτια τους.

Τις προηγούμενες μέρες, ο λαός της περιοχής ήρθε «πρόσωπο με πρόσωπο» με τη διαχρονική εμπρηστική πολιτική όλων των κυβερνήσεων, με τα τεράστια κενά στην Πολιτική Προστασία και την επίκληση της «ατομικής ευθύνης».

Αναδείχτηκε και σε αυτήν την πυρκαγιά η απουσία - με ευθύνη της κυβέρνησης και της Τοπικής Διοίκησης - ενός συνολικού, σύγχρονου, επιστημονικού σχεδίου αντιπυρικής προστασίας, ακόμα και σε περιοχές υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς, όπως η συγκεκριμένη, στην οποία είναι ακόμη νωπές οι μνήμες από την καταστροφική πυρκαγιά το 2022, στον δήμο Αγίου Βασιλείου.

Από τύχη δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες στην τελευταία μεγάλη πυρκαγιά, ενώ ό,τι σώθηκε, σώθηκε με την αυτοθυσία των πυροσβεστών που έδωσαν τη μάχη με τις φλόγες φτάνοντας στα όρια της εξουθένωσης, όπως και των εθελοντών και του απλού κόσμου, που έδωσαν με κάθε τρόπο και με αυταπάρνηση τη μάχη.

Στον απόηχο της καταστροφής, παρά τα αλληλοσυχαρίκια των κυβερνητικών στελεχών και των εκπροσώπων της Περιφέρειας και των δήμων της περιοχής, δεν κρύβονται οι ελλείψεις ακόμη και στα στοιχειώδη.

Επανειλημμένα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης έχει προειδοποιήσει και αναδείξει τις τραγικές ελλείψεις σε αντιπυρική θωράκιση σε όλη την Κρήτη, διεκδικώντας ολοκληρωμένα μέτρα πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας.

Στην ίδια κατεύθυνση θα συνεχίσει να διεκδικεί προς κάθε κατεύθυνση για να αποζημιωθούν οι πυρόπληκτοι στο 100% της ζημιάς, άμεσα και χωρίς κανέναν «αστερίσκο», όπως θα συνεχίσει να παλεύει μαζί με τον λαό για το αυτονόητο δικαίωμα σε μέτρα πυρασφάλειας, προστασίας της ζωής και της λαϊκής περιουσίας.

«Η κατάσταση στο Αμάρι δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό. Χρειάζεται να δυναμώσει η διεκδίκηση του Αμαριώτικου λαού για την κάλυψη όλων των αναγκών στην περιοχή που κάηκε, απέναντι στο αστικό κράτος που είναι εχθρικό για τον λαό και τις ανάγκες του, τις οποίες αντιμετωπίζει ως "κόστος", ενώ είναι ικανότατο να προωθεί και να προστατεύει τα κέρδη και τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων», καταλήγουν στη δήλωσή τους οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης Αλέκος Μαρινάκης, Δημήτρης Βρύσαλης και Νίκος Μανουσάκης.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΗΛΙΟΥ
Συνεχίζουν τον αγώνα για δίκαιες αποζημιώσεις

Νέα συγκέντρωση στη Ζαγορά τη Δευτέρα 19 Αυγούστου

Μια ακόμα μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στη Ζαγορά Πηλίου το βράδυ της Πέμπτης 8 Αυγούστου από τους Αγροτικούς Συλλόγους της περιοχής.

Κατά τη διάρκειά της αποφασίστηκε η συνέχιση του δίκαιου αγώνα μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων τους και πιο συγκεκριμένα να πραγματοποιήσουν νέα συγκέντρωση στη Ζαγορά στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής, τη Δευτέρα 19 Αυγούστου στις 8 μ.μ. όπου καλούν όλους τους φορείς να δώσουν το «παρών». Αντίστοιχα, στο τέλος Αυγούστου θα προβούν σε κλιμάκωση του αγώνα αν δεν έχουν πάρει κάποια ικανοποιητική απάντηση στα αιτήματά τους.

Σημειώνεται πως οι αγρότες διεκδικούν: Δίκαιες αποζημιώσεις από ΕΛΓΑ, με ίδιο τρόπο καταβολής σε όλους. Να καλυφθούν οι διαφορές μεταξύ συναδέλφων. Να αποζημιωθεί δίκαια με 1.000 ευρώ το στρέμμα σε μήλα, κάστανα και καρύδια το σύνολο των αγροτών, άμεσες αποκαταστάσεις των καταστροφών από «Daniel» και «Elias». Αμεση επισκευή και συντήρηση του οδικού δικτύου και της αγροτικής οδοποιίας. Θωράκιση του Πηλίου με αντιπλημμυρικά έργα. Αμεση αναβάθμιση και συντήρηση του απαρχαιωμένου συστήματος ύδρευσης και άρδευσης. Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητα καύσιμα, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια. Αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ