Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριωτικό σάλπισμα αντίστασης και ανυπακοής

Συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία στη Βουλή πραγματοποιήθηκε χτες με πρωτοβουλία των αντιστασιακών οργανώσεων, την ώρα που ΠΑΣΟΚ και ΝΔ «πέρναγαν» στο Σύνταγμα την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων

Πατριωτικό σάλπισμα ήχησε χτες βράδυ στους δρόμους της Αθήνας, με τις σημαίες της Εθνικής Αντίστασης να κυματίζουν και να σχίζουν τον αέρα που δονούνταν από τα αντιστασιακά τραγούδια και τα σύνθημα. «Νόμος είναι το δίκιο των λαών και όχι τα συντάγματα των ιμπεριαλιστών».«Εμείς αγωνιστήκαμε για την ελευθερία κι αυτοί μας ξεπουλάνε σε ΗΠΑ - Γερμανία».Τα συνθήματα αυτά έδιναν όλο τον τόνο της χτεσινής κινητοποίησης που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων και στην οποία καλούσε επίσης η ΚΝΕ, και πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή της αναθεώρησης του άρθρου 28 του Συντάγματος.

Η συγκέντρωση έγινε χτες στο απόγευμα στην πλατεία Κάνιγγος και ακολούθησε πορεία στη Βουλή όπου επιδόθηκε σχετικό ψήφισμα. Ηταν μια συνάντηση της γενιάς της Εθνικής Αντίστασης που γνώρισε τον καταχτητή και αγωνίστηκε, μάτωσε για την εκδίωξή του, με τη σημερινή νέα γενιά που συναντάει στη ζωή της καθημερινά τα εμπόδια που της θέτει η πολιτική της υποτέλειας στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ο νέος καταχτητής της χώρας, η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία πλέον με την προωθούμενη συνταγματική αναθεώρηση τίθεται υπεράνω ελληνικού Συντάγματος και οποιουδήποτε κανόνα εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας.


Ο Φ. Τσέκερης γενικός γραμματέας της ΠΕΑΕΑ, που μίλησε εκ μέρους των αντιστασιακών οργανώσεων, άνοιξε την ομιλία του επισημαίνοντας ότι η γενιά της Εθνικής Αντίστασης που πολέμησε τον ξένο κατακτητή κουβαλάει και στο σήμερα εμπειρίες που είναι πολύτιμες. «Στην εποχή, τόνισε, της ελεύθερης αγοράς, στην εποχή που στη ζωή μας κυριαρχεί το Χρηματιστήριο και η συναλλαγή, στην εποχή που όλα πουλιούνται και όλα αγοράζονται και πατρίδες και συνειδήσεις και ιδανικά και οράματα, υπάρχουν κάποια πράγματα που ούτε πουλιούνται ούτε αγοράζονται, ούτε εκχωρούνται. Η εθνική ανεξαρτησία, η εθνική κυριαρχία, η εθνική αξιοπρέπεια του περήφανου λαού μας, ούτε παζαρεύονται, ούτε γίνονται αντικείμενο συναλλαγής». Και συνέχισε: «Είναι λοιπόν πολύ φυσικό να μας έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και μεγάλη αγανάκτηση η τροποποίηση του άρθρου 28 του Συντάγματος που ετοιμάζονται να το ψηφίσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ». Αναφερόμενος στη συγκεκριμένη ερμηνευτική δήλωση που προωθείται μέσω της αναθεώρησης του άρθρου 28 τόνισε ότι «αποτελεί ομολογία ότι πάνω από το ελληνικκό Σύνταγμα θα υπάρχει πάντα το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό σημαίνει ότι αν ο ελληνικός λαός ζητήσει κάποτε να μη βρίσκεται η χώρα μας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τότε όσοι έχουν αυτή την άποψη θα διώκονται με την κατηγορία ότι παραβιάζουν το Σύνταγμα». Ο Φ.Τσέκερης σημείωσε ότι κανείς δεν ξέρει πού μπορεί να οδηγήσουν αυτές οι τροποποιήσεις του Συντάγματος, καθώς «υπάρχει κίνδυνος με αυτές να καταργηθεί το ίδιο το ελληνικό Σύνταγμα, να καταργηθεί η εθνική μας κυριαρχία και η Ελλάδα να απορροφηθεί μέσα στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Ακολούθως ανέβηκε στο βήμα ο Ηλ. Νικολόπουλος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο οποίος αρχικά επισήμανε ότι οι διατάξεις του άρθρου 28 επιτρέπουν την άσκηση δημόσιας εξουσίας στο ελληνικό έδαφος από όργανα διεθνών οργανισμών ακόμα και στρατιωτικού χαρακτήρα. Είναι χαρακτηριστικό, σημείωσε, ότι αυτές πάρθηκαν αμετάβλητες από τα συνταγματικά κείμενα της δικτατορίας του 1968 και 1973.

Στη συνέχεια τόνισε: «Το ΚΚΕ και το ΔΗΚΚΙ είχαν από την αρχή εναντιωθεί σε μια τέτοια αναθεώρηση του άρθρου 28, που αυτοαναστέλλει διατάξεις του Συντάγματός μας. Είχαν ζητήσει άλλου είδους αναθεώρηση που να προστατεύει τη λαϊκή κυριαρχία. Είχαν ζητήσει τη θέσπιση του θεσμού του δημοψηφίσματος μετά από αίτημα των πολιτών, ώστε ο λαός να μπορεί να αντιστέκεται στις μεθοδεύσεις της εκάστοτε πλειοψηφίας της Βουλής. Είναι χαρακτηριστικό ότι απορρίφθηκε από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ πρόταση του ΔΗΚΚΙ και του ΚΚΕ να οριστεί στο Σύνταγμα ότι σε περίπτωση σύγκρουσης του πρωτογενούς Ευρωπαϊκού Δικαίου με το Σύνταγμα υπερισχύει το Σύνταγμα. Αντίθετα, προτείνεται η απαράδεκτη εισαγωγή ερμηνευτικής δήλωσης στο άρθρο 28 ότι το άρθρο αυτό αποτελεί θεμέλιο για τη συμμετοχή της χώρας στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ετσι με το άρθρο αυτό, που θα αποτελεί θεμέλιο, όπως προτείνει η κυβέρνηση, θα αυτοαναστέλλεται οποιαδήποτε διάταξη του Συντάγματος όταν το ζητήσει μια ευκαιριακή πλειοψηφία στη Βουλή».

Ο καθηγητής Ηλ. Νικολόπουλος κατέληξε: «Πρέπει να πούμε όλοι όχι στη θεσμοθετημένη αναστολή διατάξεων του Συντάγματος σε όφελος των διεθνών οργανισμών που μπορεί να είναι ακόμα και διεθνείς οργανισμοί στρατιωτικού χαρακτήρα και πρέπει να πούμε ένα νέο όχι στους περιορισμούς της εθνικής κυριαρχίας με νόμο. Το Σύνταγμα δεν πρέπει να αναστέλλεται, όταν και επειδή το ζητά μια ευκαιριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Ο Αχ. Κανταρτζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ στο χαιρετισμό που απηύθυνε τόνισε ανάμεσα στα άλλα:

«Με την αναθεώρηση του Συντάγματος επιδιώκουν να ανοίξουν το δρόμο για την επιβολή των νέων δεσμών υποτέλειας για τη χώρα μας και το λαό μας. Με τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή με την κοινή θέση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ θέλουν να επιβάλουν και συνταγματικά την κατοχύρωση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Θέλουν τώρα να κατοχυρώσουν τη μελλοντική συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ουσιαστικά θέλουν να προκαταλάβουν τη θέληση του λαού μας να παρεμβάλουν εμπόδια σε οποιαδήποτε κυβέρνηση αύριο μεθαύριο αναδειχτεί με την πάλη του λαού μας που θα έχει ένα διαφορετικό προσανατολισμό, μια διαφορετική προοπτική που θα κινείται με αφετηρία τα συμφέροντα του λαού και της χώρας. Ταυτόχρονα, επιδιώκουν να προετοιμάσουν το έδαφος για την καλύτερη και πιο ανεμπόδιστη προώθηση των αντιλαϊκών σχεδίων τους».

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης εκ μέρους της Ομοσπονδίες Γυναικών Ελλάδας η Δέσποινα Τσακίρογλου.

Στο ψήφισμα που ενέκριναν οι συγκεντρωμένοι τονίζεται:

«Εμείς που αγωνιστήκαμε για την εθνική ανεξαρτησία, η γενιά μας που έδωσε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και ανάπηρους για την απελευθέρωση της χώρας από το ζυγό του ναζισμού και του φασισμού, δε θα επιτρέψουμε να γίνει αυτό το παραπέρα βήμα υπονόμευσης και αναίρεσης τελικά της εθνικής μας ανεξαρτησίας και κυριαρχίας.

Καλούμε την κυβέρνηση και τα κόμματα της Βουλής που υποστηρίζουν την αναθεώρηση του άρθρου να ξανασκεφτούν, έστω και την ύστατη στιγμή, τη βαριά ιστορική ευθύνη που αναλαμβάνουν απέναντι στον περήφανο ελληνικό λαό και στη ματοβαμμένη ιστορία αυτού του τόπου με την ψήφιση αυτής της πρότασης αναθεώρησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ