Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
70 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΣΕΓΕΣ
Οι «νεκροθάφτες» του συνεταιριστικού κινήματος

Η αρνητική κατάσταση στους συνεταιρισμούς μπορεί να αλλάξει με την αλλαγή των συσχετισμών δύναμης σε όλα τα επίπεδα

Η επετειακή εκδήλωση που διοργάνωσε χτες η πρασινογάλαζη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση της κορυφαίας αυτής συνεταιριστικής οργάνωσης, θα ταίριαζε καλύτερα αν ήταν μνημόσυνο... Γιατί απλούστατα οι διοικούντες της ΠΑΣΕΓΕΣ και οι κυβερνήσεις του δικομματισμού οδήγησαν το συνεταιριστικό κίνημα στη διάλυση και την ανυποληψία. Κι αν αναλογιστεί κανείς τι θα έπρεπε να είναι το συνεταιριστικό κίνημα και πώς το έχουν καταντήσει κάτι κύριοι σαν τον Τζανέτο Καραμίχα, δε γίνεται να μην οργιστεί και να μην παλέψει να μπει τέρμα σε αυτή την κατάντια.

Βέβαια, χτες στην εκδήλωση - που έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια και του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή - δόθηκε βάρος στη δημιουργία επικοινωνιακών εντυπώσεων και επίδειξης φιλοαγροτικού ενδιαφέροντος από την κυβέρνηση. Ομως η κυβέρνηση είναι αυτή, που μέσω της ΑΤΕ κλείνει την «Ομοσπονδία» στη Θεσσαλονίκη και σχεδιάζει να πουλήσει μια από τις λίγες συνεταιριστικές γαλακτοβιομηχανίες, τη «ΡΟΔΟΠΗ». Και αυτή η κυβέρνηση εφαρμόζει τις αντιαγροτικές αποφάσεις της ΕΕ που οδηγεί τους μικρομεσαίους αγρότες στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα και τους συνεταιρισμούς στο μαρασμό. Και στο θέμα της ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής οι πρασινογάλαζοι διοικούντες της ΠΑΣΕΓΕΣ λειτουργούν ως μηχανισμός προπαγάνδας και αποπροσανατολισμού. Με το αζημίωτο βέβαια...

Αλλά η μεγαλύτερη ντροπή στη χτεσινή εκδήλωση ήταν η ομιλία του προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτου Καραμίχα. Οι απόψεις του, όπως «...να αποκαταστήσουμε το ρόλο των αγροτικών συνεταιρισμών ως φορέων συλλογικής και κοινωνικής επιχειρηματικότητας που ανήκουν στον ευρύτερο ιδιωτικό τομέα», αποτελούν το λιγότερο προσβολή για το συνεταιριστικό κίνημα! Και αν ο πρόεδρος και η υπάρχουσα διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ θέλουν κάτι τέτοιο, να παραιτηθούν και να πάνε να «συνεταιριστούν» με όποια ιδιωτικά συμφέροντα θέλουν. Οχι όμως να το κάνουν αυτό κατέχοντας τις καρέκλες της ΠΑΣΕΓΕΣ. Γιατί οι συνεταιρισμοί δεν είναι για ξεπούλημα, ούτε για να μετατραπούν σε Ανώνυμες Εταιρίες, που καμία σχέση δε θα έχουν με τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών.

Η χτεσινή ομιλία του προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ συνέπεσε πλήρως με το χαιρετισμό του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, δείχνοντας με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι οι γαλαζοπράσινοι καρεκλοκένταυροι όπως έδιναν τα διαπιστευτήριά τους στην προηγούμενη κυβέρνηση, το ίδιο κάνουν και με τη σημερινή: Στο κάλεσμα του πρωθυπουργού να διαδραματίσει η ΠΑΣΕΓΕΣ «σημαντικό ρόλο στη Νέα Εποχή», αλλά και να «έχει λόγο και ρόλο καθοριστικό στις αναγκαίες προσαρμογές», η ηγεσία της έδωσε με μεγάλη της χαρά καταφατική απάντηση.

Στη χτεσινή εκδήλωση παρευρέθηκαν και μίλησαν ο υπουργός και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού.

Αναγκαία η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων

Στη χτεσινή εκδήλωση παρευρέθηκε και μίλησε ο Αχ. Κανταρτζής, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, τονίζοντας τις δυσμενείς αλλαγές στον αγροτικό τομέα της χώρας ελέω νέας ΚΑΠ, οι οποίες προωθούν τη συγκέντρωση του γεωργικού κεφαλαίου στα χέρια των λίγων, προσθέτοντας ταυτόχρονα: «Αλλη θα ήταν η κατάσταση αν η ηγεσία του συνεταιριστικού και του συνδικαλιστικού κινήματος αντιστεκόταν σε αυτές τις επιλογές και έμπαινε μπροστά στους αγώνες. Η νέα ΚΑΠ που διαμορφώθηκε με την ενδιάμεση αναθεώρηση είναι πλέον η χαριστική βολή». Ο Αχ. Κανταρτζής ανέφερε επίσης ότι τις αρνητικές επιπτώσεις της νέας ΚΑΠ από κοινού επιχειρούν να εξωραΐσουν η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, βάζοντας στο χορό τις ηγεσίες των συνεταιριστικών οργανώσεων και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με στόχο πάντα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εμποροβιομηχάνων. Τόνισε ακόμη την αναγκαιότητα μιας άλλης πολιτικής για να αλλάξει αυτή η κατάσταση, προσθέτοντας όμως ότι «ακόμα και σήμερα θα μπορούσαν να ανακουφιστούν οι αγρότες, να αμβλυνθούν οι συνέπειες, εάν θα υπήρχε ένα ισχυρό συνεταιριστικό κίνημα που θα προχωρά σε συμμαχία με τους άλλους εργαζόμενους για να αντιταχθεί σε αυτές τις επιλογές. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως γι' αυτό είναι ένας άλλος προσανατολισμός, που θα δώσει μια άλλη πνοή, το σταμάτημα της άμεσης ή έμμεσης σύνδεσης με το επιχειρηματικό κεφάλαιο που έχει αντίθετα συμφέροντα, να μη μετατραπούν οι συνεταιρισμοί σε ΑΕ που το πάνω χέρι θα έχουν οι μεγαλοαγρότες, ο εκδημοκρατισμός της λειτουργίας τους και η εκλογή των διοικήσεών τους με απλή αναλογική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ