ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Αυγούστου 2010
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΕ
Ανισόμετρη και αναιμική η ανάκαμψη

Η Κίνα εκτόπισε την Ιαπωνία από τη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης το δεύτερο τρίμηνο του 2010

Παρά την προσπάθεια να καλλιεργήσουν κλίμα αισιοδοξίας, η πορεία της οικονομικής κρίσης προκαλεί μεγάλη ανησυχία στα επιτελεία της καπιταλιστικής ΕΕ

Associated Press

Παρά την προσπάθεια να καλλιεργήσουν κλίμα αισιοδοξίας, η πορεία της οικονομικής κρίσης προκαλεί μεγάλη ανησυχία στα επιτελεία της καπιταλιστικής ΕΕ
Την ανισομετρία της καπιταλιστικής ανάπτυξης στους κόλπους της ΕΕ φανερώνουν τα στατιστικά στοιχεία για τους ρυθμούς μεγέθυνσης του ΑΕΠ των κρατών - μελών κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2010 (Απρίλης - Ιούνης). Συνολικά, η Ευρωζώνη κατέγραψε ανάπτυξη 1% (0,2% το πρώτο τρίμηνο), μεγαλύτερη από αυτή των ΗΠΑ (0,6%).

Την ίδια ώρα, ανησυχία προκαλεί στα επιτελεία της ευρωένωσης ο πληθωρισμός, ο οποίος αυξήθηκε στο 1,7% στην Ευρωζώνη τον Ιούλη, από 1,4% που ήταν τον Ιούνη και -0,6% ένα χρόνο νωρίτερα.

Στην ΕΕ των 27, το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού ανήλθε στο 2,1% από 1,9% τον Ιούνη και 0,2% πριν από ένα χρόνο, ενώ σε μηνιαία βάση διαμορφώθηκε στο -0,2%. Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (-1,2%), στη Λετονία (-0,7%) και τη Σλοβακία (1%) και τα υψηλότερα στη Ρουμανία (7,1%), στην Ελλάδα (5,5%) και την Ουγγαρία (3,6%).

Σε ό,τι αφορά στα στοιχεία για το ΑΕΠ, η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με τους ταχύτερους ρυθμούς σε διάστημα μεγαλύτερο της τριετίας, με ατμομηχανή την καπιταλιστική οικονομία της Γερμανίας, αλλά και της Γαλλίας. Στον αντίποδα, χώρες όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, παρουσίασαν αναιμική ανάπτυξη, ενώ τα ίδια στοιχεία δείχνουν βάθεμα της ύφεσης στην Ελλάδα (-1,5%).

Το αδύναμο ευρώ ευνόησε τη Γερμανία

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιούροστατ, το συνολικό ΑΕΠ των 16 χωρών - μελών της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 1% το δεύτερο τρίμηνο έναντι του πρώτου τριμήνου και κατά 1,7% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2009.

Σε ό,τι αφορά στη Γερμανία, η οικονομία της αναπτύχθηκε κατά 3,7% το δεύτερο τρίμηνο, με τους ταχύτερους ρυθμούς από τις αρχές της δεκαετίας του '90. Καθοριστικός παράγοντας στάθηκε η αύξηση των εξαγωγών, οι οποίες ευνοήθηκαν από την πτώση κατά 10% που παρουσίασε φέτος το ευρώ έναντι του δολαρίου.

Αντίστοιχα, η γαλλική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,7%. Στην Ισπανία, η οικονομία συρρικνώθηκε οριακά σε ετήσια βάση, σε σύγκριση όμως με το πρώτο τρίμηνο ανέκαμψε κατά 0,2%. Η Πορτογαλία παρουσίασε ανάπτυξη 1,4%.

Παρά την προσπάθεια του ευρωενωσιακού κεφαλαίου να δημιουργήσει κλίμα ευφορίας, οι τεχνοκράτες της ΕΕ παραμένουν ανήσυχοι, με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Αμαντέου Αλφατάχ, να δηλώνει ότι «η οικονομία (της Ευρωζώνης) βρίσκεται μεν σε τροχιά ανάκαμψης, είναι όμως εύθραυστη, καθώς υπάρχουν παράγοντες αβεβαιότητας που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε».

Στο ίδιο πνεύμα, οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η ανάπτυξη της Ευρωζώνης είναι δύσκολο να διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα, δείχνοντας τον αναιμικό χαρακτήρα της όποιας πρόσκαιρης ανάκαμψης από την ύφεση. «Η ανάκαμψη της Γερμανίας θα εξασθενήσει, καθώς η παγκόσμια ζήτηση θα μειωθεί και θα αρχίσουν να έχουν αποτέλεσμα στη χώρα τα μέτρα λιτότητας», εκτιμούν ακόμα οικονομολόγοι του «Capital Economics».

«Ζεστένεται» κι άλλο η Κίνα

Τα αντίστοιχα στοιχεία του τριμήνου για τις οικονομίες της Κίνας και της Ιαπωνίας δείχνουν ότι η πρώτη αναρριχήθηκε στη δεύτερη θέση παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ. Στην τρίτη θέση της λίστας με τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου υποχώρησε η Ιαπωνία. Το δεύτερο τρίμηνο του 2010, το ιαπωνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4% σε ετήσια βάση, έναντι εκτιμήσεων για αύξηση κατά 2,3%.

Τα στοιχεία ενισχύουν την εκτίμηση του ΔΝΤ ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς η Κίνα θα έχει αναδειχθεί στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, καθώς η οικονομία της ήταν πέρυσι 90 φορές μεγαλύτερη από το 1978. Η χώρα εκτιμάται ότι θα υπερβεί το ΑΕΠ των ΗΠΑ, που αυτή τη στιγμή είναι στα 14 τρισ. δολάρια, το 2027. Αλλες εκτιμήσεις λένε ότι αυτό θα συμβεί το 2020.

Σύμφωνα με χτεσινές ανακοινώσεις της Ουάσιγκτον, οι Κινέζοι επενδυτές μείωσαν τον Ιούνη τον αριθμό αμερικανικών κρατικών ομολόγων που κατέχουν, στο χαμηλότερο επίπεδο απόδοσης το τελευταίο 12μηνο. Το ακριβές ποσό που, βάσει των χρεογράφων αυτών, οι ΗΠΑ οφείλουν στην Κίνα, είναι 843,7 δισ. δολάρια, 2,8% χαμηλότερο από τα οφειλόμενα στην Κίνα το μήνα Μάη. Η Ιαπωνία, με ποσό 803,5 δισ. δολαρίων, και η Βρετανία, με ποσό 362,5 δισ. δολαρίων, είναι οι κρατικοί πιστωτές, που ακολουθούν την Κίνα στο σχετικό κατάλογο.

Χαρακτηριστική, τέλος, των ισχυρών ανταγωνισμών στο εσωτερικό της ΕΕ είναι και η δήλωση χτες του Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», με την οποία προειδοποίησε τη Σλοβακία ότι «παίζει με τη φωτιά», επειδή αρνήθηκε να συμμετέχει στο μηχανισμό δανειοδότησης της Ελλάδας.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κόβει και ράβει στα μέτρα του μνημονίου

Ετοιμος να επαναλάβει τις φιλομονοπωλιακές προτάσεις του κόμματός του από τη ΔΕΘ είναι ο Αντ. Σαμαράς

Σε αναζήτηση «μανδύα» ικανού να συγκαλύψει τη στρατηγική ταύτιση με την αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται η ηγεσία της ΝΔ. Με κεντρικό στόχο να ενσωματώσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, ο Αντ. Σαμαράς θα επιχειρήσει, για μια ακόμη φορά, από το βήμα της ΔΕΘ στις 17 και 18 Σεπτέμβρη να παραπλανήσει το λαό για την επί της ουσία στήριξη που παρέχει το κόμμα του στην πολιτική του μνημονίου και να παρουσιάσει τις φιλομονοπωλιακές προτάσεις του σαν δήθεν «εναλλακτική διέξοδο» από την κρίση.

Πυρήνας των προτάσεων της ΝΔ θα είναι οι θέσεις που παρουσίασε στις αρχές Ιούλη ο Αν. Σαμαράς από το Ζάππειο με τον παραπλανητικό τίτλο «Στρατηγική ελπίδας για την έξοδο από την κρίση».

Αξιοποιώντας προπαγανδιστικά την αύξηση των ποσοστών της ανεργίας, για την οποία ευθύνεται η διαχρονική πολιτική του δικομματισμού, αλλά και τα επίσημα στοιχεία της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης, ο Αντ. Σαμαράς αναμένεται να εγκαλέσει την κυβέρνηση για «απουσία αναπτυξιακών μέτρων», επιδιώκοντας να εμφανίσει τις προτάσεις της ΝΔ σαν «φιλολαϊκή διέξοδο».

Παρά τις βαρύγδουπες αναφορές περί «κυβέρνησης του μνημονίου» που χρησιμοποιούν κατά κόρον τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αν. Σαμαράς θα υπερθεματίσει της αναγκαιότητας για επιβολή νέων μέτρων. Επί της ουσίας, η πρόταση της ΝΔ θα ανοίξει το δρόμο στην κυβέρνηση για την επιτάχυνση των διαρθρωτικών ανατροπών που έχει ανάγκη το μεγάλο κεφάλαιο.

Η δέσμη μέτρων της ΝΔ περιλαμβάνει προσφορά «ζεστού χρήματος» στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, νέα μείωση των φορολογικών συντελεστών για το κεφάλαιο, παραπέρα μείωση των εργοδοτικών εισφορών, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων και δραστική μείωση της συμμετοχής του κράτους στις πρώην ΔΕΚΟ, με ταυτόχρονη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων. Πρόκειται, δηλαδή, στο σύνολό τους για πολιτικές και μέτρα που ήδη προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Κύκλοι της Ρηγίλλης σημείωναν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα αναγάγει σε κεντρική πολιτική αναμέτρηση τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, αφ' ενός για να ενισχύσει τη θέση του στο εσωκομματικό πεδίο και αφ' ετέρου για να χρησιμοποιήσει το εκλογικό αποτέλεσμα και τις «απώλειες» της κυβερνητικής παράταξης για να αμφισβητήσει την «ισχυρή λαϊκή εντολή» που επικαλείται το ΠΑΣΟΚ.

Την Κυριακή στην Λυκόραχη

Εκδήλωση στο μνημείο του ΔΣΕ στο Κεφαλοχώρι (Λυκόραχη) Ιωαννίνων διοργανώνουν την Κυριακή 22 Αυγούστου, στις 11 π.μ. η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ και το ΝΣ Ιωαννίνων της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσικό αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι, χαιρετισμό από τον Τάσο Αντωνίου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, γραμματέα του Συμβουλίου Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ και ομιλία από τον Κώστα Κωτσαντή, μέλος του Γραφείου Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ και υποψηφίου Περιφερειάρχη Ηπείρου με την «Λαϊκή Συσπείρωση». Θα ακολουθήσει πορεία στο Μνημείο του ΔΣΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ