Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 15 ΤΟΥ ΦΛΕΒΑΡΗ

1898 Αρχίζει ο ισπανοαμερικανικός πόλεμος με αφορμή την ανατίναξη του θωρηκτού των ΗΠΑ «Μέιν» στο λιμάνι της Αβάνας. Ηταν ένας πόλεμος για τον έλεγχο της Λατινικής Αμερικής.

1933 Αιματηρά γεγονότα διαδραματίζονται στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια διαδήλωσης απεργών. Η αστυνομία επιτίθεται με πραγματικά πυρά και σκοτώνει 7 εργάτες. Οι τραυματίες ανέρχονται σε αρκετές δεκάδες, από τους οποίους 8 βαριά.

1942 Παραδίδονται στους Ιάπωνες, στη Σιγκαπούρη, 85.000 άνδρες των συμμαχικών στρατευμάτων. Είχαν βομβαρδιστεί και εγκαταλειφθεί χωρίς πολεμοφόδια ύστερα από μάχη που κράτησε μια βδομάδα.

1963 Εννέα τραυματίες από συγκρούσεις φοιτητών και αστυνομίας στην Αθήνα κατά τη διάρκεια απαγορευμένης συγκέντρωσης για το 15%.

1963 Νέα απόπειρα δολοφονίας του στρατηγού Ντε Γκολ, η Πέμπτη κατά σειρά, αποκαλύπτεται εγκαίρως στη Γαλλία. Το σχέδιο προέβλεπε την εκτέλεση του στρατηγού από ελεύθερο σκοπευτή κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη στρατιωτική ακαδημία.

1964 Σε πλήρη ετοιμότητα θέτουν τον 6ο Στόλο οι ΗΠΑ και διαμηνύουν σε Αθήνα και Αγκυρα ότι δε θα ανεχθούν παρέμβασή τους στην Κύπρο, ενώ ο τουρκικός αποβατικός στόλος που είχε αποπλεύσει από την Αλεξανδρέττα επιστρέφει στο λιμάνι. Την ίδια μέρα οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Βρετανίας προσφεύγουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ