Πέμπτη 19 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Συνεχίζει το άνοιγμα στον εξωγεωργικό τομέα

Στην προσέλκυση μεγάλων πελατών με την προώθηση νέων χρηματοπιστωτικών προϊόντων και με τις γενικές τραπεζικές εργασίες προσβλέπει η διοίκηση της ΑΤΕ, για την ανάπτυξη των τραπεζικών και πιστωτικών εργασιών της. Εκτός των άλλων, προβλέπεται επέκταση της δανειοδότησης στους τομείς της βιομηχανίας, εμπορίου, βιοτεχνίας κλπ. και "άνοιγμα" με χορηγήσεις μεσομακροπρόθεσμων δανείων στον εξωγεωργικό τομέα, χωρίς απαραίτητα να συνεργαστούν με την ΑΤΕ!

Τα παραπάνω προσδιορίζονται σε σχετική εγκύκλιο του διοικητή της ΑΤΕ Χρ. Παπαθανασίου, στην κατεύθυνση της πλήρους εμπορικοποίησης της Τράπεζας και παρά τους ιδρυτικούς της σκοπούς, που απέβλεπαν στη στήριξη της ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας. Τα τελευταία χρόνια και στη βάση των επιλογών των εκάστοτε κυβερνήσεων, οι κυβερνητικές διοικήσεις μεθοδεύουν την "αποδέσμευση" της ΑΤΕ από "βάρη και δεσμά" κληρονομημένα από το παρελθόν, λόγω της εφαρμογής της αντιαγροτικής πολιτικής που οδήγησε σε καταχρέωση και κλείσιμο μεγάλων συνεταιριστικών οργανώσεων και σε μεγάλα ανοίγματα την Τράπεζα. Οπως είναι γνωστό, εκατοντάδες δισεκατομμύρια από τα χρέη των συνεταιριστικών οργανώσεων (που, τελικά, έβαλαν λουκέτο) διαγράφηκαν υπέρ της ΑΤΕ. Ταυτόχρονα, η διοίκηση της Τράπεζας προωθεί την ιδιωτικοποίηση και όσων ακόμη εταιριών αγροτικού ενδιαφέροντος δεν έχει πουλήσει.

Ενώ "αποδεσμεύεται", ουσιαστικά, από τον αγροτικό τομέα η Τράπεζα, γίνεται προσπάθεια αναπτύξει τις δραστηριότητές της σε εξωγεωργικούς τομείς, με στροφή στις χορηγήσεις σε ιδιώτες και ιδιωτικές επιχειρήσεις (όπως εταιρίες καπνού, εκκοκκιστικές επιχειρήσεις, εταιρίες ιχθυοκαλλιεργειών, τυποποίησης ελαιολάδου κλπ.). Κι αυτό, ενώ τα πρώτα ανοίγματα προς το μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο έχουν δημιουργήσει, ήδη, μεγάλες επισφαλείς απαιτήσεις. όπως π. χ. η γνωστή εταιρία "Μιμίκος"...

Κατά τα άλλα, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του διοικητή της, η ΑΤΕ προσβλέπει στην ανάπτυξη των εργασιών της με τη χορήγηση καταναλωτικών δανείων και από τις θυρίδες σ' όλη τη χώρα και την ανάπτυξη τραπεζικών εργασιών τύπου (πιστωτικές κάρτες, συνάλλαγμα, λίσινγκ, αμοιβαία κεφάλαια). Τέλος, αναγγέλλεται προσπάθεια αύξησης του βαθμού ρευστοποίησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών "με ενέργειες προς είσπραξή τους" και παρακολούθηση των πιστούχων για εξόφληση χωρίς καθυστερήσεις των οφειλών τους - πράγμα που προδιαγράφει ένταση των καταναγκαστικών μέτρων σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών, καθώς οι "μεγάλοι πελάτες" μένουν συνήθως στο απυρόβλητο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πεσκέσι στο μεγάλο κεφάλαιο(2012-07-28 00:00:00.0)
Σοβαρό πλήγμα για εργαζόμενους και αγρότες(2011-02-17 00:00:00.0)
Ξεπουλάνε τις μετοχές των εταιριών της(2003-10-17 00:00:00.0)
"Καψώνι" της ΑΤΕ στους συνεταιρισμούς της Κρήτης(1997-10-03 00:00:00.0)
Και φόρο - χαράτσι για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς(1996-12-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ