Παρασκευή 3 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κράτησαν μακριά τους παραπληγικούς

Μαχητική παρουσία των κινητικά αναπήρων έξω από το υπουργείο

Την ώρα που η ηγεσία του υπουργείου Υγείας καλωσόριζε τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη στην πόρτα του υπουργείου, την ίδια ώρα απ' τη συμβολή των οδών Αριστοτέλους και Μάρνη τα συγκεντρωμένα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) κατάγγελναν με τον τηλεβόα την απαγόρευση απ' την Αστυνομία να περάσει έστω και μια τριμελής Επιτροπή, η οποία θα επέδιδε στον πρωθυπουργό ένα υπόμνημα με τα αιτήματά τους.

Είχε προηγηθεί η κινητοποίηση των παραπληγικών την περασμένη Δευτέρα, που είχε καταλήξει στη συμβολική "κατάληψη" του υπουργείου Υγείας. Ετσι, χτες απ' τις 6πμ είχαν επιστρατευτεί απίστευτα μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις, που τοποθετήθηκαν γύρω απ' το υπουργείο Υγείας για να μην ενοχληθεί ο πρωθυπουργός. Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των παραπληγικών, Δ. Μαυροκέφαλος,κατήγγειλε την απαράδεκτη, όπως τη χαρακτήρισε, στάση του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας. Επίσης, ο Δ. Μαυροκέφαλος και η Σ. Καρκατζού,μέλος του ΔΣ των παραπληγικών, καταδίκασαν την ηγεσία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ) για την απουσία της απ' τη χτεσινή συγκέντρωση.

Παρών στη συγκέντρωση ήταν ο Χ. Χουρδάκης,μέλος της διοίκησης της ΕΣΑΕΑ και στέλεχος της "Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης Τυφλών", που τόνισε: "Η κυβέρνηση όταν επιτίθεται για να αφαιρέσει μια σειρά κατακτήσεων απ' τον ελληνικό λαό και ειδικότερα από τα ΑΜΕΑ, επιλέγει την τακτική του καρότου και του μαστιγίου. Από τη μια λοιπόν μεριά προωθεί τη φιλανθρωπία μέσα από διάφορα τηλε-σόου, που αντιμετωπίζουν τα ΑΜΕΑ ως ζητιάνους και απ' την άλλη δρα ανοιχτά τρομοκρατικά, φτάνοντας στο σημείο να απαγορεύσει ουσιαστικά τη συγκέντρωση απέναντι από το υπουργείο".

Στη χτεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας παραβρέθηκαν ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Παν. Σοφός,καθώς και η αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Λ. Μεθωνιού.

Το υπόμνημα των παραπληγικών Ο Σύλλογος των Παραπληγικών στο υπόμνημά του προς τον πρωθυπουργό, μεταξύ των άλλων, ζητά: Το εξωιδρυματικό επίδομα να χορηγείται κάθε μήνα και, επίσης, να χορηγούνται τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα άδειας του εξωιδρυματικού επιδόματος στους παραπληγικούς και τετραπληγικούς ασφαλισμένους των δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ. Στους ασφαλισμένους των Ταμείων αρμοδιότητας υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας να καλύπτεται η δαπάνη για την αγορά τεχνικών βοηθημάτων, όπως στο ΙΚΑ. Να ιδρυθούν μονάδες αποκατάστασης παραπληγικών στα μεγάλα αστικά κέντρα και να θεσπιστεί εθνικό πρόγραμμα κοινωνικής φροντίδας για άτομα μα βαριές κινητικές αναπηρίες. Να δημιουργηθούν στέγες αυτόνομης διαβίωσης ατόμων με κινητικές αναπηρίες και στα Διοικητικά Συμβούλια των ιδρυμάτων χρόνιων παθήσεων καθώς και των κέντρων αποκατάστασης να τοποθετούνται εκπρόσωποι των ΑΜΕΑ.
Η "Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση"

Η "Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση" (ΕΣΚ) Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την πολιτική της κυβέρνησης, που μειώνει συνεχώς τις κοινωνικές δαπάνες και τονίζει: "Πέρα απ' την εισοδηματική πολιτική, τα προβλήματα των παραπληγικών και των κινητικά αναπήρων, που έχουν σχέση με την πρόσβαση, την αποκατάσταση, ιατρική και επαγγελματική, τα τεχνητά μέλη, την υγεία κ.ά., είναι χρόνια και οξυμένα. Αυτά τα προβλήματα ζητούν λύσεις και όχι "θα", "συστάσεις επιτροπών" και "φιλανθρωπία"".

Η ΕΣΚ ζητά τη γενναία αύξηση των δαπανών για την πρόνοια, την παιδεία και την υγεία μέσα απ' τον κρατικό προϋπολογισμό του 1998 και τονίζει την ανάγκη για τη δημιουργία ενός ισχυρού και εκδημοκρατισμένου δημόσιου τομέα πρόνοιας, παιδείας και υγείας με τη σταδιακή δημοσιοποίηση των μεγάλων φιλανθρωπικών ιδρυμάτων που καλύπτουν σήμερα τις βασικές ανάγκες των ΑΜΕΑ, το χτύπημα της φιλανθρωπίας και της εμπορευματοποίησης των αναγκών τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ