Παρασκευή 3 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ολυμπιακές αναλογίες

Η ιστορία μας - που δεν τη διαβάζουμε! - μάς λέει: το 65 μ. Χ. ήταν να γίνει η 211η Ολυμπιάδα. Αλλά "ουκ ήχθη Νέρωνος αναβαλλομένου...". Εγινε το 67 μ. Χ. Που να μην έσωνε, όπως μακάρι να μην έσωνε και η του 2004! Αλλά "έσωσαν" και οι δύο. Τα τότε θα τα θυμίσουμε σύντομα. Τα του 2004 διαφαίνονται ανάλογα, αφού η σχολική χρονιά άρχισε στην εκπνοή του εικοστού αιώνα με σχολικές αίθουσες σκοτεινές (αίθουσα θα πει: λάμπουσα) ενώ οι φωτοχυσίες για την Ολυμπιάδα διαφάνηκαν ήδη! Ω βλαχογκλαμουριά! Δηλαδή: διά της αγραμματοσύνης στην ποδώκεια. "Οποιος δεν έχει μυαλό έχει πόδια" λέει ο λαός. Αλλά δεν τον αφήνουν τα "διαπλεκόμενα" να βάλει μυαλό. Οπως τον έχουν καταντήσει, τους βολεύει. Κάπου κάπου ένα πανηγύρι για εκτόνωση του λαού και λαθροχειρία από τους αεριτζήδες - ντόπιους και ξένους. Το 67 μ. Χ. ο Νέρωνας - ανισόρροπος ως τα μπούνια! - μολονότι γκρεμίστηκε απ' το δίφρο, ανακηρύχτηκε Ολυμπιονίκης και οι πραγματικοί νικητές αναγκάστηκαν να αποσυρθούν - όπως οι σημερινοί Ολυμπιονίκες που δε βρέθηκαν στη Λωζάνη, όπου έλαμπαν τα φαντεζί συνολάκια της Γιάννας!

Κοντά στην ιερή Αλτη χτίστηκε τότε ειδικό ανάκτορο για τον αυτοκράτορα Νέρωνα που υμνολογούσαν οι "γραικύλοι" Ρωμαιολάτρες (εξ Ελλήνων, φευ!). Σήμερα οι Ευρωλάτρες "γραικύλοι" (εξ Ελλήνων και πάλι, φευ!) απομυζούν το λαό για να ταϊσουνε τους κηφήνες της ΔΟΕ (Διεθνούς Οικονομικής Εταιρίας) και τους ντόπιους δεινόσαυρους της κερδοσκοπίας.

Τα κωμικά, τότε απείρου κάλλους. Ακόμα και χειροκροτητές επιστρατεύανε. Βαριές τιμωρίες σε όσους δεν παρακολουθούσαν τους αγώνες. Και τώρα οι "ειδικοί" φόροι έκαναν την εμφάνισή τους!

Ο Νέρωνας, νικητής ασυναγώνιστος (!), γεμάτος νικητήρια στέφανα, κουβάλησε μαζί του αμέτρητα έργα τέχνης, απογυμνώνοντας τα ελληνικά ιερά με τις ευλογίες των τότε "γραικύλων"! Μένει να δούμε τι θα γίνει με τους τωρινούς "γραικύλους", που διασπαθίζουν το δημόσιο χρήμα για χάρη των κερδαλέων τυχοδιωκτών - ημεδαπών και αλλοδαπών! Εργα και ημέρες μιας παράφρονης εποχής, τότε. Διαβάζοντας κανείς τις λεπτομέρειες καταθλίβεται! Τι μας επιφυλάσσει η σύγχρονη "γραικυλία"; Το σίγουρο είναι ότι, κοντά δυο χιλιάδες χρόνια μετά, η Ελλάδα εξωθείται αβασάνιστα (; ) και εγκληματικά από την εγχώρια και ξένη καραγκιοζοκερδοσκοπία - με την επίνευση της "πολιτικής" "ηγεσίας" του τόπου! - σε επανάληψη τραγικών περιπετειών που οδηγούν κατευθείαν σε κάθε είδους εθνική χρεοκοπία. "Για ένα πουκάμισο αδειανό, για μια... Γιάννα"! Κι ας ωρύεται η Βούλα Πατουλίδου: "για την Ελλάδα, ρε γαμώτο!". Κι ας κραυγάζει ο Μπουντούρης (ο αφελέστατος ή... παμπόνηρος;): Ολα θα διορθωθούν"!

Στη χώρα μας θα παρελάσουν - στο πριν, κατά και μετά το 2004 διάστημα, μιλιούνια τυχοδιώκτες. Θα τη λεηλατήσουν ποικιλότροπα και θα φύγουν με τις τσέπες φουσκωμένες, αφήνοντας πίσω τους σωρούς δυσωδών... "αφοδευσολυμάτων"!

Και ο λαός, που τώρα (φριχτά διαβουκολημένος) πανηγυρίζει, θα μοιρολογεί για άλλη μια εθνική καταστροφή. Για άλλη μια καταβαράθρωση.

Ετσι χρεοκοπούν και καταλύονται οι λαοί που έχουν ηγέτες υποδεέστερους των περιστάσεων, πειθήνιους στα κελεύσματα των καρχαριών της εγχώριας και ξένης κερδοσκοπίας. Και ως προς αυτό - δυστυχώς! - η Ελλάδα ευμοιρεί ανέκαθεν και ανελλιπώς. Γι' αυτό στη φωταγωγημένη εμποροζωοπανήγυρη του 2004 θα απολαύσουμε σκηνές και καμώματα απείρου μεγαλείου! Μέχρι και τις ορέξεις των "Αθανάτων" (και όχι μόνο αυτών) για τα... σεξουαλικά τους εδέσματα ίσως πληροφορηθούμε (όπως υπαινίχτηκαν κάποια έντυπα)! Μέρες ρωμαιοκρατίας ανατέλλουν για τη χώρα. Και όλα αυτά με πρόσχημα τα νιάτα και τα ολυμπιακά ιδεώδη! Αντί για παιδεία, εργασία, παλλαϊκό αθλητισμό - "μη προς τη ρώμην αλλά προς την υγίειαν", που κήρυχνε ο Ισοκράτης - πασάρουμε φούμαρα, σεισοπυγίδες και δεινόσαυρους οικονομικής λεηλασίας κατά του τόπου. "Και συ λαέ βασανισμένε...", δυστυχώς, ξεχνάς εύκολα!

Γι' αυτό σε κρατάνε σε ρόλο αβασταγού. Ομως, "εν σοι κείται". Στο χέρι σου είναι. Μπορείς να πάρεις το φραγγέλιο και να μαστιγώσεις τους εμπόρους του ιδρώτα σου. Για τους νέους, ένας δρόμος υπάρχει: της μελέτης, της αφύπνισης και της δράσης. Ο δρόμος της γνώσης. Αλλιώς, θα είμαστε για τα πανηγύρια, όπως αυτό που μας φόρτωσαν για το 2004, που τότε θα αναφωνήσουμε: ποτέ πια Ολυμπιάδα!! Αλλά θα είναι πολύ αργά...

Γιάννης Σ. ΚΩΤΣΑΔΑΜ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ