ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Δεκέμβρη 2022 - Κυριακή 18 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - ΚΑΡΜΑΝΙΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ
Μειώνει παροχές και συντάξεις, περικόπτει τις κρατικές μεταβιβάσεις στην Ασφάλιση

Την ίδια διαχρονική πολιτική της συγκράτησης αλλά και μείωσης παροχών και συντάξεων, όπως και τον περιορισμό των κρατικών επιχορηγήσεων προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης που με τη σειρά τους έχουν ως φυσικό επακόλουθο τα «ματωμένα πλεονάσματα», υλοποιεί ο κρατικός προϋπολογισμός και για το 2023. Ετσι, για το επόμενο έτος το ισοζύγιο των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ - ασφαλιστικά ταμεία, ΔΥΠΑ, ΕΟΠΥΥ, ΟΠΕΚΑ και ΝΑΤ) εμφανίζει και πάλι πλεόνασμα - αν και μικρότερο - στα 1,279 δισ. ευρώ, από 1,721 δισ. ευρώ φέτος. Δηλαδή, μόνο τη διετία 2022 - 2023 το πλεόνασμα των ασφαλιστικών οργανισμών φτάνει τα 3 δισ. ευρώ, την ώρα που χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ζουν με όλο και λιγότερα, με τον πληθωρισμό να τους ρουφάει το όποιο εισόδημα και την κυβέρνηση να επαίρεται για την οικονομική της «αποτελεσματικότητα».

Είναι χαρακτηριστικό πως οι συνολικές μεταβιβάσεις του κρατικού προϋπολογισμού προς τους ΟΚΑ μειώνονται το 2023 σε σύγκριση με φέτος κατά 243 εκατ. ευρώ (από 21,420 σε 21,177 δισ. ευρώ). Ειδικά για τις συντάξεις η κρατική επιχορήγηση αυξάνεται μόνο κατά 527 εκατ. ευρώ, όταν η συνολική δαπάνη για τις συντάξεις θα αυξηθεί κατά 1,428 δισ. ευρώ, λόγω της αύξησης του αριθμού των συνταξιούχων μέσα στο 2023, της επιτάχυνσης απόδοσης των εκκρεμών συντάξεων και της αύξησης κατά 7,75% μόνο στις κύριες συντάξεις, ποσοστό βέβαια που δεν καλύπτει ούτε τον επίσημο πληθωρισμό. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος αναλαμβάνει μόνο το 1/3 της αύξησης της σχετικής δαπάνης και το υπόλοιπο θα μετακυλιστεί, όπως πάντα, στις πλάτες των ασφαλισμένων. Μάλιστα, στην περίπτωση των επικουρικών συντάξεων δεν θα έχουμε ούτε ονομαστική αύξηση, καθώς η συνολική δαπάνη μειώνεται από τα 4,058 δισ. στα 4,045 δισ. ευρώ, αλλά στην πράξη η μείωση των επικουρικών συντάξεων είναι ακόμα μεγαλύτερη αφού μέσα στο 2023 θα αυξηθεί και ο αριθμός των δικαιούχων επικουρικής σύνταξης.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση και παρά τους ισχυρισμούς για «στήριξη των συνταξιούχων» διατηρεί στο ακέραιο το άδικο χαράτσι σε βάρος τους για τον λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ, που το 2023 θα ανέλθει στο ποσό των 476 εκατ. ευρώ! Το χαράτσι επιμερίζεται στα 356 εκατ. ευρώ στις κύριες συντάξεις και ακόμα 120 εκατ. ευρώ στις επικουρικές.

Ολο και λιγότερα για ανέργους και για την Πρόνοια

Παράλληλα συνεχίζεται το διαχρονικό έγκλημα σε βάρος των ανέργων, με τα επιδόματα ανεργίας να μένουν καθηλωμένα στα φετινά επίπεδα (1,332 δισ. ευρώ φέτος, 1,348 δισ. ευρώ το 2023), σε ποσό που αντιστοιχεί μόλις στο 44,8% των εσόδων του πρώην ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ) ή στο 47% των δαπανών του. Και εδώ η κρατική επιχορήγηση μειώνεται κατά 70 εκατ. ευρώ, από τα 1,104 δισ. ευρώ φέτος, στα 1,034 το 2023 και μάλιστα με τον προκλητικό ισχυρισμό που αναγράφεται στην Εισηγητική Εκθεση ότι αυτό γίνεται «λαμβάνοντας υπόψη την επάρκεια των εσόδων του φορέα για την κάλυψη των υποχρεώσεών του και την απρόσκοπτη άσκηση των πολιτικών ενίσχυσης της απασχόλησης και της στήριξης των ανέργων...»! Αυτά όταν τουλάχιστον το 85% των ανέργων δεν λαμβάνουν ούτε ένα ευρώ στήριξη από τη ΔΥΠΑ, όπως πριν από τον ΟΑΕΔ.

Κατά 410 εκατομμύρια ευρώ είναι μειωμένη η κρατική χρηματοδότηση σε ΟΠΕΚΑ (Πρόνοια) και ΝΑΤ για τις μη ασφαλιστικές αρμοδιότητες. Η μείωση αυτή βρίσκει ευθεία αντανάκλαση και στις παροχές (δαπάνες) που μειώνονται κατά 411 εκατ. ευρώ το 2023 σε σύγκριση με φέτος. Ειδικότερα, τα οικογενειακά επιδόματα περικόπτονται κατά 265 εκατ. ευρώ, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα κατά 158 εκατ. ευρώ και τα επιδόματα ΑμεΑ κατά 76 εκατ. ευρώ.


Εχθρικός και για τους αγρότες - κτηνοτρόφους

Κλιμακώνεται η αγωνιστική διεκδίκηση. Σταθμός η σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στις 8 Γενάρη στη Νίκαια Λάρισας

Με τους βιοπαλαιστές αγρότες - κτηνοτρόφους να βρίσκονται τους τελευταίους μήνες στους δρόμους του αγώνα, με μπλόκα, συλλαλητήρια με τρακτέρ και άλλες πολύμορφες δράσεις, η πανελλαδική σύσκεψη στις 8 Γενάρη, στις 12 μ. στη Νίκαια Λάρισας, την οποία οργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, αναμένεται να αποτελέσει σταθμό στην κλιμάκωση και τον πανελλαδικό συντονισμό του αγώνα επιβίωσης που δίνουν.

Αυτές τις μέρες συνεδριάζουν τα Διοικητικά Συμβούλια των Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών προκειμένου να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στη σύσκεψη. Επιπροσθέτως, το Σάββατο 17/12 οι αγρότες θα πάρουν μέρος στα συλλαλητήρια των εργατικών σωματείων ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό, ενώ τη Δευτέρα 19 Δεκέμβρη στις 11 π.μ. θα γίνει συλλαλητήριο με τρακτέρ στα Φάρσαλα.

Χαρακτηριστικός της επίθεσης που δέχονται οι αγρότες είναι ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2023. Σε αυτόν, μαζί με τη φορομπηξία και τη μείωση βασικών δαπανών για στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες, που υφίστανται συνολικά τα λαϊκά νοικοκυριά, ξεχωρίζουν και ορισμένα στοιχεία που επιβεβαιώνουν την απουσία στήριξης των αγροτών:

-- Η κυβέρνηση το 2023 θα χρηματοδοτήσει τον ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό με 30 εκατ. ευρώ (με βάση τις προβλέψεις του Ν. 3877/2010) για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του. Πρόκειται για σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών, ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών για το έτος 2022 έχουν υπολογιστεί στα 175 εκατ. ευρώ (αντίστοιχα θα είναι και για το 2023 στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ, που εκδίδεται τέλη Δεκέμβρη), ποσό που παρά την υπέρογκη επιβάρυνση που συνεπάγεται για τους βιοπαλαιστές αγρότες δεν είναι ικανό να καλύψει τις ζημιές στο σύνολό τους. Πάνω στο δεδομένο της υποχρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό έχει διαμορφωθεί ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, που με πολλαπλούς «κόφτες» και περιορισμούς τελικά δεν αποζημιώνει τις ζημιές που υφίστανται οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι.

-- Από τις εκπτώσεις στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου δεν προβλέπεται καμία έκπτωση για το αγροτικό πετρέλαιο για το 2023, την ώρα που η σχετική επιδότηση συνεχίζει να δίνεται κανονικά σε εφοπλιστές, βιομήχανους, ξενοδόχους, αεροπορικές εταιρείες. Το 2022 κάτω από την πίεση των μπλόκων δόθηκαν 68 εκατ. ευρώ, με την τιμή να κυμαίνεται σταθερά γύρω στα 2 ευρώ το λίτρο. Σημειωτέον, μέχρι το 2016 δίνονταν περίπου 180 εκατ. ευρώ και η τιμή του πετρελαίου ήταν περίπου 1 ευρώ το λίτρο.

-- Ο ΦΠΑ παραμένει σε δυσθεώρητα ύψη για τα βασικά είδη κατανάλωσης, με πρόβλεψη για συνολικά έσοδα 22,3 δισ. ευρώ (από πρόβλεψη για 18,75 δισ. ευρώ και είσπραξη 21,4 δισ. ευρώ πέρυσι), που επιβαρύνουν και το αγροτικό νοικοκυριό. Επιπλέον, ο ΦΠΑ στα αγροεφόδια επιβαρύνει και το κόστος παραγωγής, αφού μεγάλο τμήμα βιοπαλαιστών αγροτών δεν μπορεί να κάνει συνολικό συμψηφισμό ΦΠΑ.

Ξανά στους δρόμους ενάντια στο ξεκλήρισμα

Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι βρίσκονται ξανά στους δρόμους όχι εθιμοτυπικά, αλλά γιατί είναι εδώ τα μεγάλα και διαχρονικά προβλήματά τους: Το υψηλό κόστος παραγωγής, οι χαμηλές - εξευτελιστικές τιμές, ακόμα και κάτω του κόστους, αλλά και το αίσχος των ανοιχτών τιμών για την πλειοψηφία των προϊόντων. Ταυτόχρονα παραμένουν απροστάτευτοι από τις φυσικές καταστροφές, καθώς ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, ενώ τα όποια ψίχουλα δίνονται με μεγάλη καθυστέρηση.

Το «κερασάκι στην τούρτα» αναμένεται να βάλει η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ από 1η Γενάρη 2023. Με μπούσουλα τη συγκέντρωση της παραγωγής σε επιχειρηματικούς ομίλους και μεγαλοαγρότες, προωθούνται η περικοπή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στο τσεκ για κάθε χρόνο, κατάργηση του «πρασινίσματος», μεγαλύτερα εμπόδια σε νέες ενισχύσεις.

Τα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών είναι ασφυκτικά, καθώς όλες οι κυβερνήσεις, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, διαχρονικά έχουν για «πυξίδα» τους τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ της ΕΕ.

Με οδηγό την πλούσια αγωνιστική πείρα

Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, με τον αγώνα και τις διεκδικήσεις τους, με τα τρακτέρ στους δρόμους, τη συμπόρευση με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, είχαν και έχουν κατακτήσεις, βάλανε φρένο ή εμπόδια στην υλοποίηση ακόμα χειρότερων μέτρων.

Αυτός είναι ο δρόμος που μπορεί να δώσει και σήμερα διέξοδο, στον αντίποδα της λογικής της αναμονής για «λύσεις από τα πάνω», μέσα από κυβερνητικές εναλλαγές.

Η πείρα από τις κινητοποιήσεις των προηγούμενων χρόνων, το πλαίσιο πάλης που επεξεργάστηκε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, η καθοριστική συμβολή Συλλόγων και Ομοσπονδιών στην οργάνωση της πάλης, μαζί με την προσπάθεια για τη μαζικοποίηση, το δυνάμωμά τους και τη δημιουργία νέων εκεί που δεν υπάρχουν, είναι τα «εφόδια» στα οποία μπορούν να στηριχτούν για να κλιμακώσουν τον αγώνα που δίνουν ώστε να μπορούν να παράγουν για να ζουν, και ο λαός να έχει πρόσβαση στα προϊόντα τους σε προσιτές τιμές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ