Πέμπτη 19 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ρυθμίσεις στην υπηρεσία του ιδιωτικού κυκλώματος

Δηλώσεις της Αλ. Παπαρήγα για το νομοσχέδιο υγείας, κατά την περιοδεία της στα Νοσοκομεία "Παπαγεωργίου" και "Παπανικολάου"

Παλαιά κτίρια, διάσπαρτα στο χώρο, συνθέτουν το Νοσοκομείο "Παπανικολάου". Αντίθετα, το Νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" είναι υπερσύγχρονο κτίριο, άδειο, όμως, από προσωπικό και μηχανήματα. Το πρώτο λειτουργεί με τρομακτικές ελλείψεις σε προσωπικό. Το δεύτερο - αν και έτοιμο - δε λειτουργεί, γιατί η λειτουργία του φαίνεται να σκοντάφτει στις δραστηριότητες κάποιων επιχειρηματιών στο χώρο της υγείας, που χρησιμοποιούν - και το διαφημίζουν κιόλας - τη Θεσσαλονίκη ως ένα απ' τα κέντρα της δραστηριότητάς τους.

Τα δύο Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης επισκέφτηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και στις επισημάνσεις της στη συνέντευξη Τύπου, που έγινε στο νοσοκομείο "Παπαγεωργίου", είπε - όπως και την προηγούμενη φορά - τα πράγματα με το όνομά τους: "Θεωρούμε, είπε η Αλ. Παπαρήγα, απαράδεκτο το γεγονός ότι το Νοσοκομείο δεν έχει λειτουργήσει ακόμη. Και δεν είναι απαράδεκτο, γιατί οφείλεται σε κάποια γραφειοκρατία, αλλά θεωρούμε ότι η μη λειτουργία του Νοσοκομείου οφείλεται σε πολιτικές και ιδιαίτερα επιχειρηματικές σκοπιμότητες που έχουν σχέση με την είσοδο στο χώρο της υγείας, με κερδοσκοπικούς και άλλους σκοπούς, ανθρώπων οι οποίοι βλέπουν τα Νοσοκομεία ως επιχειρήσεις και τους ασφαλισμένους ή τους αποδέκτες των υπηρεσιών της υγείας ως πελάτες. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στη δράση γνωστών επιχειρηματιών στον τομέα της υγείας, του κ. Αποστολόπουλου, ενδεχομένως και άλλων".

Η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε πρωτοβουλία για τη λειτουργία του Νοσοκομείου "Παπαγεωργίου", επισημαίνοντας: "Πρέπει να αξιοποιηθεί αυτή η διαδικασία αναμόρφωσης του νόμου. Πιστεύουμε ότι το Νοσοκομείο πρέπει να είναι και ουσιαστικά και τυπικά στο δημόσιο τομέα. Μας απασχολεί επίσης αυτή η σιωπή του υπουργού. Χρησιμοποιεί διάφορα εμπόδια γραφειοκρατικά για να χαθεί πολύτιμος χρόνος".

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει εμπλοκή του υπουργού, η Αλ. Παπαρήγα είπε: "Δεν μπορώ να αποδείξω κάποια προσωπική εμπλοκή του υπουργού Υγείας. Είναι, όμως, υπουργός Υγείας ένα χρόνο περίπου. Πρέπει να δώσει άμεσα λύση".

Επίσης απαντώντας στην ερώτηση για το ποιο μπορεί να είναι το πρόσωπο που μπορεί να διευθύνει το Ιδρυμα, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε: "Δε θα δεχτώ ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο να λειτουργήσει ένα Νοσοκομείο. Γενικά πιστεύουμε ότι οι διοικήσεις των Νοσοκομείων δεν μπορούν να ελέγχονται πολιτικά και κομματικά και να μετατρέπεται ο πρόεδρος του ΔΣ σε υπάλληλο του Νοσοκομείου. Οι διοικήσεις πρέπει να έχουν σχετική αυτοτέλεια - κινούμενοι βέβαια στο πλαίσιο της πολιτικής υγείας που χαράζει η κυβέρνηση. Πρέπει όμως να έχουν και σχετική αυτοτέλεια, που σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει συμμετοχή εκλεγμένων εκπροσώπων των εργαζομένων και οπωσδήποτε ο πρόεδρος του Νοσοκομείου πρέπει να υπόκειται και σε ένα είδος κρίσης και εκλογής. Συνεπώς, καταλαβαίνουμε τους φόβους που υπάρχουν για το ποιος θα είναι ο πρόεδρος ενός τέτοιου Νοσοκομείου και από την πλευρά των ανθρώπων που έκαναν τη δωρεά".

Στη συνέχεια η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε: "Είμαστε επιφυλακτικοί, διότι έχουμε ήδη ένα νομοσχέδιο που προβλέπει μάνατζερ και θα είναι ακόμη χειρότερη η κατάσταση. Η έννοια του μάνατζερ ξεφεύγει από την έννοια του κομματικού. Ο μάνατζερ θα είναι υπάλληλος πολυεθνικής".

Αναφερόμενη γενικότερα στο νομοσχέδιο για την υγεία, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε: "Μέσα στο καλοκαίρι θα έρθει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που θεωρούμε ότι δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες αναμόρφωσης όλων των βαθμίδων του δημόσιου συστήματος υγείας. Αντίθετα επιφέρει τέτοιες αλλαγές, που το Δημόσιο Σύστημα Υγείας γίνεται ένας πιστός υπηρέτης του ιδιωτικού κυκλώματος της υγείας, το οποίο γιγαντώνεται στην Ελλάδα, με απρόβλεπτες συνέπειες και στην ποιότητα προσφοράς των υπηρεσιών και εξίσου δραματικές επιπτώσεις στις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των λειτουργών της υγείας. Ακόμα πιο αρνητικές θα είναι οι συνέπειες για τους αποδέκτες της υγείας".

Στους χώρους του Νοσοκομείου "Παπαγεωργίου" την Αλ. Παπαγεωργίου ξενάγησαν ο πρόεδρος του Ιδρύματος "Παπαγεωργίου" Β. Παππάς και ο ένας εκ των αδερφών Παπαγεωργίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ