ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Απρίλη 2003
Σελ. /40
Η ΦΙΕΣΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Αιματοβαμμένοι και ανεπιθύμητοι

Ανακοίνωση της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» για τη φιέστα της διεύρυνσης

Σε ανακοίνωσή της, αναφορικά με τα «πανηγύρια» των «25», η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», σημειώνει τα παρακάτω:

«Οι αιματοβαμμένοι εκπρόσωποι του κεφαλαίου πανηγυρίζουν (σε κλίμα ομοφωνίας και αδελφοσύνης) το γεγονός ότι το ευρωπαϊκό κεφάλαιο διευρύνει - με την προσχώρηση δέκα νέων χωρών - το "ζωτικό" του χώρο. Πανηγυρίζει, επίσης, και γιατί με το προετοιμαζόμενο νέο θεσμικό πλαίσιο γίνεται ακόμα πιο αποτελεσματικό, σε βάρος των λαών της ΕΕ, αλλά και των υπολοίπων.

Ολοι μαζί εκφράζουν την αγωνία και την επιθυμία τους για τη μοιρασιά των ματωμένων κομματιών του ιρακινού λαού. Ομόφωνα στηρίζουν την υπονομευτική και συκοφαντική επίθεση σε βάρος της Κούβας. Δηλώνουν την ετοιμότητά τους να δώσουν συνέχεια στον πόλεμο σε βάρος των λαών της Συρίας, του Ιράν, της Β. Κορέας κλπ.

Μαζί με τον Τύπο και τις ΤV των μεγαλοϊδιοκτητών και των μεγαλοεργολάβων, μαζί με την υποταγμένη και συμβιβασμένη εργατική αριστοκρατία της Ευρώπης και την ξεπουλημένη ηγεσία των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ στη χώρα μας, προσπαθούν να μας πείσουν ότι και οι λαοί έχουν λόγους να πανηγυρίζουν.

Λαθροχειρούν προσπαθώντας να ταυτίσουν τα δικά τους άνομα, ιδιοτελή και αιματοβαμμένα συμφέροντα με τα συμφέροντα των εργαζόμενων και των λαών.

Η "Δράση: Θεσσαλονίκη 2003" καλεί τους εργαζόμενους να συνεχίσουν και να εντείνουν τη δράση τους, ενάντια στον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τις αστικές κυβερνήσεις (σοσιαλδημοκρατικές και συντηρητικές) και τα κόμματα που τις στηρίζουν.

Ολοι αυτοί είναι οι φορείς μέσω των οποίων ξεδιπλώνεται και ο πόλεμος σε βάρος των λαών, και η επίθεση σε βάρος των εργασιακών - κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών».

ΚΥΠΡΟΣ
«Ξόρκια» κατά ευρωδιχοτόμησης...

Ως «κορυφαίο σταθμό» και «δικαίωση του παρελθόντος» της Κύπρου, αλλά και «ως εφαλτήρα για το μέλλον της», παρουσίασε την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ο Τάσος Παπαδόπουλος. Ο Πρόεδρος της Κύπρου μίλησε για «έντονη χαρά και συγκίνηση» του κυπριακού λαού, για να συμπληρώσει ότι «εμποδίζονται οι αδελφοί μας να πορευτούν μαζί μας λόγω διχοτόμησης».

Παρά τον ενθουσιώδη τόνο της ομιλίας του, πρόσθεσε ότι «την ιστορική αυτή ώρα δεσμεύομαι να αναλώσω τις προσπάθειές μου για επανένωση της Κύπρου», και αισθάνθηκε την ανάγκη να προσθέσει ότι η ένταξη της Κύπρου δε θα μειώσει τις προσπάθειες για λύση του πολιτικού προβλήματος...

Η Κύπρος, κατά τον κ. Παπαδόπουλο, θα συμβάλει στην ΕΕ, ενώ «το Κυπριακό δε θα καταστήσει προβληματική την πορεία της Κύπρου μέσα στην ΕΕ»... Αξιοσημείωτο είναι ότι σε ένα ακόμα σημείο του λόγου του υποχρεώθηκε να αναφέρει ότι με την ένταξη «αισθανόμαστε πιο επιτακτική την ανάγκη για πολλαπλασιασμό των προσπαθειών για λειτουργική λύση» και πως «δε θα ανακοπούν αυτές οι προσπάθειες λόγω ένταξης»...

Ο Ντενκτάς

Για το κατά πόσον, πάντως, η ένταξη της Κύπρου λειτουργεί «ευεργετικά» στη λύση του Κυπριακού, ενδεικτική είναι η στάση που φρόντισε να επιδείξει ακαριαία ο Ντενκτάς. Ο τελευταίος, τη στιγμή που ο Κύπριος πρόεδρος υπέγραφε στη Στοά του Αττάλου την προσχώρηση, επανέφερε στο προσκήνιο την τουρκοκυπριακή εκδοχή της «ευρωδιχοτόμησης», δηλώνοντας στο τουρκικό CNN ότι αυτή η υπογραφή σημαίνει την οριστική διχοτόμηση της Κύπρου και πως το κατεχόμενο τμήμα του νησιού θα μπει στην ΕΕ μαζί με την Τουρκία...

Οξεία αντίδραση της Τουρκίας

«H ΕΕ δεν έχει το δικαίωμα να λαμβάνει μονόπλευρα αποφάσεις για το μέλλον της Κύπρου και να δημιουργεί διεθνείς υποχρεώσεις, παραβιάζοντας τις Διεθνείς Συμφωνίες». Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που εκδόθηκε χτες το βράδυ.

«Η Τουρκία δεν αποδέχεται από νομικής και πολιτικής πλευράς τη Συνθήκη Προσχώρησης της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νοτίου Κύπρου σχετικά με την πλήρη ένταξή της και το σχετικό πρωτόκολλο», αναφέρουν, στην ανακοίνωσή τους, οι αξιωματούχοι του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ παράλληλα κατηγορούν την ΕΕ ότι «δε συμβιβάζεται με την υπεροχή του νόμου και τις αρχές της δημοκρατικής νομιμότητας», γιατί, όπως υποστηρίζουν, «δέχτηκε στους κόλπους της μία διεθνή διαφωνία που βρίσκεται ακόμη ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, παρά την αντίρρηση της τουρκικής πλευράς. Με την ισχύουσα κατάσταση στο νησί, πρόκειται να γίνει μέλος της ΕΕ μόνο η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νοτίου Κύπρου, διότι στο βόρειο τμήμα του νησιού κυρίαρχη είναι η Διοίκηση της ΤΔΒΚ».

Συγχρόνως, στην ανακοίνωση, αναφέρεται ότι «σήμερα στην Κύπρο υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί υπό ίσο καθεστώς, καθώς επίσης δύο δημοκρατικές δομές, νομικές τάξεις και δύο ξεχωριστά κράτη, που αποτελούν οι λαοί αυτοί». Η άποψή μας αυτή και οι επιφυλάξεις μας, επισημαίνεται στο κείμενο, «διατυπώθηκαν από τον υπουργό μας στο Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας - ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο στις 15 Απριλίου».

«Ως γνωστόν», καταλήγει η ανακοίνωση, «η Τουρκία επιθυμεί την επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας, που θα βασίζεται στη συνεννόηση και η οποία θα εξασφαλίζει τη συνέχιση των ισχυόντων εγγυήσεων στο νησί, θα προστατεύει την ελληνοτουρκική ισορροπία, θα αποδέχεται το ίσο καθεστώς των δύο πλευρών στο νησί και θα έχει σαν στόχο τη δημιουργία μίας νέας εταιρικής σχέσης. Επίσης, υποστηρίζει τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ην. Εθνών που γίνονται προς την κατεύθυνση αυτή».

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Ηχώ» του Σημίτη

«Ηχώ» της ομιλίας του Κ. Σημίτη αποτέλεσε η δήλωση που έκανε ο Κ. Καραμανλής, με αφορμή τη χτεσινή φιέστα της «διευρυμένης» Ευρώπης του πολέμου και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Αφού χαρακτήρισε με τη σειρά του ιστορική τη χτεσινή ημέρα για την Ευρώπη και την Κύπρο, επισήμανε την κρισιμότητα της στιγμής εκφράζοντας την ελπίδα ότι «η Ενωση, διδαγμένη από τις τελευταίες εξελίξεις, οφείλει να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις προκλήσεις και τις απαιτήσεις της νέας εποχής». Οπως διευκρίνισε, αυτό θα γίνει με το «να προχωρήσει γρήγορα και με αποφασιστικότητα προς τη μεγαλύτερη και βαθύτερη πολιτική της ενοποίηση» και να «οικοδομήσει επιτέλους Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας».

ΣΥΝ
Στοιχήθηκε πίσω από ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Πίσω από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ έτρεξε ασθμαίνουσα η ηγεσία του ΣΥΝ, κάνοντας λόγο για «σημαντικό βήμα» και «ιστορική σημασία».

«Η υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης των 10 νέων μελών αποτελεί σημαντικό βήμα για την πορεία της Ενωμένης Ευρώπης». Αυτό, υποστηρίζει με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ, με αφορμή τη σημερινή υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης των δέκα νέων μελών στην ΕΕ.

Στην ανακοίνωση, το γραφείο Τύπου του ΣΥΝ, μεταφέροντας τα λόγια του προέδρου του Ν. Κωνσταντόπουλου, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, αναφέρει: «Χαιρετίζουμε την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και πιστεύουμε ότι μπορεί να συμβάλει στη δίκαιη και βιώσιμη λύση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου». Η δραματική διεθνής συγκυρία, υποστηρίζεται στο κείμενο, «μέσα στην οποία ολοκληρώνεται η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις 10 νέες χώρες προσδίδει στην υπογραφή της πράξης Προσχώρησης ιδιαίτερη ιστορική σημασία και ταυτόχρονα θέτει τα μεγάλα διλήμματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρωπαϊκή Ενωση».

Κλείνοντας την ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΝ και συντηρώντας την πολιτική παραπλάνησης του λαού, σημειώνει πως «η σημερινή Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει με τη συνεννόηση των λαών της να προχωρήσει στην πολιτική της ενοποίηση, στην κοινή εξωτερική πολιτική, στην κοινή αμυντική πολιτική και στην πολιτική και αμυντική χειραφέτησή της από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ