Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Προέχει το θέμα των αρμοδιοτήτων του

Η ενότητα των άρθρων που αφορούν την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και ζητήματα θεσμοθέτησης οργάνων, όπως του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, απασχόλησε χτες την Ολομέλεια του Σώματος. Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος επισήμανε πρώτα από όλα την ανάγκη ενίσχυσης της λαϊκής παρέμβασης, αλλά και του Κοινοβουλίου.

Παίρνοντας το λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ, σημείωσε αναφορικά με τη συνταγματική αναθεώρηση ότι «το πρώτο πρόβλημα που έπρεπε κάποιος να λύσει, είναι το θέμα των αρμοδιοτήτων που πρέπει να έχει ο Πρόεδρος» ενώ σχολίασε σχετικά με την αναθεώρηση του 1985 ότι «οι αρμοδιότητες συγκεντρώθηκαν στο πρόσωπο του πρωθυπουργού», λέγοντας ότι «αυτή η αλαζονεία που συναντούμε όλα αυτά τα χρόνια οφείλεται και σε αυτό το γεγονός». Σημείωσε ότι «η Βουλή θα πρέπει να αναβαθμιστεί και αυτές οι αρμοδιότητες να περάσουν σε αυτή». Αντίθετα σήμερα έχουμε «υποβάθμιση εξ αντικειμένου της Βουλής» κάτι που «γίνεται γιατί ακριβώς το σύστημα σήμερα απαιτεί μια τέτοια λειτουργία με μειωμένες αρμοδιότητες του Κοινοβουλίου και ακόμα πιο μειωμένες αρμοδιότητες του λαού». Σχολιάζοντας τη θέση της Νέας Δημοκρατίας για άμεση εκλογή Προέδρου, ο Ορέστης Κολοζώφ σημείωσε ότι «θα γλιστρήσουμε σε μια αλλαγή του συστήματός μας», αφού οι δυνάμεις που έχουν την πραγματική δύναμη σε αυτό τον τόπο δε θα ήθελαν ένα τέτοιο σύστημα, χωρίς έναν Πρόεδρο με ενισχυμένες αρμοδιότητες, λέγοντας ότι αυτή «είναι μια τάση που πιέζει σε όλη την Ευρώπη».

Αναφερόμενος στη θέση του ΚΚΕ, ο Ορέστης Κολοζώφ σημείωσε πως «πρέπει να μπορεί ο λαός να παρεμβαίνει, ακόμα και να κάνει προτάσεις νόμου. Αυτό γιατί το φοβάται σήμερα το πολιτικό σύστημα; Γιατί να μην μπορεί ένα τμήμα του λαού να κάνει μια πρόταση νόμου που νομίζει ότι θα λύσει προβλήματα υπαρκτά;». Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τη συνταγματική κατοχύρωση των δημοψηφισμάτων, σχετικά με το ότι δεν έχει ζητηθεί στις μέρες μας δημοψήφισμα, υπενθύμισε την απαίτηση του ΚΚΕ για δημοψήφισμα σχετικά με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, σημειώνοντας ότι «το θέλαμε για να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για το τι πάει να γίνει σε αυτή τη χώρα».

Αντίθετος στο άρθρο 82 που προβλέπει να υπάρχει Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής ο Ορέστης Κολοζώφ, τόνισε πως «αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να είναι έξω από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Θα καταλάβαινα αν η Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας αναβαθμίζονταν» σημειώνοντας ότι «πάμε στην κατεύθυνση ενός θεσμού έξω από το Κοινοβούλιο, πάμε σε ένα θεσμό ο οποίος κανείς δεν μπορεί να μας πει τι ακριβώς θα είναι». Μάλιστα ανέφερε συγκεκριμένο παράδειγμα, προσφεύγοντας στο θέμα των σχέσεων Ελλάδας - ΠΓΔΜ, τονίζοντας πως «δεσμεύτηκαν οι πολιτικοί αργηχοί - όχι το ΚΚΕ - σε μια θέση που μας τυραννάει εδώ και χρόνια», ενώ «έχουν αναπτυχθεί οι προϋποθέσεις για μια σχέση φιλίας και συνεργασίας με τη γείτονα χώρα». Επίσης την αντίθεση του ΚΚΕ εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος στη συνταγματική κατοχύρωση της ΟΚΕ, λέγοντας ότι είναι επιλογή των κινημάτων το αν θα συμμετάσχουν ή όχι σε έναν τέτοιο διάλογο. «Αν δε συμμετέχουν, θα τους κατηγορήσουμε ότι παραβιάζουν το Σύνταγμα;», αναρωτήθηκε.

Στη συζήτηση παρενέβη και ο εισηγητής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, ο οποίος επισήμανε αναφορικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ότι το ΚΚΕ είναι υπέρ ενός Προέδρου που θα εκλέγεται με την ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία, τασσόμενος υπέρ οποιασδήποτε λύσης εξασφαλίζει τους 180 ψήφους.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, χτες ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε ότι η πρόταση που κάνει η κυβέρνηση για διαχωρισμό της προεδρικής εκλογής από τη διάλυση της Βουλής, «μπορεί να λειτουργήσει ως μήτρα συναίνεσης και ως εφαλτήριο αναβάθμισης του πολιτικού συστήματος της χώρας», ενώ χαρακτήρισε την άμεση εκλογή που πρότεινε η ΝΔ ως «πρόταση που οδηγεί σε αδιέξοδα». Από την πλευρά του ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, τόνισε πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι σήμερα δέσμιος μιας σειράς διαδικασιών, βάσει των οποίων δεν έχει καμιά απολύτως δυνατότητα λήψεως αποφάσεων και πρωτοβουλίας και δεν μπορεί να συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ