Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
Στην Ευρώπη του Μάαστριχτ
Γιατί το ΚΚΕ καταψήφισε την πρόταση

Η παρέμβαση του ευρωβουλευτή Στρατή Κόρακα

Ως ενίσχυση του κατασταλτικού μηχανισμού του στρατοκρατικού τουρκικού καθεστώτος χαρακτήρισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας τη χρηματοδότηση της Τουρκίας από την ΕΕ, γεγονός που καταδεικνύει την υποκρισία της, όσον αφορά στα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σεβασμού των δημοκρατικών ελευθεριών.

Πιο συγκεκριμένα ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε τα εξής:

«Είμαστε αντίθετοι με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ διότι είμαστε πεισμένοι ότι οι λαοί της δεν έχουν τίποτα να ωφεληθούν. Αντίθετα, ακόμη και όσοι στην Τουρκία πιστεύουν ότι αυτό θα συμβάλει στον εκδημοκρατισμό διαπιστώνουν ότι το αντίθετο συμβαίνει ήδη με την ανακήρυξη της Τουρκίας σε υποψήφιο μέλος.

Ωστόσο, αν πιστεύατε τα περί δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διακηρύσσετε συχνά πυκνά δε θα δαπανούσατε ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα των φορολογουμένων της ΕΕ για να ενισχύσετε ένα στρατοκρατικό καθεστώς, που ποδοπατεί βάναυσα τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πράγματι, τα κονδύλια που χορηγούνται στο τουρκικό καθεστώς χρησιμοποιούνται για τη συνέχιση της καταπίεσης του κουρδικού λαού και της άρνησης να δοθεί πολιτική λύση στο Κουρδικό. Χρησιμοποιούνται για τη συνέχιση της κατοχής του 38% της Κύπρου. Και η λύση δε βρίσκεται στην Ελλάδα ή στην Κύπρο, αλλά στον τερματισμό της κατοχής αυτής και την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ από την τουρκική κυβέρνηση. Ομως και πρόσφατα οι ιθύνοντες της Τουρκίας δήλωναν ότι το Κυπριακό λύθηκε το 1974.

Η χρηματοδότηση που προτείνει το Συμβούλιο και υποστηρίζει στην ουσία η έκθεση Σβόμποντα, θα χρησιμοποιηθεί όχι για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Τουρκίας, αλλά για την ενίσχυση του κατασταλτικού μηχανισμού του τουρκικού καθεστώτος. Μια πρόσφατη εξάλλου επίδειξη του τι μπορεί να κάνει, είχαμε με τη βάρβαρη επίθεση στις φυλακές εναντίον των πολιτικών κρατουμένων απεργών πείνας και τη θανάτωση δεκάδων από αυτούς, καθώς και με τη φυλάκιση και βασανισμό ακόμα και παιδιών.

Τα "ανοίγματα" προς την Τουρκία και η χρηματοδότησή της είναι βέβαιο ότι θα αποθρασύνουν το καθεστώς να συνεχίσει και να εντείνει την απάνθρωπη καταπιεστική πολιτική του. Αξιοποιούνται στο εσωτερικό της χώρας από το καθεστώς ως αναγνώριση ότι η Τουρκία είναι δημοκρατική.

Γι' αυτό, συναισθήματα αδελφοσύνης και αλληλεγγύης προς τους λαούς της Τουρκίας που υφίστανται αυτή την πολιτική, μας οδηγούν στην καταψήφιση της πρότασης του Συμβουλίου, που δείχνει και το μέγεθος της υποκρισίας των διακηρύξεων περί δημοκρατίας, αλλά και της έκθεσης Σβόμποντα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ