ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Ιούνη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ρυθμίσεις στην υπηρεσία του ιδιωτικού κυκλώματος

Δηλώσεις της Αλ. Παπαρήγα για το νομοσχέδιο υγείας, κατά την περιοδεία της στα Νοσοκομεία "Παπαγεωργίου" και "Παπανικολάου"

Παλαιά κτίρια, διάσπαρτα στο χώρο, συνθέτουν το Νοσοκομείο "Παπανικολάου". Αντίθετα, το Νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" είναι υπερσύγχρονο κτίριο, άδειο, όμως, από προσωπικό και μηχανήματα. Το πρώτο λειτουργεί με τρομακτικές ελλείψεις σε προσωπικό. Το δεύτερο - αν και έτοιμο - δε λειτουργεί, γιατί η λειτουργία του φαίνεται να σκοντάφτει στις δραστηριότητες κάποιων επιχειρηματιών στο χώρο της υγείας, που χρησιμοποιούν - και το διαφημίζουν κιόλας - τη Θεσσαλονίκη ως ένα απ' τα κέντρα της δραστηριότητάς τους.

Τα δύο Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης επισκέφτηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και στις επισημάνσεις της στη συνέντευξη Τύπου, που έγινε στο νοσοκομείο "Παπαγεωργίου", είπε - όπως και την προηγούμενη φορά - τα πράγματα με το όνομά τους: "Θεωρούμε, είπε η Αλ. Παπαρήγα, απαράδεκτο το γεγονός ότι το Νοσοκομείο δεν έχει λειτουργήσει ακόμη. Και δεν είναι απαράδεκτο, γιατί οφείλεται σε κάποια γραφειοκρατία, αλλά θεωρούμε ότι η μη λειτουργία του Νοσοκομείου οφείλεται σε πολιτικές και ιδιαίτερα επιχειρηματικές σκοπιμότητες που έχουν σχέση με την είσοδο στο χώρο της υγείας, με κερδοσκοπικούς και άλλους σκοπούς, ανθρώπων οι οποίοι βλέπουν τα Νοσοκομεία ως επιχειρήσεις και τους ασφαλισμένους ή τους αποδέκτες των υπηρεσιών της υγείας ως πελάτες. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στη δράση γνωστών επιχειρηματιών στον τομέα της υγείας, του κ. Αποστολόπουλου, ενδεχομένως και άλλων".

Η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε πρωτοβουλία για τη λειτουργία του Νοσοκομείου "Παπαγεωργίου", επισημαίνοντας: "Πρέπει να αξιοποιηθεί αυτή η διαδικασία αναμόρφωσης του νόμου. Πιστεύουμε ότι το Νοσοκομείο πρέπει να είναι και ουσιαστικά και τυπικά στο δημόσιο τομέα. Μας απασχολεί επίσης αυτή η σιωπή του υπουργού. Χρησιμοποιεί διάφορα εμπόδια γραφειοκρατικά για να χαθεί πολύτιμος χρόνος".

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει εμπλοκή του υπουργού, η Αλ. Παπαρήγα είπε: "Δεν μπορώ να αποδείξω κάποια προσωπική εμπλοκή του υπουργού Υγείας. Είναι, όμως, υπουργός Υγείας ένα χρόνο περίπου. Πρέπει να δώσει άμεσα λύση".

Επίσης απαντώντας στην ερώτηση για το ποιο μπορεί να είναι το πρόσωπο που μπορεί να διευθύνει το Ιδρυμα, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε: "Δε θα δεχτώ ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο να λειτουργήσει ένα Νοσοκομείο. Γενικά πιστεύουμε ότι οι διοικήσεις των Νοσοκομείων δεν μπορούν να ελέγχονται πολιτικά και κομματικά και να μετατρέπεται ο πρόεδρος του ΔΣ σε υπάλληλο του Νοσοκομείου. Οι διοικήσεις πρέπει να έχουν σχετική αυτοτέλεια - κινούμενοι βέβαια στο πλαίσιο της πολιτικής υγείας που χαράζει η κυβέρνηση. Πρέπει όμως να έχουν και σχετική αυτοτέλεια, που σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει συμμετοχή εκλεγμένων εκπροσώπων των εργαζομένων και οπωσδήποτε ο πρόεδρος του Νοσοκομείου πρέπει να υπόκειται και σε ένα είδος κρίσης και εκλογής. Συνεπώς, καταλαβαίνουμε τους φόβους που υπάρχουν για το ποιος θα είναι ο πρόεδρος ενός τέτοιου Νοσοκομείου και από την πλευρά των ανθρώπων που έκαναν τη δωρεά".

Στη συνέχεια η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε: "Είμαστε επιφυλακτικοί, διότι έχουμε ήδη ένα νομοσχέδιο που προβλέπει μάνατζερ και θα είναι ακόμη χειρότερη η κατάσταση. Η έννοια του μάνατζερ ξεφεύγει από την έννοια του κομματικού. Ο μάνατζερ θα είναι υπάλληλος πολυεθνικής".

Αναφερόμενη γενικότερα στο νομοσχέδιο για την υγεία, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε: "Μέσα στο καλοκαίρι θα έρθει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που θεωρούμε ότι δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες αναμόρφωσης όλων των βαθμίδων του δημόσιου συστήματος υγείας. Αντίθετα επιφέρει τέτοιες αλλαγές, που το Δημόσιο Σύστημα Υγείας γίνεται ένας πιστός υπηρέτης του ιδιωτικού κυκλώματος της υγείας, το οποίο γιγαντώνεται στην Ελλάδα, με απρόβλεπτες συνέπειες και στην ποιότητα προσφοράς των υπηρεσιών και εξίσου δραματικές επιπτώσεις στις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των λειτουργών της υγείας. Ακόμα πιο αρνητικές θα είναι οι συνέπειες για τους αποδέκτες της υγείας".

Στους χώρους του Νοσοκομείου "Παπαγεωργίου" την Αλ. Παπαγεωργίου ξενάγησαν ο πρόεδρος του Ιδρύματος "Παπαγεωργίου" Β. Παππάς και ο ένας εκ των αδερφών Παπαγεωργίου.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ "ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ"
Ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομή

Διοίκηση και προσωπικό ενημέρωσαν την Αλ. Παπαρήγα για τα προβλήματα του Νοσοκομείου

Η κτιριακή υποδομή και η μεγάλη έλλειψη κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού δε βοηθούν στην ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών του Νοσοκομείου "Παπανικολάου". Χαρακτηριστικό είναι ότι πέντε χειρουργικές κλινικές βρίσκονται σε πέντε διαφορετικά κτίρια.

Οσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό, δεν επαρκεί για την κάλυψη των υπαρχόντων τμημάτων. Αν δε γίνουν προσλήψεις, το πρόβλημα θα οξυνθεί, καθώς προβλέπεται η ανάπτυξη νέων τμημάτων. Πέρυσι, με την αναμόρφωση του Οργανισμού από τη διοίκηση του Νοσοκομείου, εγκρίθηκε η κάλυψη 60 θέσεων, κυρίως, στη νοσηλευτική υπηρεσία. Ωστόσο, ακόμη δεν έχουν γίνει οι προσλήψεις εξαιτίας γραφειοκρατικού κωλύματος στο ΑΣΕΠ (Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού).

Για τα προβλήματα αυτά ενημερώθηκε η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατά τη χτεσινή επίσκεψή της στο Νοσοκομείο "Παπανικολάου".

Θερμή ήταν η υποδοχή απ' τον πρόεδρο του ΔΣ του Νοσοκομείου και τους εργαζόμενους. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΔΣ, Κ. Καλλέργης, εξέφρασε τη χαρά του για το πραγματικό ενδιαφέρον που δείχνει το ΚΚΕ στα ζητήματα που αφορούν τη δημόσια υγεία, αφού "η σημερινή (σ.σ. χτεσινή) επίσκεψη δε γίνεται προεκλογική περίοδο".

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Νοσοκομείου έγινε εκτενής συζήτηση - ενημέρωση παρουσία εκπροσώπων του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, του Συλλόγου Ειδικευομένων Γιατρών Θεσσαλονίκης, της Επιστημονικής Επιτροπής του "Παπανικολάου", του Σωματείου Εργαζομένων, της Ιατρικής και Νοσηλευτικής Υπηρεσίας.

Σήμερα το "Παπανικολάου" έχει 650 κλίνες, εκ των οποίων οι 60 είναι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Σύμφωνα με τον πρόεδρο Κ. Καλλέργη, χρειάζεται αυξημένη σύνθεση προσωπικού για τη σωστή λειτουργία των ΜΕΘ. Τόνισε δε, ότι ιδίως το νοσηλευτικό προσωπικό πρέπει να εξαιρείται από τη διαδικασία προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ και οι προσλήψεις να γίνονται από τις διοικήσεις των Νοσοκομείων.

Στο θέμα του προσωπικού αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Γ. Κυριακίδης,που επισήμανε ότι το Νοσοκομείο χρειάζεται μόνιμο και όχι έκτακτο προσωπικό, διότι τα κρεβάτια αυξάνουν συνεχώς.

Συζήτηση έγινε και για τη χρηματοδότηση του Νοσοκομείου. Ο πρόεδρος του ΔΣ υποστήριξε ότι για να μη δημιουργηθούν εκ νέου χρέη, πρέπει να δοθεί το 100% της μισθοδοσίας και να αναπροσαρμοστεί το νοσήλιο που από το 1991 παραμένει στις 15.000 δραχμές.

Στο σημείο αυτό η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ υπενθύμισε την οικονομική ασφυξία των Ασφαλιστικών Ταμείων και σημείωσε ότι ο τρόπος αναπροσαρμογής των νοσηλίων είναι αλυσιδωτό πρόβλημα που αφορά τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης. Μάλιστα, έκανε μικρή αναφορά στο νομοσχέδιο για την "αναπροσαρμογή του ΕΣΥ" και ιδιαίτερα στους "κλειστούς" προϋπολογισμούς, παρατηρώντας: "Τι σημαίνει κλειστός προϋπολογισμός; Μπορεί να προγραμματιστεί η ασθένεια;".

Σε άλλο σημείο η Αλ. Παπαρήγα μίλησε για το ρόλο των διοικήσεων των Νοσοκομείων και την εισαγωγή "μάνατζερ" που προβλέπει το νομοσχέδιο. Η Αλ. Παπαρήγα έθεσε τα εξής ερωτήματα: "Γιατί είναι καλύτερος ο μάνατζερ από τις διοικήσεις; Ολες οι επιχειρήσεις που χρεοκοπούν, όπως η "Good Year", είχαν "μάνατζερ". Από "μάνατζερ" πάσχουν τα Νοσοκομεία;".

Σε αντίθεση με τον πρόεδρο του ΔΣ του Νοσοκομείου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικευομένων Γιατρών Θεσσαλονίκης, Θ. Σδούκος,υποστήριξε ότι το αίτημα πρέπει να είναι χρηματοδότηση 100% όλων των λειτουργιών του Νοσοκομείου και όχι μόνο της μισθοδοσίας.

Την απογοήτευσή του για τις εξελίξεις στη δημόσια υγεία δεν έκρυψε ο εκπρόσωπος των γιατρών στο ΔΣ του "Παπανικολάου" Ν. Κατραβέλος,που εκτίμησε ότι η υγεία δε βρίσκεται στις προτεραιότητες όλων των τελευταίων κυβερνήσεων. "Πάντως, εμείς βρισκόμαστε στο δρόμο για να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες υγείας που παρέχονται στον ελληνικό λαό", είπε αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών της Αθήνας και του Πειραιά.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΔΣ, Κ. Καλλέργης, αναφέρθηκε στην υποδομή. Είπε ότι το Νοσοκομείο πάσχει από εργαστήρια, ενώ βασικά τμήματα, όπως η Καρδιοχειρουργική και Νευροχειρουργική Κλινική, πρέπει να αναπτύξουν τις κλίνες τους. Για την ανέγερση τμημάτων η διοίκηση έχει υποβάλει στο υπουργείο Υγείας σχέδιο ανάπτυξης υποδομής, απ' όπου περιμένει απάντηση. Ακόμη, αναφέρθηκε στη δημιουργία Μονάδας Εγκαυμάτων (σ.σ. δεν υπάρχει σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα) με δωρεά του Ιδρύματος "Μποδοσάκη", αλλά και στη λειτουργία της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, όπου η ιατρική ομάδα έχει κάνει πρωτοποριακά βήματα στη θεραπεία πολλών ασθενειών, όπως είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η Αλ. Παπαρήγα επισκέφθηκε το Αιματολογικό Τμήμα της Μονάδας, ο διευθυντής της οποίας την πληροφόρησε για τις 400 μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στο "Παπανικολάου", γίνονται δηλαδή περί τις 45 μεταμοσχεύσεις το χρόνο.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ "ΠΑΝΑΓΙΑ"
Ανοιγμα στην ιδιωτικοποίηση

Η Αλ. Παπαρήγα εξέφρασε τη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους και δήλωσε ότι η πώληση του κτιρίου όπου στεγάζεται αποτελεί αρνητικό βήμα, προς την ιδιωτικοποίηση του Νοσοκομείου του ΙΚΑ

Τη συμπαράσταση του Κόμματος προς τους 500 εργαζόμενους του Νοσοκομείου "Παναγία", που εδώ και δύο βδομάδες έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας την καταβολή δεδουλευμένων καθώς και την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της λειτουργίας του Νοσοκομείου, εξέφρασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στη Θεσσαλονίκη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Οι 500 εργαζόμενοι του Νοσοκομείου του ΙΚΑ απαιτούν την άμεση καταβολή των εφημεριών και υπερωριών από την 1η Γενάρη του 1997, και τις διαφορές που προέκυψαν από το Μάη του 1996. Συνολικά υπολογίζεται ότι έχουν να πάρουν περισσότερα από 400 εκατ. δραχμές. Για δεύτερη βδομάδα απέχουν από τα εξωτερικά ιατρεία. Δηλώνουν αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν αν δε δοθεί λύση στο πρόβλημά τους.

Παράλληλα θέτουν την κυβέρνηση και τη διοίκηση του ΙΚΑ προ των ευθυνών τους, αφού το μέγα πρόβλημα της συνέχισης της λειτουργίας του Νοσοκομείου, μετά την έξωση του από το κτίριο που στεγάζεται, δεν έχει διευθετηθεί ακόμη. Σε δυο χρόνια λήγει η σύμβαση του ΙΚΑ με την ιδιωτική εταιρία που το αγόρασε πρόσφατα από τον αρχικό ιδιοκτήτη, και η οποία όπως φαίνεται σκοπεύει να δραστηριοποιηθεί στον τομέα της υγείας. Αμεσο λοιπόν θεωρούν οι εργαζόμενοι τον κίνδυνο να κλείσει το μοναδικό νοσοκομείο του ΙΚΑ στη Μακεδονία και τη Θράκη που παρέχει υπηρεσίες σε ασφαλισμένους των δύο περιφερειών.

Με αφορμή τις κινητοποιήσεις του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού του Νοσοκομείου, η ΓΓ του ΚΚΕ δήλωσε: "Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους αγωνιζόμενους εργάτες και εργάτριες, στον τομέα της υγείας, του Νοσοκομείου "Παναγία", που αποτελεί, δυστυχώς, ένα πρώτο και ταυτόχρονα αρνητικό βήμα, στην ιδιωτικοποίηση ενός Νοσοκομείου του ΙΚΑ. Ενός, δηλαδή, Νοσοκομείου που ανήκει σε έναν ασφαλιστικό Οργανισμό που καλύπτει τις ανάγκες των πιο λαϊκών από τα λαϊκά στρώματα. Δεν είναι ένα τυπικό ζήτημα πώλησης ενός κτιρίου από τον ιδιοκτήτη σε μία ιδιωτική ιατρική εταιρία, η οποία απ' ό,τι φαίνεται θέλει να κάνει τα πρώτα πιο ουσιαστικά της βήματα στη διάγνωση και την παροχή υγείας. Είναι στην κυριολεξία ένα σημαντικό βήμα συρρίκνωσης αυτής της μικρής υποδομής που διαθέτει το ΙΚΑ σ' αυτό το κτίριο".

Λεζάντα 2ου

Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν στην Αλ. Παπαρήγα η διοίκηση και οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου "Παπανικολάου"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ