Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ» ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
«Καρότο και μαστίγιο» από την κυβέρνηση
  • Από τη μια, μοιράζει παραπλανητικές υποσχέσεις ότι θα ελεγχθούν, τάχα, κυρίως οι «υψηλόμισθοι», ενώ ταυτόχρονα απειλεί με πειθαρχικές διώξεις και «δυσμενή εξέλιξη»
  • Αντίθετη η ΑΔΕΔΥ στην εκχώρηση υπηρεσιών του δημοσίου στους ιδιώτες

Την τακτική του «καρότου και του μαστιγίου» χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, προκειμένου να πειθαναγκάσει τους δημόσιους υπάλληλους να υποβάλουν τη δήλωση «πόθεν έσχες». Θορυβημένη από την καθολική σχεδόν άρνηση των υπαλλήλων να πειθαρχήσουν στο αυταρχικό και συκοφαντικό μέτρο, η κυβέρνηση προσφεύγει σε παραπλανητικές «υποσχέσεις» ότι θα ελεγχθούν τάχα τα «πόθεν έσχες» κυρίως ή μόνο των υψηλόμισθων, ενώ την ίδια στιγμή εκβιάζει με απειλές για πειθαρχικά μέτρα και δυσμενείς επιπτώσεις στην εξέλιξή τους!

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας ανέλαβε χθες να «αποσαφηνίσει» την κυβερνητική θέση για τον έλεγχο των «πόθεν έσχες», μετά τις πληροφορίες που έφεραν την υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Β. Παπανδρέου να παίρνει πίσω τις υποσχέσεις που είχε δώσει στην ΑΔΕΔΥ για έλεγχο των «υψηλόμισθων». Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο έλεγχος των εισοδημάτων «θα γίνει με τρόπο που θα εξειδικευτεί, μέσω εγκυκλίου που θα αποστείλει το αρμόδιο υπουργείο». Ασφαλώς, πρόσθεσε, «θα ελέγχονται όλα τα εισοδήματα. Εμφαση, όμως, θα δοθεί στα υψηλά εισοδήματα, που δηλώνουν κατηγορίες υπαλλήλων και βεβαίως ο έλεγχος αυτός θα προχωρά σε μια τελική αξιολόγηση, με βάση τα χρόνια υπηρεσίας ενός εκάστου υπαλλήλου, το ύψος των αποδοχών του και τα άλλα περιουσιακά στοιχεία που τυχόν διαθέτει». Διευκρίνισε, όμως, με νόημα ότι η εγκύκλιος θα εκδοθεί, αφού αρχίσει ο έλεγχος (!), καθώς και ότι το Σώμα Ελεγκτών θα έχει λόγο, αφού θα διενεργήσει δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Την ίδια στιγμή, ο υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης Λ. Τζανής προσέφευγε ακόμα μια φορά σε απειλή λήψης πειθαρχικών μέτρων για όσους δεν υποβάλουν τη δήλωση. Η μη υποβολή δήλωσης «πόθεν έσχες», είπε στον «Πλάνετ», θα συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα, ενώ το μέγεθος της ποινής «είναι δουλιά του Πειθαρχικού Συμβουλίου που θα επιληφθεί»! Και εξαντλώντας τη φαρέτρα των εκβιασμών, πρόσθεσε: «Ομως, το ουσιαστικό είναι ότι μια τέτοια πράξη περιλαμβάνεται στο φάκελο του υπαλλήλου και αποτελεί ανασταλτικό και αρνητικό παράγοντα στην εξέλιξή του»! Ομως, ούτε οι απειλές και οι εκβιασμοί, ούτε οι ψεύτικες υποσχέσεις έχουν καταφέρει να κάμψουν τη σταθερή απόφαση των υπαλλήλων να μην υποβάλουν τη δήλωση «πόθεν έσχες», παρόλο που σήμερα λήγει η σχετική προθεσμία. Μια σειρά ομοσπονδίες, που καλύπτουν το 75%-80% των εργαζομένων στο δημόσιο, έχουν πάρει αποφάσεις, με τις οποίες καλύπτουν τους υπαλλήλους που δε θα πειθαρχήσουν στο επαίσχυντο μέτρο. Στο πλαίσιο αυτό, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ), με ανακοίνωσή της, καλεί τους υπαλλήλους να αναφέρουν εγγράφως ότι τα περιουσιακά τους στοιχεία είναι αυτά που έχουν δηλωθεί και είναι καταγεγραμμένα στην αρμόδια οικονομική εφορία, ενώ καλεί την ηγεσία του ΥΠΕΣΔΔΑ να αποσύρει την εγκύκλιο για το «πόθεν έσχες».

Αποδοκιμάζει η ΑΔΕΔΥ

Στο μεταξύ, η ΑΔΕΔΥ αποδοκίμασε ως νεοφιλελεύθερες τις δηλώσεις της Β. Παπανδρέου για την εκχώρηση υπηρεσιών του δημοσίου στους ιδιώτες, αλλά την ίδια στιγμή επιλέγει, στο διά ταύτα, μια στάση αναμονής και καλλιέργειας αυταπατών σε σχέση με τις προθέσεις της κυβέρνησης. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, αναφέρεται ότι «οι πολιτικές ιδιωτικοποιήσεων και οι εκχωρήσεις όπως αναγγέλλονται αποτελούν πλήγμα για τη δημόσια διοίκηση και το δημόσιο τομέα και δείχνουν με το πιο έντονο τρόπο την απόλυτα εχθρική στάση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά και τον κοινωνικό τομέα της οικονομίας». Επισημαίνει ακόμα ότι «το στοιχείο αυτό στην πολιτική της κυβέρνησης, οδηγεί σε διολίσθηση σε πολιτικές του στενού πυρήνα της νεοφιλελεύθερης σκέψης και υπό αυτό το πρίσμα αν επιχειρηθεί η αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης και η αναδιάρθρωση της οικονομίας, ο κόσμος της εργασίας θα βρεθεί ενώπιον νέων ανατροπών και περιορισμών των δικαιωμάτων του». Στο διά ταύτα όμως, καλεί την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς επιζητεί: «Την ενίσχυση των υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης ή την απαξίωσή τους και την εκχώρηση στον ιδιωτικό τομέα;»!

Από την πλευρά του, ο Λ. Τζανής επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία του θέματος, ισχυριζόμενος ότι η εκχώρηση υπηρεσιών στους ιδιώτες δε θα είναι σαρωτική και μεγάλης έκτασης. Επιδιώκοντας να προλάβει μια μαζική αντίδραση των εργαζομένων, υποστήριξε ότι «δε θίγεται ο αδιαμφισβήτητος πυρήνας της δημόσιας διοίκησης, αυτός που έχει να κάνει με την άσκηση της δημόσιας εξουσίας», χωρίς όμως να διευκρινίσει ποιον προσδιορίζει με αυτό τον όρο η κυβέρνηση. Επιπλέον απαρίθμησε ορισμένες εργασίες που θα αναλάβουν οι ιδιώτες (καθαρισμός κτιρίων, η ανάθεση σε ιδιώτες της μηχανοργάνωσης, η πληροφόρηση του πολίτη).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ