Πέμπτη 19 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το "μπουρλότο" της Ιφιγένειας

Η 9χρονη Ιφιγένεια Μεριβάνη, από τη Φαρκαδώνα Τρικάλων, γυρίζοντας από το σχολείο της, βρήκε στο δρόμο 855.000 δραχμές σε δεσμίδες. Χωρίς καθυστέρηση, παρέδωσε τα χρήματα σε αστυφύλακα του χωριού της κι αυτός στον ιδιοκτήτη τους. Στο σχολείο της μαθήτριας, οργανώθηκε ειδική εκδήλωση για να τιμηθεί η Ιφιγένεια, η οποία ήταν πολύ συγκινημένη, αλλά και πολύ χαρούμενη.

Είναι η αγνότητα της παιδικής ηλικίας, που δεν επέτρεψε στο χρώμα του χρήματος ν' αλλοιώσει την ψυχούλα της μαθήτριας. Οπωσδήποτε είναι και η καλή ανατροφή από τους γονείς της. Η πράξη της - απόρροια της παιδικής αγνότητας - αποδεικνύει πως, όσο υπάρχουν παιδιά, η κοινωνία μας μπορεί να ελπίζει σ' ένα καλύτερο μέλλον.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, ξενίζει και γι' αυτό προσφέρεται για γενικότερες σκέψεις και συμπεράσματα. Κι αυτό διότι, στη σημερινή εποχή, το χρώμα του χρήματος, όχι μόνο αλλοιώνει συνειδήσεις και ισοπεδώνει αξίες, αλλά οδηγεί ακόμα και στην τρέλα, στο έγκλημα.

Βεβαίως, δεν έχουν όλα ισοπεδωθεί σε τούτη τη χώρα, ακόμα και στη σημερινή μετα-Μάαστριχτ εποχή. Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι - κι όχι μόνο παιδιά - που αντιστέκονται στο χρώμα και την οσμή του χρήματος. Που ιεραρχούν διαφορετικά τις αξίες, θέτοντας προτεραιότητα στην προσωπική τιμιότητα, στην ατομική αξιοπρέπεια, στην κοινωνική αλληλεγγύη. Που πιστεύουν σε ιδέες και οράματα, όπως η ελευθερία, η δημοκρατία, η δικαιοσύνη, η κοινωνική πρόοδος.

Είναι όλοι αυτοί που ζουν από το μεροκάματο, που παράγουν μόρφωση και πολιτισμό. Ολοι αυτοί, που δε θέτουν σαν πρώτιστο στόχο ζωής την απόκτηση ενός υπερπολυτελούς αυτοκινήτου και δεν εκμεταλλεύονται και αδικούν τον συνάνθρωπό τους για να πλουτίσουν. Που απεχθάνονται μια αδειανή, "γκλάμουρ" ζωή και μοχθούνγια να δημιουργήσουν, απολαμβάνοντας τις μικρές, καθημερινές χαρές, που προσφέρει η προσφορά στον συνάνθρωπο, στην κοινωνία, ο αγώνας για ένα καλύτερο αύριο των γενιών που έρχονται.

Μπορεί όλα αυτά να θεωρούνται "μπανάλ" κι εν πολλοίς γραφικά από κάποιους που έχουν βολευτεί στη σημερινή πραγματικότητα, όπου το χρήμα καθορίζει σχεδόν τα πάντα. Είναι, όμως, κι αυτή μια άλλη πραγματικότητα, που μπορεί να μην προβάλλεται και να μην αξιώνεται, αλλά είναι αυτή που τροφοδοτεί την ελπίδα για την αλλαγή της κοινωνίας και την πρόοδο της ανθρωπότητας.

Η Ιφιγένεια από τη Φαρκαδώνα - χωρίς, βεβαίως, να το συνειδητοποιεί- έδωσε, με την πράξη της, το μέτρο και το ποιόν της νέας κοινωνίας, την οποία ονειρεύεται και για την οποία αγωνίζεται η νέα γενιά της Ελλάδας. Μια κοινωνία της ανθρωπιάς, πέρα κι έξω από την ανθρώπινη ζούγκλα που δημιουργεί το κυνηγητό του χρήματος.

Η 9χρονη Ιφιγένεια, μάλλον, δε γνωρίζει τι συζητούν, αυτές τις μέρες, στο Αμστερνταμ οι 15 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτοί δεν ενδιαφέρονται για ανθρώπινες αξίες, αλλά μόνο για την αξία του χρήματος και συζητούν πώς θα ενταθεί η εκμετάλλευση των εργαζομένων, για να συγκεντρωθεί περισσότερο χρήμα στις τράπεζες και στις τσέπες των λίγων, ισχυρών της ολιγαρχίας. Συζητούν για το πώς θα διαιωνιστεί το εκμεταλλευτικό, άδικο κοινωνικό σύστημα που επέβαλαν και υπηρετούν.

Δε γνωρίζει μεν η Ιφιγένεια τι και γιατί γίνεται στο Αμστερνταμ, αλλά, με την πράξη της, με την απόρριψη των 855.000 δραχμών, με την αδιαφορία της για το χρώμα του χρήματος, θέτει μπουρλότο σ' αυτό το εκμεταλλευτικό σύστημα και προσφέρει ελπίδα για τη μεγάλη κοινωνική αλλαγή.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίστηκε η απολογία της Πισπιρίγκου(2024-01-09 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2009-04-15 00:00:00.0)
ΗΛΙΑΣ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ(2006-01-14 00:00:00.0)
Ο θάνατος των σπίνων(2003-02-12 00:00:00.0)
Κουτόχορτο διαφθοράς με πληρωμή(2000-08-22 00:00:00.0)
"Αναλάβετε τις ευθύνες σας! "(1996-02-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ