Παρασκευή 3 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
Χιλιάδες χαμένες ώρες, "ημέτεροι" διευθυντές και ρουσφέτια

Αδιαφανείς διαδικασίες στην επιλογή διευθυντών για εξυπηρέτηση πολιτικών και κομματικών σκοπιμοτήτων, καταγγέλλει η ΕΛΜΕ Πειραιά

Με τεράστιες ελλείψεις καθηγητών στα σχολεία του Πειραιά, όπου οι χαμένες διδακτικές ώρες ανέρχονται μέχρι στιγμής σε 48.000, ξεκίνησε και η φετινή σχολική χρονιά. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και ένα όργιο ρουσφετιών στις αποσπάσεις των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών, αλλά και αδιαφανείς διαδικασίες στην επιλογή διευθυντών Γυμνασίων και Λυκείων, ενώ ο προϊστάμενος δευτεροβάθμιας διεύθυνσης "δε βρίσκει χρόνο", για να συναντηθεί με το ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά.

Στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του το ΔΣ της ΕΛΜΕ ασχολήθηκε με τη διαδικασία επιλογής διευθυντών και τις αποσπάσεις και αποφάσισε τα εξής:

  • Επισημαίνει την αναστάτωση και το χάσιμο χιλιάδων ωρών διδασκαλίας, με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας.
  • Καταγγέλλει ότι ο πίνακας μορίων των υποψηφίων διευθυντών είναι δημιούργημα αδιαφανών διαδικασιών που εξυπηρετούν πολιτικές, κομματικές και συνδικαλιστικές παραταξιακές σκοπιμότητες και ως τέτοιος δεν έχει καμία σχέση με αξιοκρατία.
  • Σημειώνει ότι με ομόφωνη απόφαση το Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΔΕ) Πειραιά αρνήθηκε να δώσει στο ΔΣ της ΕΛΜΕ κατάσταση με την αναλυτική βαθμολογία όλων των υποψηφίων ώστε να υπάρχει διαφάνεια.
  • Υπογραμμίζει τη στάση των αιρετών του κλάδου που συμμετέχουν στο ΠΥΣΔΕ, οι οποίοι συντάχθηκαν πλήρως με την παραπάνω απόφαση και δε συμμορφώθηκαν με αποφάσεις γενικών συνελεύσεων της ΕΛΜΕ, για τη βαθμολόγηση όσων δε συμμετείχαν στην περσινή απεργία.
  • Καταγγέλλει την τροποποίηση της σύνθεσης των ΠΥΣΔΕ, που έγινε τον Αύγουστο, με την κατάργηση του "τρίτου αιρετού" δηλαδή του προτεινόμενου από τις πρωτοβάθμιες ενώσεις (ΕΛΜΕ).
  • Δηλώνει την αντίθεσή τους σε έξι αποσπάσεις νεοδιόριστων καθηγητών, από σχολεία της Β Πειραιά, σε Γραφεία Εκπαίδευσης για τις ανάγκες της υπηρεσίας και ζητά την ανάκλησή τους.

Εκτός από τις χιλιάδες χαμένες ώρες, το 60% των σχολείων του Πειραιά συνεχίζει να λειτουργεί σε διπλοβάρδια και το 20% σε ενοικιαζόμενα ακατάλληλα κτίρια. Ομως, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Φωρόπουλος αρνείται να συναντηθεί με το ΔΣ της ΕΛΜΕ, με το πρόσχημα ότι "δεν έχει χρόνο". Και όταν τελικά "ενέδωσε", και συμφώνησε να γίνει συνάντηση προχτές, φρόντισε να μην είναι στο γραφείο του.

"Κάθε προσπάθεια συνάντησης έχει πέσει στο κενό. Και αυτό γιατί τον διακατέχει μια νοοτροπία να μη συνεργάζεται με το συνδικαλιστικό κίνημα, ενώ δεν είναι διατεθειμένος να δώσει απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα σχολεία του Πειραιά", μας είπε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕΠ. Γιαννακόπουλος.Τα θέματα που η ΕΛΜΕ θα έθετε στον προϊστάμενο είναι ο αδιαφανής τρόπος επιλογής διευθυντών και των ρουσφετολογικών αποσπάσεων, αλλά και η ανάγκη άμεσης πρόσληψης αναπληρωτών για να σταματήσουν να χάνονται διδακτικές ώρες. "Μπροστά σε αυτή την κατάσταση ο κλάδος θα αντιδράσει και θα επιβάλει λύσεις. Ο προϊστάμενος πρέπει να συνεργαστεί ώστε να δοθούν άμεσα λύσεις στα προβλήματα για να υπάρχει στοιχειώδης λειτουργία των σχολείων", είπε ο Π. Γιαννακόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ