Παρασκευή 3 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Μην τα περιμένετε όλα από κρατικές υπηρεσίες

Το σύστημα της υγείας και της πρόνοιας είναι σπάταλο "σε ορισμένες πτυχές", ενώ σημαντικό σημείο της πολιτικής της κυβέρνησης είναι ο εθελοντισμός, δήλωσε χτες ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας

Οσο κι αν προσπάθησε χτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης να παρουσιάσει τη χτεσινή επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας ως προσήλωση της κυβέρνησης στο κράτος πρόνοιας ώστε οι "πολίτες να νιώσουν περισσότερη ασφάλεια", εντούτοις πέτυχε ακριβώς το αντίθετο: Να εντείνει, δηλαδή, τις ανησυχίες ότι οι "άξονες στην υγεία" και οι "δράσεις στην πρόνοια", που ανακοίνωσε, θα σημάνουν παραπέρα ένταση της πολιτικής λιτότητας για τους παραπάνω τομείς και ότι ο πολίτης είτε αμέσως είτε διά του ασφαλιστικού φορέα θα κληθεί να πληρώσει την επέκταση και εμπέδωση των δημοσιονομικών λογικών - που στα λόγια βέβαια τις εξόρκισε ο Κ. Σημίτης.

Και δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς αφού ο πρωθυπουργός Θεωρεί ότι το "σύστημα υγείας και πρόνοιας το οποίο υπάρχει σήμερα είναι σε ορισμένες πτυχές του σπάταλο". Μάλιστα το νέο μήνυμα λιτότητας συνοδεύτηκε με την ωμή προειδοποίηση του Σημίτη: "Δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από τις κρατικές υπηρεσίες. Δεν μπορούμε να τα περιμένουμε από κάποιους ιδιώτες οι οποίοι προσφέρουν".

Ετσι πέρα απ' την εξομοίωση κράτους και ιδιωτών στην προσφορά των υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας, ο πρωθυπουργός παρουσίασε και τον εθελοντισμό ως ένα "σημαντικό εργαλείο" στην εκσυγχρονιστική οικοδόμηση του κράτους πρόνοιας. "Θέλω, είπε, να τονίσω, ότι ένα σημαντικό εργαλείο της πολιτικής μας είναι η ανάπτυξη του εθελοντισμού στην παροχή των υπηρεσιών πρόνοιας αλλά θα έλεγα και γενικά του εθελοντισμού. Και για την υγεία, χρειάζεται ο εθελοντισμός. Η αυθόρμητη βοήθεια στον διπλανό μας, είναι ίσως από τα στοιχεία εκείνα της ελληνικής κοινωνίας τα οποία είναι ελκυστικά. Υπάρχουν ήδη αλλά πρέπει να τα ενισχύσουμε, γιατί έτσι ενισχύουμε την κοινωνική συνοχή".

Οι άξονες για την υγεία

Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης είχε χτες συνάντηση στο υπουργείο Υγείας με τον υπουργό Κ. Γείτονα,τους υφυπουργούς Υγείας Μ. Σκουλάκη και Πρόνοιας Θ. Κοτσώνη,τη γενική γραμματέα του υπουργείου Ιω. Πανοπούλου και το Γραμματέα Πρόνοιας Π. Αποσκίτη.Μετά τη συνάντηση έγιναν δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους και ο Κ. Σημίτης απάντησε σε ερωτήσεις τους.

Ο Κ. Γείτονας είπε ότι ο στόχος του υπουργείου θα κινηθεί σε δυο κατευθύνσεις: Στην πνοή και τον εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ και στη δημιουργία ενός σύγχρονου συστήματος κοινωνικής φροντίδας.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός παρουσίασε οχτώ άξονες στην υγεία και τις δράσεις στην πρόνοια. Πέρα απ' τις γενικές ιδέες, που ακούστηκαν, εκείνο που φάνηκε ξεκάθαρα είναι ότι βασικές επιλογές της κυβέρνησης που θεσμοθετήθηκαν με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι είτε παραπέμπονται στο απώτερο μέλλον είτε θα εφαρμοστούν σε πιλοτική βάση.

Αντίθετα φαίνεται να ενεργοποιούνται εκείνες οι διαδικασίες που διακατέχονται - παρά τους εξορκισμούς της δημοσιονομικής λογικής απ' τον Κ. Σημίτη - απ' τη "λογιστική εξόδων και δαπανών".

Ετσι λοιπόν απ' τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, καθώς και τις απαντήσεις που έδωσε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, προκύπτουν τα εξής:

  • Θα γίνουν συνενώσεις φορέων υγείας, νοσοκομείων και κοινή λειτουργία Διοικητικών Συμβουλίων ή λειτουργία Διοικητικών Συμβουλίων για περισσότερα νοσοκομεία στα πλαίσια, γενικότερα, της βελτίωσης του δημόσιου τομέα. Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι δε θα αλλάξει το ισχύον νομικό καθεστώς των νοσοκομείων.
  • Μπαίνει σε άμεση εφαρμογή η αλλαγή των νοσηλίων. Ο πρωθυπουργός, είπε, το Υπουργικό Συμβούλιο έχει ασχοληθεί με το θέμα αυτό και δε θέλησε να προκαταλάβει "αυτούς οι οποίοι έχουν περισσότερη γνώση και ασχολούνται".

Πάντως, ο νέος νόμος προβλέπει το διαφοροποιημένο νοσήλιο που σημαίνει μετακύληση τεράστιων δαπανών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Μάλιστα πριν την ψήφιση του νόμου, το ΙΚΑ τάχτηκε υπέρ του αυστηρώς κλειστού νοσηλίου επισημαίνοντας ότι αν εφαρμοστεί το διαφοροποιημένο νοσήλιο θα επιβαρυνθεί το Ιδρυμα με επιπλέον 200 δισ. δραχμές.

Σήμερα με πληροφορίες του "Ρ", η διυπουργική επιτροπή φαίνεται να προσανατολίζεται στην πρόταση για εφαρμογή του διαφοροποιημένου νοσηλίου.

  • Μετά τα πρόσφατα μέτρα για τα φάρμακα "πρέπει να προχωρήσουμε και στην εκτεταμένη εφαρμογή της λίστας για να μπορέσουμε να περιορίσουμε τις δαπάνες" είπε ο πρωθυπουργός.
  • "Βρίσκεται σε εξέλιξη η αναμόρφωση των προνοιακών υπηρεσιών, των προνοιακών φορέων, η αποκέντρωσή τους, η εναρμόνιση των κανόνων λειτουργίας, η καθιέρωση προδιαγραφών και για τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, η καθιέρωση δεικτών ποιότητας και αξιοποίησης των δυνατοτήτων των τοπικών κοινωνιών".

Σύμφωνα με πληροφορίες του "Ρ", ήδη επεξεργάζεται και σχετικό νομοσχέδιο ενώ υπάρχει η φιλοδοξία της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να είναι έτοιμο και να κατατεθεί πριν τα Χριστούγεννα. Ο προσανατολισμός του νομοσχεδίου βρίσκεται στις συγχωνεύσεις φορέων και δραστηριοτήτων που προσφέρονται από διαφορετικούς φορείς.

Κατά τα άλλα απ' τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού προέκυψαν τα εξής:

  • Ο οικογενειακός γιατρός θα παραμείνει, όπως παρέμενε απ' το 1983, απλή θεσμική διατύπωση.
  • Τα περίφημα Δίκτυα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα εφαρμοστούν πιλοτικά χωρίς να προσδιορίζεται και ποια έκταση θα έχει αυτή η πιλοτική εφαρμογή.
  • Δεν έγινε καμία αναφορά στους μάνατζερ που πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου παρουσιάστηκαν ως οι μάγοι που θα φέρουν την αποτελεσματική διαχείριση στα δημόσια νοσοκομεία.

Αν και τις προηγούμενες μέρες είχε ειπωθεί ότι ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει την τοποθέτηση κάποιων μάνατζερ εντούτοις η μοναδική χτεσινή αναφορά ήταν τούτη: "Συμφωνήσαμε και ψηφίστηκε να υπάρχει μία διοίκηση στα νοσοκομεία η οποία να έχει ως κεντρικό κριτήριο την αποτελεσματική διαχείριση και την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων και ελπίζουμε ότι με τη διοίκηση αυτή στα νοσοκομεία θα βελτιωθεί το επίπεδο των υπηρεσιών και θα περιοριστεί η σπατάλη πόρων".

Καθυστέρηση προσλήψεων

Ο Κ. Σημίτης παραδέχτηκε ότι υπάρχει καθυστέρηση προσλήψεων στα νοσοκομεία και υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσουν πιο γρήγορα εφεξής. Αλλά όσον αφορά τις περικοπές των αποδοχών των εργαζομένων στα νοσοκομεία δεν έγινε καμιά αναφορά.

Οταν μάλιστα ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός αν θα υπάρξει αύξηση κονδυλίων, είπε γενικά ότι ποτέ δε φτάνουν τα λεφτά για την υγεία και την πρόνοια και υποσχέθηκε γενικώς κάποιες αυξήσεις στους ερχόμενους προϋπολογισμούς.

Εντελώς επιγραμματικά έγιναν αναφορές στα εξής ζητήματα:

- Στη νέα οικογένεια και το παιδί, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και στη δημόσια υγεία. Επίσης έγιναν αναφορές στα μέτρα για το ΕΪΤΖ και τα ναρκωτικά.

Τέλος όσον αφορά την Τρίτη Ηλικία ο Κ. Σημίτης θυμήθηκε τα ΚΑΠΗ που πρέπει να ενισχυθούν και επανέλαβε το "πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι" που εδώ κι ένα χρόνο εφαρμόστηκε πιλοτικά στο Περιστέρι και τον περασμένο Ιούλη ανακοινώθηκε ότι θα εφαρμοστεί σε ακόμα 102 δήμους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ