ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
«Γκρίζα» προσέγγιση
  • Πιέζεται υπό το βάρος των τουρκικών διεκδικήσεων η πολιτική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης

Eurokinissi

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση από τα αποτελέσματα της επίσκεψης Μολυβιάτη στην Τουρκία, παρά το γεγονός ότι κατά τη διάρκειά της η Αγκυρα υπογράμμισε εμπράκτως τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο με παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά και του θαλάσσιου με την πολύωρη επίσκεψη τουρκικών ακταιωρών στην περιοχή των Ιμίων.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, υπερασπίστηκε τους χειρισμούς της κυβέρνησης κατά το επεισόδιο στα Ιμια, στη διάρκεια του ταξιδιού του στην Αγκυρα, και διατύπωσε την ενόχλησή του για τις διαρροές εγγράφων των τελευταίων ημερών. Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στην Αγκυρα, ο Π. Μολυβιάτης χαρακτήρισε το ταξίδι του «καλό και αποδοτικό».

Απαντώντας σε κριτικές ότι δεν αποχώρησε από την Αγκυρα λόγω του επεισοδίου στα Ιμια, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι σε αυτήν την περίπτωση «θα επέρχετο μια ραγδαία επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και σήμερα θα είχαμε μια πολύ σοβαρή κρίση». «Αντιθέτως», πρόσθεσε, «αυτό που έγινε ήταν ότι, με τους χειρισμούς που κάναμε στην Αγκυρα, ένα επεισόδιο, το οποίο θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κρίση, εκτονώθηκε και σήμερα έχουμε ηρεμία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση για τις διαρροές εγγράφων τις τελευταίες μέρες, ο Π. Μολυβιάτης εξέφρασε την ενόχλησή του, λέγοντας ότι «είμαι εναντίον των διαρροών» και πάντως «δε με διευκόλυναν».

Σχετικά με την επίσκεψη του Π. Μολυβιάτη στην Τουρκία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος δήλωσε πως «ο υπουργός Εξωτερικών έκρινε ότι έπρεπε να παραμείνει, για να συνεχίσει τις συζητήσεις και έδωσε αίσιο τέλος με την παρέμβασή του σε αυτήν την υπόθεση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κρίση».

Οταν ρωτήθηκε για την πολιτική εκτίμηση της κυβέρνησης για τα γεγονότα στο Αιγαίο, ο Θ. Ρουσόπουλος σημείωσε ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί να δίνει λύσεις στα προβλήματα και εν προκειμένω ο υπουργός Εξωτερικών χειρίστηκε με άψογο τρόπο την πρόσφατη υπόθεση, αποτρέποντας την εξέλιξή της σε κλιμακούμενη κρίση» και πρόσθεσε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι «να πράττει έτσι ώστε να μη δημιουργούνται κρίσεις και να δημιουργείται -αντίθετα - αίσθημα ασφάλειας στην καθημερινότητα των πολιτών», υπαινισσόμενος ότι η ασφάλεια είχε πληγεί το 1996, στην υπόθεση των Ιμίων.

Οσον αφορά στην Τουρκία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε: «Σε κάποιο βαθμό η Τουρκία δείχνει κατανόηση. Οι πράξεις - σαν αυτές των Ιμίων - δε βοηθούν στην κατεύθυνση των καλών σχέσεων, όμως στις συζητήσεις που έχουν γίνει σε πολιτικό επίπεδο οι Τούρκοι έχουν δηλώσει την πρόθεση να προχωρήσουμε σε ένα πιο ειρηνικό μέλλον, με αποφυγή προκλήσεων. Ομως, αυτό μέλλει να αποδειχθεί».

Τα συμπεράσματα

Κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, επιχειρώντας μια πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων της επίσκεψης Μολυβιάτη, επισημαίνουν τρία σημεία:

Πρώτον: Την έκφραση της διάθεσης των δύο πλευρών να συνεχιστεί η πολιτική της προσέγγισης. Η Αθήνα, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, αποδεικνύει έμπρακτα αυτή τη διάθεση, συμβάλλοντας στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Από την πλευρά της, η Αγκυρα είναι υποχρεωμένη να συντηρεί αυτό το κλίμα, καθώς βρίσκεται υπό την αξιολόγηση της ΕΕ.

Δεύτερον: Την προσήλωση των δύο πλευρών στην προώθηση των οικονομικών τους σχέσεων. Οι συμφωνίες, οι οποίες πιθανότατα θα δρομολογηθούν μετά την επίσκεψη του Πέτρου Μολυβιάτη στους τομείς της ενέργειας, των επικοινωνιών και του τουρισμού, είναι ενδεικτικές των προθέσεων των δύο κυβερνήσεων.

Τρίτον, αλλά σημαντικότερο: Ολα τα παραπάνω, όπως για μια ακόμη φορά αποδείχτηκε, βρίσκονται υπό αίρεση, όσο δε διευθετούνται τα ανοιχτά θέματα στο Αιγαίο. Η Αγκυρα, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, με την πρακτική που ακολούθησε στον ελληνικό εναέριο και θαλάσσιο χώρο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πέτρου Μολυβιάτη, θέλησε να υπενθυμίσει τις αξιώσεις της, από τις οποίες δε μετακινείται.

Τι λέει ο τουρκικός Τύπος

Ο τουρκικός Τύπος χτες αναφέρθηκε αναλυτικά στα της επίσκεψης του Π. Μολυβιάτη στην Αγκυρα και στο επεισόδιο στα Ιμια. Κοινό σημείο, αυτό που η «Χουριέτ» περιγράφει ως εξής: «Η κρίση στα Ιμια ξεπεράστηκε με τη συμφωνία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών για ταυτόχρονη αποχώρηση των ακταιωρών από την περιοχή».

Τα τουρκικά φύλλα προτάσσουν, επίσης, τις δηλώσεις που έκανε ο υπαρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο χαρακτηρισμός της ενδεχόμενης επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, ως αιτίας πολέμου, «είναι κρατική πολιτική η οποία εξακολουθεί να έχει ισχύ».

H εφημερίδα «Σαμπάχ» γράφει ότι «ο ελληνικός Τύπος μετέτρεψε σε κρίση μια σειρά από συνηθισμένα περιστατικά που συνέβησαν κατά την επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών». Επίσης, κάνει μια ενδιαφέρουσα αναφορά για την κρίση στα Ιμια το 1996, με τον τότε Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Ονούρ Οϊμέν.

«Ο τότε Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι είχε στείλει στον Τούρκο ομόλογό του Ντενίζ Μπαϊκάλ σημείωμα σχετικά με το ιστορικό των βραχονησίδων της περιοχής. Σύμφωνα με τα στοιχεία του σημειώματος, η Ιταλία είχε μεταβιβάσει τις εν λόγω βραχονησίδες στην Ελλάδα. Ωστόσο, ο Μπαϊκάλ δε διάβασε ποτέ το σημείωμα, επειδή ο Οϊμέν το είχε κρύψει. Και επειδή ο Οϊμέν είχε αποκρύψει το σημείωμα από τον υπουργό Εξωτερικών Ντενίζ Μπαϊκάλ και την τότε πρωθυπουργό Τανσού Τσιλέρ, η Τουρκία συνέχισε με μεγάλη άνεση να έχει αξιώσεις επί των βραχονησίδων», αναφέρει η «Σαμπάχ».

Η «Μιλιέτ», υπό τον τίτλο «Σαμποταρίστηκε στα Ιμια η επίσκεψη Μολυβιάτη;» γράφει ότι «Τούρκοι αξιωματούχοι ανέφεραν πως η παραβίαση οφείλεται στην ελληνική πλευρά και πως στην επίλυση του προβλήματος επέδρασε το γεγονός της επίσκεψης του Μολυβιάτη στην Αγκυρα». Η εφημερίδα γράφει ότι οι δύο υπουργοί συμφώνησαν για την ταυτόχρονη αποχώρηση των ακταιωρών από την περιοχή των Ιμίων, αλλά σημειώνει πως «επειδή καθυστέρησε ο συντονισμός μεταξύ των στρατιωτικών και των πολιτικών αρχών των δύο χωρών, η αποχώρηση έγινε χτες (Τετάρτη) το πρωί».

Το κύριο θέμα της «Ραντικάλ» είναι χαρακτηριστικό: «Τουρκοελληνική κωμωδία». Η εφημερίδα αναφέρει ότι «το κλίμα άνοιξης στις διμερείς σχέσεις, έπεσε πάνω σε καταιγίδα Ιμίων», η οποία «λύθηκε με δυσκολία, παρά τη συμφωνία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών για ταυτόχρονη αποχώρηση από την περιοχή». «Σκιά Ιμίων στην επίσκεψη», είναι ο τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος της «Τζουμχουριέτ», η οποία γράφει ότι «τα ΜΟΕ που ανακοινώθηκαν κατά την επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών στην Αγκυρα, σκιάστηκαν από την κρίση στα Ιμια».

Εκδηλώσεις ειρήνης

-- Οι Επιτροπές Ειρήνης Αγ. Δημητρίου, Αλίμου και Ηλιούπολης διοργανώνουν πολιτιστική εκδήλωση για τα 60 χρόνια της αντιφασιστικής νίκης και τα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΕΕΔΥΕ, τη Δευτέρα 18 Απρίλη στις 8 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» (Αγ. Δημητρίου 55). Θα μιλήσει ο Γ. Πετρόπουλος, δημοσιογράφος - ιστορικός, η Καίτη Αναστασίου, μέλος της Γραμματείας της ΠΕΔΥΕ και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα βασισμένο σε έργα των Μπ. Μπρεχτ και Κ. Βάιλ.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Εξαρχείων - Νεάπολης, διοργανώνει την Παρασκευή, 22 Απρίλη, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος ορ), εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «"Ευρωσύνταγμα", κίνδυνοι αλλαγής των συνόρων στα Βαλκάνια». Εισηγητής θα είναι ο Θανάσης Φίλιας, πρόεδρος της Παναθηναϊκής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Νέας Σμύρνης στα πλαίσια του γιορτασμού των 30 χρόνων δράσης και λειτουργίας της, καθώς και των 50 χρόνων από την ίδρυση της ΕΕΔΥΕ, διοργανώνει την Κυριακή 24 Απρίλη στις 6.30 μ.μ. εκδήλωση στον κινηματογράφο «ΣΠΟΡΤΙΓΚ». Θα μιλήσει η αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Βέρα Νικολαΐδου. Θα ακολουθήσει συναυλία με την Σύλβια Καπερνάρου, με τη συμμετοχή της θεατρικής ομάδας της Επιτροπής Ειρήνης.

-- Συναυλία κλασικής μουσικής με το «Ρέκβιεμ» του Μότσαρτ, αφιερωμένη στη μνήμη των θυμάτων που θυσιάστηκαν στον τίμιο αγώνα των λαών, διοργανώνει τη Δευτέρα, 25 Απρίλη, στις 9 μ.μ., η Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων. Στη συναυλία συμμετέχουν η σαρανταμελής συμφωνική ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, οι σαρανταμελείς μεικτές χορωδίες των Ωδείων Λάρισας και Καρδίτσας και θα διευθύνει ο Νίκος Στεφ. Ευθυμιάδης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ