ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριωτικό σάλπισμα αντίστασης και ανυπακοής

Συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία στη Βουλή πραγματοποιήθηκε χτες με πρωτοβουλία των αντιστασιακών οργανώσεων, την ώρα που ΠΑΣΟΚ και ΝΔ «πέρναγαν» στο Σύνταγμα την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων

Πατριωτικό σάλπισμα ήχησε χτες βράδυ στους δρόμους της Αθήνας, με τις σημαίες της Εθνικής Αντίστασης να κυματίζουν και να σχίζουν τον αέρα που δονούνταν από τα αντιστασιακά τραγούδια και τα σύνθημα. «Νόμος είναι το δίκιο των λαών και όχι τα συντάγματα των ιμπεριαλιστών».«Εμείς αγωνιστήκαμε για την ελευθερία κι αυτοί μας ξεπουλάνε σε ΗΠΑ - Γερμανία».Τα συνθήματα αυτά έδιναν όλο τον τόνο της χτεσινής κινητοποίησης που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων και στην οποία καλούσε επίσης η ΚΝΕ, και πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή της αναθεώρησης του άρθρου 28 του Συντάγματος.

Η συγκέντρωση έγινε χτες στο απόγευμα στην πλατεία Κάνιγγος και ακολούθησε πορεία στη Βουλή όπου επιδόθηκε σχετικό ψήφισμα. Ηταν μια συνάντηση της γενιάς της Εθνικής Αντίστασης που γνώρισε τον καταχτητή και αγωνίστηκε, μάτωσε για την εκδίωξή του, με τη σημερινή νέα γενιά που συναντάει στη ζωή της καθημερινά τα εμπόδια που της θέτει η πολιτική της υποτέλειας στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ο νέος καταχτητής της χώρας, η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία πλέον με την προωθούμενη συνταγματική αναθεώρηση τίθεται υπεράνω ελληνικού Συντάγματος και οποιουδήποτε κανόνα εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας.

Ο Φ. Τσέκερης γενικός γραμματέας της ΠΕΑΕΑ, που μίλησε εκ μέρους των αντιστασιακών οργανώσεων, άνοιξε την ομιλία του επισημαίνοντας ότι η γενιά της Εθνικής Αντίστασης που πολέμησε τον ξένο κατακτητή κουβαλάει και στο σήμερα εμπειρίες που είναι πολύτιμες. «Στην εποχή, τόνισε, της ελεύθερης αγοράς, στην εποχή που στη ζωή μας κυριαρχεί το Χρηματιστήριο και η συναλλαγή, στην εποχή που όλα πουλιούνται και όλα αγοράζονται και πατρίδες και συνειδήσεις και ιδανικά και οράματα, υπάρχουν κάποια πράγματα που ούτε πουλιούνται ούτε αγοράζονται, ούτε εκχωρούνται. Η εθνική ανεξαρτησία, η εθνική κυριαρχία, η εθνική αξιοπρέπεια του περήφανου λαού μας, ούτε παζαρεύονται, ούτε γίνονται αντικείμενο συναλλαγής». Και συνέχισε: «Είναι λοιπόν πολύ φυσικό να μας έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και μεγάλη αγανάκτηση η τροποποίηση του άρθρου 28 του Συντάγματος που ετοιμάζονται να το ψηφίσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ». Αναφερόμενος στη συγκεκριμένη ερμηνευτική δήλωση που προωθείται μέσω της αναθεώρησης του άρθρου 28 τόνισε ότι «αποτελεί ομολογία ότι πάνω από το ελληνικκό Σύνταγμα θα υπάρχει πάντα το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό σημαίνει ότι αν ο ελληνικός λαός ζητήσει κάποτε να μη βρίσκεται η χώρα μας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τότε όσοι έχουν αυτή την άποψη θα διώκονται με την κατηγορία ότι παραβιάζουν το Σύνταγμα». Ο Φ.Τσέκερης σημείωσε ότι κανείς δεν ξέρει πού μπορεί να οδηγήσουν αυτές οι τροποποιήσεις του Συντάγματος, καθώς «υπάρχει κίνδυνος με αυτές να καταργηθεί το ίδιο το ελληνικό Σύνταγμα, να καταργηθεί η εθνική μας κυριαρχία και η Ελλάδα να απορροφηθεί μέσα στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Ακολούθως ανέβηκε στο βήμα ο Ηλ. Νικολόπουλος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο οποίος αρχικά επισήμανε ότι οι διατάξεις του άρθρου 28 επιτρέπουν την άσκηση δημόσιας εξουσίας στο ελληνικό έδαφος από όργανα διεθνών οργανισμών ακόμα και στρατιωτικού χαρακτήρα. Είναι χαρακτηριστικό, σημείωσε, ότι αυτές πάρθηκαν αμετάβλητες από τα συνταγματικά κείμενα της δικτατορίας του 1968 και 1973.

Στη συνέχεια τόνισε: «Το ΚΚΕ και το ΔΗΚΚΙ είχαν από την αρχή εναντιωθεί σε μια τέτοια αναθεώρηση του άρθρου 28, που αυτοαναστέλλει διατάξεις του Συντάγματός μας. Είχαν ζητήσει άλλου είδους αναθεώρηση που να προστατεύει τη λαϊκή κυριαρχία. Είχαν ζητήσει τη θέσπιση του θεσμού του δημοψηφίσματος μετά από αίτημα των πολιτών, ώστε ο λαός να μπορεί να αντιστέκεται στις μεθοδεύσεις της εκάστοτε πλειοψηφίας της Βουλής. Είναι χαρακτηριστικό ότι απορρίφθηκε από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ πρόταση του ΔΗΚΚΙ και του ΚΚΕ να οριστεί στο Σύνταγμα ότι σε περίπτωση σύγκρουσης του πρωτογενούς Ευρωπαϊκού Δικαίου με το Σύνταγμα υπερισχύει το Σύνταγμα. Αντίθετα, προτείνεται η απαράδεκτη εισαγωγή ερμηνευτικής δήλωσης στο άρθρο 28 ότι το άρθρο αυτό αποτελεί θεμέλιο για τη συμμετοχή της χώρας στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ετσι με το άρθρο αυτό, που θα αποτελεί θεμέλιο, όπως προτείνει η κυβέρνηση, θα αυτοαναστέλλεται οποιαδήποτε διάταξη του Συντάγματος όταν το ζητήσει μια ευκαιριακή πλειοψηφία στη Βουλή».

Ο καθηγητής Ηλ. Νικολόπουλος κατέληξε: «Πρέπει να πούμε όλοι όχι στη θεσμοθετημένη αναστολή διατάξεων του Συντάγματος σε όφελος των διεθνών οργανισμών που μπορεί να είναι ακόμα και διεθνείς οργανισμοί στρατιωτικού χαρακτήρα και πρέπει να πούμε ένα νέο όχι στους περιορισμούς της εθνικής κυριαρχίας με νόμο. Το Σύνταγμα δεν πρέπει να αναστέλλεται, όταν και επειδή το ζητά μια ευκαιριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Ο Αχ. Κανταρτζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ στο χαιρετισμό που απηύθυνε τόνισε ανάμεσα στα άλλα:

«Με την αναθεώρηση του Συντάγματος επιδιώκουν να ανοίξουν το δρόμο για την επιβολή των νέων δεσμών υποτέλειας για τη χώρα μας και το λαό μας. Με τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή με την κοινή θέση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ θέλουν να επιβάλουν και συνταγματικά την κατοχύρωση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Θέλουν τώρα να κατοχυρώσουν τη μελλοντική συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ουσιαστικά θέλουν να προκαταλάβουν τη θέληση του λαού μας να παρεμβάλουν εμπόδια σε οποιαδήποτε κυβέρνηση αύριο μεθαύριο αναδειχτεί με την πάλη του λαού μας που θα έχει ένα διαφορετικό προσανατολισμό, μια διαφορετική προοπτική που θα κινείται με αφετηρία τα συμφέροντα του λαού και της χώρας. Ταυτόχρονα, επιδιώκουν να προετοιμάσουν το έδαφος για την καλύτερη και πιο ανεμπόδιστη προώθηση των αντιλαϊκών σχεδίων τους».

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης εκ μέρους της Ομοσπονδίες Γυναικών Ελλάδας η Δέσποινα Τσακίρογλου.

Στο ψήφισμα που ενέκριναν οι συγκεντρωμένοι τονίζεται:

«Εμείς που αγωνιστήκαμε για την εθνική ανεξαρτησία, η γενιά μας που έδωσε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και ανάπηρους για την απελευθέρωση της χώρας από το ζυγό του ναζισμού και του φασισμού, δε θα επιτρέψουμε να γίνει αυτό το παραπέρα βήμα υπονόμευσης και αναίρεσης τελικά της εθνικής μας ανεξαρτησίας και κυριαρχίας.

Καλούμε την κυβέρνηση και τα κόμματα της Βουλής που υποστηρίζουν την αναθεώρηση του άρθρου να ξανασκεφτούν, έστω και την ύστατη στιγμή, τη βαριά ιστορική ευθύνη που αναλαμβάνουν απέναντι στον περήφανο ελληνικό λαό και στη ματοβαμμένη ιστορία αυτού του τόπου με την ψήφιση αυτής της πρότασης αναθεώρησης».

Κατοχυρώνουν περαιτέρω το θεμέλιο της υποτέλειας

Οι τοποθετήσεις του εισηγητή του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου και της βουλευτή Λ. Κανέλλη

«Το άρθρο 28 είναι το σημαντικότερο άρθρο του Συντάγματος και σε σχέση με αυτά που αναθεωρούνται, αλλά και συνολικότερα και εμείς από το 1975 το θεωρούσαμε ως το θεμέλιο της υποταγής, της υποτέλειας και της εξάρτησης και ήταν ένας από τους λόγους που αποχωρήσαμε ως ΚΚΕ εκείνη την εποχή από τη συζήτηση και την ψήφιση του Συντάγματος».

Με την επισήμανση αυτή, άρχισε την ομιλία του ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, υπενθυμίζοντας ότι για το άρθρο 28 το 1975 είχε αποχωρήσει και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο σήμερα, μαζί με τη ΝΔ, το αναθεωρεί με την ερμηνευτική δήλωση.

Κάνοντας μία αναδρομή στις συζητήσεις τα τελευταία 4-5 χρόνια, είπε ότι έγινε μία επίμονη προσπάθεια της ΝΔ να κατοχυρωθεί συνταγματικά η συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ, κάτι που έγινε αποδεκτό με κομψό τρόπο από το ΠΑΣΟΚ, με τη διατύπωση περί «συμμετοχής της χώρας στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

«Οι αλλαγές στο άρθρο 28, είπε ο Αντ. Σκυλλάκος, γίνονται και για λόγους πολιτικούς και ιδεολογικούς, για να δίνεται το στίγμα και από το Σύνταγμα ότι η Ελλάδα ανήκει και συμμετέχει στην ΕΕ, αλλά γίνονται και για λόγους νομικούς, για να μην υπάρχουν νομικά προβλήματα και να επιτυγχάνονται τα νομικά αποτελέσματα και οι δεσμεύσεις που θέλουν οι κυβερνήσεις που υποστηρίζουν τη συμμετοχή της χώρας μας σε τέτοιου είδους οργανισμούς.

Τι συνέπειες θα έχει αυτή η ρητή διατύπωση ότι συμμετέχουμε στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση;

Αν αύριο μεθαύριο αλλάξει ο συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων και η πλειοψηφία του ελληνικού λαού λέει να μη συμμετέχουμε στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ή να πάρουμε άλλη πιθανότητα να πει: Φθάσαμε στην ΟΝΕ, θα σταματήσουμε εδώ, δε θέλουμε να προχωρήσουμε σε παραπέρα ολοκλήρωση σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εσωτερικής ασφάλειας. Η διατύπωση που προτείνεται εμποδίζει αυτή τη θέληση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, αφού οι υποστηρίζοντες ότι πρέπει να είμαστε και συμμετέχουμε στην ολοκλήρωση θα επικαλούνται συνταγματική διάταξη.

Βεβαίως, αν η πλειοψηφία του ελληνικού λαού το θέλει, γνωρίζουμε καλά ότι και νόμοι και συνταγματικές διατάξεις καθίστανται ανενεργές».

Αυτή η αντίληψη, συνέχισε, δε σέβεται τη μελλοντική πιθανή θέληση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και είναι λογική αντιδημοκρατική και αντίθετη με τη λαϊκή κυριαρχία. Σήμερα επικαλείσθε την ερμηνευτική δήλωση που φέρνετε, για να αρνηθείτε να έχει αποτελέσματα η θέληση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Θεωρητικά, είπε ο Αντ. Σκυλλάκος, μπορεί να φθάσουμε στην απορρόφηση όσων αρμοδιοτήτων θέλουν από το εθνικό κράτος, στο οποίο θα αφήσουν το στρατό, την αστυνομία και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, αλλά τις κεντρικές αποφάσεις για την οικονομία ή την εξωτερική πολιτική να τις μεταβιβάσουμε στις Βρυξέλλες και με το άρθρο 28, όπως υπήρχε, ενισχυόμενο με την ερμηνευτική δήλωση για να μην εγείρονται αμφισβητήσεις.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στην κυβερνητική προσπάθεια να μην κυρώνονται πλέον οι σοβαρές διεθνείς συμβάσεις από τη Βουλή, αλλά από την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι πρόκειται «για παραβίαση της βασικής δημοκρατικής αρχής της λαϊκής κυριαρχίας, όπου οι εκπρόσωποι του λαού, εν πάση περιπτώσει, είναι οι βουλευτές».

Καταλήγοντας, ο Αντ. Σκυλλάκος τόνισε:

«Εμείς λέμε ότι πρέπει να σταματήσει αυτό το πράγμα. Βεβαίως, εάν υπήρχε ο συσχετισμός δυνάμεων στην Ελλάδα υπέρ των δικών μας απόψεων, θα θέλαμε ένα τελείως διαφορετικό άρθρο 28. Αλλά και με τη σημερινή πραγματικότητα και με τους σημερινούς συσχετισμούς, πρέπει να υπάρξει στοιχειώδης ευαισθησία απέναντι σε αυτό που λέμε ανώτερο του νομικού μας Δικαίου και που είναι το Σύνταγμα. Θα πρέπει να μπει μία διάταξη, που να λέει ότι το πρωτογενές κοινοτικό Δίκαιο και οι κανόνες που προέρχονται από διατάξεις διεθνών συμβάσεων που έχει υπογράψει η χώρα μας δεν έχουν υπερσυνταγματική ισχύ. Να μπει μία διατύπωση ότι το ελληνικό Σύνταγμα υπερισχύει. Να το λέει ρητά. Και μία δεύτερη διάταξη, που να λέει ότι τα ελληνικά δικαστήρια και τα εθνικά δικαιοδοτικά όργανα θα έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν, αν οι κανονισμοί και οι διατάξεις που έρχονται από την ΕΕ είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα. Να μπορούν να κρίνουν τα ελληνικά δικαστήρια ότι η τάδε διάταξη που προέρχεται από το κοινοτικό Δίκαιο, εάν είναι αντίθετη με το Σύνταγμα, δε θα εφαρμοστεί».

Η Λ. Κανέλλη

«Μιλούμε για την Ευρώπη και προς κατάπληξή μου άκουσα δογματικές τοποθετήσεις ως προς το μέλλον αυτής της Ευρώπης», τόνισε στην ομιλία της η Λιάνα Κανέλλη, υπογραμμίζοντας:

«Δεν παραδέχονται ακόμα και οι επιθυμούντες δηλαδή τα δύο μεγάλα κόμματα και δεν αφήνουν ανοιχτό το περιθώριο μίας βούλησης και μίας σύμβασης, που έχει μπροστά της δύο ενδεχόμενα: Οι επόμενες γενιές να θελήσουν να την τροποποιήσουν επί της ουσίας και χωρίς κατ' ανάγκην αιματοχυσία ή σύγκρουση και ταυτόχρονα να μην συμπεριλάβουν στα δεδομένα αυτού του μέλλοντος και της δογματικής τοποθέτησης απέναντι στην ΕΕ το ενδεχόμενο διαστρέβλωσης».

Το άρθρο 28 μιλάει για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, είπε η βουλευτής του ΚΚΕ και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Ξέρετε, σε εκείνο το μυθιστόρημα, ο Φραγκεστάιν ήταν ολοκληρωμένο δημιούργημα. Και προέβη στην επιστημονική, τότε, πρωτόφαντη κατά το μυθιστόρημα, συρραφή. Οταν μιλούμε για ολοκλήρωση, έχουμε καμία εγγύηση του τι συνεπάγεται η τελική όψη, μορφή, δημοκρατία, νομικός και ουσιαστικός πολιτισμός αυτής της ολοκλήρωσης; Τάσεις υπάρχουν. Θέσεις υπάρχουν. Συζητήσεις ανοίγουν. Πού εγκρίνουμε και πώς εγκρίνουμε;».

Οσο δε για το Διεθνές Δίκαιο και τη συμμόρφωση της χώρας με αυτό, τόνισε ότι αυτό παίρνει τη δύναμή του από την ισχύ και παρατήρησε:

«Ακόμα και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, του οποίου οι αποφάσεις έχουν γίνει πέραν της μίας φοράς πολύ πρόσφατα κυριολεκτικώς πατσαβούρα, υπάρχουν χώρες με βέτο και χώρες άνευ βέτο, που σημαίνει ότι έχουμε προαποδεχθεί μία μορφή Διεθνούς Δικαίου με ισχυρούς, λιγότερο ισχυρούς και από κάτω τις πολλές χώρες».

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Διαμορφώνονται καλύτερες συνθήκες για το λαό

Αναφερόμενος στην αναθεώρηση του άρθρου 28, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος δικαιολόγησε τη μέχρι τώρα χρησιμότητά του στην εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, λέγοντας ότι χάρη σε αυτό η Ελλάδα «ήταν η μόνη χώρα που δε χρειάστηκε να αναθεωρήσει το εθνικό της Σύνταγμα, προκειμένου να κυρώσει και να επικυρώσει τα μεγάλα βήματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης». Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι το 1975 το ΠΑΣΟΚ μαζί με το ΚΚΕ είχαν αποχωρήσει από τη συζήτηση του συγκεκριμένου άρθρου, καταγγέλλοντας της διατάξεις του «ως υποτελείς».

Ο Ε. Βενιζέλος ισχυρίστηκε ότι με βάση τα ισχύοντα σήμερα στην ΕΕ τα εθνικά Συντάγματα υπερισχύουν του κοινοτικού Δικαίου και δικαιολογώντας την προσθήκη περί συμμετοχής της χώρας στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης είπε ότι «το μεγάλο πολιτικό ζήτημα που τίθεται είναι να αντιληφθούμε ότι οφείλουμε να έχουμε μία ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή στρατηγική, που δε θα ασχολείται μόνο με τα στενά θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος». Αυτή η στρατηγική, κατά τον εισηγητή της πλειοψηφίας, και «η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι μία επίπονη ανοιχτή πολιτική, κοινωνική και οικονομική διαδικασία, είναι μία διαρκής διαπραγμάτευση, είναι ένα πεδίο επί του οποίου εξελίσσεται ένας συσχετισμός δυνάμεων, ο οποίος είναι πολιτικός, αλλά είναι ταυτόχρονα και οικονομικός και κοινωνικός».

Δικαιολογώντας την πολιτική της υποτέλειας με συνταγματική βούλα, που δεσμεύει όλες τις μελλοντικές κυβερνήσεις, βάφτισε «πολιτική της απομόνωσης» κάθε αντίθετη φωνή, λέγοντας ότι αυτή «έχει προ πολλού απορριφθεί από τον ελληνικό λαό και την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της».

Η συνταγματική αυτή χειροπέδη είναι, κατά τον Ε. Βενιζέλο, απαραίτητη «για να είναι κανείς μέσα στο παιχνίδι, για να διαμορφώνει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για το λαό και τη χώρα και να είναι έτοιμος να μετέχει και να διαπραγματεύεται».

Γ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ
Είμαστε περήφανοι με το άρθρο 28, συμφωνούμε με τη διάταξη

Μεγάλη προσφορά της ΝΔ στον τόπο χαρακτήρισε το άρθρο 28 ο εισηγητής της ΝΔ Γ. Βαρβιτσιώτης, λέγοντας ότι χάρη σε αυτό στηρίχτηκε «η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας την οποία σήμερα όλες οι παρατάξεις - πλην ΚΚΕ - δέχονται»

Τόνισε ότι «είμαστε περήφανοι διότι χάρη στην προβλεπτικότητα του συντακτικού νομοθέτη του 1975 θεσπίστηκε το άρθρο 28 που λειτούργησε ως το συνταγματικό θεμέλιο για την ενταξιακή πορεία στις ευρωπαϊκές κοινότητες».

Αναγνωρίζοντας την ουσιαστική εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων μέσω του άρθρου 28 είπε, όπως και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, ότι χάρη στο άρθρο «η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν αναγκάστηκε να αναθεωρήσει το Σύνταγμά της για να μετάσχει στα διάφορα μεγάλα βήματα που έγιναν προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Η Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη, η Συνθήκη του Μάαστριχτ, του Αμστερνταμ κυρώθηκαν από τη Βουλή χωρίς να υπάρξει η ανάγκη συνταγματικής αναθεώρησης».

Ο Γ. Βαρβιτσιώτης συμφώνησε με την ερμηνευτική δήλωση στο άρθρο 28 περί «συμμετοχής στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» λέγοντας ότι είναι «αυτονόητη». Διαφώνησε όμως με την κυβερνητική πρόταση για συρρίκνωση της Βουλής στην κύρωση των διεθνών συμβάσεων.

Πλήρως ταυτισμένος με τις κυβερνητικές θέσεις εμφανίστηκε ο Κ. Μητσοτάκης, ενώ δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν την αναθεώρηση του άρθρου 28, επειδή εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα, οι βουλευτές της ΝΔ Αλ. Λυκουρέζος και Α. Ανδρεουλάκος.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Να μετέχει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση

Κατά της τροποποίησης του άρθρου 28 τάχθηκε ο εισηγητής του ΣΥΝ Φ. Κουβέλης «ως ελάχιστη περιφρούρηση της ήδη αποδυναμωμένης λαϊκής κυριαρχίας». Ο ίδιος όμως ο πρόεδρος του κόμματος Ν. Κωνσταντόπουλος στην ομιλία του είπε ότι ο ΣΥΝ λέει «να συμμετέχει η Ελλάδα ενεργά στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, διεκδικώντας με κοινωνικούς και δημοκρατικούς όρους την αντιμετώπιση των σημερινών ελλειμμάτων ».

Τόνισε ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται στην ΕΕ πρέπει να έχουν «τη δημοκρατική νομιμοποίηση μέσα από τα εθνικά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να ισχύσει και στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης η δημοκρατική αρχή και η συμμετοχική δημοκρατία».

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος είπε ότι όταν έχουμε ανάθεση άσκησης συνταγματικών αρμοδιοτήτων από υπερεθνικούς οργανισμούς «τότε χρειάζονται συνταγματικά αντισταθμίσματα για την ισορροπία των σχέσεων μεταξύ υπερεθνικού μορφώματος και εθνικού κράτους». Ως τέτοια θεώρησε τις αυξημένες πλειοψηφίες για την κύρωση των συνθηκών και τη δυνατότητα προσφυγής σε δημοψηφίσματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ