Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
«Σκορπάνε» θάνατο τα πυρηνικά στη βάση του Αραξου;

Οι έξι νεκροί εργαζόμενοι και τα αυξημένα κρούσματα λευχαιμίας στην ευρύτερη περιοχή, διογκώνουν την ανησυχία κατοίκων και φιλειρηνικού κινήματος

Σε αντικατάσταση του προσωπικού - που σημειωτέον είναι άκρως εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο, ενώ στελεχώνεται και από ειδικούς επιστήμονες - στη βάση του Αραξου προχωρούν, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι Αμερικανοί, εξέλιξη που επιβεβαιώνει τις υποψίες του φιλειρηνικού κινήματος ότι προτίθενται να εκσυγχρονίσουν ή να αντικαταστήσουν με σύγχρονα επικίνδυνα όπλα, τα πυρηνικά που είναι ήδη αποθηκευμένα στη βάση.

Η παραπάνω εξέλιξη διογκώνει τις ανησυχίες του φιλειρηνικού κινήματος, αλλά και των κατοίκων της περιοχής, πολύ δε περισσότερο που τα τελευταία χρόνια οι θάνατοι από καρκίνο εργαζομένων στη βάση και τα κρούσματα λευχαιμίας στην ευρύτερη περιοχή, παρουσιάζουν ανησυχητική αύξηση.

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα «Ημερησία», οι εργαζόμενοι στη βάση προσανατολίζονται στην κατάθεση αγωγών κατά παντός υπευθύνου για τη διεκδίκηση επιδόματος επικίνδυνου εργασίας, αλλά και για τυχόν αποζημιώσεις σε περίπτωση βλάβης της υγείας τους, έχοντας θορυβηθεί από τον θάνατο έξι εργαζομένων μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια από καρκίνο των πνευμόνων και μελανώματα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας, οι τρεις από τους έξι αποθανόντες ήταν οπλουργοί και είχαν συνεχή επαφή, λόγω της ειδικότητάς τους, με υγρά μεγίστης τοξικότητας τα οποία παραμένουν στις αποθήκες υψίστης ασφαλείας της βάσης μέσα σε βαρέλια. Οι εργαζόμενοι ζητούν να γίνουν αντικειμενικές μετρήσεις ραδιενέργειας, τόσο στις καλά φυλασσόμενες εγκαταστάσεις που υφίστανται και λειτουργούν με ευθύνη των Αμερικανών, όσο και στην ευρύτερη περιοχή, αφού ειδικοί επιστήμονες - σύμφωνα με την «Ημερησία» - υποψιάζονται πως τα αποθηκευμένα πυρηνικά ευθύνονται για τα αυξημένα κρούσματα λευχαιμίας, αφού αποτελούν πηγές έκλυσης ραδιενέργειας.

Αξίζει να αναδημοσιεύσουμε από την εφημερίδα ορισμένα στοιχεία για τη βάση του Αραξου: «Εντάσσεται στην ελίτ των μονάδων του περιφερειακού πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ. Ενδεικτικό είναι ότι σε περιόδους κρίσεων σταθμεύει εκεί μοίρα F-16 της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας αντί των "δηλωμένων" 1-7Ε Κορσαίρ. Και αυτό γιατί τα πρώτα μπορούν σε περίπτωση βέβαια ανάλογου σχεδιασμού, να αξιοποιήσουν αποτελεσματικότερα το αποθηκευμένο πυρηνικό φορτίο των 24 - 30 περίπου ατομικών βομβών (μεγάλης ισχύος) που φυλάσσονται εκεί σε συστηματική βάση και ανανεώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα».

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η καθολική αναβάθμιση της βάσης τα τελευταία χρόνια και η ριζική αλλαγή του προσωπικού, είναι δύο στοιχεία που αποδεικνύουν τη σημασία αλλά και το περιεχόμενό της, όσον αφορά τα ατομικά όπλα. Το ρεπορτάζ της καταλήγει με τη σημείωση πως «οι βόμβες, ενώ βρίσκονται υπό την επίβλεψη των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον κανονισμό της Συμμαχίας, σε καιρό πολέμου μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, αλλά και από τις πολεμικές αεροπορίες των συμμάχων χωρών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μόνο μία κεραία; (2017-09-30 00:00:00.0)
Στα κάτεργα της ΤEPCO (2011-07-10 00:00:00.0)
Με τους λαούς κατά της ιμπεριαλιστικής τρομοκρατίας (2003-08-05 00:00:00.0)
Χιλιάδες οι θάνατοι από πυρηνικά κατάλοιπα (2002-03-01 00:00:00.0)
Τι γίνεται με τα πυρηνικά στη βάση του Αραξου; (2001-02-16 00:00:00.0)
Τι θα κάνετε με τη βάση του Αραξου; (2001-01-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ