Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
Θηλιά 63, 5 δισ. ευρώ

Με το ιλιγγιώδες ποσό του 1,2 δισ. ευρώ το μήνα φουντώνει ο δανεισμός των νοικοκυριών

Μέρα με τη μέρα φουντώνει, ολοένα και περισσότερο, η υπερχρέωση των λαϊκών νοικοκυριών στις τράπεζες. Η συγκεκριμένη κατάσταση είναι ένα από τα αποτελέσματα της εφαρμοζόμενης πολιτικής λιτότητας, η οποία αποδείχνεται ο καλύτερος κράχτης της πραμάτειας των τραπεζών. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (Σεπτέμβρης 2005), τα χρωστούμενα από τα νοικοκυριά είχαν απογειωθεί στα 63,5 δισ. ευρώ από 48,9 δισ. ευρώ το Σεπτέμβρη του 2004. Σε απόλυτα μεγέθη ο όγκος του δανεισμού αυξάνει με 1,2 δισ. ευρώ το μήνα και ο ετήσιος ρυθμός αύξησης φτάνει στο 30%, σχεδόν δέκα φορές πάνω από τον τιμάριθμο. Με αυτά τα δεδομένα, η μάζα του δανεισμού των νοικοκυριών στις τράπεζες αναμένεται να πλησιάσει το 37% του ΑΕΠ που θα παραχτεί μέσα στο 2005. Είναι απόλυτα φανερό ότι η υπερχρέωση μαζί με την τοκογλυφία του τραπεζικού κεφαλαίου δυναμιτίζουν και αποδυναμώνουν ακόμη περισσότερο τα λαϊκά εισοδήματα. Με βάση επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, τα δάνεια των νοικοκυριών που έχουν περάσει στο «κόκκινο» (με καθυστέρηση πάνω από τρεις μήνες) έχουν ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ. Η αφαίμαξη λαϊκών εισοδημάτων πρόκειται να πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, εξαιτίας της αναμενόμενης αύξησης των επιτοκίων του ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σε αυτό το πλαίσιο οι ντόπιες τράπεζες θα βρουν τη δικαιολογία να προχωρήσουν σε ανατιμήσεις των δόσεων για τα δάνεια με κυμαινόμενα επιτόκια, τα οποία επηρεάζουν το σύνολο των καταναλωτικών δανείων και το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των στεγαστικών δανείων.

Η εικόνα της υπερχρέωσης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία Σεπτέμβρη 2005 που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδας, είναι η παρακάτω:

  • Τα κάθε είδους δάνεια των νοικοκυριών φτάνουν στο ιλιγγιώδες ύψος των 63,5 δισ. ευρώ (48,9 δισ. το Σεπτέμβρη του 2004), παίρνοντας αύξηση 30%. Στα ποσά αυτά υπολογίζονται και οι λεγόμενες «τιτλοποιήσεις δανείων», οι οποίες βέβαια συνεχίζουν να αποτελούν κομμάτι του χρέους των νοικοκυριών.
  • Στεγαστικά δάνεια: Εφτασαν τα 41,3 δισ. ευρώ (από 31,8 δισ. πέρσι) με ποσοστό αύξησης 30%. Σύμφωνα με άλλα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, που συλλέγονται από μεσιτικά γραφεία, το α΄ τρίμηνο του 2005 οι ανατιμήσεις κατοικιών στην περιοχή της Αθήνας έφτασαν σε 6,6% και στις λοιπές αστικές περιοχές (β΄ τρίμηνο 2005) σε 11,5%.
  • Καταναλωτικά δάνεια: Ξεπετάχτηκαν στα 20,6 δισ. ευρώ (από 15,7 δισ. το Σεπτέμβρη του 2004) με ποσοστό αύξησης 31%. Η εξέλιξη αποδείχνει τη διογκούμενη οικονομική δυσπραγία των λαϊκών στρωμάτων, τα οποία επιχειρούν να τα φέρουν βόλτα με τραπεζικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες.

Ο τραπεζικός δανεισμός των επιχειρήσεων φτάνει σε 69,3 δισ. ευρώ με ετήσιο ρυθμό αύξησης 5,9%. Νοικοκυριά μαζί με επιχειρήσεις χρωστούν 132,8 δισ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ