Παρασκευή 3 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Καψώνι" της ΑΤΕ στους συνεταιρισμούς της Κρήτης

Η Τράπεζα αρνείται να δώσει χρηματοδότηση για να αγοράσουν οι Ενώσεις Ηρακλείου, Πεζών και Αρχανών οινοστάφυλα

ΗΡΑΚΛΕΙΟ (Του ανταποκριτή μας).-

Σε αναστάτωση βρίσκονται το τελευταίο διάστημα τα στελέχη της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, καθώς η ΑΤΕ αρνείται να εγκρίνει τη χρηματοδότηση της Οργάνωσης, για τη φετινή συγκέντρωση οινοστάφυλων.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ οι συνεταιριστές ζητούν χρηματοδότηση 400 εκατομμυρίων δραχμών, τα διοικητικά στελέχη της ΑΤΕ απαντούν ότι 170 εκατομμύρια είναι αρκετά, αφού η δευτεροβάθμια συνεταιριστική οργάνωση του Ηρακλείου, έχει από πέρσι αποθέματα σε κρασί 9 χιλιάδων τόνων!

Εξάλλου, η ΑΤΕ δημιουργεί προβλήματα και ως προς τους όρους χρηματοδότησης της ΕΑΣ Ηρακλείου, τους οποίους οι συνεταιριστές χαρακτηρίζουν ως δυσβάσταχτους και εξωπραγματικούς.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υποδιοικητή της ΑΤΕ, Θ. Παπαγεωργίου, δύσκολα η Επιτροπή Χορηγήσεων της Τράπεζας θα αποδεχτεί το αίτημα της χρηματοδότησης κατά 100% της αγοράς οινοστάφυλων. Το πιο πιθανό είναι το 20% να το αναλάβει η ΕΑΣ Ηρακλείου, αλλά οι εκπρόσωποι της Οργάνωσης όμως δηλώνουν ότι δεν υπάρχει ούτε αυτή η οικονομική δυνατότητα.

Παρόμοια αιτήματα έχουν υποβάλει επίσης η ΕΑΣ Πεζών και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αρχανών, που αντιμετωπίζονται από την ΑΤΕ με την ίδια δυσπιστία. Πάντως οριστική απόφαση για τη χρηματοδότηση των οργανώσεων αυτών θα παρθεί την ερχόμενη Δευτέρα κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Χορηγήσεων της ΑΤΕ.

Στο μεταξύ, από... πέρσι εκκρεμεί η χρηματοδότηση των ΕΑΣ Ηρακλείου και Πεζών με 500 εκατομμύρια δραχμές, που είχε υποσχεθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός ερχόμενος στο Ηράκλειο. Η χρηματοδότηση είχε ζητηθεί από τις δύο Ενώσεις, προκειμένου να καταφέρουν να συγκεντρώσουν τις πολύ μεγάλες ποσότητες των σταφυλιών, που είχαν καταστραφεί από δυνατές βροχές σε πολλές περιοχές του νομού. Η συγκέντρωση του προϊόντος έγινε, όμως η χρηματοδότηση δε δόθηκε μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα οι δύο δευτεροβάθμιες οργανώσεις να πληρώσουν την προεκλογική υποσχεσιολογία του πρωθυπουργού στην Κρήτη, με πάνω από 100 εκατομμύρια δραχμές, που εκτιμάται ότι έφτασε η συνολική ζημιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ