Σάββατο 17 Δεκέμβρη 2022 - Κυριακή 18 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εχθρικός και για τους αγρότες - κτηνοτρόφους

Κλιμακώνεται η αγωνιστική διεκδίκηση. Σταθμός η σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στις 8 Γενάρη στη Νίκαια Λάρισας

Με τους βιοπαλαιστές αγρότες - κτηνοτρόφους να βρίσκονται τους τελευταίους μήνες στους δρόμους του αγώνα, με μπλόκα, συλλαλητήρια με τρακτέρ και άλλες πολύμορφες δράσεις, η πανελλαδική σύσκεψη στις 8 Γενάρη, στις 12 μ. στη Νίκαια Λάρισας, την οποία οργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, αναμένεται να αποτελέσει σταθμό στην κλιμάκωση και τον πανελλαδικό συντονισμό του αγώνα επιβίωσης που δίνουν.

Αυτές τις μέρες συνεδριάζουν τα Διοικητικά Συμβούλια των Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών προκειμένου να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στη σύσκεψη. Επιπροσθέτως, το Σάββατο 17/12 οι αγρότες θα πάρουν μέρος στα συλλαλητήρια των εργατικών σωματείων ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό, ενώ τη Δευτέρα 19 Δεκέμβρη στις 11 π.μ. θα γίνει συλλαλητήριο με τρακτέρ στα Φάρσαλα.

Χαρακτηριστικός της επίθεσης που δέχονται οι αγρότες είναι ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2023. Σε αυτόν, μαζί με τη φορομπηξία και τη μείωση βασικών δαπανών για στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες, που υφίστανται συνολικά τα λαϊκά νοικοκυριά, ξεχωρίζουν και ορισμένα στοιχεία που επιβεβαιώνουν την απουσία στήριξης των αγροτών:

-- Η κυβέρνηση το 2023 θα χρηματοδοτήσει τον ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό με 30 εκατ. ευρώ (με βάση τις προβλέψεις του Ν. 3877/2010) για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του. Πρόκειται για σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών, ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών για το έτος 2022 έχουν υπολογιστεί στα 175 εκατ. ευρώ (αντίστοιχα θα είναι και για το 2023 στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ, που εκδίδεται τέλη Δεκέμβρη), ποσό που παρά την υπέρογκη επιβάρυνση που συνεπάγεται για τους βιοπαλαιστές αγρότες δεν είναι ικανό να καλύψει τις ζημιές στο σύνολό τους. Πάνω στο δεδομένο της υποχρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό έχει διαμορφωθεί ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, που με πολλαπλούς «κόφτες» και περιορισμούς τελικά δεν αποζημιώνει τις ζημιές που υφίστανται οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι.

-- Από τις εκπτώσεις στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου δεν προβλέπεται καμία έκπτωση για το αγροτικό πετρέλαιο για το 2023, την ώρα που η σχετική επιδότηση συνεχίζει να δίνεται κανονικά σε εφοπλιστές, βιομήχανους, ξενοδόχους, αεροπορικές εταιρείες. Το 2022 κάτω από την πίεση των μπλόκων δόθηκαν 68 εκατ. ευρώ, με την τιμή να κυμαίνεται σταθερά γύρω στα 2 ευρώ το λίτρο. Σημειωτέον, μέχρι το 2016 δίνονταν περίπου 180 εκατ. ευρώ και η τιμή του πετρελαίου ήταν περίπου 1 ευρώ το λίτρο.

-- Ο ΦΠΑ παραμένει σε δυσθεώρητα ύψη για τα βασικά είδη κατανάλωσης, με πρόβλεψη για συνολικά έσοδα 22,3 δισ. ευρώ (από πρόβλεψη για 18,75 δισ. ευρώ και είσπραξη 21,4 δισ. ευρώ πέρυσι), που επιβαρύνουν και το αγροτικό νοικοκυριό. Επιπλέον, ο ΦΠΑ στα αγροεφόδια επιβαρύνει και το κόστος παραγωγής, αφού μεγάλο τμήμα βιοπαλαιστών αγροτών δεν μπορεί να κάνει συνολικό συμψηφισμό ΦΠΑ.

Ξανά στους δρόμους ενάντια στο ξεκλήρισμα

Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι βρίσκονται ξανά στους δρόμους όχι εθιμοτυπικά, αλλά γιατί είναι εδώ τα μεγάλα και διαχρονικά προβλήματά τους: Το υψηλό κόστος παραγωγής, οι χαμηλές - εξευτελιστικές τιμές, ακόμα και κάτω του κόστους, αλλά και το αίσχος των ανοιχτών τιμών για την πλειοψηφία των προϊόντων. Ταυτόχρονα παραμένουν απροστάτευτοι από τις φυσικές καταστροφές, καθώς ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, ενώ τα όποια ψίχουλα δίνονται με μεγάλη καθυστέρηση.

Το «κερασάκι στην τούρτα» αναμένεται να βάλει η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ από 1η Γενάρη 2023. Με μπούσουλα τη συγκέντρωση της παραγωγής σε επιχειρηματικούς ομίλους και μεγαλοαγρότες, προωθούνται η περικοπή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στο τσεκ για κάθε χρόνο, κατάργηση του «πρασινίσματος», μεγαλύτερα εμπόδια σε νέες ενισχύσεις.

Τα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών είναι ασφυκτικά, καθώς όλες οι κυβερνήσεις, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, διαχρονικά έχουν για «πυξίδα» τους τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ της ΕΕ.

Με οδηγό την πλούσια αγωνιστική πείρα

Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, με τον αγώνα και τις διεκδικήσεις τους, με τα τρακτέρ στους δρόμους, τη συμπόρευση με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, είχαν και έχουν κατακτήσεις, βάλανε φρένο ή εμπόδια στην υλοποίηση ακόμα χειρότερων μέτρων.

Αυτός είναι ο δρόμος που μπορεί να δώσει και σήμερα διέξοδο, στον αντίποδα της λογικής της αναμονής για «λύσεις από τα πάνω», μέσα από κυβερνητικές εναλλαγές.

Η πείρα από τις κινητοποιήσεις των προηγούμενων χρόνων, το πλαίσιο πάλης που επεξεργάστηκε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, η καθοριστική συμβολή Συλλόγων και Ομοσπονδιών στην οργάνωση της πάλης, μαζί με την προσπάθεια για τη μαζικοποίηση, το δυνάμωμά τους και τη δημιουργία νέων εκεί που δεν υπάρχουν, είναι τα «εφόδια» στα οποία μπορούν να στηριχτούν για να κλιμακώσουν τον αγώνα που δίνουν ώστε να μπορούν να παράγουν για να ζουν, και ο λαός να έχει πρόσβαση στα προϊόντα τους σε προσιτές τιμές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ