Παρασκευή 3 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μέτωπο για την παιδεία στην Πετρούπολη

Οτι θα αγωνιστούν για την κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου, που υποβαθμίζει την παιδεία και αναβαθμίζει την παραπαιδεία, μέσα από ένα ενιαίο μέτωπο πάλης το οποίο θα υπερασπίζεται το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, τόνισαν κατά την προχτεσινή ενημερωτική σύσκεψη, που διοργάνωσε η Ενωση Γονέων Πετρούπολης στο 2ο - 5ο Γυμνάσιο Πετρούπολης, γονείς, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι.

Στις δυτικές συνοικίες ένας στους δύο μαθητές δεν κατορθώνει να τελειώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση, ενώ αντίθετα στα βόρεια προάστια ένας στους τρεις είναι κάτοχος πτυχίου ΑΕΙ. Τα στοιχεία αυτά έδωσε η πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Μ. Τσιμπίδη,ενώ τόνισε ότι η υποχρεωτική εκπαίδευση για τα παιδιά των εργατών και των ανέργων θα μετατραπεί σε απαγορευτική.

"Με τις αλλεπάλληλες εξετάσεις, το υπουργείο Παιδείας έχει στόχο να αποτρέψει τους μαθητές να τελειώσουν το σχολείο", είπε στην εισήγησή του ο Κ. Βογιατζής,πρόεδρος της Γ' ΕΛΜΕ, τονίζοντας ότι η ελεύθερη πρόσβαση είναι ένας μύθος που σύντομα θα καταρρεύσει.

Ο Στ. Κορομπίλης,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας είπε ότι τα σχολεία θα παρέχουν "γνώσεις μιας χρήσης" για να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της αγοράς. Επίσης, τόνισε ότι οι γονείς θα παλέψουν για να μπορούν τα παιδιά τους να μορφώνονται, να κρίνουν και να αγωνίζονται γι' αυτά που τους ανήκουν.

Με τη σειρά του ο δήμαρχος Πετρούπολης, Γ. Γιώγος,κάλεσε όλους από κοινού να παλέψουν για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, γιατί, όπως είπε, "τίποτε δε χαρίζεται, αλλά όλα κατακτιούνται με διαρκή αγώνα".

Από τη συζήτηση προέκυψε σχετικό ψήφισμα όπου καταγγέλλεται ο αντιεκπαιδευτικός νόμος. Τονίζεται ότι ο νόμος αυτός υποβαθμίζει την παιδεία, με αποτέλεσμα να μειώνεται το ποσοστό των παιδιών που θα παρακολουθούν και αποφοιτούν από το σχολείο, ενώ σημειώνεται ότι η αιτία που θα οδηγεί τους μαθητές να εγκαταλείπουν το σχολείο θα είναι το σύστημα "των διαρκών εξετάσεων και βαθμοθηρίας", το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα να περάσουν αυτοί που θα έχουν το πιο ακριβοπληρωμένο φροντιστήριο. "Αυτό βέβαια δεν αφορά τα παιδιά των φτωχών, λαϊκών στρωμάτων, τα οποία είτε θα αναγκάζονται να εγκαταλείπουν το σχολείο, είτε θα περιορίζονται τελικά σε ένα χαμηλόβαθμο απολυτήριο, που θα περιορίζει και τις επιλογές τους", τονίζεται.

Στη σύσκεψη χαιρέτισε ο εκπρόσωπος της ΟΛΜΕ, Θ. Τσιριγώτης, ενώ ψήφισμα που καταγγέλλει τον αντιεκπαιδευτικό νόμο κατέθεσε και ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Πετρούπολης. Τέλος, αποφασίστηκε, όλοι όσοι συμμετείχαν στη συζήτηση να διοργανώσουν συσκέψεις για ενημέρωση της κοινής γνώμης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ