Σάββατο 17 Δεκέμβρη 2022 - Κυριακή 18 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Και «Moroccogate» με τους ίδιους πρωταγωνιστές;

Προφυλακισμένη σε φυλακές του Βελγίου παραμένει η Εύα Καϊλή, η οποία ζήτησε και πήρε αναβολή για να απολογηθεί στις 22 Δεκέμβρη.

Στο μεταξύ, νέα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την υπόθεση «Qatargate», αλλά και για παρόμοια υπόθεση με τους ίδιους πρωταγωνιστές, που αφορά το Μαρόκο. Στο επίκεντρο βρίσκονται ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντζέρι και ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι, συνεργάτης του και σύντροφος της Καϊλή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Corriere della Serra», στο μικροσκόπιο ιταλικών και βελγικών αρχών έχουν μπει δύο πολυήμερα ταξίδια του Παντζέρι στο διάστημα Απρίλη - Σεπτέμβρη. Το πρώτο με προορισμό το Κατάρ και το δεύτερο στο Μαρόκο, όπου ο Παντζέρι φέρεται να συναντήθηκε με τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών.

Ηταν η περίοδος που χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες πνίγονταν στη Μεσόγειο ή σφαγιάζονταν στη Μελίγια και στη Θέουτα. Το πιθανότερο είναι οι συναντήσεις αυτές να αφορούσαν την επιχείρηση εξωραϊσμού της μαροκινής κυβέρνησης για την πολιτική της στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό.

Κρίσιμο ρόλο, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, είχε και ο 67χρονος Αμπντεραχίμ Ατμούν, πρέσβης του Μαρόκου στην Πολωνία κατά το επίμαχο διάστημα, ο οποίος είχε συχνές επαφές με τους Παντζέρι, Τζιόρτζι και Κοτζολίνο (Ιταλός ευρωβουλευτής, τον οποίο επίσης ερευνούν οι ιταλικές αρχές). Ο Ατμούν θεωρείται κι αυτός μέλος των μαροκινών μυστικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τη δικογραφία των ιταλικών αρχών, η σύζυγος και η κόρη του Παντζέρι φέρονται ως οι μεταφορείς των δώρων και των χρημάτων που έδινε ο Ατμούν, ώστε να σχηματιστεί μια «τάση» υπέρ του Μαρόκου στη συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο Παντζέρι μάλιστα εμφανίζεται να κάνει ταξίδια στο Μαρόκο το 2011 και το 2013, ως πρόεδρος της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για το Μαγκρέμπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ