ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2023
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Τα παζάρια για τη «θετική ατζέντα» τροφοδοτούν ευρύτερες διεργασίες

Από τις πρόσφατες συναντήσεις για τη λεγόμενη «Θετική Ατζέντα»

Eurokinissi

Από τις πρόσφατες συναντήσεις για τη λεγόμενη «Θετική Ατζέντα»
Ταχέως προχωρούν οι διεργασίες για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας (ΑΣΣ), στις 7/12 στην Αθήνα, με ορίζοντα ευρωατλαντικής κοπής επώδυνες διευθετήσεις σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, μιλώντας χτες το βράδυ στον ΣΚΑΪ παρουσίασε ως ευχής έργο το γεγονός ότι έχουν πλέον «δίαυλο επικοινωνίας με την Τουρκία ώστε να μην καταλήγουμε σε κρίση κάθε φορά που έχουμε μια διαφωνία», όπως π,χ. στο Κυπριακό και «στην ανάγνωση της Μέσης Ανατολής». Τόνισε, ωστόσο, ότι οι δύο κυβερνήσεις μπορούν να καθίσουν στο τραπέζι και να εστιάσουν σε ζητήματα κοινού συμφέροντος, όπως αυτά της λεγόμενης Θετικής Ατζέντας (μπίζνες του κεφαλαίου).

Ξόρκισε το ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση να συζητήσει ζητήματα κυριαρχίας, αν και άφησε να εννοηθεί ότι μπαίνουν πολυεπίπεδα από την τουρκική αστική τάξη, έστω κι αν μέχρι στιγμής δεν του έχουν τεθεί από τον Τούρκο ομόλογό του.

Σε αυτό το πλαίσιο επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται «για όλα τα σενάρια», αλλά προσέρχεται στο διάλογο «με καλή πίστη». Δεν απέκλεισε όλη αυτή η διαδικασία να καταλήξει στη Χάγη, αν και προσώρας διέγνωσε ότι για τα ζητήματα ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας οι δύο πλευρές «απέχουν» ακόμα από το να έχουν «μια κοινή κατανόηση» για το πώς και με τι περιεχόμενο θα γίνει η προσφυγή.

Επέμεινε, πάντως, οι διμερείς συζητήσεις να προχωρήσουν, με το επιχείρημα ότι «η αδράνεια ποτέ δεν ωφέλησε», σηματοδοτώντας και την πρεμούρα τους να «τρέξουν» τη διαδικασία μέχρι τέλους.

Προηγουμένως, σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ για την 40ή επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους στην Κύπρο, ανέφερε ότι «στη θλιβερή αυτή επέτειο η Ελλάδα υπογραμμίζει την ανάγκη για πλήρη συμμόρφωση όλων των κρατών, όπως επιτάσσει η διεθνής νομιμότητα, με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αποφάσεις με τις οποίες καλούνται όλες οι χώρες να μην αναγνωρίσουν ή βοηθήσουν καθ' οιονδήποτε τρόπο την παράνομη οντότητα στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου». Σημειώνεται επίσης ότι η Ελλάδα «εργάζεται συστηματικά για τη δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων που θα οδηγήσουν στην εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης, λειτουργικής και αμοιβαίως αποδεκτής λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Σημειωτέον, για το Ανώτατο Συμβούλιο, στα διαβούλια υπό τους Μητσοτάκη και Ερντογάν αναμένεται να καταληχθούν και να υπογραφούν συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας σε «θέματα χαμηλής έντασης», π.χ. στους τομείς των «επενδύσεων», του εμπορίου και του τουρισμού (όπως η διευκόλυνση έκδοσης «τουριστικής» βίζας διάρκειας 72 ωρών για Τούρκους επισκέπτες σε 7 ελληνικά νησιά, Χίο, Λέσβο, Σάμο, Κω, Ρόδο, Καστελόριζο και Σύμη, οπότε οι ενδιαφερόμενοι θα χρειάζονται λιγότερα έγγραφα για τη χορήγησή της), επισφραγίζοντας το «καλό κλίμα» για παραπέρα επιτάχυνση των διμερών μπίζνες και ετοιμάζοντας έδαφος για τα ...περαιτέρω σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο.

Ψηλά στην ατζέντα τους είναι και το Μεταναστευτικό, την ώρα που Βρυξέλλες, Αγκυρα, Βερολίνο και Αθήνα ετοιμάζουν μια νέα Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας για το ζήτημα, με την επικείμενη συμφωνία να «επικαιροποιεί» προβλέψεις της ισχύουσας ευρω-τουρκικής, η οποία έχει οδηγήσει στη σημερινή άθλια κατάσταση με τους εγκλωβισμούς, τους πνιγμούς στο Αιγαίο, τις επαναπροωθήσεις, τη δράση των δουλεμπορικών κυκλωμάτων, την ένταση της καταστολής και της «διαλογής» προσφύγων και μεταναστών, ανάλογα με τις ανάγκες του κεφαλαίου. Στα επιχειρησιακά, συζητιούνται η αποστολή αξιωματικού του ελληνικού Λιμενικού στη Σμύρνη και η τοποθέτηση στελέχους της τουρκικής Ακτοφυλακής σε ελληνικό νησί, όπως και να υπάρχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας μεταξύ των αρχηγείων των δύο υπηρεσιών.

Σε κάθε περίπτωση, τον Τούρκο Πρόεδρο αναμένεται να συνοδεύσει πολυπληθής αποστολή, στην οποία θα μετέχουν επιχειρηματίες και 9 υπουργοί. Συγκεκριμένα, οι υπουργοί Εξωτερικών, Εσωτερικών, Τουρισμού και Πολιτισμού, Οικονομικών, Ενέργειας και Τεχνολογίας, Υγείας, Δικαιοσύνης, Παιδείας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσια της επίσκεψης προαναγγέλλεται και επίσκεψη Ερντογάν στη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.

Ο Ερντογάν πάει Βερολίνο με φόντο εξελίξεις σε Ελληνοτουρκικά και Ανατ. Μεσόγειο

Λίγα 24ωρα μετά τις επαφές που είχε στη Γερμανία ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Βερολίνο αναμένεται αύριο Παρασκευή και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την ατζέντα γεμάτη με όλα τα ανοιχτά μέτωπα, από τις ευρω-τουρκικές σχέσεις μέχρι την Ενέργεια και από την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» μέχρι τη νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Χτες, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, εξέφρασε ικανοποίηση για τις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, τις οποίες χαρακτήρισε «αρκετά θετικές», ενώ έσπευσε να προσθέσει: «Ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε έτσι. Σε αντάλλαγμα, θα πάμε στην Ελλάδα αργότερα. Μετά την επίσκεψη του Προέδρου μας (7/12 στην Αθήνα στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας), θα υπάρξει η δεύτερη συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Θα συζητήσουμε και θα συμφωνήσουμε μαζί τους».

Σημειωτέον ότι το Βερολίνο έχει επανειλημμένα εκφράσει την προθυμία του να «συμβάλει» στην αναθέρμανση του ελληνοτουρκικού διαλόγου, ενώ, παρά τις σοβαρές διαφωνίες που παραμένουν στις σχέσεις του με την Αγκυρα, δεν σταματά να κλίνει σε όλες τις πτώσεις τη σημασία της ως «βασικού εταίρου» ΕΕ και ΝΑΤΟ σε «μια κρίσιμη περιοχή».

Την ίδια στιγμή, η Νοτιοανατολική Μεσόγειος μπαίνει όλο και περισσότερο στο επίκεντρο πολύπλευρων ενδοϊμπεριαλιστικών παζαριών και μέσα από τις διεργασίες χάραξης «ανθρωπιστικών διαδρόμων» από τη Μέση Ανατολή. Ο Κύπριος ΥΠΕΞ Κωνσταντίνος Κόμπος, αναφερόμενος σε σχετικές συζητήσεις που η Λευκωσία συνεχίζει με την ΕΕ, υπερθεμάτισε για τα χαρακτηριστικά που η χώρα του διαθέτει για την εκπλήρωση κρίσιμου ρόλου στην υπόθεση αυτή. «Πρώτον, η γεωγραφική εγγύτητα με τη Γάζα. Δεύτερον οι προϋπάρχουσες υποδομές στην Κύπρο. Και τέλος οι στρατηγικές σχέσεις με βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς στην περιοχή δημιουργούν πολιτική εμπιστοσύνη», όπως είπε, επιτρέπουν στην Κύπρο να παρέχει «έναν ασφαλή, πλήρως ελεγχόμενο, σε καραντίνα κόμβο, με διάφορες επιλογές για μεγάλου όγκου, υψηλής συχνότητας, σταδιακή παράδοση» ανθρωπιστικής βοήθειας. Επέμεινε δε ότι ειδικά η Λευκωσία μπορεί να προσφέρει σχετικά λιμάνι «διαχείρισης κρίσεων», το οποίο βρίσκεται μόλις 10 χιλιόμετρα μακριά από αεροδρόμιο, και λόγω του «Κέντρου Ανοιχτής Θάλασσας και Ασφάλειας Λιμένων» (CYCLOPS), του κέντρου που ίδρυσαν στο νησί οι ΗΠΑ το 2020, με αντικείμενο τη «διασφάλιση του θαλάσσιου κυβερνοχώρου» και την «οικοδόμηση ανθεκτικότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου»...

Συμφωνίες αναβάθμισης του ψευδοκράτους

Ολα αυτά ενώ την περασμένη Τρίτη στην κατεχόμενη Λευκωσία υπογράφτηκε μία ακόμα συνεργασία - κρίκος στις προσπάθειες να αναβαθμιστεί το ψευδοκράτος. Συγκεκριμένα, εκπρόσωποι από τα κυβερνώντα κόμματα σε Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν και το ψευδοκράτος υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για την ενίσχυση των τριμερών πολιτικών σχέσεων με το σύνθημα «τρία κράτη, ένα έθνος». Ο «πρωθυπουργός» των κατεχομένων Ουνάλ Ουστέλ (νυν πρόεδρος του UBP, που ίδρυσε ο Ραούφ Ντενκτάς) δήλωσε ότι «τα μέρη υπέγραψαν μια ιστορική, διεθνή και θεσμική συμφωνία για να ενισχύσουν περαιτέρω τις γέφυρες αγάπης και να ανεβάσουν τη συνεργασία μεταξύ των χωρών τους σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα (...) Με αυτές τις υπογραφές, το σύνθημά μας "τρία κράτη, ένα έθνος" έχει πλέον αποκτήσει διεθνή νομική διάσταση». Οι υπογραφές έπεσαν με αφορμή τη συμπλήρωση (χτες) 40 χρόνων από τη μονομερή ανακήρυξη της «ΤΔΒΚ».

Ο αντιπρόεδρος του (κυβερνώντος στην Τουρκία κόμματος) AKP Εφκάν Αλά συνεχάρη το ψευδοκράτος και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας, ενώ ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος στο Αζερμπαϊτζάν Νέου Κόμματος, Ταχίρ Μπουντάγκοφ, είπε ότι η «ΤΔΒΚ» πήρε τη θέση της ως μέλος παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών (TDT) με την υποστήριξη Μπακού - Αγκυρας και θα συνεχιστεί η προσπάθεια στην ίδια κατεύθυνση.

  • Σήμερα στο μεταξύ ξεκινά στην Επιτροπή Εξωτερικών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης η συζήτηση του σχεδίου νόμου για την έγκριση του πρωτοκόλλου προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
ΣΥΡΙΖΑ
Συνεχίζονται οι αποχωρήσεις, οργιάζουν τα σενάρια

Νερό στον μύλο της σεναριολογίας που οργιάζει για το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις όσων έφυγαν και όσων πρόκειται να φύγουν απ' τον ΣΥΡΙΖΑ ήρθε να ρίξει το δείπνο του Αλ. Τσίπρα με τον Γ. Σακελλαρίδη, κυβερνητικό εκπρόσωπο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αποχώρησε το 2015, επανακάμπτοντας στο προσκήνιο λίγο πριν από τις τελευταίες εκλογές με δήλωση στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ και αργότερα εκφράζοντας τη στήριξή του στην Εφη Αχτσιόγλου για τη διεκδίκηση της προεδρίας.

Οι εικασίες δίνουν και παίρνουν, εμφανίζοντας τον Γ. Σακελλαρίδη ως το πρόσωπο που βολιδοσκοπείται για την ηγεσία ενός σχήματος στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας που θα θέσει υπό τη σκέπη του τα ανέστια πλέον πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Το «τάιμινγκ», εξάλλου, της πρώτης δημόσιας εμφάνισης του Αλ. Τσίπρα, μετά τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν καθόλου τυχαίο. Λίγο νωρίτερα ο Στ. Κασσελάκης είχε επιτεθεί στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για το μαξιλάρι των 37 δισ., χαρακτηρίζοντάς το «την πιο μνημονιακή απόφαση που αυτή η κυβέρνηση πήρε».

Ακολούθησε ένα μπαράζ αντιδράσεων, με πρώην και νυν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι Γ. Δραγασάκης, Αλ. Χαρίτσης, Γ. Σταθάκης, Π. Σκουρλέτης, να υπερασπίζονται τον «άθλο» της κυβέρνησης του Αλ. Τσίπρα που υπηρέτησαν από κυβερνητικές θέσεις γδέρνοντας τον λαό με τα ματωμένα πλεονάσματα, τη φοροληστεία και τις περικοπές. Στον «χορό» μπήκε και ο Τσακαλώτος, ο οποίος έσπευσε να παρουσιάσει όλα τα παραπάνω, που έγιναν στήριξη στους επιχειρηματικούς ομίλους, ως... «αναδιανεμητική φορολογία για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους»!

Στο μεταξύ, ανά την Ελλάδα το κύμα φυγής δεν λέει να κοπάσει. Χτες ανακοινώθηκε η μαζική αποχώρηση μελών και στελεχών απ' την οργάνωση της Αχαΐας, επίσης η αποχώρηση στελέχους του ιδρύματος «Ν. Πουλαντζάς», αλλά και των Αρ. Μπαλτά, πρώην υπουργού Παιδείας, εκ των συντακτών του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος χαρακτηρίζει «πολιτικό μηδέν» τον Στ. Κασσελάκη, και Ν. Τόσκα, επίσης υπουργού της κυβέρνησης Τσίπρα.

Μέσα σε όλα αυτά στάση αναμονής τηρεί η ομάδα της Εφης Αχτσιόγλου, που πραγματοποιεί το Σάββατο πανελλαδική σύσκεψη για τον καθορισμό των παραπέρα βημάτων της, απ' τα οποία καθόλου δεν αποκλείεται η φυγή απ' τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε όλους τους παραπάνω επιχειρεί να απαντήσει η πολιτική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου αναφέρεται: «Η εκτόξευση, από σειρά στελεχών μας, και μάλιστα από τηλεοράσεως, ασύστολων ψευδών, συκοφαντιών, κατηγοριών (...) αλλά και η άρνηση αποδοχής του αδιαμφισβήτητου αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών και της ανάδειξης του Στέφανου Κασσελάκη, είναι φαινόμενα απολύτως καταδικαστέα (...) Οσοι και όσες εκτοξεύουν προσωπικές ύβρεις και συκοφαντίες περί δήθεν "άλωσης" του κόμματος από επιχειρηματικά συμφέροντα και τη διαπλοκή, η λάσπη ότι ο νέος πρόεδρος του κόμματος είναι "φυτευτός" από συμφέροντα, δεν μπορεί να φέρουν την ιδιότητα του μέλους και δεν μπορεί να εκπροσωπούν το κόμμα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ