Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Λιτότητα χωρίς ημερομηνία λήξης

Βίαιη επίθεση κατά του δημόσιου τομέα εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομίας, προετοιμάζοντας το έδαφος για την προώθηση νέων αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, που αυτή τη φορά θα πλήξουν το «στενό» δημόσιο τομέα

Σκληρή πολιτική λιτότητας πέραν της τρέχουσας τετραετίας και συνέχιση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, με στόχο να καταστήσουν τον ελληνικό καπιταλισμό περισσότερο εξωστρεφή, δυναμικό και ανταγωνιστικό, ώστε να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που προσφέρει η ευρωπαϊκή και παγκόσμια καπιταλιστική ολοκλήρωση, εξάγγειλε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης στη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο του περιοδικού «EUROMΟNEY» (ΓΙΟΥΡΟΜΑΝΕΪ) με θέμα «ΕΛΛΑΔΑ 2005. Το Ετος της Ανταγωνιστικότητας».

Κατά τον υπουργό Οικονομίας, τρεις είναι οι βασικές αιτίες της περιορισμένης - όπως είπε - ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, τις οποίες ο ίδιος εντόπισε:

  • στα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα
  • στον αναποτελεσματικό δημόσιο τομέα
  • και στην απουσία υποδομών που είναι αναγκαίες για την αύξηση της παραγωγικότητας.

Αναφερόμενος στην ανάγκη μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, ο υπουργός προειδοποίησε τον ελληνικό λαό ότι «η εξάλειψή τους απαιτεί μια συστηματική προσπάθεια με ορίζοντα που ξεπερνά την τετραετία...». Και αυτό επειδή «σκοπός δεν είναι μόνο να μειώσουμε το έλλειμμα το 2006 κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ, αλλά και στη συνέχεια να εμφανίσουμε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, με σκοπό τη διασφάλιση της μελλοντικής δημοσιονομικής σταθερότητας...».

Με άλλα λόγια, η πολιτική της σκληρής δημοσιονομικής λιτότητας, η οποία μεταφράζεται σε καθήλωση των μισθών και των συντάξεων, περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, νέα φορολογικά μέτρα και συνέχιση της εκποίησης δημόσιας περιουσίας, συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς και επεκτείνεται στο διηνεκές. Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε δηλώσεις που είχε κάνει τις προηγούμενες ημέρες στην κρατική ΝΕΤ, ο Γ. Αλογοσκούφης είχε μιλήσει για την ανάγκη οκταετούς δημοσιονομικής προσαρμογής. Οι συχνές και επαναλαμβανόμενες αναφορές στην επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής των πολιτικών λιτότητας δεν πρέπει να είναι άσχετες με τις νέες δεσμεύσεις που φαίνεται να έχει αναλάβει η κυβέρνηση της ΝΔ απέναντι στην ΕΕ, με αφορμή τις παλινωδίες σχετικά με την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού του 2006.

Σε άλλα σημεία της ομιλίας του ο Γ. Αλογοσκούφης επιτέθηκε με βαρείς χαρακτηρισμούς κατά του δημόσιου τομέα. Ο τελευταίος ενοχοποιείται σαν «αναποτελεσματικός» και «διογκωμένος», σαν παράγοντας που εκτρέφει τον πληθωρισμό και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα, που πολλές φορές οδηγεί στη διαφθορά και που γεννά τη γραφειοκρατία... Η δαιμονοποίηση του δημόσιου τομέα - ο οποίος εμφανίζεται υπερταξικος, πέρα από την κοινωνία, τις πολιτικές και τα κόμματα - απλώς σηματοδοτεί τις νέες αντιδραστικές παρεμβάσεις που σχεδιάζει να προωθήσει η κυβέρνηση της ΝΔ, ώστε να τον μετατρέψει σε μηχανισμό περισσότερο φιλικό προς τις επιχειρήσεις και τους στόχους της ανταγωνιστικότητας. Αυτό φυσικά προϋποθέτει περιορισμούς των εργασιακών, ασφαλιστικών και μισθολογικών δικαιωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι συλλήβδην ενοχοποιούνται για την ...κακοδαιμονία του δημόσιου τομέα.

Τη βαθιά ταξική κυβερνητική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ ο Γ. Αλογοσκούφης την έντυσε με εθνικά χρώματα. «Η πολιτική μας έχει ως στόχο τη θεμελίωση μιας νέας προοπτικής για την Ελλάδα και τους Ελληνες. Πρόκειται για μια εθνική πολιτική, για μια εθνική προσπάθεια....». Οι δε αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που δημιουργούν συνθήκες κοινωνικού δαρβινισμού εμφανίζονται ως πολιτικές που στόχο έχουν «την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική πρόοδο και ευημερία όλων των πολιτών...». Στα πλαίσια αυτά υποσχέθηκε «βαθιές τομές και καλά στοχευμένες μεταρρυθμίσεις» για το μέλλον...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ