Παρασκευή 3 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Κινητοποιούνται οι τευτλοπαραγωγοί

Σύσκεψη έγινε χτες στη Λάρισα. Προειδοποιούν κυβέρνηση και Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης να μην εφαρμόσουν τα νέα καταστροφικά μέτρα

Με δυναμικές κινητοποιήσεις αντιδρούν οι τευτλοπαραγωγοί της Θεσσαλίας στα καταστροφικά μέτρα που λαμβάνει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) - προφανώς κατ' εντολήν της κυβέρνησης και σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ - εναντίον τους.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στην Ενωση Συνεταιρισμών Λάρισας, αποφασίστηκε να σταλεί υπόμνημα προς το ΔΣ της ΕΒΖ - το οποίο συνεδριάζει σήμερα στη Θεσσαλονίκη - και προς το υπουργείο Γεωργίας, με το οποίο οι αγρότες θα προειδοποιούν ότι σε περίπτωση που εφαρμοστούν τα καταστροφικά μέτρα θα προχωρήσουν, άμεσα σε πρώτη φάση, σε αποκλεισμό του εργοστασίου ζάχαρης στη Λάρισα και στη συνέχεια θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους.

Οργή και αγανάκτηση έχει προκαλέσει στους τευτλοπαραγωγούς η παρακράτηση από τον παραγωγό 25.000 δραχμών για κάθε στρέμμα που καλλιεργήθηκε παραπάνω απ' όσα προέβλεπε η σύμβαση με τα εργοστάσια της ΕΒΖ.

Οπως τόνισε στη σύσκεψη ο Αχ. Μπουχλαριώτης,πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας, το μέτρο αυτό της παρακράτησης εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη 40χρονη σχεδόν λειτουργία της ΕΒΖ και αποσκοπεί στη μείωση του εισοδήματος των παραγωγών, για να τους αποθαρρύνει ν' ασχολούνται μ' αυτή την καλλιέργεια, ώστε να υλοποιηθεί το σχέδιο για μείωση της τευτλοκαλλιέργειας και της παραγωγής ζάχαρης στη χώρα μας. Τόνισε δε ότι αποτελεί πρόκληση αυτή η απόφαση, τη στιγμή που η ΕΒΖ γνώριζε εξ αρχής τη στρεμματική υπέρβαση στην καλλιέργεια τεύτλων και δεν πήρε έγκαιρα μέτρα, αλλά περίμενε την παράδοση του προϊόντος, για να επιβάλει πρόστιμο.

Ο Γ. Παττάκης,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, επισήμανε ότι εκτός του προστίμου, η ΕΒΖ προχωρεί και σε άλλα καταστροφικά μέτρα, όπως είναι η αλλαγή της κατανομής ποσόστωσης - τώρα, τόνισε χαρακτηριστικά, καλείται ο παραγωγός να "συνεννοείται" με το χωράφι του για να μάθει πόσο θα παράγει - η καθιέρωση τριών τιμών αντί της ενιαίας, η επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης των παραγωγών, η επιβάρυνσή τους με μέρος του κόστους μεταφοράς του προϊόντος κ.ά. Τόνισε ιδιαίτερα ότι αν εφαρμοστεί η κατάργηση του ορίου 12% για τον ζαχαρικό τίτλο, το εισόδημα των παραγωγών θα υποστεί καίριο πλήγμα. Επίσης, αναφέρθηκε στο πλήθος των κρατήσεων που επιβάλλονται στους τευτλοπαραγωγούς, όπως 2% σαν συνεισφορά στην παραγωγή, 2% για τον ΕΛΓΑ, 0,08% για την ΠΑΣΕΓΕΣ κι άλλες, οι οποίες μειώνουν κι άλλο το εισόδημα.

Ο Κ. Δοξαριώτης,μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, υπογράμμισε ότι η ΕΒΖ, εφαρμόζοντας την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, επιχειρεί ν' αυξήσει κι άλλο τα κέρδη της - πρόπερσι είχε 11,5 δισ. δρχ. και πέρσι 10,5 δισ. - μειώνοντας το εισόδημα των αγροτών και τους μισθούς των εργαζομένων σ' αυτή.

Από άλλους ομιλητές καταγγέλθηκε ότι:

- Η ΕΒΖ καθορίζει αυθαίρετα μεγαλύτερο από το πραγματικό ποσοστό ξένων υλών - πάνω από 5% - παρά το γεγονός ότι τώρα τα μηχανήματα συγκομιδής είναι σύγχρονα και οι καιρικές συνθήκες φέτος ήταν καλές, μ' αποτέλεσμα τα τεύτλα να είναι καθαρά. Μάλιστα, ενώ οι ξένες ύλες αφαιρούνται στην αρχή από τη συνολική ποσότητα, στη συνέχεια προστίθενται, μ' αποτέλεσμα ο παραγωγός να εμφανίζει μεγαλύτερη παραγωγή.

- Το ζύγισμα του προϊόντος γίνεται μόνο στις πλάστιγγες του εργοστασίου και πολλοί παραγωγοί καταγγέλλουν ότι τους κλέβουν και στο ζύγι.

- Αδικίες γίνονται και στον καθορισμό του σάκχαρου, αφού παρατηρούνται μεγάλες διαφορές σε ποσότητες παραγωγής που προέρχονται από ίδια χωράφια και καλλιεργήθηκαν σε ίδιες συνθήκες. Στη διαδικασία της εκτίμησης του σάκχαρου δεν έχουν ουσιαστική αρμοδιότητα οι εκτιμητές της ΠΑΣΕΓΕΣ.

- Ο εκπρόσωπος των αγροτών στην ΕΒΖ - ο Στ. Ζέικος,που διορίστηκε σ' αυτή τη θέση όταν, στη διάρκεια των μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων, διαχώρισε τη θέση του και παραιτήθηκε από την Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα - αντί να τάσσεται με τους αγρότες, παίρνει το μέρος της διοίκησης της ΕΒΖ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πετσόκομμα σε τιμές και στρέμματα (2006-01-24 00:00:00.0)
Κοινή απάντηση αγροτών και εργαζομένων! (2005-12-01 00:00:00.0)
Ολέθριες οι προτάσεις της ΕΕ (2005-06-29 00:00:00.0)
Μεθοδεύσεις αφανισμού των τευτλοπαραγωγών (1998-12-16 00:00:00.0)
Αβέβαιο το μέλλον (1998-10-25 00:00:00.0)
"Χαράτσι" στους τευτλοπαραγωγούς (1997-10-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ