Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΤΗΝ «ΠΙΚΡΗ» ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ
Κοινή απάντηση αγροτών και εργαζομένων!

Συγκέντρωση αγωνιστικής προετοιμασίας, τη Δευτέρα στη Λάρισα, με κοινή πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και του Εργατικού Κέντρου

Συγκέντρωση - σύσκεψη αγροτών και εργαζομένων στο εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) και στα μέσα μεταφοράς των τεύτλων, καθώς και άλλων επαγγελματιών που σχετίζονται με την τευτλοκαλλιέργεια και τη ζάχαρη, θα πραγματοποιηθεί, στις 6 μ.μ. της ερχόμενης Δευτέρας, στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Στη συγκέντρωση, που διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (ΕΟΑΣΛ) και του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (ΕΚΛ), θα συζητηθούν οι πρόσφατες καταστροφικές αποφάσεις για τη ζάχαρη που πήρε η Σύνοδος Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ και οι τρόποι οργάνωσης και συντονισμού της πάλης αγροτών, εργαζομένων κι επαγγελματιών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που θα υπάρξουν στον αγροτικό κόσμο και σε όλους όσοι σχετίζονται με την τευτλοκαλλιέργεια και τη ζάχαρη.

Την αντίθεσή τους στην απόφαση της ΕΕ εξέφρασαν, σε συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωποι των διοικήσεων της ΕΟΑΣΛ και του ΕΚΛ, σημειώνοντας ότι με τη μείωση της τιμής της ζάχαρης κατά 36% και των τεύτλων κατά 39%, η τευτλοκαλλιέργεια στη χώρα μας οδηγείται σε συρρίκνωση και μειώνεται δραματικά η ντόπια παραγωγή ζάχαρης. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα:

  • Το ξεκλήρισμα χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών που θ' αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την τευτλοκαλλιέργεια.
  • Την απόλυση και την ανεργία εκατοντάδων εργαζομένων στην ΕΒΖ, καθώς, λόγω της μείωσης της παραγωγής, εργοστάσιά της κινδυνεύουν να κλείσουν.
  • Την οικονομική ζημιά των επαγγελματιών που μεταφέρουν τα τεύτλα κι άλλων που συναλλάσσονται με την ΕΒΖ, όπως και των βιοτεχνών και εμπόρων που πουλούν αγροτικά εφόδια και μηχανήματα στους τευτλοπαραγωγούς.
  • Τον εξαναγκασμό των Ελλήνων καταναλωτών να τρώνε ξένη ζάχαρη, που είναι, αποδεδειγμένα, κατώτερης ποιότητας από την ελληνική, καθώς, λόγω της μείωσης της ντόπιας παραγωγής, θα αυξηθούν οι εισαγωγές και θα ενταθεί το πρόβλημα διατροφικής εξάρτησης της χώρας μας.
Οι υπεύθυνοι

Οι εκπρόσωποι του αγροτικού και εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος υπογράμμισαν ότι με τη μείωση των κονδυλίων για τη ζάχαρη η ΕΕ επιδιώκει τη συγκέντρωση της τευτλοκαλλιέργειας σε λίγους μεγαλοαγρότες και των εργοστασίων σε λίγες χώρες και την εξασφάλιση πιο φτηνής πρώτης ύλης στις ζαχαροβιομηχανίες.

Κι επισήμαναν ότι η καταψήφιση από την κυβέρνηση της ΝΔ της συγκεκριμένης απόφασης στην ΕΕ, δεν την απαλλάσσει από τις ευθύνες της, καθώς κι αυτή, όπως και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, υπερψήφισε την αναθεώρηση της ΚΑΠ, στο πλαίσιο της οποίας ο νέος καταστροφικός κανονισμός για τη ζάχαρη ήταν μονόδρομος. Σοβαρές ευθύνες - συμπλήρωσαν - έχουν και οι ηγεσίες της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΣΥΔΑΣΕ και της ΓΕΣΑΣΕ, που στηρίζουν τη νέα ΚΑΠ και, γενικότερα, την αντιαγροτική πολιτική των κυβερνήσεων, αλλά και διάφοροι αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που αναλώνονται σε συσκέψεις, για να ξεφουσκώσουν την οργή και να καλμάρουν τις αγωνιστικές διαθέσεις των αγροτών. Στην κατεύθυνση του αποπροσανατολισμού και της παραπλάνησης του αγροτικού κόσμου κινούνται και οι προτροπές προς τους παραγωγούς ν' αποδεχτούν τη νέα ΚΑΠ και να κάνουν «στροφή» προς άλλες καλλιέργειες και ιδιαίτερα προς τις ενεργειακές για την παραγωγή βιοκαυσίμων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ