Παρασκευή 3 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Φίλοι, πάνω από τα συμφέροντα των όπλων

Νέοι από τον Τσεσμέ και τη Χίο, σε μια περίοδο έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών, έδωσαν το προηγούμενο Σάββατο τη δική τους απάντηση: "Δε θα επιτρέψουμε να γίνει η περιοχή ένα απέραντο νεκροταφείο"

Εδωσαν τα χέρια και αγκαλιάστηκαν, γιόρτασαν μαζί, τραγουδώντας και χορεύοντας, έσμιξαν τη χαρά και τη θέλησή τους για φιλία και ειρήνη και έστειλαν μήνυμα προς όλους τους πολιτικούς και στρατηγούς της Ελλάδας και της Τουρκίας: "Οι νέοι των δύο χωρών δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, θα μείνουν φίλοι πάνω από τα συμφέροντα των όπλων".

Ο λόγος για τους νέους της Χίου και του Τσεσμέ, που το προηγούμενο Σάββατο, σε κοινή εκδήλωση, χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς υπό τους ήχους τουρκικών και ελληνικών συγκροτημάτων. Η εκδήλωση έγινε στην πλατεία Βουνακίου της Χίου, με πρωτοβουλία του Παραρτήματος Χίου της ΕΕΔΥΕ και τοπικών μαζικών φορέων, υπό την αιγίδα των Δήμων Χίου και Τσεσμέ.

Να σημειώσουμε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Χίου νέοι από τον Τσεσμέ και τη Χίο χόρεψαν μαζί παραδοσιακούς χορούς των δύο χωρών, σε μια κατάμεστη πλατεία και κάτω απ' τα θερμά χειροκροτήματα των κατοίκων. Κι ήταν αυτή η συμμετοχή του κόσμου, που έδειξε ότι στην κυριολεξία οι δύο λαοί αγκαλιάζουν αυτές τις εκδηλώσεις φιλίας και καταλαβαίνουν το βαθύτερο νόημά τους. Η υπόσχεση για το επόμενο ραντεβού, για μια νέα κοινή εκδήλωση, κλείστηκε και αυτό που απομένει είναι να καθοριστεί και η ημερομηνία.

Το πιο σημαντικό, όμως, στοιχείο αυτής της εκδήλωσης είναι πως οι νέοι της Χίου και του Τσεσμέ είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους και ν' ανταλλάξουν διευθύνσεις, επισημαίνοντας ότι το μόνο που τους χωρίζει είναι λίγα μίλια θάλασσας και τίποτα άλλο. "Μα, αυτοί είναι τελικά οι Ελληνες; Δεν πρέπει να υπάρχουν καλύτεροι άνθρωποι", "Μα, αυτοί είναι οι Τούρκοι; Είναι τόσο καλοί". Αυτά ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια δύο νέων - ενός Ελληνα και ενός Τούρκου - μελών των συγκροτημάτων, όπως καταγράφτηκαν στην εφημερίδα "Αλήθεια" της Χίου.

Την εκδήλωση άνοιξε, εκ μέρους της διοργανώτριας Επιτροπής, ο Δ. Ψωμαδάκης, στέλνοντας το μήνυμα "ότι οι λαοί είναι αδέλφια, οι νέοι δε θα επιτρέψουν να γίνει η περιοχή νεκροταφείο". Ο δήμαρχος της Χίου Γ. Βαρκάρης,απ' την πλευρά του, τόνισε ότι "αυτές οι εκδηλώσεις γνωρίζουν τους ανθρώπους μεταξύ τους". Χαρακτηριστικά ήταν, όμως, τα λόγια του δημάρχου του Τσεσμέ Ν. Ερτάν, ο οποίος είπε: "Ο πατέρας μου γεννήθηκε εδώ, 12 χρονών ήμουνα, όταν, επισκεπτόμενοι τη Χίο, πίναμε καφέ κάτω απ' τα ίδια πλατάνια. Φτάνει πια όσα πληρώσαμε σε όπλα. Είμαστε γείτονες, είμαστε φίλοι, δε θα μας χωρίσει κανείς, ας το βάλουν στο νου τους"...

Οι χαιρετισμοί τελείωσαν με το μήνυμα του τοπικού Παραρτήματος της ΕΕΔΥΕ, που διάβασε ο Γ. Αμπατζής: "Δε θα κάνουμε το χατίρι κανενός, ούτε των αφεντικών του Σημίτη και του Γιλμάζ να σφαχτούμε μεταξύ μας, θα δυναμώσουμε τις σχέσεις και τη φιλία μας". Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο νομάρχης Χίου Γ. Καλουτάς,καθώς και ο εκπρόσωπος του Φάρου Βαρβασίου, τα χορευτικά συγκροτήματα του οποίου συμμετείχαν στην εκδήλωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ