ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Απρίλη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η... "υπέρβαρη ελαφρότητα" της υποτέλειας

Η υποτέλεια και η εξάρτηση δεν κρύβονται με τίποτα. Και όσο κι αν προσπαθούν οι πολιτευτές της υποταγής να βαφτίσουν το "άσπρο - μαύρο" είναι πάντα αναγκασμένοι να οδηγούνται σε κείνο το σημείο του πάτου που τους αποκαλύπτει πλήρως. Σε τέτοια αποκαλυπτήρια προέβη προχτές η κυβέρνηση, η οποία προχώρησε στην άρση του "βέτο" στα πλαίσια της ΔΕΕ, με το οποίο η Ελλάδα είχε μπλοκάρει μέχρι σήμερα τη συμμετοχή της Τουρκίας στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΔΕΕ.

Η απόφαση της κυβέρνησης δε συνιστά μια ακόμα "άρση" ενός ακόμα "βέτο", όπως εκείνο για την τελωνειακή σύνδεση ΕΕ - Τουρκίας ή τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Ισοδυναμεί με αποκάλυψη όλου του σαθρού κυβερνητικού ισχυρισμού περί του ότι η ΕΕ "μπορεί και πρέπει" να "εγγυηθεί" τα σύνορα της χώρας από τις επιβουλές των γειτόνων της. Συνιστά ισοπέδωση όλης της σαθρής κυβερνητικής επιχειρηματολογίας σύμφωνα με την οποία "παρέχομεν γην και ύδωρ" στα πλαίσια της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, ώστε να επιτύχουμε την εκδήλωση "αλληλεγγύης" εκ μέρους των "εταίρων" και αποφάσεις που θα διασφαλίζουν την "εδαφική ακεραιότητα" της Ελλάδας.

***

Τα κυβερνητικά αποκαλυπτήρια είναι ολοκληρωτικά. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση έλεγε ότι θέλει την "ολοκλήρωση" της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) εντός της ΕΕ, γιατί έτσι θα επιτευχθούν κοινοτικές πολιτικές υπεράσπισης των μελών της ΕΕ, όταν δέχονται επιθέσεις από τρίτους. Στα πλαίσια, δε, της ΚΕΠΠΑ, η κυβέρνηση επαναλαμβάνει μονότονα ότι χρειάζεται ενίσχυση της ΔΕΕ, ώστε να "καταστεί ο αμυντικός βραχίονας της ΕΕ". Θα είναι, δηλαδή, εκείνος ο στρατιωτικός μηχανισμός που θα... διαφυλάσσει, εκτός των άλλων, την "εδαφική ακεραιότητα" των κρατών - μελών της ΕΕ.

Η παραπάνω προπαγάνδα έπασχε μέχρι σήμερα στο εξής σημείο: Οταν η κυβέρνηση ερωτιόταν, πώς είναι δυνατόν, οι ίδιες χώρες που μετέχουν στο ΝΑΤΟ να αδιαφορούν έως υποθάλπουν τις τουρκικές διεκδικήσεις έναντι της Ελλάδας, αλλά στο πλαίσιο της ΕΕ να "προστατεύουν" την Ελλάδα, απαντούσε με... χαμόγελα. Τώρα, μετά τις τόσες "περιφανείς νίκες", από τα "χαστούκια" του Πάγκαλου στον Κίνκελ και από τις "επιτυχείς" περιοδείες Σημίτη στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η κυβερνητική προπαγάνδα πάσχει ολοσχερώς.

***

Και να γιατί: Πρώτον, σύμφωνα με την απόφαση των Αμερικανών από τον Ιούνη του 1996, η ΔΕΕ αποτελεί "παραμάγαζο" του ΝΑΤΟ, αφού η ίδια δε διαθέτει στρατό και για τις όποιες στρατιωτικές της δραστηριότητες απαιτείται η παροχή στρατευμάτων από το ΝΑΤΟ. Ως γνωστόν, στο ΝΑΤΟ συμμετέχει η Τουρκία. Επίσης, ως γνωστό, στο ΝΑΤΟ ισχύει το "βέτο". Αρα μόνο βαθύτατα εξαρτημένες μαριονέτες μπορούν να υποστηρίζουν ότι η Τουρκία θα έλεγε ποτέ "ναι" στο ΝΑΤΟ, ώστε το τελευταίο να εξοπλίσει τη ΔΕΕ, ώστε με τη σειρά της εκείνη να στραφεί υπέρ της Ελλάδας και κατά της Τουρκίας!

Δεύτερον, με την άρση του ελληνικού "βέτο", η Τουρκία, ως συνδεδεμένο μέλος της ΔΕΕ αποκτά το δικαίωμα να συμμετέχει στο σχεδιασμό, την προετοιμασία και την υλοποίηση των επιχειρήσεων της ΔΕΕ! Μόνο βαθιά εξαρτημένοι θα μπορούσαν να ισχυρίζονται ότι η Τουρκία θα μπορούσε να "συναποφασίσει" στα πλαίσια της ΔΕΕ μια στρατιωτική επιχείρηση του στρατιωτικού μηχανισμού, εις βάρος της Τουρκίας και υπέρ της Ελλάδας!

***

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, αφ' ενός, ο αυτοτελής εξοπλισμός της ΔΕΕ με στρατιωτικά μέσα θα την αποδέσμευε (!) από το ΝΑΤΟ και τότε δε θα μπορεί η Τουρκία να "μπλοκάρει" τη συνδρομή της ΕΕ προς την Ελλάδα, αφ' ετέρου, η άρση του "βέτο" δε στοιχειοθετεί δικαίωμα "συναπόφασης", αλλά "συμμετοχής" της Τουρκίας στις στρατιωτικές δράσεις της ΔΕΕ.

Τότε, λοιπόν, η κυβέρνηση ας απαντήσει: Πώς μπορούν να ισχύουν αυτά, όταν η ΔΕΕ από το 1992, ήδη, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να επιληφθεί θεμάτων που άπτονται των σχέσεων μεταξύ των πλήρων και των συνδεδεμένων μελών της; Πώς ισχύουν αυτά όταν"αυτοτελής" ρόλος της ΔΕΕ δεν μπορεί να υπάρξει σύμφωνα με την Αμερικανο - ΝΑΤΟική απόφαση του Ιούνη 1996, και άρα η Τουρκία θα μπορεί να μπλοκάρει στο διηνεκές τη λειτουργία της ΔΕΕ στα πλαίσια του ΝΑΤΟ; Επίσης, πόση βαρύτητα μπορεί να έχει ο ισχυρισμός ότι ένας οργανισμός, στον οποίο η Τουρκία συμμετέχει στρατιωτικά, θα μπορούσε να στραφεί εναντίον της;

Τα παραπάνω επιχειρήματα έχουν τη "βαρύτητα" της υποτέλειας. Από τη μια είναι αβαρή, όπως οι "φούσκες", από την άλλη αποδεικνύονται"υπέρβαρης ελαφρότητας", όπως ακριβώς το ειδικό βάρος των μαριονετών των ιμπεριαλιστών.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Αρση του αδιεξόδου "βλέπουν" οι Ολλανδοί

Συνάντηση με σημασία των αναπληρωτών υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας χτες στη Μάλτα

ΒΑΛΕΤΤΑ .-

Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, Χανς βαν Μίρλο, δήλωσε χτες (όπως μεταδίδει το ΑΠΕ) ότι η Ελλάδα και η Τουρκία ξεπέρασαν το αδιέξοδο στη διαφορά τους σχετικά με μια ομάδα βραχονησίδων στο Αιγαίο.

"Σημειώθηκε πρόοδος στις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πρόβλημα που υπάρχει", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Χ. Μίρλο στο τέλος της διήμερης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών ευρωπαϊκών και μεσογειακών χωρών, που ολοκληρώθηκε σήμερα στη Βαλέττα.

"Σήμερα σημειώθηκε εδώ μια άρση του αδιεξόδου και στο μέλλον θα δούμε τα αποτελέσματά της", επισήμανε ο Χ. Μίρλο.

Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η άρση του αδιεξόδου επισκιάστηκε από την κρίση στην ειρηνευτική διαδικασία της Μέσης Ανατολής, αλλά τόνισε: "Ελπίζουμε να υπάρξει επιτυχία σ' αυτό. Δεν επιθυμώ να προεξοφλήσω τα αποτελέσματα που θα έχουμε τις επόμενες μέρες, αλλά θα είναι διαδικαστικής φύσεως και μάλλον θα οδηγήσουν σε συναίνεση". Ο Χ. Μίρλο αρνήθηκε ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

"Σημαντική" και "ωφέλιμη" χαρακτήρισε ο Τούρκος υφυπουργός ΕξωτερικώνΟνούρ Οϊμέν τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, μεταδίδει το πρακτορείο ΑΝΑΤΟΛΗ από τη Μάλτα.

Ο Τούρκος υφυπουργός μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι οι επαφές αυτές εξασφάλισαν σημαντικές εξελίξεις και πρόσθεσε ότι συζητήθηκε αναλυτικά η πρόταση της Ολλανδίας για τη σύσταση "επιτροπής σοφών".

Ο Ο. Οϊμέν απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών μπορεί να συναντηθούν στα περιθώρια της συνάντησης των χωρών της Παρευξεινίου Συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη. Θετικά βήματα για τη δημιουργία πλαισίου αντιμετώπισης των ελληνοτουρκικών προβλημάτων έγιναν στις αλλεπάλληλες συναντήσεις της Μάλτας, μεταδίδουν άλλωστε και οι απεσταλμένοι των τουρκικών μέσων ενημέρωσης.

"Ρεαλισμός" υπό πίεση

Η Αθήνα προσαρμόζει τη στάση της κάτω από ασφυκτικές πιέσεις, για τη δημιουργία, τουλάχιστον, ενός κλίματος ευνοϊκού για την εξέλιξη διεργασιών προσέγγισης

Η άρση του ελληνικού βέτο για τον τρόπο λήψης των αποφάσεων, στο πλαίσιο της ΔΕΕ, ήταν - σύμφωνα με τις τοποθετήσεις του υπουργού Τύπου Δ. Ρέππα - "μια ρεαλιστική αντιμετώπιση ενός εκκρεμούντος θέματος, η οποία δεν μπορούσε στην πράξη να έχει οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη".

Με τον τρόπο αυτό, η Αθήνα ομολόγησε και δημόσια την "ψευδαίσθηση" που είχε καλλιεργήσει τόσο καιρό, σχετικά με τα πλεονεκτήματα που προσφέρει στη χώρα η ένταξή της στη ΔΕΕ και η μη ισότιμη συμμετοχή της Τουρκίας σε αυτόν τον Οργανισμό.

Με την άρση του ελληνικού βέτο, δε φαίνεται πως αλλάζουν στην ουσία πολλά πράγματα, καθώς η Τουρκία έχει λόγο στον επιχειρησιακό σχεδιασμό των δραστηριοτήτων της ΔΕΕ, όταν ο σχεδιασμός αυτός αφορά στη χρησιμοποίηση των ΝΑΤΟικών υποδομών. Ομως, πρέπει να σημειωθεί πως αυτό το "λόγο" διατηρούσε η Τουρκία και ενώ ήταν σε ισχύ το ελληνικό βέτο. Κι αυτό, γιατί η ΔΕΕ, μην έχοντας τις κατάλληλες υποδομές για το σχεδιασμό των επιχειρήσεών της απευθυνόταν στο ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, λοιπόν, η Τουρκία, όπως και όλα τα μέλη της συμμαχίας, είχε και έχει τη δυνατότητα να "μπλοκάρει" όποια απόφαση θεωρούσε πως αντιβαίνει στα συμφέροντά της.

Το ερώτημα, λοιπόν, που τίθεται και αδυνατεί να απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση είναι για ποιο λόγο είχε ασκήσει το βέτο στην υπουργική Σύνοδο της ΔΕΕ στην Οστάνδη το Νοέμβρη του 1996.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το βέτο είχε ασκηθεί γιατί στην Οστάνδη οι αποφάσεις άφηναν ασάφειες, σύμφωνα με τις οποίες ήταν δυνατό να ερμηνευτεί ότι παρέχεται το δικαίωμα βέτο στα συνδεδεμένα μέλη της ΔΕΕ, όπως η Τουρκία. Η ασάφεια αυτή, πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, διαλύθηκε με τη δήλωση του Συμβουλίου της ΔΕΕ στις 15.4.97, καθώς αναφέρει ρητά ότι "οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από τα πλήρη μέλη". Με πιο απλά, λόγια δηλαδή, η Τουρκία δεν έχει τη δυνατότητα στο πλαίσιο της ΔΕΕ να ασκήσει βέτο. Ομως, τελικά, αυτό ελάχιστη σημασία έχει, καθώς η Τουρκία, ως μέλος του ΝΑΤΟ, εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει τις αποφάσεις της ΔΕΕ, αφού οι υποδομές του ΝΑΤΟ εξακολουθούν να αποτελούν τα "όργανα" που χρησιμοποιεί η ΔΕΕ για τους σχεδιασμούς της.

Σύσκεψη στο Αιγάλεω

Η ΚΟΒ Κέντρου Αιγάλεω πραγματοποιεί σύσκεψη με τους φίλους του Κόμματος στα γραφεία της, πλατεία Ειρήνης, τη Πέμπτη, 17 Απρίλη, στις 8 μ.μ., με θέμα τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις.

Στην ΤΕΔΚΝΑ η Επιτροπή Δημοψηφίσματος

Συνάντηση με τη Διοικούσα Επιτροπή της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ) θα έχουν τη Δευτέρα, 21 Απρίλη, στις 10.30 το πρωί, στα γραφεία της ΤΕΔΚΝΑ (Χαριλάου Τρικούπη 24, 1ος όροφος) οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Επιτροπής Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ. Η συνάντηση εντάσσεται στα πλαίσια του κύκλου ενημέρωσης μαζικών οργανώσεων και φορέων, σχετικά με τους στόχους και τη δραστηριότητα της Επιτροπής.

Αποστάσεις Ρέππα
  • Αργά το βράδυ με ανακοίνωσή του, ο Δ. Ρέππας διευκρίνισε ότι η Ελλάδα "εξέφρασε τη θέση πως πρέπει να συγκροτηθούν δύο ομάδες ειδικών που θα εκφράζουν την κάθε χώρα και θα διερευνήσουν τις θέσεις της άλλης πλευράς. Στη βάση αυτή έγινε ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του υπουργού Αναπληρωτή Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών".

Ο Δ. Ρέππας ανακοίνωσε ότι τα συμπεράσματα που "απεκόμισε ο Γ. Παπανδρέου από τις συζητήσεις" θα εξεταστούν σε σύσκεψη που θα γίνει σήμερα με τον πρωθυπουργό και μέχρι τότε κάθε "άλλη εκδοχή είναι πρόωρη".

Συγκέντρωση Ετεροδημοτών Μακεδονίας - Θράκης

Η Επιτροπή Ετεροδημοτών Μακεδονίας - Θράκης Στήριξης του ΚΚΕ καλεί σήμερα Πέμπτη στις 7 μ.μ., τα μέλη, τους φίλους και οπαδούς της σε συγκέντρωση που γίνεται στα γραφεία της ΚΟΑ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη), με θέμα : "Οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και η κατάσταση στα Βαλκάνια".

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Οργανα χειραγώγησης της κοινής γνώμης

"Οι δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα δεν έχουν σκοπό να ερευνήσουν την κοινή γνώμη γύρω από διάφορα κοινωνικά ή πολιτικά προβλήματα, αλλά να τη χειραγωγήσουν προς τον έναν ή τον άλλο πόλο του δικομματισμού, ανάλογα με το ποιος κάνει την έρευνα και τι συμπεράσματα θέλει να δώσει", τόνισε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής,τοποθετούμενος στη συζήτηση της πρότασης νόμου της ΝΔ για τη διενέργεια και τη δημοσιοποίηση των δημοσκοπήσεων. Ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι το Κόμμα είναι αντίθετο με το υπάρχων καθεστώς των δημοσκοπήσεων, σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρξει νόμος που θα καθορίζει τον τρόπο που θα διενεργούνται. Ταυτόχρονα είπε ότι είναι αντίθετος με το προτεινόμενο μέτρο ίδρυσης ανεξάρτητων επιτροπών που θα έχουν την όλη διαδικασία υπό τον έλεγχό τους, υπογραμμίζοντας ότι το θέμα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο επεξεργασίας του Κοινοβουλίου, το οποίο πρέπει να δημιουργήσει ένα όργανο που θα καθορίσει τα πλαίσια και τις διαδικασίες που θα κινούνται οι διενεργούμενες δημοσκοπήσεις.

Την πρόταση νόμου καταψήφισαν επίσης με διαφορετικό σκεπτικό το κάθε κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ