Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εγκληματικός μηχανισμός καταπίεσης και εξόντωσης το ΝΑΤΟ

Avaton

«Η παρουσία ξένων στρατευμάτων στην περιοχή όχι μόνον δε συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων, αλλά, αντίθετα, προκαλεί νέες εντάσεις, ενισχύοντας τους εθνικισμούς, τους αλυτρωτισμούς και τις επεκτατικές βλέψεις», σημείωσε ο καθηγητής του ΑΠΘ και Νομαρχιακός Σύμβουλος Ζήσης Παπαδημητρίου, που ήταν ο κεντρικός ομιλητής της χτεσινής μεγάλης συγκέντρωσης.

Αναφερόμενος στους λαούς της Ευρώπης, τόνισε πως μόλις τώρα άρχισαν να ξυπνούν από το λήθαργο της κατανάλωσης και να αναλογίζονται το μέλλον τους: «Συνειδητοποιούν επιτέλους σιγά - σιγά πως το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί πτέρυγα προστασίας των ανθρώπων αλλά εγκληματικό μηχανισμό καταπίεσης και εξόντωσης στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων του πλανήτη μας. Αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά περίτρανα πως μόνον η μαζική κινητοποίηση των ίδιων των ανθρώπων μπορεί να ανατρέψει ισχύουσες καταστάσεις και να δρομολογήσει αλλαγές στα πολιτικά πράγματα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου».

Στη συνέχεια ο Ζ. Παπαδημητρίου σημείωσε ότι η «πυριτιδαποθήκη» της Ευρώπης, όπως χαρακτηρίστηκε ιστορικά η Βαλκανική Χερσόνησος, συνεχίζει να παραμένει ενεργός, όσο οι ξένες δυνάμεις παρεμβαίνουν στο χώρο αυτό, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα γεωπολιτικά τους σχέδια. «Θα ήταν τραγικό λάθος για μας τους ίδιους, αν δεχτούμε να μετατραπεί η πόλη μας σε εφαλτήριο άνομων ιμπεριαλιστικών συμφερόντων που ονειρεύονται να διεισδύσουν οικονομικά στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, τόνισε. Τα Βαλκάνια θα πρέπει να βρουν μόνα τους το δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας, χωρίς τις παρεμβάσεις, στρατιωτικές και οικονομικές, των μεγάλων δυνάμεων και του πολυεθνικού κεφαλαίου».

Στη συγκέντρωση διαβάστηκε χαιρετισμός του Νομάρχη Θεσσαλονίκης, ο οποίος απουσίαζε στο εξωτερικό. Στο μήνυμά του σημείωνε: «Συγκεντρωθήκαμε για να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στον πόλεμο και τις επεμβάσεις των ισχυρών για ζητήματα που έχουν πολιτικές λύσεις. Λέμε ναι στην ειρήνη, την ασφάλεια, και προπαντός την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Το ΝΑΤΟ δεν έχει λόγο ύπαρξης μια και ευθύνεται για σειρά εγκληματικών ενεργειών. Ο κόσμος όλος μπορεί και πρέπει να ζήσει ειρηνικά. Εμείς εδώ στη Θεσσαλονίκη έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία σε ζητήματα ειρήνης, διότι στην πόλη μας έζησε τις τελευταίες στιγμές του ο Μαραθωνοδρόμος της Ειρήνης Γρηγόρης Λαμπράκης. Εμπρός, λοιπόν, στο δρόμο που χάραξαν ο Γρηγόρης Λαμπράκης και άλλοι αγωνιστές. Εμπρός, για έναν κόσμο ειρηνικό, έναν κόσμο αλληλεγγύης, έναν κόσμο δημοκρατικό».

Χαιρέτισαν επίσης: Ο αντινομάρχης Γ. Πολίτης που διαμήνυσε πως οι ισχυροί πρέπει να πάψουν να προωθούν τα άνομα συμφέροντά τους στην περιοχή, χωρίς να λογαριάζουν την ανθρώπινη ύπαρξη. Και σημείωσε πως «το μήνυμα αυτό να μεταφερθεί σε όλους εκείνους που έμαθαν να κλείνουν τα αυτιά τους στις φωνές των λαών».

Ο Νίκος Γιαννόπουλος, Πρόεδρος του ΕΚΘ, ανέφερε: «Το σημερινό συλλαλητήριο δεν είναι μια απλή εκδήλωση διαμαρτυρίας. Είναι συλλαλητήριο στιγματισμού και καταδίκης των υπευθύνων της τραγωδίας των Βαλκανίων. Είναι συλλαλητήριο οργής για όσα θα ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας ως επιλογή της Νέας Τάξης Πραγμάτων και απόφασης να υπερασπιστούμε το μέλλον μας, απαλλαγμένοι από αυτούς που το επιβουλεύονται».

Ο Δημήτρης Κίτσιος, πρόεδρος της ΕΔΟΘ, σημείωσε: «Παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες απόκρυψης της αλήθειας είναι φανερό πλέον ότι οι συνέπειες της χρήσης όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου για τους ανθρώπους και το περιβάλλον θα είναι μακροχρόνιες και καταστρεπτικές. Αισθητές όχι μόνο στους λαούς της πολύπαθης Γιουγκοσλαβίας, αλλά και σε όλη την περιοχή της Βαλκανικής, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Οι συνέπειες είναι τεράστιες για τους ανθρώπους και το περιβάλλον και δε μας επιτρέπουν να εφησυχάζουμε. Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να ανακαλέσει την ελληνική στρατιωτική δύναμη από τη Γιουγκοσλαβία, να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των Ελλήνων φοιτητών με δυνατότητα μεταγραφής στα ελληνικά πανεπιστήμια».

Ο Κώστας Κουκούλας, εκπρόσωπος της ΦΕΑΠΘ, τόνισε πως η επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία αποτέλεσε ωμή δολοφονική επίθεση. Και στιγμάτισε την «ατιμωτική συμμετοχή στο έγκλημα και της ελληνικής κυβέρνησης, που ικανοποιεί κάθε επιθυμία των «προστατών» της χώρας μας.

Η νεολαία και ο λαός μπορούν να αντισταθούν, μπορούν να αποτρέψουν εξελίξεις που είναι στον αντίποδα των ονείρων τους και του δικαιώματός τους για ζωή σε ένα περιβάλλον φιλίας, αλληλεγγύης ειρήνης και συνεργασίας, σε ένα περιβάλλον όπου οι λαοί θα ορίζουν οι ίδιοι τις τύχες τους», κατέληξε.

Ως εκπρόσωπος της ΤΑ ο Δήμαρχος Καλαμαριάς Χ. Οικονομίδης, τόνισε: «Η ροή της ιστορίας δεν έχει χρόνο για διαλείμματα ειρήνης. Ηρθε η ώρα της ειρήνης. Να κατανοήσουμε ότι δεν έχουμε δικαίωμα να αφαιρούμε ανθρώπινες ζωές. Εκφράζουμε την αντίθεσή μας σε κάθε μορφή πολέμου. Επιθυμούμε την ειρήνη στα Βαλκάνια και σε όλο τον κόσμο, δεν μπορούμε να μιλούμε για πρόοδο και εξέλιξη, να είμαστε ευτυχείς με οποιαδήποτε τεχνολογική ανακάλυψη όταν υπάρχουν άνθρωποι που πεθαίνουν από στρατιωτικά βλήματα, από μολυσμένα αέρια και τροφές».

Ο πρόεδρος ΕΔΥΕΘ και Νομαρχιακός Σύμβουλος Μ. Σπυριδάκης, εκφράζοντας τις διαθέσεις των χιλιάδων διαδηλωτών, σημείωσε: «Ολοι εμείς δεν ήρθαμε να κάνουμε μνημόσυνο για τα θύματα των ιμπεριαλιστών πολεμοκάπηλων, αλλά για εγερτήρια κινητοποίηση των λαϊκών δυνάμεων. Για να εκφράσουμε τον αποτροπιασμό και την καταδίκη των θηριωδιών του ΝΑΤΟ και να προλάβουμε τη συνέχιση παρόμοιων ή χειρότερων εγκλημάτων. Ηρθαμε για να εξουδετερώσουμε τις απειλές και τους κινδύνους που περιζώνουν τη χώρα μας και κάνουν ζοφερό το μέλλον του λαού και της νεολαίας. Και υποσχόμαστε να δυναμώσουμε την ενότητα των πατριωτικών, των αντιπολεμικών και αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ