Παρασκευή 3 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στους δρόμους του αγώνα οι μαθητές

Συγκεντρώσεις και πορείες ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά κυβερνητικά μέτρα έγιναν χτες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Συντονίζουν πανελλαδικά τη δράση τους οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων

Δυναμική παρουσία στους αγώνες ενάντια στα καταστροφικά για την παιδεία κυβερνητικά μέτρα έκαναν χτες οι μαθητές, με συγκεντρώσεις και πορείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ το Συντονιστικό Νυχτερινών Σχολείων της Αθήνας διοργανώνει παναθηναϊκή κινητοποίηση νυχτερινών μαθητών στις 16 Οκτώβρη.

Με το σύνθημα "τίποτα δε μας σταματά, τη μόρφωση θα πάρουμε αγωνιστικά" να κυριαρχεί, μαθητές σχολείων της Αθήνας συγκεντρώθηκαν στις 11.30 π.μ. στα Προπύλαια και έκαναν πορεία μέχρι το υπουργείο Παιδείας. Εντονη ήταν η παρουσία των μαθητών της Α' Λυκείου, που καλούνται να σηκώσουν το βάρος της "μεταρρύθμισης" με την κατάργηση της δεύτερης ευκαιρίας και την ύψωση νέων φραγμών στη μόρφωση.

"Μέχρι τις Βρυξέλλες να ακουστεί καλά, μόρφωση ειδίκευση για όλους μας δουλιά", "η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι, μ' αγώνες κατακτιέται", "φτώχεια, υποβάθμιση, ταξικοί φραγμοί, αυτή είναι η παιδεία η ευρωπαϊκή", ήταν τα συνθήματα που φώναζαν οι μαθητές στη διάρκεια της πορείας, ενώ στα πανό ήταν αποτυπωμένα τα αιτήματα των μαθητών: "15% για την παιδεία, όχι στους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση και τη ζωή μας", έγραφε το πανό του Πολυκλαδικού Λυκείου του Αιγάλεω, ενώ "15% για την παιδεία, όχι στον αυταρχισμό. Οι μαθητές αγωνίζονται και θα νικήσουν" ήταν το σύνθημα στο πανό του 1ου και 3ου Λυκείου Χολαργού.

Οι μαθητές συναντήθηκαν με τον γενικό διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας και υπέβαλαν τα αιτήματά τους για μη εφαρμογή του νόμου, αλλά και για διενέργεια των μαθητικών εκλογών ενιαία σε όλα τα λύκεια της χώρας.

Στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση στην Καμάρα και πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης έκαναν χτες βράδυ μαθητές και στη Θεσσαλονίκη, στην οποία συμμετείχαν και φοιτητές από τις Εστίες.

Σ' όλη τη διαδρομή φώναζαν συνθήματα, καταγγέλλοντας την εκπαιδευτική αντιμεταρρύθμιση, που ξεκίνησε στα πλαίσια των εντολών της ΕΕ και του ΟΑΣΑ. Μια αντιμεταρρύθμιση, που οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη ένταση των φραγμών στη μόρφωση και ενισχύει την παραπαιδεία. Ολοι μαζί ζήτησαν αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15%, τη δημιουργία ενιαίου βασικού,12χρονου σχολείου, δημόσιου και δωρεάν, υποχρεωτικού για όλους τους μαθητές. Διατράνωσαν την απόφασή τους να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους στη μόρφωση. Η πορεία κατέληξε στο ΥΜΑΘ όπου μαθητές και φοιτητές επέδωσαν τα ψηφίσματα, με τα οποία διεκδικούν να αποσυρθεί άμεσα ο νόμος.

Οι μαθητές Νυχτερινών

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν και οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων της Ελλάδας, οι οποίοι πραγματοποιούν σύσκεψη την ερχόμενη Κυριακή στις 11.00 στα γραφεία του Συντονιστικού Νυχτερινών Αθήνας, προκειμένου να συντονίσουν τη δράση τους ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα και να διεκδικήσουν την επίλυση των αιτημάτων τους για τη νυχτερινή εκπαίδευση και τους εργαζόμενους μαθητές. Οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων δηλώνουν αποφασισμένοι να αγωνιστούν ενάντια στα νέα μέτρα, απόφαση που επιβεβαιώθηκε και κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Νυχτερινών Σχολείων Αθήνας, το οποίο έχει πάρει και την πρωτοβουλία για τις κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ